• No results found

I den här uppsatsen har sambandet mellan namn och identitet hos gymnasieelever studerats. Syftet med undersökningen har varit dels att komplettera den forskning inom området som finns genom att undersöka en målgrupp som inte tidigare undersökts. Dels har syftet varit att utforska ett eventuellt samband mellan namn och identitet samt vilket av sina namn gymnasieeleverna identifierar sig med mest och slutligen om stavningen på namnet är en faktor som kan bidra till att man inte längre identifierar sig med det.

Sambandet mellan namn och identitet är ett någorlunda väl utforskat ämne och flera målgrupper har undersökts. Jag har tagit del av forskning av Masanti (2011) som undersökt sambandet mellan tilltalsnamn och individ hos unga kvinnor, Aldrin (2017) som undersökt hur namnbärarna själva ser på sambandet mellan namn och identitet, Frändén (2017) som undersöker efternamnsbyte vid giftermål, Leibring (2017) som skriver om attityder till namn hos ungdomar, Hagström (2006) som skriver om namn som låter lika men stavas olika, Aldrin (2011) som bland annat undersöker vilka aspekter nyblivna föräldrar tar hänsyn till när de ska namnge sitt barn, Gustafsson (2016) som undersöker binamn och vilken funktion de har och slutligen Neethling (2012) som även han undersöker binamn och vad de betyder för namnbäraren.

De teoretiska begreppen i uppsatsen är namn, identitet och sambandet däremellan. Jag utgår från personnamn, mer specifikt tilltalsnamn och att identitet är något som kan skifta beroende på miljön man befinner sig i samt att den utvecklas under mognadsprocessen. Jag utgår även från att det finns en koppling mellan namn och identitet då namn exempelvis kan förena och särskilja oss från andra.

För att nå ett resultat har jag delat ut enkäter till 45 elever på en gymnasieskola. Jag har gjort både en kvalitativ och en kvantitativ undersökning då jag både räknat på resultatet och skrivit ut dem i procent, men jag har även läst in informanternas svar och själv gjort tolkningar. En del etiska överväganden har behövt göras eftersom jag behandlar personuppgifter i enkäterna som därmed gör mig ansvarig för de uppgifter samlas in. Av den anledningen har eleverna bland annat informerats om att det är frivilligt att delta och att de när som helst kan kontakta mig och be mig radera deras uppgifter. De namn som finns med i uppsatsen är fingerade i syfte att respektera informanternas.

Resultatet visar att nästan alla informanter tycker om både sina för- och efternamn och endast ett fåtal kan tänka sig att byta tilltalsnamn. En någon större andel kan dock tänka sig att byta efternamn, antingen till ett som finns i släkten sedan tidigare eller ett helt nytt.

Majoriteten av de som kan tänka sig att ta ett efternamn som inte finns i släkten uppger att de kan tänka sig att göra det vid giftermål. Majoriteten anser dessutom att tilltalsnamnet säger något om de som personer och att efternamnet säger något om deras familj. Fyra personer skriver att de kan tänka sig att byta stavning på sitt tilltalsnamn. Hos tre av dem skulle ingen fonetisk skillnad uppstå, men en vag skillnad skulle uppstå hos den fjärde. Resultaten från enkäten påvisar ett samband mellan namn och identitet vilket är något jag grundar på att majoriteten tycker om sina namn och ytterst få kan tänka sig att byta tilltalsnamn, och enbart hälften kan tänka sig att byta bort sitt efternamn. Vilket av namnen som informanterna identifierar sig mest med har varit svårt att läsa av. Hälften anser nämligen att de identifierar sig mest med tilltalsnamnet och hälften identifierar sig mest med efternamnet. Angående om stavningen kan påverka om man identifierar sig med tilltalsnamnet eller inte är också något svår att avgöra. Enligt siffrorna anser en tydlig majoritet att felstavning inte påverkar dem men samtidigt är det som tidigare nämnt ytterst få som kan tänka sig att byta stavning.

Referenslista

Aldrin, Emilia 2011: Namnval som social handling. Val av förnamn och samtal om förnamn

bland föräldrar i Göteborg i 2007–2009. Uppsala Universitet.

Aldrin, Emilia 2016: Names and identity. I: Hough, Carole (red.) The Oxford Handbook of

names and naming. S. 5–6.

Aldrin, Emilia 2017: Vad säger mitt namn om mig? En folkonomastisk studie av vuxnas syn

på relationen namn och identitet. I: Norna 96. Namn som kjelder. Den sekstande nordiske namneforskarkongressen på Jæren folkehøgskole Tom Schmidt och Inge Særheim (red.)

2017. S. 21–34.

Andersson, Thorsten 2013: Personnamn. I: Staffan Nyström (huvudred.) Namn och

namnforskning. Ett levande läromedel om ortnamn, personnamn och andra namn. 2013.

(Elektronisk) S.102–104.

Europaparlamentet 2016: Dataskyddsförordningen EU 2016/679.

https://www.datainspektionen.se/vagledningar/for-dig-som-har-foretag/

Frändén, Märit 2017: En liten identitetsgrej eller bara en kod? Tankar om efternamn och

identitet bland svenska med finskspråkiga efternamn. I: Leino, Unni-Päivä m.fl. (red.) Namn och identitet. Handlingar från NORNA:s 46:e symposium i Tammerfors den 21–23 oktober 2015. Uppsala & Tammerfors: NORNA-förlaget. S. 124–128.

Goffman, Erving 2014: Jaget och maskerna. Sjätte upplagan. Lund. Gustafsson, Linnea 2016: Moderna vardagliga binamn i Sverige. Uppsala.

Hagström, Charlotte 2006: Man är vad man heter: Namn och identitet. Stockholm. Hammarén, Nils 2009: Identitet. Stockholm.

Masanti, Anna 2011: Nationalitetens betydelse för namnidentiten hos unga finska och

sverigefinska kvinnor. I: Namn i stadsmiljö. Handlingar från NORNA:s 42 symposium i Helsingfors den 10-12 november 2011. Helsingfors 2013 (elektronisk utgåva 2016).

Neethling, Bertie, 2012: Bynames as an expression of identity. A student profile at the

University of the Western Cape. I: Binamn. Uppkomst, bildning, terminologi och bruk. Handlingar från NORNA:s 40:e symposium i Älvkarleö, Uppland, 29/9–1/10 2010. Red.

av: Staffan Nyström (huvudred.) m.fl. Uppsala: NORNA-förlaget. (NORNA-rapporter 88.) S. 23–37.

Leibring, Katharina 2017: Bra namn borde rulla av tungan. Svenska tonåringars attityder till

förnamn. I: Leino, Unni-Päivä m.fl. (red.) Namn och identitet. Handlingar från NORNAs 46:e symposium i Tammerfors den 21-23 oktober 2015. Uppsala & Tammerfors: NORNA-

förlaget. S. 23-46.

Ryman, Lennart 2013: 15. Släktnamn/efternamn. I: Staffan Nyström (huvudred.) Namn och

namnforskning. Ett levande läromedel om ortnamn, personnamn och andra namn. 2013.

(Elektronisk) S.119-122. Skatteverket: Namn:

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.6/330272.html (hämtad 2019-12-17)

Trost, Jan & Hultåker, Oscar 2016: Enkätboken. Upplaga 5:1. Lund

Vetenskapsrådet 2002: Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig

Related documents