• No results found

SAMMANNSTÄLLNING AV AKTIVITETER I ENKÄTEN

DEL III  – KARTLÄGGNING

6   ENKÄTENS UTFORMNING

6.2   SAMMANNSTÄLLNING AV AKTIVITETER I ENKÄTEN

I kapitel 4 och 5 har totalt 58 aktiviteter sorterats in i vattenkraftens värdekedja. Arbetet med att nå fram till de 58 aktiviteterna baserar sig på den samlade kunskapen som litteraturstudien lett fram till om värdekedjans steg: projektering, tillstånd, bygga och utrusta, driva och underhålla. I kapitel 4 och 5 har aktiviteterna beskrivits i det sammanhang där de kommer in i vattenkraftens värdekedja. I den här sammanfattningen presenteras aktiviteterna istället så som som enkäten är utformad. De 58 aktiviteterna har utöver huvudrubrikerna inte beskrivits eller definierats för läsaren av enkäten.

Valet att låta den som fyller i enkäten tolka vad som menas med varje aktivitet har förefallit naturligt, då ett eget avgränsande av begreppen skulle leda till en stor arbetsbörda och en nytta som kan ifrågasättas. Termer som exempelvis konsult och rådgivning är väldigt flytande och ett definierande skulle kräva en längre diskussion. Denna skulle sedan möjligen inte respekteras eller ens läsas av företagen. Enkäten utformades med tanken att ett formulär som fylls i enkelt och snabbt får fler svar än ett mer omfattande, där exempelvis respondenten behöver läsa in sig på aktiviteternas beskrivning och snäva avgränsning.

Rådgivning 

Med rådgivning menas konsulter, där det huvudsakliga elementet i företagets erbjudande är en immateriell tjänst. I kompendiet kallas denna rubrik för Tjänsteleverantör. En konsult eller rådgivare kan ta på sig ansvaret för vissa delar, och anlitar de entreprenörer som behövs och beställer den utrustning som behövs. Det behöver inte röra sig om rena tjänster. De aktiviteter som identifierats till denna kategori är:

 Konsult inom projektering

 Tvärvetenskaplig rådgivning i små vattenkraftverksprojekt från den första idén till färdigställandet

 Rådgivning vid utformning av dammar och vattenvägar

 Teknisk analys, dimensionering av system, val av turbin, storlek på utrustning  Ekonomisk analys, simulering med programvara,

 Hydrologiska beräkningar, översvämningsberäkning  Miljökonsekvensbeskrivningar och miljöutredningar

45  Juridiska tjänster, miljö & tillstånd

 Risk och försäkring  Arkitekt

Entreprenadarbete 

Med entreprenadarbete menas att utföra ett arbete eller en leverans mot ett förutbestämt pris. Vid intervjuerna har det framkommit att det ofta är anläggningsbyggare som har denna roll. Byggföretagen som anlitas har sällan mer erfarenhet av liknande byggen än ett fåtal projekt och har andra mycket viktigare verksamhetsområden inom exempelvis annan kraftproduktion eller markberedning. På grund av småskaligheten i branschen, kan även en enstaka erfarenhet här vara mycket värdefull. De aktiviteter som identifierats till denna kategori är:

 Bygg och montage, allmänt

 Helentreprenad, Anläggning av kompletta kraftanläggningar

 Entreprenad, utrustning och lösningar ”under vatten” (grindar, luckor, tuber, turbiner etc.)  Dammkonstruktion (fyllnadsmassor, betongarbete)

 Utveckling av vattenvägar, drift av bergborrar  Konstruktion av kraftverksbyggnad

 Vägbyggnation, Transport och logistik  Fisktrappor

  Drift och underhåll 

Med drift och underhåll menas reparation av all typ av utrustning, mekanisk som elektrisk samt operativt ansvar för driften av kraftverk. Det är därför en bred kategori. Reparation av delar till kraftverket  ”under  vatten”  kan  vara  viktigt  för  livslängden  och  är en billig investering i förhållande till försummelse. Reparatörer kan vara svetsare, plåtslagare och andra yrkeskunniga. Service sker även av leverantörerna av utrustning. De aktiviteter som identifierats till denna kategori är:

 Underhåll och reparation, allmänt  Renovering av generatorer

 Renovering av turbiner, löphjul, ledskenor

 Service av elektromekaniska system, övervakning och styrning  Reparationer av befintliga anläggningar under och över vatten

 Reparation av ytor (erosion, kavitation, korrosion), renovering av betong  Nedmontering

 Drift, operativt ansvar

 Operativa ansvaret för starkströmsanläggningar

Förmedling, vattenkraftsägare och investerare 

Under denna kategori av aktörer placeras företag som erbjuder finansiering och utveckling av vattenkraftverk eller fallrätter. Även företag som agerar mäklare och förmedlare av kraftverksägarändring faller in under denna rubrik. Företag under denna kategori är även renodlade tjänsteleverantörer. De aktiviteter som identifierats till denna kategori är:

46  Utveckling av kraftverk

 Partner och utvecklare av fallrätter  Ägarförändring, förmedling

Underleverantör av utrustning och system 

Här är inslaget av tjänst och vara ungefär lika stort. Det kan röra sig om elektriska system, där installatören ofta beställer varan själv. Här ska företag som jobbar med till exempel automatisering av kraftstationer, fjärrövervakning eller styrsystem återfinnas. Även företag som tillhandahåller kompletta generatorer och kontrollpaneler, styrsystem, elektroteknik, installation, service och support bör återfinnas här. Tanken är att företag som återfinnes här även tillhandahåller hjälp med installation och underhåll, en mer täckande tjänst ur kundens synpunkt. De aktiviteter som identifierats till denna kategori är:

 Underleverantör av system, allmänt

 Automatisering av kraftstationer, fjärrövervakning, Styrsystem  Dammluckeautomatik, luckspel

 Kompletta generatorer och kontrollpaneler, styrsystem, Elektroteknik, installation, service och support

 Leverantör av alla typer av hög-och lågspänningsinstallationer i småskalig vattenkraftutveckling

Elektrisk utrustning 

I kategorin är företagen till huvuddelen leverantörer av utrustning till elektronik. Det rör sig ofta om standardiserad utrustning, som exempelvis är fallet för generatorer. Generatortillverkare kan vara renodlade monteringsfabriker som har litet intresse att vara del i installationen. Företag som handhåller kraftledningar, transmissionsprodukter, frekvensomriktare och transformatorer som lösa produkter. Det är inte nödvändigtvis samma företag som handhåller varan här som även står för installationen eller underhållet av sagd vara. De aktiviteter som identifierats till denna kategori är:

 Elektrisk utrustning, allmänt  Generatorer, elmotorer  Styr & reglerutrustning  Kontrollpaneler

 Mätutrustning, fjärrövervakning

 Kraftledningar, transmissioner, transmissionsprodukter  Frekvensomriktare, transformator

 Växellåda

Mekanisk utrustning 

Företag som placerar sig i den här kategorin är huvudsakligen leverantörer av utrustning, med litet intresse för att utföra installation av varan. Här återfinns företag som tillhandahåller produkter såsom olika vattenturbiner, begagnad vattenkraftsutrustning, olika typer av rör, dammluckor, intagsgaller och hydraulisk utrustning. De aktiviteter som identifierats till denna kategori är:

47  Mekanisk utrustning, allmänt

 Vattenturbiner (Francis, Kaplan, Pelton, Tvärströmningsturbin etc.)  Begagnad vattenkraftutrustning

 Kopplingar, flänsar, ventiler, tuber  Dammluckor, dammluckdrag, utskov

 Hydraulisk utrustning (styrning av dammluckor)

 Rörledningar (STJ duktila rör, PE rör, GRP-rör och stålrör)  Rör, glasfiber eller plast

 Rör, träturbinrör, trätuber  Rör, stål eller aluminium  Intagsgaller, grindar

 Grindrensare, rensmaskiner

 Utrustning för kylning av oljelager, kraftbyggnad  Utrustning för uppvärmning, elvärmda galler

48

Related documents