• No results found

Sammanställning utav enkätundersökningen

7 UNDERSÖKNING

7.3 Fältstudie 1: Agresso

7.3.3 Sammanställning utav enkätundersökningen

Sammanställningen är grundad på en enkätundersökning, som återfinns som bilaga i uppsatsen.

Majoriteten av användarna var överens om att systemets ikoner var enhetliga i hela tillämpningen. Några av användarna tyckte att man kände igen ikonerna ifrån Windows olika miljöer, medan de lite mer ovana användarna inte hade något annat att jämföra med.

Vi ställde frågan om de tyckte att ikonerna tydligt visade den bakomliggande funktionen. Det förekom varierande svar och skilda meningar. De vana datoranvändarna ansåg att ikonerna tydligt visade vilken händelse som var

bakomliggande, eftersom de enkelt kände igen sig, och med erfarenhet visste vad de olika symbolerna betydde. De andra användarna tyckte att ikonerna inte alltid var så förutsägbara.

De flesta användarna tyckte att systemets färgsättning och de grafiska symbolerna var mycket tilltalande, vilket genererade ett högt betyg. Det höga betyget grundade sig på att gränssnittets färg var vilsamt för ögat samt att man själv kunde reglera de olika färginställningarna. Ingen utav användarna upplevde systemet färg irriterande utan överlag var det mycket positiv respons.

I ett tidigare kapital i vår rapport har vi kartlagt viktiga riktlinjer för hur

felmeddelanden skall vara utformade. Därför undersökte vi hur deras meddelanden vid fel var konstruerade.

Majoriteten tyckte att felmeddelanden var negativa, meddelandena gav inte användarna den information som förväntades, i form av eventuell åtgärd på felet. Även ordvalen i meddelandena upplevdes som svårbegripliga. En litet antal utav de tillfrågade hade aldrig stött på något felmeddelande och var därför positivt inställda. Svarstiderna i ekonomisystemet Agresso för Windows var mycket långa. Vissa perioder var förklaringen överbelastning av systemet och därför kunde väntetiderna uppgå till 10 minuter! Man kan sammanfatta detta med att användarna var väldigt frustrerade över de aktuella väntetiderna men hoppades och trodde att detta snart skulle åtgärdas.

I systemet fanns en inbyggd hjälp och det visste alla användare om. Ingen utav användarna hade använt den inbyggda hjälpen, utan läste de handböcker som fanns som tillhörde Agresso. Handböckerna tyckte de var relativt bra, lättlästa men inte heltäckande, det saknade information om viktiga funktioner.

I ett ekonomisystem så förekommer det ofta registreringar av indata i olika former. Vår förfrågan om inmatningsfältens ordning gav oss ett väldigt varierande svar, men det beror mycket på de olika arbetsuppgifterna. De som arbetar med ingående och utgående fakturor, upplever fälten vid vissa tillfällen mycket ologiska som resulterar i att man får gå tillbaka med olika kommandon. Detta gör att användaren inte finner ett samband mellan all indata.

Användarnas helhetsintryck av gränssnittet var mycket varierande. Majoriteten upplevde gränssnittet som virrigt. Skälet till detta var att många fönster såg likadana ut, detta resulterade i att man inte riktigt vet vart man befann sig i de olika

situationerna.

Några synpunkter som nämndes; Positiva

• Betydligt bättre än det gamla textbaserade gränssnittet. • Gynnar den som är nybörjare p.g.a användarvänlighet • Känner igen miljön

• Bra med menyer • Bra symboler Negativa

• Fönstren är inte konsekventa vid utsökningsfrågor • Förvillande p.g.a mycket liknande fönster

• Markör upplevs otydlig

• Typsnittet är minimalt, svårt att se • Inte logiskt

Helhetsintrycket på systemet var skiftande, det speglar sig tydligt i diagrammet. Några av de kommentarerna användarna har är:

Positiva

• Bra som uppföljningssystem

• Snabbare utskrifter vid orderbeställning Negativa

• Inget bra system för nybörjare och ovana datoranvändare • Tillför inget mer systemmässigt än det gamla systemet • Fel värden vid olika kalkyleringar

• Svårlärt system

7.3.4 Resultat

• Feedback. Agressos återkoppling var mycket långsam. Detta resulterade i att användarna blev osäkra i en beslutsfattande situation, på grund av att de fick vänta en längre tid mellan de olika inmatningarna eller valen. Även vid vanliga återkopplingar vid enkla bekräftelser, var väntetiden lång.

• Tala användarens språk. Terminologin i systemet var enhetligt, och det användes ett ordval som stämde överens med användarnas termer. Detta underlättade i samband med diskussioner med övriga användare, i och med att de då genast förstod vad det refererades till.

• Användarkontroll. I Agresso kunde man enkelt korrigera fel. Detta innebar att användaren inte lunde göra något förhastat. Det fanns alltid utvägar eller

ångerfunktioner. Detta upplevdes som bra. Det kändes tryggt att det alltid gavs en ”andra chans”.

Konsekvens och standarder. Konsekvenserna och standarderna höll verkligen måttet, allt var mycket enhetligt, ibland så enhetligt att det var väldigt svårt att se vart i systemet man befann sig. Detta var i vissa situationer jobbigt.

Standarden uteblev vid utformning och konstruktion av de olika meddelande rutorna. Alla rutor var olika, vilket skapade förvirring.

• Förhindra misstag. Agresso var byggt på det sätt att man utnyttjade olika grafiska komponenter, för att fel skulle undvikas. Metoderna för detta var rullgardin menyer, radioknappar och förinställda val. Användaren fick även uppmaningar t ex. att inte glömma att spara ett dokument, eller att saldot inte visade balans. • Igenkänning bättre än ihågkomst. Systemets igenkänningsgrad varierade

beroende på vilka användare som använde systemet. De vana användarna upplevde en liknelse vid de mer grafiska miljöer, de tidigare arbetat i.

Igenkänningen var stor och underlättade deras arbete. Denna ihågkomst medförde att användaren kände en trygghet. För de mer ovana användarna så upplevdes ändå en viss igenkänning, trots att de inte hade erfarenhet av grafiska miljöer. De fann många likheter med den traditionella skrivmaskinens ordbehandling.

• Flexibilitet och produktivitet. I det undersökta systemet framgick det av de tillfrågade att snabbkommandon och genvägar existerade. De kunde utnyttjas i hela tillämpningen och detta skapade en snabbhet, för de mer vana

datoranvändarna. För de ovana användarna så underlättades deras arbete markant, i och med att det redan fanns förvalda alternativ. Detta resulterade i att de nya användarna inte behövde göra så många val. Vilket var positivt!

Tilltalande och minimalisk design. Systemets design vart uppbyggt av en sammanhängande standard. Skärmlayouterna var logiskt grupperade och användaren fann samband. Uppbyggnaden av gränssnittet bestod av enkla menyer och förklarande knappar. Gränssnittet var annars mycket tilltalande och gav användaren fria händer, när det gällde inställning av bakgrundsfärg. Detta gjorde att systemet fick en mer personlig prägel.

• Hjälp användarna att återhämta sig från misstag. Här brast Agressosystemet ordentligt. Nästan alla användarna var överens om att felmeddelandena var konstruerade på ett svårbegripligt sätt. Ordvalen i rutorna var negativa och inte alls tilltalande, eller hjälpande. Man kunde knappt tyda vad felet var. Åtgärder för det aktuella felet uteblev helt, vilket skapade irritation hos användaren. Syftet att ha felmeddelanden är att användaren skall informeras vad felet är och hur det skall undvikas. Ta lärdom av sina misstag. Agresso felmeddelanden stjälpte i stället för hjälpte.

• Hjälp och dokumentation. Hjälpen som var inbyggd i systemet, upplevdes som lättläst. Trots detta så användes pappersmanualen mer flitigt. Denna tycktes vara mer tilltalande, i och med att texten var uppspaltad på ett organisatoriskt sätt. Alla delar i systemet var noggrant beskrivna och var till stor hjälp när exempelvis felmeddelandena var krångliga.