• No results found

Samordnad it-drift

In document Säker och kostnadseffektiv it-drift (Page 105-112)

4 Kartläggning av statliga myndigheters it-drift

4.6 Myndigheternas framtida behov av it-drift

4.6.2 Samordnad it-drift

Vi har också ställt frågor om myndigheternas intresse och behov av att ansluta sig till en samordnad statlig it-drift. Frågorna har varit hypotetisk formulerade eftersom eventuella förslag om hur en samordnad it-drift bör utformas kvarstår att utreda. Svaren ger dock en bild på övergripande nivå över vilka funktioner myndigheter har intresse att överlåta och deras attityd till samordnad it-drift. Av myn- digheternas svar har det bl.a. framgått att många ser en samordnad statlig it-drift som ett komplement till den egna it-driften snarare än ett substitut. Flera myndigheter uttrycker även oro för att ökad sam- ordning och standardisering kan leda till oflexibla och dyra lösningar som inte tar hänsyn till verksamheters olika behov och att myndig- heterna riskerar att förlora kontroll över kritiska it-lösningar.

Kartläggning av statliga myndigheters it-drift SOU 2021:1

106

Över hälften av myndigheterna är intresserade av att ansluta sig till en samordnad statlig it-drift

Enkätsvaren visar att över hälften (57 procent) av myndigheterna är intresserade av att ansluta sig till en samordnad statlig it-drift. Det finns ett visst samband mellan storlek på myndighet och intresse, då mindre myndigheter i större utsträckning är intresserade av att an- sluta sig. Omvänt är större myndigheter mindre intresserade av att ansluta sig och ungefär en fjärdedel av de stora myndigheterna upp- ger att de inte är intresserade.

Figur 4.7 Har myndigheten intresse/behov av att i framtiden ansluta sig till en samordnad statlig it-drift?

Andel av myndigheter utifrån storlek

Källa: Enkätundersökning.

Bland de myndigheter som svarat att de inte är intresserade av att ansluta sig till en samordnad statlig it-drift är flera lärosäten eller större myndigheter som har uppgett att de har tillräcklig skala och kompetens för att sköta it-driften på ett effektivt sätt själva.

69% 59% 53% 52% 10% 15% 23% 24% 21% 22% 23% 19% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

Små myndigheter Medelsmå myndigheter Medelstora myndigheter Stora myndigheter Ja Nej Vet ej

SOU 2021:1 Kartläggning av statliga myndigheters it-drift

Figur 4.8 Har myndigheten intresse/behov av att i framtiden ansluta sig till en samordnad statlig it-drift?

Andel av myndigheter som bedriver samhällsviktig verksamhet

Källa: Enkätundersökning.

Det förefaller inte finnas något tydligt samband mellan intresse av att ansluta sig till en samordnad statlig it-drift och om myndigheten omfattas av förordningen (2007:603) om intern styrning och kon- troll (ISK) eller bedriver samhällsviktig verksamhet.

55% 58% 22% 17% 20% 22% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70%

Samhällsviktig verksamhet Ej samhällsviktig verksamhet Ja Nej Vet ej

Kartläggning av statliga myndigheters it-drift SOU 2021:1

108

Figur 4.9 Har myndigheten intresse/behov av att i framtiden ansluta sig till en samordnad statlig it-drift?

Andel av ISK-myndigheter

Källa: Enkätundersökning.

Som skäl att vilja ansluta sig uppger myndigheterna möjligheten att realisera kostnadsbesparingar, förbättra säkerheten och förenkla den digitala samverkan, i nästan lika stor utsträckning.

Tillgång till relevant kompetens är utöver kostnader, säkerhet och samverkan ett viktigt skäl till att vilja ansluta sig till samordnad it-drift,

Många myndigheter uppger att de har svårt att rekrytera eller få tillgång till relevant kompetens inom it-drift. Vidare framhåller ett antal myndigheter även att det vore effektivt för staten som helhet att samordna och koncentrera kompetens inom området, samt att en samordnad it-drift skulle innebära minskad administration förknippad med upphandling.

Ett annat återkommande tema är att samordnad it-drift kan höja robustheten om den möjliggör säkerhetskopiering och ökad redundans.

61% 55% 23% 17% 13% 25% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% ISK-myndighet Ej ISK-myndighet Ja Nej Vet ej

SOU 2021:1 Kartläggning av statliga myndigheters it-drift

Figur 4.10 Vilka är de huvudsakliga skälen för intresse/behov att ansluta sig till en samordnad statlig it-drift?

Antal gånger skäl uppgetts (flervalsfråga) och andel av total

Källa: Enkätundersökning.

Myndigheterna är intresserade av ett helhetsåtagande, av serverdrift och av administrativa tjänster

Myndigheterna har själva fått formulera vilka funktioner de är in- tresserade av att överlåta vid en samordnad statlig it-drift. Svaren bör ses i ljuset av att myndigheterna inte haft information om villkoren för anslutning, finansiering eller utformning. Det finns dock några återkommande teman och svaren ger en viss bild av myndigheternas behov.

Av de 57 procent av myndigheterna som svarat att de är intres- serade eller har behov av att ansluta sig till en samordnad it-drift uppger en fjärdedel att de önskar ett helhetsåtagande för it-drift. Det framgår indirekt av svaren att flera myndigheter ser helhetsåtagandet som mer omfattande än endast it-drift. Exempelvis önskar flera myndigheter att närliggande tjänster såsom it-arbetsplatser och tele- foni skulle kunna överlåtas. Detsamma gäller annan verksamhet än drift såsom support, förvaltning och utveckling. I övrigt uttrycks intresse för flera andra områden:

70 27% 80 31% 71 27% 40 15%

Kartläggning av statliga myndigheters it-drift SOU 2021:1

110

• Flera myndigheter uttrycker intresse för serverdrift och IaaS. • Flera myndigheter uttrycker intresse för samordnad säkerhets-

kopiering, backup- eller lagringslösningar.

• Flera myndigheter uttrycker intresse för administrativa tjänster och kontorsstöd exempelvis e-arkiv, diarium, ärendehantering, webbplats, e-post och Office-paketet.

• Ett antal myndigheter uttrycker intresse för samlokalisering eller drift av datacenter.

• Ett antal myndigheter uttrycker behov av samordnade container- tjänster.

Av svaren framgår att mindre myndigheter i större utsträckning än större myndigheter är intresserade av helhetsåtaganden. Vidare fram- för flera myndigheter att en eventuell samordnad statlig it-drift bör fokusera på system och tjänster av administrativ och standardiserad karaktär där det går att uppnå skalfördelar. Ett antal myndigheter är även tydliga med att det endast är relevant att ansluta sig till en sam- ordnad it-drift om det medför en minskad kostnad och bibehållen informationssäkerhet.

25 myndigheter uttrycker intresse för att erbjuda it-drift

Nästan 16 procent (25) av myndigheterna uttrycker intresse för att erbjuda it-drift till andra myndigheter. Bland dessa är de allra flesta stora eller medelstora myndigheter och flera hanterar redan i dag viss it-drift åt andra myndigheter såsom Skatteverket, Försäkringskassan och Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Det är samtidigt 13 myn- digheter som uppgett att de är intresserade av att erbjuda it-drift som i dag inte gör det. Flera myndigheter, huvudsakligen lärosäten, som har möjlighet att erbjuda it-drifttjänster uppger att det främst är relevant gentemot den egna sektorn. På frågan vilka funktioner dessa myndigheter har möjlighet att erbjuda uppges huvudsakligen sam- lokalisering och infrastrukturtjänster såsom IaaS och PaaS.

För att tillhandahålla it-drift uppger de 25 myndigheterna att det krävs ett utpekat ansvar från regeringen (i instruktion eller genom uppdrag), klarlagda rättsliga förutsättningar för denna typ av sam-

SOU 2021:1 Kartläggning av statliga myndigheters it-drift

verkan inom statsförvaltningen, ytterligare ekonomiska resurser och tid för att bygga upp förmågan.

4.6.3 Fallstudiemyndigheterna

Flera fallstudiemyndigheter ser ökade behov av it-säkerhetsspecialister och att arbeta strukturerat med informationsklassificering. Flera understryker även fortsatta behov av att kunna använda kommer- siella molntjänster där det är möjligt och ändamålsenligt.

• En liten myndighet vill i fortsättningen ha möjlighet att kunna använda molntjänster i större utsträckning och att skydda känsliga personuppgifter genom drift i statlig regi. För att möta det sist- nämnda behovet har myndigheten inlett en dialog med Försäk- ringskassan om ett helhetsåtagande för it.

• Universitetet håller på att slutföra en större organisatorisk för- ändring av sin förvaltningsgemensamma it-verksamhet och säger bl.a. att högre krav på säkerhet kommer ha stor betydelse för it- driftslösningar framöver. Universitetet vill även fortsatt tillhanda- hålla molntjänster till andra lärosäten och geografiskt närbelägna myndigheter.

• En stor myndighet bedömer att kapacitetsbehovet inom it-drift kommer ligga kvar eller öka något de kommande åren. Inom verk- samheten kommer ökade behov av automatisering och tillgäng- lighet ställa krav på it-driften. Även säkerhetsskyddslagen har sedan den trätt i kraft medfört stora konsekvenser för kärnverk- samheten och it, vilket innebär stora kostnader.

• En annan stor myndighet ser generellt ökade krav på automati- sering, lagring och redundans. Myndigheten ser även specifika behov av molnbaserade samarbetslösningar.

Beträffande möjligheterna till en samordnad statlig it-drift uttrycker sig fallstudiemyndigheterna försiktigt positivt. De framhåller att det finns flera villkor som måste uppfyllas för att det ska vara intressant. En myndighet understryker betydelsen av att den har rådighet över verksamhetsnära it-system och att det inte är lämpligt att sådana system hanteras av en annan myndighet. Flera aktörer är redan i

Kartläggning av statliga myndigheters it-drift SOU 2021:1

112

dagsläget involverade i leveransen av dessa system och myndigheten betonar att färre involverade leder till ökad kontroll och säkerhet.

In document Säker och kostnadseffektiv it-drift (Page 105-112)

Related documents