• No results found

Samordningsförbundet RAR i Sörmland

In document 2020-08-24 1/60 (Page 34-41)

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. årsredovisning 2019 för Samordningsförbundet RAR i Sörmland läggs till handlingarna,

2. styrelsen för Samordningsförbundet RAR i Sörmland och dess ledamöter beviljas ansvarsfrihet för 2019.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Samordningsförbundet RAR i Sörmlands årsredovisning redovisar det

verksamhetsmässiga och ekonomiska resultatet för 2019. Årets utfall visar ett överskott på 3,073 miljoner kronor. Främsta orsaken till detta är att de insatser som genomförts inte har förbrukat de medel som de beviljats.

Samordningsförbundet RAR har ett långsiktigt och fem kortsiktiga

verksamhetsmål. Mätning gällande uppfyllnad av det långsiktiga målet har inte genomförts under 2019, orsak till detta har varit byte av förbundschef två gånger, i april och augusti, under 2019 medan tre av de kortfristiga målen var uppfyllt per bokslutet. Samordningsförbundet RAR i Sörmlands revisorer har granskat förbundets interna kontroll, bokföring samt förvaltning för år 2019.

Förbundets revisorer bedömer sammantaget att styrelsen i Samordningsförbundet RAR i Sörmland har haft tillräcklig kontroll över verksamheten under 2019 och att uppföljning av verksamhetsmässiga och ekonomiska mål sker regelbundet och på ett ändamålsenligt sätt.

Förbundets revisorer bedömer att årsredovisningen i allt väsentligt är rättvisande.

Revisorerna bedömer sammantaget resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de finansiella mål och verksamhetsmål som är uppställda. Revisorerna tillstyrker att styrelsen och dess ledamöter beviljas ansvarsfrihet

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 141, Årsredovisning 2019 och fråga om ansvarsfrihet för Samordningsförbundet RAR i Sörmland, 2020-06-17

Tjänsteutlåtande, Årsredovisning 2019 och fråga om ansvarsfrihet för Samordningsförbundet RAR i Sörmland, 2020-05-13

Årsredovisning Samordningsförbundet RAR år 2019, 2020-01-17 Revisionsberättelse Samordningsförbundet RAR år 2019, 2020-03-31 Signerad granskningsrapport, 2019-12-31

Beslutet skickas till

Samordningsförbundet RAR Sörmland

KF § 244 Dnr KS/2020:310-106

Samordningsförbundet RAR i Sörmland, fastställande av 2021 års budget

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. fastställa 2021 års budget för samordningsförbundet RAR i Sörmland på 16 000 000 kronor, med Strängnäs kommuns andel 487 029 kronor, 2. finansiering sker inom socialnämndens budget.

Jäv

Mikael Lagergren (M) deltar inte i handläggningen av ärendet på grund utav jäv.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Samordningsförbundet RAR (RAR står för rehabilitering aktivering med

gemensamma resurser) har beslutat att hos kommunerna i länet, Region Sörmland samt staten, hemställa om fastställande av 2021 års budget på

16 miljoner kronor, varav Strängnäs kommuns andel utgör 12,2 procent, vilket innebär 487 029 kronor. Beloppet är 6 684 kr högre för Strängnäs kommuns del jämfört med 2020.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Kostnaden belastar socialnämndens rambudget där medel avsatts.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inte några övriga konsekvenser.

Uppföljning

Budgeten för samordningsförbundet RAR följs upp inom ramen för den ordinarie ekonomiska uppföljningsprocessen.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 142, Samordningsförbundet RAR i Sörmland, fastställande av 2021 års budget, 2020-06-17

Tjänsteutlåtande, Samordningsförbundet RAR i Sörmland, fastställande av 2021 års budget, 2020-05-13

Hemställan, Fastställande av 2021 års budget för Samordningsförbundet RAR i Sörmland, 2020-05-05

Beslutet skickas till

Samordningsförbundet RAR i Sörmland

KF § 245 Dnr KS/2019:683-034

Motion från Yvonne Knuutinen (V) och David Aronsson (V) om klimatarbete nu

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. motionen inte föranleder någon åtgärd då det i förslaget till klimat- och energiplan som planeras att beslutas i kommunfullmäktige under 2020 ingår att Strängnäs kommun ska ansluta sig till Sveriges klimatkommuner, samt att kommunen i fortsatt klimatarbete enligt planen avser att fortsätta dialogen med allmänheten för att tillsammans kunna hitta vägar att nå energi- och klimatmålen.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Till kommunfullmäktiges sammanträde 2019-12-16 inkom Yvonne Knuutinen, David Aronsson, båda (V), med en motion där de föreslår att kommunfullmäktige beslutar:

1. Strängnäs kommun ansluter sig till Sveriges Klimatkommuner.

2. Ett organiserat utåtriktat samarbete med engagerade medborgare startas.

Motionärerna framhåller att kommunen redan ligger efter med miljöarbetet och behöver öka upp tempot nu direkt. Man föreslår därför att kommunen omgående ska ansluta sig till Sveriges klimatkommuner och beskriver de fördelar man skulle få genom bland annat erfarenhetsutbyte och konkreta tips. Man föreslår även att det omgående skapas en arbetsgrupp i kommunen för att i samverkan med företag och allmänhet ta fram konkreta åtgärder för att minska vår kommuns samlade utsläpp. Motionärerna menar vidare att för att skapa ett bra och varaktigt

samarbete med medborgarna behöver samarbetets resultat regelbundet publiceras och delaktiga medborgare behöver framhållas.

Kommunfullmäktige beslutade att lämna motionen till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för beredning.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden delar motionärernas uppfattning att arbetet med att minska kommunens samlade klimatpåverkan är angeläget och brådskar.

Nämnden vill framhålla att det redan idag pågår många initiativ både inom kommunorganisationen och hos företag och allmänhet för att nå målsättningarna som kommunfullmäktige lagt fast gällande fossilfrihet och klimatneutralitet men att arbetet behöver struktureras för att målsättningarna ska kunna nås. Nämnden är därför angelägen om att tydliga beslut och handlingsplaner kommer till stånd,

förankrade i verksamheterna så att uppföljning kan ske inom ramen för den ordinarie styrprocessen. För det krävs en kedja av beslut där kommunens klimat- och energiplan blir central för genomförandet.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige att motionens båda att-satser inte föranleder någon åtgärd då arbetet med det som efterfrågas av motionärerna redan pågår. Inom arbetet med framtagande av kommunens klimat- och energiplan bildades en särskild arbetsgrupp inom förvaltningen under hösten 2019, för att utifrån resultatet av de workshopar som hållits med förvaltning, politik och allmänhet ta fram en bilaga till klimat- och energiplanen med konkreta åtgärdsförslag för minskad klimatpåverkan. Kommunen avser att fortsätta

dialogen med allmänheten i klimatarbetet, för att tillsammans kunna hitta vägar att nå målen i den föreslagna klimat- och energiplanen.

Vidare har frågan om att ansluta kommunen till Sveriges klimatkommuner undersökts under förra året. Bedömningen gjordes då att kommunen vid det tillfället inte var mogen att ansluta sig eftersom det saknades de grundläggande beslut vad gäller målsättningar för klimatarbetet för att ett medlemskap skulle vara meningsfullt. De målsättningar som saknades finns nu i bland annat miljö- och samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsplan, nämnden har även i samband med budgetprocessen för 2021 lyft frågan om konkreta kommunövergripande åtgärder inom klimatarbetet så att hela kommunorganisationen involveras i arbetet med klimatfrågan. I förslaget till klimat- och energiplan som nu läggs fram ingår därför att kommunen kommer att ansluta sig till Sveriges klimatkommuner.

Sammanfattningsvis kan sägas att kommunen följer två spår i klimatarbetet. Dels arbetar Strängnäs kommun som organisation med att bli fossilfri och därmed föregå med gott exempel, dels handlar det för kommunen om att påverka invånare och företag inom vårt geografiska område att bidra till omställningen.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 143, Motion från Yvonne Knuutinen (V) och David Aronsson (V) om klimatarbete nu, 2020-06-17

Protokollsutdrag, MSN § 58, 2020-04-28, Motion om klimatarbete, svar

Motion från Yvonne Knuutinen (V) och David Aronsson (V) om klimatarbete nu, 2019-12-13

Beslutet skickas till

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

KF § 246 Dnr KS/2020:452-102

Befrielse från uppdrag som nämndeman i Eskilstuna

In document 2020-08-24 1/60 (Page 34-41)

Related documents