• No results found

Samtliga förslag föreslås träda i kraft och vara gällande från 1 mars 2017 och användas vid, eller i tillämpliga fall ersätta, den årliga omräkningen av avgifter

Investeringsprogram 2017-2020

Örebro står inför en historiskt stark tillväxt. Behoven av nya platser i förskola, skola och omsorg är stora vilket kommer att driva upp investeringsnivåerna de kommande åren. Kommunens långsiktiga driftbudgetutrymme ska styra nivån på investeringsprogrammet. Planeringsperioden är de närmaste fyra åren.

Investeringsprogrammet ska beskriva vilka driftkostnadskonsekvenser som de planerade investe-ringarna får oavsett finansieringsalternativ (egen finansiering eller extern finansiering/förhyrning).

Efter bolagiseringen av kommunens rörelsefastigheter utförs nästan inga fastighetsinvesteringar i kommunens regi. Huvuddelen av investeringarna utförs i stället av de kommunala bolagen.

( Belopp i mnkr) 2017 2018 2019

Trafik och miljö 95,2* 93,3* 135,2*

Park och gator 129,3* 115,1* 74,1*

Fritid och kultur 3,5 0 0

Fastigheter SB och mark 48,0 46,0 46,0

Inventarier och fordon mm 48,4 49,1 50,1

IT-investeringar 63,8 41,7 46,6

Skattefinansierad verksamhet, kommunal regi 477,4 426,5 458,1 Bolagens investeringar för skattefinansierad

verksamhet 928,0 1 006,8 917,6

Totala investeringar för skattefinansierad

verksamhet 1 405,3 1 433,3 1 375,7

Investeringar i taxefinansierad verksamhet 392,7 239,1 148,7

* Det samlade investeringsutrymmet för Trafik och miljö samt Park och gator ska rymmas inom ett kapital och driftskostnadsutymme som räknas upp med 10 miljoner kronor 2017, 6 miljoner kronor år 2018 och 7 miljoner kronor 2019.

Det är nämndernas ansvar att säkerställa att finansiering av ökade driftkostnader finns innan en investering/förhyrning påbörjas. Driftbudgetmedel för påbörjade objekt kommer inte att beviljas i efterhand.

Under en rad år har vi sett hur ränteläget befunnit sig på en historiskt låg nivå. De räntenivåer som ligger till underlag för att beräkna långsiktiga kapitalkostnader för investeringar är högre än de räntor som kommunen kan upplåna och binda till i dagsläget. Örebroporten, Futurum och Örebrobostäder har därmed beräknat att de kan nyttja det låga ränteläget och ge en hyresrabatt på tre stora investeringsobjekt som ligger med i budgeten. För Kulturkvarteret och den nya skolan i Södra Ladugårdsängen innebär det en hyresrabatt under de första fem åren och det nya

vårdboendet i Karlslund ges en hyresrabatt under tio år.

Barn och utbildning

Örebro kommun har en stark befolkningsökning och behov finns därför av att tillskapa förskole-och skolplatser. Nybyggnation av bostäder kommer ske centralt förskole-och i kringområdet. De områden där behovet av en utökning av skol- och förskoleplatser är som störst är ”Ängenområdet”, Almby/Näsby/Ormesta, Norr, centralt Öster, Bettorp samt Mellringe.

Under 2017 fortgår arbetet med en ny tre-parallellig F-6 skola i Tybblelund och en ny tre-parallellig F-6 skola på Ängenområdet. Eklundaskolan ska rivas och ersättas med en helt ny skola. I

Norrbyskolan och Gumaeliusskolan görs stora om- och tillbyggnationer under 2017. Utökningar av skolplatser sker även på flera andra skolor.

Arbetet med att ersätta förskolor som nått sin tekniska livslängd fortsätter under 2017 liksom nybyggnationen för att möta det ökade volymbehovet av förskoleplatser i nämnda områden.

Inom gymnasieskolan kommer arbetet med att iordningsställa Risbergska skolan för vuxen-utbildning samt anpassningen av Rudbecksskolan fortgå. Genom lokalförändringen tillskapas fler utbildningsplatser för vuxenutbildning men även för grundskolan då Nikolaiskolan frigörs.

Utöver de investeringar där driftkostnadsökningar finansieras av utökade driftbudgetramar från Kommunstyrelsen redovisas även investeringsönskemål där programnämnderna själva står för driftkostnadskonsekvenserna inom befintlig driftbudgetram.

Arbetet med att komma ikapp det eftersatta underhållet av kommunens skolor och förskolor har påbörjat och fortsätter. Med 500 miljoner kronor i förstärkt underhåll som budgeterats ska Örebro kommun säkerställa en god arbetsmiljö för barn, elever och personal samtidigt som vi kan återgå till mer normala underhållsnivåer när planen är genomförd.

Vård och omsorg

Örebro kommun fortsätter att kombinera insatser i ordinärt boende med planering av nya platser på vård- och omsorgsboenden inför ett ökat behov. Den 12 september 2016 började de första hyresgästerna att flytta in på Trädgårdarna, där 56 nya lägenheter nu är klara. Under 2017 färdigställs ytterligare 25 lägenheter med planerad inflytt i november 2017.

Tillsammans med ÖBO omsorgsfastigheter planeras för ytterligare ett nytt vård och

omsorgsboende i Karlslund med 68 lägenheter och en ombyggnad av Askenäshemmet. Båda med ett beräknat färdigställande under 2018. Ombyggnaden av Askenäshemmet kräver dock en ändring i detaljplanen vilket gör att tidsplanen antagligen inte kommer att hålla. Boendet i Karlslund ska ha en teknikinriktning. En av avdelningarna på Karlslund ska också ha personal med

teckenspråkskompetens.

En ändring i socialtjänstförordningen har beslutats under 2016. Förordningen innebär att

kommunen ansvarar för att se till att det finns tillgång till personal dygnet runt som utan dröjsmål kan uppmärksamma den boendes behov av stöd och hjälp. Kommande byggnationer av vård- och omsorgsboende behöver i utformningen av boendet ta hänsyn till förordningen.

Arbetet med Karlslund håller tidsplan, men den ekonomiska kalkylen är osäker. Just nu är det en överhettning i byggbranschen i Örebro vilket leder till en minskad konkurrenssituation med färre anbud och högre kostnader som följd.

Även kostnaderna för planerade och beslutade åtgärder kring förstärkt brandskydd bedöms öka vilket gäller de boenden som återstår att boendesprinkla.

Socialtjänst

Behovet av fler lägenheter inom det bostadssociala området är stort och en bostadssocial handlings-plan har beslutats av KS. En lösning för de som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden är att bygga mindre hus i enskilt läge. Medel finns avsatt för nya hus i investeringsprogrammet och just nu utreds huruvida socialtjänsten har behov av denna typ av boende.

Behovet av platser på HVB-hem för ensamkommande barn och unga har minskat bland annat på grund av de ID-kontroller som införts vid gränserna. Regeringen avser att besluta om nya

ersättningsregler avseende ensamkommande barn och unga från och med 1 juli 2017, vilket kommer förändra planeringsförutsättningarna. Kommunens mix mellan familjehem, stödboende och boende behöver förändras. De nya reglerna styr mot mer stödboenden och färre HVB-boenden.

Arbete pågår med att hitta lokal för ett nytt stödboende som tidigare beslutats och för vilket medel finns avsatt i investeringsprogrammet. Under hösten pågår en upphandling av stödboende- samt härbärgesplatser. Stödboendet och upphandlingen är delar i ett större uppdrag som finns för att utreda utökning och omstrukturering av boendeplatser vuxna, vård- och omsorgsboende med missbruksinriktning samt behov av härbärgesplatser.

LSS/Funktionshindrade

Inom området finns driftmedel avsatta för att förstärka brandskyddet på tre gruppbostäder per år under åren 2017-2019 samt ombyggnation och förstärkt brandskydd på två gruppbostäder per år under åren 2017-2019. Kostnaden för detta bedöms dock öka i förhållande till vad som avsatts i investeringsprogrammet även här på grand av den överhettning som råder i byggbranschen.

Örebro har en i jämförelse med andra kommuner en kraftig ökning av behovet av nya grupp-bostäder. För 2017-2019 planeras för ytterligare två nya gruppbostäder per år. För att klara de nya förutsättningarna har ett utvecklingsarbete påbörjats. Förändringsarbetet innebär bland annat behov av ett förändrat arbetssätt, flexibla planeringslösningar, effektivisering, och, utveckling av myndighetsutövningen samt uppföljning av beslut. Programområdet planerar att införa en strategi med ett rehabiliterande arbetssätt som för vissa målgrupper kan innebära en boendekarriär, det vill säga en flytt från gruppbostad till servicebostad och boendestöd.

Samhällsbyggnad

I den ekonomiska planen har 10 miljoner kronor (en ökning med 5 miljoner kronor från tidigare år för att klara investeringsprogrammets satsningar) avsatts för att tillsammans med driftnämndernas egna avskrivningsmedel täcka de ökade kapitalkostnaderna. Ökar kapitalkostnaderna mer än avsatt belopp måste investeringsutrymmet reduceras eller täckas inom respektive nämnds eget

budgetutrymme.

Vi fortsätter arbetet med investeringar i city, till exempel Olaigatan och Teaterplan. Bland stads-delarna är de västra stads-delarna prioriterade.

Investeringarna i naturvården fortsätter, bland annat genom att synliggöra och anpassa naturen till målgrupperna, barn, äldre, nya användare och personer med funktionsnedsättning.

Arbetet fortsätter också med att skapa fler hållbara trafiklösningar för tillväxten och för klimatet, samt för att forma ett mer grönt och levande Örebro. Arbetet med Trädgårdsgatan ska slutföras.

En ombyggnation av Hagatunneln planeras 2017 och ska ses som en del i en helhet vad gäller området kring Södra station. Investeringen avser både reparation och breddning vilket ger en ökad tillgänglighet och säkerhet för gående och cyklister

Ombyggnationer av gator finns även med i kommande års planering genom att trafikleder blir stadsgator med cykelbanor samt öppnande av gator för trafik. Även större ombyggnationer av andra gator finns med i investeringsprogrammet. Ett stort underhållsarbete planeras för Södra infarten med början 2017

.

Fritid och kultur

Utbyggnadsplanen för konstgräsplaner är i det närmaste slutförd och endast en plan återstår i Mellringe. En handlingsplan för Karlslunds framtid är under framtagande och ska integreras i kommande investeringsprogram.

Kommunstyrelseförvaltningen IT-investeringar

Ett prioriterat område under 2017 är att få en bättre struktur för kommunens samlade IT-utveck-ling mot digitalisering som möjliggör e-förvaltning och e-tjänster. Medborgarnas behov av digitala tjänster ökar och kommunens verksamheter måste anpassas efter detta.

Kommunens samlade informationsmängd är en viktig tillgång och är en förutsättning för utvecklad e-förvaltning. Kommunen kommer att genomföra satsningar för att möjliggöra en effektivare hantering av information och informationsutbyten mellan olika IT-system såväl inom kommunen som mot andra offentliga verksamheter.

Arbete pågår för att utöka antalet e-tjänster och finansiering sker i huvudsak inom respektive programområdes budgetramar. Behov av effekthemtagning behöver klargöras redan i planläggning av digitaliseringslösningar. Även ett systematiskt arbetssätt för utvecklingsprojekten behöver skapas för att ge ökad prioriteringsgrund och tydligare struktur.

Framåt kommer antalet IT-investeringar att minska till förmån för IT-tjänster. Detta kommer att skapa möjligheter för kommunen att möta framtida utvecklingsbehov på ett snabbare och effek-tivare sätt.

Kommunens framtida satsningar ska ske i enlighet med digitaliseringsstrategin.

Exploatering av mark

Örebro kommun präglas av stark tillväxt både vad gäller befolkningsökning och antal nya arbets-tillfällen. Detta ställer stora krav på snabb utbyggnad av infrastruktur för att möjliggöra byggandet av nya bostäder och arbetsplatser.

Enligt tidigare rutin för exploateringsverksamhet redovisades kostnader och intäkter för ett exploa-teringsområde först när hela området var färdigställt, vilket innebar att det kunde ta lång tid innan resultatet redovisades. Enligt den nya rutinen ska intäkter avräknas mot kalkylerade kostnader fortlöpande och det ska även fastställas ett ekonomiskt utrymme för exploateringsinvesteringar.

Under 2017 fortsätter genomförandet av flera stora exploateringsobjekt som t.ex. Södra Ladu-gårdsängen, Gustavsvik, Norra Ormesta, Postterminalen, Södra Bettorp, Berglunda, Pilängen och Västra Pilängen. För närvarande pågår genomförandet av cirka 100 exploateringsobjekt för både verksamheter och bostäder. Den sammanlagda investeringsvolymen uppgår till 371 miljoner kronor varav cirka 158 miljoner kronor beräknas avse 2017. Då investeringsåtgärderna är beroende av många externa faktorer ska beräkningen av kostnaderna för ett specifikt år endast ses som en uppskattning som kan komma att ändras under året.

Detaljplanering pågår för flertalet nya områden, bl.a. Österport, Västra Sörbyängen, Heden, Palm-bohult, Norra Marieberg m.fl. Ytterligare detaljplaneprojekt kommer att starta under slutet av 2016 och något eller några av dessa kan komma att övergå i ett genomförande under 2017.

För 2017, 2018 och 2019 visar prognosen att nettoförsäljningsintäkterna kommer att ligga på en historiskt hög nivå och därmed läggs under dessa år ett tillfälligt höjt avkastningskrav från

exploateringsverksamheten på 60 miljoner kronor, utöver de 30 miljoner kronor som i normalfallet budgeteras. Avkastningskraven ska sättas utifrån prognoser om försäljningsintäkter och ska inte innebära att exempelvis markpriset höjs för att klara avkastningskravet.

Bedömning av likviditetspåverkan

Utfallet netto för exploateringsprojektens likviditetspåverkan bör över tiden bli ett

inkomst-överskott då projekten till allra största del redovisar ett inkomst-överskott vid slutavräkning. Mellan åren kan stora skillnader uppstå mellan storleken på inkomster och utgifter och osäkerheten är stor kring när inkomsterna faller ut i tiden. Prognosen för likviditetspåverkan visar ett likviditetsöverskott om totalt 905 miljoner kronor från 2017 och framåt för de i dagsläget pågående exploateringsprojekten.

Försäljning av tomter i samband med exploatering prognostiseras att uppgå till 1 220 miljoner kronor och återstående kostnader uppgår till 421 miljoner kronor, varav investeringar 371 miljoner kronor. Därutöver beräknas gatukostnadsersättningar att erhållas med 106 miljoner kronor.

Likviditetsprognos pågående exploateringsobjekt, 2017 och framåt

Mnkr Inkomst Utgift Investeringar Gatukostnadsersättningar Likviditetsöverskott Pågående 1220 -49,3 -371 106 905

Related documents