• No results found

Det finns ett flertal andra marknadskontrollmyndigheter vars tillsynsområden gränsar till Kemikalieinspektionens tillsynsansvar gällande varor, både inom Sverige och EU. Nedan följer en beskrivning av hur vi samverkar med sådana myndigheter.

2.7.1 Samverkan mellan myndigheter i Sverige

I Sverige finns det både statliga och kommunala myndigheter som arbetar med kontroll av varor. Vissa varugrupper kontrolleras av flera myndigheter utifrån deras

lagstiftningsområden. Samverkan mellan myndigheter medför att flera säkerhetsaspekter kontrolleras samtidigt. Exempel på en sådan varugrupp är leksaker där Konsumentverket har ansvar för kontrollen av mekaniska risker, Elsäkerhetsverket kontrollerar elsäkerheten och Kemikalieinspektionen ansvarar för kontrollen av det kemiska innehållet samt leksakers brännbarhet.

Varje år har vi gemensamma möten med Elsäkerhetsverket och Konsumentverket angående leksaker. Vi har också ett kontinuerligt samarbete med Elsäkerhetsverket där vi kontrollerar kemiska risker för de elektriska produkter som Elsäkerhetsverket väljer ut för sin tillsyn. På så vis får vi ett något annorlunda urval än normalt och företagen blir medvetna om att deras produkter även omfattas av flera lagstiftningar.

Andra myndigheter vars tillsynsområde omfattar samma varor som Kemikalieinspektionen har tillsyn över är Boverket som kontrollerar vissa byggvaror, Arbetsmiljöverket som har tillsyn över viss personlig skyddsutrustning och Livsmedelsverket som ansvarar för tillsyn av varor som kommer i kontakt med livsmedel. Kemikalieinspektionen strävar efter att öka vår samverkan med andra myndigheter vars tillsynsansvar omfattar de varugrupper där

Kemikalieinspektionen har ansvar för att kontrollera kemiska risker.

Samverkan mellan marknadskontrollmyndigheter och tullmyndigheter är en fråga som är i fokus inom både Sverige och EU. Det svenska Tullverket har möjlighet att på begäran av en annan marknadskontrollmyndighet stoppa importerade produkter vid gränsen för att sedan låta marknadskontrollmyndigheten besluta om åtgärder behöver vidtas. Denna möjlighet användes bland annat i ett varuprojekt 201926 och metoden kan vara effektiv vid tillsyn av vissa typer av produkter. Detta tillsynsprojekt och våra kontinuerliga möten med Tullverket har också resulterat i att vi får fler tips från Tullverket. Det innebär att de på eget initiativ stoppar varor som de misstänker inte uppfyller kraven i lagstiftningen och frågar oss om vi vill vidta åtgärder. Gör vi det stoppas varorna redan innan de kommer ut till försäljning. Ett annat sätt att samverka med Tullverket är att få uppgifter om importerande företag och deras varor, uppgifter som kan användas för till exempel val av tillsynsobjekt. Ett fortsatt ökat samarbete med Tullverket är en förutsättning för att varutillsynen ska kunna utvecklas, förbättras och bättre kunna skydda konsumenten.

Marknadskontrollrådet är ett nationellt samordningsorgan för frågor om marknadskontroll.

Det fungerar framför allt som ett forum för informations- och erfarenhetsutbyte mellan myndigheter, men rådet ska också underlätta allmänhetens kontakter med berörda myndigheter och samråda med företrädare för näringsliv och konsumenter och andra intressenter.

Kemikalieinspektionen har delat tillsynsvar med Sveriges kommuner för varuföretag som inte är primärleverantörer. Ungefär vartannat år genomför vi nationella tillsynsprojekt i samarbete med Sveriges kommuner. Fokus och inriktning för dessa gemensamma projekt varierar och kan vara tillsyn av farliga ämnen i varor, kemiska produkter eller bekämpningsmedel.

Det senaste nationella tillsynsprojektet med avseende på varor genomfördes under 2019.

Inriktningen för projektet var att kontrollera förekomsten av farliga ämnen i varor på den svenska marknaden och om konsumenter har möjlighet att få den information om innehåller av dessa ämnen som de har rätt till. Tack vare samverkan fick projektet en stor spridning. Det deltog 71 kommuner och det analyserades 323 varor samt kontrollerades 74 biocidbehandlade varor.

De gemensamma samverkansprojekten underlättar för kommuner att genomföra varutillsyn och ger dem en möjlighet att med hjälp av vår tillsynsvägledning och annan hjälp som exempelvis screening med XRF kontrollera varor i sin kommun. Det ger oss dessutom

26https://www.kemi.se/publikationer/tillsynsrapporter/2020/tillsyn-13-20-kontroll-av-importerade-smycken

möjlighet att utföra en mer omfattande kontroll av varor (både geografiskt och i antal) än vad vi på Kemikalieinspektionen själva skulle ha haft möjlighet till.

2.7.2 Samverkan mellan myndigheter inom EU

Kemikalieinspektionen samverkar med andra länder gällande varutillsyn och deltar i flera olika EU-nätverk som beskrivs kortfattat i bilaga 3. Inom nätverken hålls regelbundna möten där tillsynserfarenheter utbyts och gemensamma projekt planeras. Mellan mötena arbetar olika arbetsgrupper med att utföra tillsynsprojekt, ta fram vägledningsdokument och annat material som kan underlätta tillsynen. Förutom det konkreta arbete som utförs inom nätverken ger deltagandet även kontakter med andra länders myndigheter som kan vara till stor nytta vid den nationella tillsynen, exempelvis när importören av en vara med brister finns i ett annat EU-land.

Vi anser att gemensamma projekt är ett viktigt sätt att öka likvärdigheten inom tillsynen i EU.

Att samtliga länder kontrollerar samma regler samtidigt ökar chanserna för likabehandling av företagen och att tillsynsmyndigheter i olika länder gör samma tolkning av de regler som kontrolleras.

EU-kommissionen ansvarar för vissa europeiska gemensamma projekt (CASP) medan det nordiska ministerrådet stödjer de projekt som anordnas via Nordiska Tillsynsgruppen (NTG) inom Norden. Framför allt är det tillsynssamarbetet Forum inom den europeiska

kemikaliemyndigheten (Echa) som fått gehör för sina gemensamma varuinriktade projekt.

Kemikalieinspektionen har varit projektledare för ett flertal projekt och brukar också vara ett av de länder som bidrar med flest antal stickprovskontroller i de fall det är aktuellt.

Genom att se vad myndigheter i andra länder hittar i sin tillsyn kan Kemikalieinspektionen få information som kan påverka den egna tillsynen. I olika tillsynsnätverk inom EU kan

tillsynsresultat delas och gemensamma projekt genomföras, se mer information i bilaga 4. Det kan exempelvis vara vilka typer av produkter där andra länder hittar mycket

regelöverträdelser.

Ett sätt att få en överblick över vilka regelöverträdelser som hittas av tillsynsmyndigheter i andra medlemsländer i EU är att använda sig av varningssystemet Safety Gate (Rapex)27. Tillsynsmyndigheter inom EU är skyldiga att rapportera produkter med risker till detta system. Systemet omfattar olika typer av risker, till exempel elektriska risker och

kvävningsrisker, och olika sorters produkter både för konsumenter och yrkesmässigt bruk. De risker som är relevanta för Kemikalieinspektionen är kemiska risker, miljörisker och leksakers brännbarhet. Anmälningarna publiceras veckovis på EU-kommissionens webbplats28 och för tillsynsmyndigheter finns mer information om anmälningar att tillgå på den del av Safety Gate som är avsedd för dem.

ICSMS29 är det andra systemet som används och det är synkroniserat med Safety Gate.

Skillnaden mellan informationen i systemen är att ICSMS främst är till för kommunikation mellan tillsynsmyndigheterna medan Safety Gate är ett system som även konsumenter och företag kan ta del av. Den andra skillnaden är att ICSMS också ska tillämpas på produkter och varor som inte har brister. Syftet med detta är sprida information så att andra länders

tillsynsmyndigheter då kan välja bort denna vara i sin tillsyn. Eftersom det är tidskrävande att

27 Rapid Alert System for non-food dangerous products

28https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/repository/content/pages/rapex/i ndex_en.htm

29 Information and Communication System on Market Surveillance (ICSMS)

föra in information i ICSMS är det emellertid vanligast att medlemsländerna enbart registrerar de varor där det finns en brist.

2.7.3 Samarbeten utanför EU

Kemikalieinspektionen deltar i olika typer av internationella samarbeten där vi bidrar med vår kunskap om kemikalieregler. Syftet med dessa samarbeten är främst att hjälpa länder att bygga upp ett system för kemikaliekontroll. Fokus är främst kemiska produkter och

bekämpningsmedel eftersom lagstiftning för kemikalier i varor än så länge saknas på många håll i världen. Då vår expertis inom varutillsyn efterfrågas ställer vi upp. Vi har bland annat hållit föredrag på plats i Kina och Australien samt för myndigheter i Vietnam via webben.

Många varor tillverkas utanför Europa så det är viktigt att även företag och myndigheter i andra länder blir medvetna om våra lagstiftningar.

3 Strategier för tillsyn av varor

Related documents