• No results found

Vi samverkar inom och utanför kommunen

In document Förslag till beslut (Page 22-49)

med dem som söker arbetskraft. I detta ingår att prioritera dem som befinner sig långt från arbetsmarknaden samt att bidra till att stadigvarande öka syssel-sättningen på lång sikt.

Kommunerna har genom lagen (1944:475) om arbetslöshetsnämnd getts en viss allmän kompetens att agera för att hindra arbetslöshet. Nämnden har till uppgift att främja kommunala åtgärder för att förebygga arbetslöshet eller minska verkningarna av det. Det finns även en bestämmelse i kommunallagens 6 kap. 2 § som ger kommuner möjlighet att vidta vissa åtgärder på det arbets-marknadspolitiska området. Bestämmelsen lyder: Kommuner får, efter över-enskommelse med Arbetsförmedlingen, anordna aktiviteter för deltagare i ar-betsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringen meddelar föreskrifter om under vilka förutsättningar Arbetsförmedlingen får ingå sådana överenskommelser samt om innehållet i överenskommelserna.

Om kommunerna utför arbete inom det statliga arbetsmarknadsområdet ska finansieringsprincipen tillämpas vilket innebär att staten tillför kommunen de ekonomiska resurser som krävs.

Erbjudandet till målgruppen Erbjudandet till målgruppen är att:

1. Vi når unga Botkyrkabor via uppsökande verksamhet.

2. Vi erbjuder relevant stöd och insatser till unga Botkyrkabor.

3. Vi följer upp hur det går för ungdomen.

4. Vi samverkar inom och utanför kommunen.

Individuella insatser anpassas efter ungdomens behov och insatser inom ramen för ungdomsgarantin finns i följande verksamheter:

 Det kommunala aktivitetsansvaret för unga 16-19 år, KAA.

 Basun – ett ESF-projekt i samverkan mellan Botkyrka kommun och Arbetsförmedlingen, i syfte att minska ungdomsarbetslösheten bland unga 15-24 år som står långt ifrån arbetsmarknaden.

BOTKYRKA KOMMUN

Arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden

BEREDNINGSRAPPORT 2017-12-18

7 [12]

 

 Överenskommelse med Arbetsförmedlingen inom ramen för Delegat-ionen för unga och nyanlända till arbete (Dua) 4 som främst innehåller utbildningskontrakt och lokala jobbspår.

 Ungdomsambassadörer som arbetar uppsökande mot unga utan syssel-sättning i Botkyrka.

 Studie- och yrkesvägledning inom KAA, Basun och Vuxenutbild-ningen

 Feriepraktik för unga 16-18 år

 Extratjänster

 Vuxenutbildningen för individer 20 år och uppåt

 START – individuell matchning av personer med funktionsnedsätt-ningar mot reguljär arbetsmarknad (18-35 år).

Vi beskriver dessa insatser mer i detalj i bilaga 1 till den tidigare redovisningen om ungdomsgarantin.

Åtgärder och målsatta mått inom ungdomsgarantin

I mål och budget 2018 finns ett föreslaget målsatt mått som rör ungdomsgaran-tin: Andelen unga 16-24 år som efter avslutad insats inom ramen för Ung-domsgarantin går vidare till arbete eller studier ökar (Källa: Accorda). Kom-munen ska inom ungdomsgarantin erbjuda ett bra stöd till unga som leder till jobb, praktik eller studier. Det finns fyra övergripande åtgärder för ungdoms-garantin som vi beskriver nedan.

Vid varje åtgärd beskriver vi vilka indikatorer som förvaltningen kan använda för att mäta resultatet av arbetet. Jobbcenter väljer sedan indikatorerna så att de blir relevanta och går att mäta och implementerar sedan dessa i det ordinarie uppföljningssystemet och sätter målsatta mått i verksamhetsplaner och pro-cessarbetet.

1. Vi når unga Botkyrkabor via uppsökande verksamhet

Botkyrka kommun når unga 16-24 år genom uppsökande verksamhet. Tidigare uppsökande verksamhet har främst nått killar via olika slags mötesplatser för       

4 2017-02-16 beslutade regeringen om att ge Delegationen för unga till arbete ett utökat upp-drag att främja samverkan om nyanlända. Namnet är nu därför Delegationen för unga och ny-anlända till arbete.

BOTKYRKA KOMMUN

Arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden

BEREDNINGSRAPPORT 2017-12-18

8 [12]

 

unga i kommunen.5 Det är därför viktigt att vi hittar nya sätt att arbeta med uppsökande verksamhet för att även nå tjejer utan sysselsättning som är i be-hov av stöd.

Förslag på mätbara indikatorer:

Via uppsökande verksamhet har vi nått6

 en viss andel eller antal7 av de unga som Jobbcenter skriver in i syste-met Accorda eller

 en viss andel unga som varken arbetar eller studerar i kommunen och som är utanför samhällets bidragssystem8.

Det är viktigt att målen är könsspecifika på grund av problemen som vi beskri-ver ovan. Det är också viktigt att vi når ungdomar i relevanta stadsdelar i kom-munen.

2. Vi erbjuder relevant stöd och insatser till unga Botkyrkabor

Från dag ett när en ungdom blivit inskriven på Jobbcenter erbjuder vi stöd för att kunna nå arbete, praktik, studier eller annan långsiktig insats. Inom 90 da-gar från att ungdomen har blivit inskriven ska hen ha arbete, praktik, studier el-ler vara inom en annan långsiktig insats.9

Stödet som vi erbjuder ska utgå från individen men också syfta till att bryta traditionella mönster utifrån kön, etnisk tillhörighet och social bakgrund. Ung-domarna ska få pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet och annan bakgrund.

Förslag på mätbar indikator:

      

5 Utvärdering av Jobbcenters uppsökande arbete mot unga vuxna, Arbetsmarknads- och vuxen-utbildningsförvaltningen, Botkyrka kommun, 2016.

6 ”Nått” definierar vi här som att de blir inskrivna på Jobbcenter.

7 Jobbcenter gör en analys av nuläget och därefter sätts det upp mål för könsspecifika andelar eller antal.

8 Enligt statistik om unga som varken arbetar eller studerar var denna siffra år 2014 1047 per-soner enligt Ung idag, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), 2017. 

9 Unga inom KAA ska motiveras till att gå tillbaka till studier på nationellt program. En väg dit kan vara att tillfälligt göra någonting annat. En långsiktig insats kan till exempel vara gruppak-tiviteter inom Basun.

BOTKYRKA KOMMUN

Arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden

BEREDNINGSRAPPORT 2017-12-18

9 [12]

 

 Uppföljning av att ungdomarna erbjudits relevanta insatser inom 90 da-gar. Om de tackat nej till de erbjudanden som Jobbcenter gett ska de vara avslutade i systemet. Indikatorn skulle därmed kunna vara att det inte ska finnas en öppen akt i systemet utan insats i över 90 dagar.10

3. Vi följer upp hur det går för ungdomen

Vi följer regelbundet upp hur det går för ungdomen under pågående insats. Vid behov följer Jobbcenter upp hur det går för ungdomen inom tre månader efter avslutad insats och stödjer hen vidare till lämplig instans om det finns behov av det.

Förslag på mätbara indikatorer:

 Vid den kontinuerliga uppföljningen som Jobbcenter gör vid avslut av insats ska en viss andel av ungdomarna vara i arbete eller studier.

 De uppföljningar som görs vid tre månader efter avslutad insats ska leda till att fler arbetar eller studerar på längre sikt.

4. Vi samverkar inom och utanför kommunen

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen ska samverka internt och externt med relevanta parter. Ungdomen ska uppleva att de insatser som för-valtningen erbjuder är målgruppsanpassade och utgår från individens behov.

Förvaltningen ska redovisa en plan för intern och extern samverkan utifrån kort- och långsiktiga faktorer som vi identifierat kring ungdomsgarantin och de insatser som har gemensam bäring på frågan.

Förslag på mätbara indikator:

 Resultat från enkätutskick till unga som deltagit i förvaltningens insat-ser11.

Extratjänster

      

10 I datasystemet Accorda som Jobbcenter arbetar i går det inte att enkelt se om ungdomarna erbjudits en insats om de inte tackat ja till. Ungdomar inom KAA avslutas inte i systemet för-rän de påbörjar ett nationellt program eller fyller 20 år.

11 I projektet Basun som riktar sig till unga 15-24 år görs en enkät vid start och avslut på Jobb-center tillsammans med personalen. Det kan vara en framgångsfaktor för att få svar på enkä-terna istället för att skicka ut via mejl eller post.

BOTKYRKA KOMMUN

Arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden

BEREDNINGSRAPPORT 2017-12-18

10 [12]

 

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen ska i denna redovisning av ungdomsgarantin också utreda hur vi kan använda extratjänster12 för att skapa ett 40- tal årsarbetsplatser inom kommunal förvaltning som en förstärk-ning av ungdomsgarantin. Nedan finns en bakgrund till området och vår sam-lade bedömning.

Uppdrag kring breddad kompetensförsörjning

I kommunfullmäktiges uppdrag till nämnderna framgår följande:

Kommunstyrelsen får i samverkan med arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att ta fram en gemensam process för hur kommunen som arbetsgivare ska kunna ta vara på insatser så att de personer som står långt från arbetsmarknaden kan bli anställ-ningsbara i kommunens verksamheter. I uppdraget ingår integration av nyanlända samt att effektivt utnyttja de statliga satsningarna på extratjänster och studiestartsstöd som finns.

Arbetsgruppen för extratjänster i Botkyrka kommun13 har under våren 2017 gemensamt tagit fram ett förslag på en organisationsstruktur för extratjänster och Jobbcenter ska påbörja det arbetssätt som gruppen presenterar som en pilot under hösten 2017. Piloten implementeras i ordinarie verksamhet under

2018.14

Vilka regler gäller för extratjänster?

En arbetssökande kan få en extratjänst om hen är arbetslös, inskriven på Ar-betsförmedlingen och uppfyller något av följande:

 Har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar.

 Är nyanländ och har eller har haft en etableringsplan.

 Är nyanländ och inom de senaste 36 månaderna har fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EES-medborgare.

      

12 Genom extratjänster kan kommuner, landsting, privata utförare inom välfärden samt viss kulturell, idrottslig och social verksamhet möjlighet att anställa personer som kan utgöra en ex-tra resurs och som kan stötta verksamheten. Exex-tratjänster ger samtidigt personer som under lång tid stått utanför arbetsmarknaden eller som nyligen kommit till Sverige en chans att få ett jobb. Extratjänsterna ger möjlighet till full subvention av lönen och de lagstadgade arbetsgivar-avgifterna i 12 månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år. 

13 Personal från Jobbcenter, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningens förvaltnings-kontor samt HR från kommunledningsförvaltningen.

14 Se redovisning om extratjänster för att läsa mer om hur det är tänkt att kommunen ska arbeta med detta (AVUX/2017:55).

BOTKYRKA KOMMUN

Arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden

BEREDNINGSRAPPORT 2017-12-18

11 [12]

 

För nyanlända gäller att de är minst 20 år gamla för att kunna beviljas extra-tjänst.15

Extratjänster för ungdomar i kommunen?

Jobbcenter hanterar extratjänster för ungdomar inom ramen för den ordinarie organisationen för extratjänster. Det innebär att det skulle vara möjligt att skapa ett 40-tal årsarbetsplatser för ungdomar genom att öronmärka platser till målgruppen, efter att verksamheten genomfört en behovsinventering.

Vilken målgrupp bland de unga skulle kunna vara aktuell för extratjänster?

Unga arbetssökande i åldern 16 – 24 år omfattar enligt information från den lo-kala Arbetsförmedlingens ungdomssektion inte mer än ett tiotal individer i dagsläget. Detta eftersom få unga har deltagit i Jobb- och utvecklingsgarantin vid Arbetsförmedlingen i 450 dagar och de uppfyller därmed inte kriterierna för extratjänster.

Unga nyanlända över 20 år kan däremot vara föremål för extratjänster.

Unga nyanlända

Möter extratjänster de nyanländas behov att etablera sig på reguljär arbets-marknad? Lönesubventionerade anställningar uppfyller inte villkoren för ar-bete vid bedömningar om uppehållstillstånd på Migrationsverket. Detta inne-bär att unga som har tidsbegränsade uppehållstillstånd och som genom arbete vill uppfylla villkoren för att stanna kvar i Sverige inte gynnas av extratjänster.

I juli 2016 infördes regler som möjliggör beslut om permanent uppehållstill-stånd om den sökande kan försörja sig genom anställning eller näringsverk-samhet. För den som är under 25 år gäller detta endast om personen har full-följt en gymnasieutbildning eller motsvarande.16

Möjligheten att kombinera extratjänst med utbildning bör därför uppmuntras för att minimera inlåsningseffekter och för att garantera en långsiktighet i indi-videns etablering.

      

15 Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd.

16 Migrationsverkets webbplats, https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Ny- hetsarkiv/Nyhetsarkiv-2016/2016-06-21-Riksdagen-har-beslutat-att-tillfalligt-begransa-mojlig-heten-att-fa-uppehallstillstand-i-Sverige.html, 2017-08-14

BOTKYRKA KOMMUN

Arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden

BEREDNINGSRAPPORT 2017-12-18

12 [12]

 

Det är också relevant att beakta målsättningen inom ramen för Dua-överens-kommelsen med Arbetsförmedlingen som bland annat säger att nyanlända unga 16 – 24 år ska fullfölja en gymnasieutbildning och etablera sig på arbets-marknaden.

Sammanfattande bedömning av extratjänster

Extratjänster för unga bör användas som ett verktyg inom ramen för Ungdoms-garantin. Förvaltningen gör bedömningen att det skulle vara möjligt att skapa ett 40-tal årsarbetsplatser för ungdomar genom att öronmärka platser till mål-gruppen, efter att verksamheten genomfört en behovsinventering. I dagsläget är dock ungdomar som är berättigade till insatsen relativt få.

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1]

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

2018-01-11 Dnr AVUX/2017:61

5

Permanenta lärarlyftet (AVUX/2017:61)

Förslag till beslut

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har tagit del av informationen.

Sammanfattning

Lärarlönelyftets syfte är att ge löneökning till särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Statsbidraget för lärarlönelyftets fördelas enligt Skolverkets riktlinjer men det finns ett visst utrymme för varje hu-vudman att bestämma hur lönesättningen ska gå till. Erfarenheter från re-formen om karriärtjänster visar att en tydlig, transparent och kommunicerad process är mycket viktig för att få en positiv effekt.

Lärarbristen är stor och kommunerna konkurrerar om att attrahera och locka till sig duktiga lärare. Ett av de starkaste och tungt vägande konkurrensmed-len är lönen. Idag hanterar kommunen lärarlönelyftet som ett lönetillägg.

För att kunna attrahera och locka till sig duktiga, kvalificerade och legitime-rade lärare och förskollärare har många kommuner därför valt att inkludera lärarlönelyftet permanent i lönen. Detta har bidragit till att konkurrensen har hårdnat ytterligare. För att kunna konkurrera på lika villkor är det därför an-geläget att även Botkyrka kommun inkluderar lärarlönelyftet permanent i lönen.

Inom arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden berör lärarlönelyftet de behöriga lärare som undervisar på gymnasieskolans estetiska program som drivs i samarbete med Tumba gymnasium och Xenter.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[1]

/Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen/

2017-10-06 Dnr AVUX/2017:61

/Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen/

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 070 183 64 67 · E-post christina.grefveberg@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Christina Grefveberg Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Permanenta det statliga lärarlönelyftet

Förslag till beslut

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har tagit del av informationen.

Sammanfattning

Lärarlönelyftets syfte är att ge löneökning till särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Statsbidraget för lärarlönelyftets fördelas enligt Skolverkets riktlinjer men det finns ett visst utrymme för varje hu-vudman att bestämma hur lönesättningen ska gå till. Erfarenheter från re-formen om karriärtjänster visar att en tydlig, transparent och kommunicerad process är mycket viktig för att få en positiv effekt.

Lärarbristen är stor och kommunerna konkurrerar om att attrahera och locka till sig duktiga lärare. Ett av de starkaste och tungt vägande konkurrensmed-len är lönen. Idag hanterar kommunen lärarlönelyftet som ett lönetillägg.

För att kunna attrahera och locka till sig duktiga, kvalificerade och legitime-rade lärare och förskollärare har många kommuner därför valt att inkludera lärarlönelyftet permanent i lönen. Detta har bidragit till att konkurrensen har hårdnat ytterligare. För att kunna konkurrera på lika villkor är det därför an-geläget att även Botkyrka kommun inkluderar lärarlönelyftet permanent i lönen.

Inom arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden berör lärarlönelyftet de behöriga lärare som undervisar på gymnasieskolans estetiska program som drivs i samarbete med Tumba gymnasium och Xenter.

Ärendet

Ärendet redovisas i bilaga, utbildningsförvaltningens tjänsteskrivelse till ut-bildningsnämnden den 12 december 2017 (UF/2017:342).

Marie-Louise Khan-Tamakloe Karin Norman

Förvaltningschef tf. Administrativ chef

_________

Expedieras till

Xenter

Ordförandeförslag

2017-12-06

1 [2]

 

KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 E-post Emanuel.k@botkyrka.se

 

Utbildningsnämnden

Referens Mottagare

Emanuel Ksiazkiewicz Utbildningsnämnden

Permanenta det statliga lärarlönelyftet (UF/2017:342)

Förslag till beslut

1. Utbildningsnämnden beslutar att permanenta det statliga lärarlönelyftet.

2. Beslutet gäller för de lärare som innehar lärarlönelyft 2017-12-31.

Beskrivning av ärendet

Utbildningsnämndens ordförande har gett förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna och förbereda för ett permanentande av det statliga lärarlöne-lyftet.

Syftet med det statliga lärarlönelyftets är att ge en löneökning till särskilt kvali-ficerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Lärarlönelyftet fördelas en-ligt Skolverkets riktlinjer, dock finns ett visst utrymme för huvudmannen att avgöra hur lönesättningen ska gå till. Skolverket fördelade en bidragsram om 24 600 000 kronor till Botkyrka kommun (läsåret 2016/17). För läsåret

2017/2018 uppgår bidragsramen till 24 450 000 kronor. 90 procent av fördelad bidragsram går till grund- och gymnasieskolan, grund- och gymnasiesärskolan, modersmålsenheten samt mottagningsenheten. Förskolan och fritidshemmen har tilldelats återstående 10 procent.

För närvarande omfattas 527 personer av lärarlönelyftet i Botkyrka kommun. 

Kostnaden för lärarlöner under vårterminen 2017 uppgick till 11 milj. kronor, och det troligaste är att kostnaderna ligger i samma storleksordning även under höstterminen 2017, med reservation för att alla löner för år 2017 inte är utbe-talda ännu vilket kan medföra vissa ändringar.

BOTKYRKA KOMMUN Utbildningsnämnden

Ordförandeförslag 2017-12-06

2 [2]

 

Motivering

Lärarlönelyftet har nu funnits i drygt ett år och det har fungerat väl. Lönen är ett viktigt incitament i konkurrensen för att kunna attrahera rekrytera och be-hålla kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger.

För att kunna attrahera och locka till sig duktiga, kvalificerade och legitime-rade lärare och förskollärare har flera kommuner valt att inkludera lärarlönelyf-tet permanent i lönen, medan Botkyrka kommun valt att hantera lärarlönelyflärarlönelyf-tet som ett lönetillägg utan fastställt slutdatum. I och med rådande konkurrenssitu-ation kan en permanent lönehöjning medverka till att Botkyrka kommun upp-fattas som attraktiv arbetsgivare. Det kan bidra till både att lärare väljer att stanna i Botkyrka kommun samt att det blir lättare att rekrytera.

Ekonomiska konsekvenser av beslutet

Skolverket beskriver lärarlönelyftet som en permanent satsning, dock finns vissa oklarheter i statsbidragens varaktighet och omfattning. Enligt förordningen om statsbidrag § 4 ska ”statsbidraget lämnas för ett år i sänder (bidragsår) i den mån det finns tillgång till medel”. Enligt tidigare beslut har Botkyrka kommun valt att hantera lärarlönelyftet som ett lönetillägg utan fast-ställt slutdatum. Det framgår tydligt till dem som omfattas att lönetillägget gäl-ler under förutsättning att kommunen erhålgäl-ler statsbidrag. Ifall lärarlönelyftet reduceras eller helt upphör innebär beslutet en utökad kostnadsram motsva-rande 25 miljoner kronor.

Beslutet innebär ett ekonomiskt åtagande för utbildningsnämnden, ifall statsbi-draget reduceras alternativt upphör framgent, kommer ärendet hanteras inom ramen för ordinarie budgetprocess.

 

Emanuel Ksiazkiewicz

Ordförande Utbildningsnämnden

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1]

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

2018-01-11 Dnr AVUX/2018:1

6

Dialogforum Alby 2017-12-14 (AVUX/2018:1)

Förslag till beslut

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att översända Ar-betsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2018-01-08, som yttrande över den synpunkt som återfinns i minnesanteck-ningarna från dialogforumet.

Sammanfattning

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag att yttra sig över en fråga från ett dialogforum i Alby 2017-12-14. I minnesanteck-ningarna från mötet ställs följande synpunkt:

Man behöver testa nya grepp för att underlätta föräldrars ansvarstagande i skolan. Man kan t.ex. informera nyanlända föräldrar på SFI om förväntning-ar som finns på föräldrförväntning-ar i skolan.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[3]

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen

2018-01-08 Dnr AVUX/2018:1

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök /HandläggareAdress/ · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt /HandläggareTelefon/ Sms·/HandläggareMobilTelefon/ · E-post /HandläggareEpost/

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Helen Myslek Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Yttrande över fråga från dialogforum Alby 2017-12-14

Förslag till beslut

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att översända Ar-betsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2018-01-08, som yttrande över den synpunkt som återfinns i minnesanteck-ningarna från dialogforumet.

Sammanfattning

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag att yttra sig över en fråga från ett dialogforum i Alby 2017-12-14. I minnesanteck-ningarna från mötet ställs följande synpunkt:

Man behöver testa nya grepp för att underlätta föräldrars ansvarstagande i skolan. Man kan t.ex. informera nyanlända föräldrar på SFI om förväntning-ar som finns på föräldrförväntning-ar i skolan.

Yttrande

Till Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har det inkommit öns-kemål om att besvara en fråga/synpunkt från Alby dialogforum. Forumet diskuterade ett uppdaterat utvecklingsprogram för Alby och där ingår insat-ser för barn och unga, ökade jobbchaninsat-ser och en trevlig stadsmiljö. Frågor som diskuterades var bl.a. Alby centrum, skolan samt tjejer och killars upp-växtmiljö. Frågan/synpunkten till nämnden lyder enligt nedan.

- Man behöver testa nya grepp för att underlätta föräldrars ansvarstagande i skolan. Man kan t.ex. informera nyanlända föräldrar på SFI om förväntning-ar som finns på föräldrförväntning-ar i skolan.

Botkyrka vuxenutbildning tycker att det är en viktig aspekt att informera och upplysa botkyrkabor om det ansvar föräldrar förväntas ta för sina barn i

Botkyrka vuxenutbildning tycker att det är en viktig aspekt att informera och upplysa botkyrkabor om det ansvar föräldrar förväntas ta för sina barn i

In document Förslag till beslut (Page 22-49)

Related documents