• No results found

3.2.1

Inledning

Schneider Electric SA är ett franskt företag som är moderbolag i en koncern som tillverkar och säljer system för distribution av elektricitet. Under 2001 meddelade företaget att det ämnade förvärva alla aktier som innehades av allmänheten i företaget Legrand SA, ett franskt företag som säljer elektrisk utrustning för lågspänningsinstallationer.

När det gäller definitionen av den relevanta marknaden så har kommissionen i sitt beslut angivit en rad relevanta marknader (nio stycken) där koncentrationen skulle medföra konkurrensbegränsande effekter på grund av att en dominerande ställning skapas. I anslutning till detta har kommissionen dessutom angivit ytterligare marknader (fem stycken) där fusionen ger upphov till ett förstärkande av en dominerande ställning som medför konkurrensbegränsande effekter.

De av kommissionen definierade relevanta marknaderna var typiskt sett begränsade och bestod av en eller ett par produkter, i ett land eller ett antal länder (exempelvis marknaden för miniatyr-reläer, differentialreläer och höljen för paneler i Danmark, Spanien, Italien och Portugal), i vissa fall utgjorde den relevanta marknaden endast en produkt och ett land (marknaden för vattentät elektronikutrustning i Spanien).

Kommissionen fann att, trots att Schneider gjorde vissa åtaganden för att minska de konkurrensbegränsande effekterna28, hade förvärvet skadliga effekter på den gemensamma marknaden och koncentrationen förbjöds i enlighet med artikel 8.3 i koncentrationsförordningen. Eftersom affären redan var genomförd då beslutet meddelades ålades Schneider och Legrand ett uppbrytande enligt artikel 8.4 i koncentrationsförordningen.

3.2.2

Överklagande

Schneider överklagade beslutet till förstainstansrätten under december 2001. Förstainstansrätten gjorde en prövning där den kom fram till att följande slutsatser var bristfälliga i kommissionens förbudsbeslut.

3.2.2.1

Överskattning av konstellationens styrka

Kommissionen har överskattat konstellationens styrka. Vid bedömningen av Schneider/Legrands marknadsandel har kommissionen tagit hänsyn till konstellationens marknadsandel på närliggande marknader i Europa, trots att inget samband mellan marknaderna kunde konstateras. Kommissionen har tagit med i bedömningen att Schneider och Legrand tillsammans skulle vara ledande i Europa, när den skulle ha hållit fast vid den uppdelning av den geografiska marknaden i mindre delar som gjorts, och bedömt fusionens påverkan på de enskilda marknaderna. Kommissionen har alltså påfört Schneider/Legrand ett helhetsintryck som inte är relevant när det gäller de enskilda segmenten i analysen. Därför har kommissionen tillämpat artikel 2(3) i kontrollförordningen på ett felaktigt sätt.

3.2.2.2

Felaktig utvärdering av andra aktörers möjligheter att utöva

påtryckningar

Kommissionen har vidare gjort en felaktig utvärdering av grossisters och andra tillverkares relativa styrka. Kommissionen har nöjt sig med att återigen göra en utvärdering på transnationell nivå, när det hade varit mer korrekt att göra en undersökning som tangerar den geografiska uppdelning av marknaden som kommissionen har gjort. Kommissionen har således genom bristfällig analys inte lyckats understödja sitt påstående i det omtvistade beslutet att konstellationen skulle bli en oundviklig handelspartner för grossister och att grossisterna tillsammans med andra tillverkare inte skulle kunna utöva påtryckningar på konstellationen för att säkerställa effektiv konkurrens.

3.2.2.3

Felaktig bedömning av konstellationens styrka på de

relevanta marknaderna

För det tredje har kommissionen gjort en felaktig bedömning av konstellationens styrka på de individuella nationella marknaderna när den beaktade samtliga produkter och märken som konstellationen tillhandahåller på respektive geografiska marknad. Kommissionen har således ännu en gång överskattat konstellationens styrka eftersom konstellationen i realiteten inte bjuder ut alla produkter och märken på samtliga marknader.

3.2.2.4

Underskattning av konkurrensen

Kommissionen har även gjort sig skyldig till ett uppenbart fel i analysen då den inte inkluderade ABB:s och Siemens marknadsandelar när det gäller panelbrädeskomponenter, i analysen av dessa företags sammanlagda marknadsandelar på en rad nationella marknader. ABB:s och Siemens markandsandelar underskattas således i det omtvistade beslutet, vilket får till följd att kommissionen överskattade Schneider/Legrands styrka.

3.2.2.5

Danska marknaden

Vidare så finner förstainstansrätten att kommissionen har misslyckats med att prestera tillräcklig bevisning för att stödja sin grund i det omtvistade beslutet, att konstellationen får en dominerande ställning på den danska marknaden. Således kan i avsaknad av en bevisad dominerande ställning när det gäller panelbrädeskomponenter, inte koncentrationsförordningens artikel 2(3) tillämpas.

3.2.2.6

Italienska marknaden

Slutligen har kommissionen gjort en felaktig analys när det gäller konstellationens ställning på den italienska marknaden för distribution och panelbrädeskomponenter. Kommissionen har inte kunnat prestera tillräcklig bevisning för att fastställa att konstellationen intar en dominerande ställning på den italienska marknaden och således kan artikel 2(3) inte heller tillämpas på fusionen avseende den italienska markanden för distribution och panelbrädeskomponenter.

3.2.3

Resultat av analysen

Förstainstansrätten konstaterar därmed att felen är så grava att den ekonomiska analys och utvärdering, som ligger till grund för det omtvistade beslutet, inte kan anses utgöra en tillräcklig grund för att förbjuda koncentrationen. Emellertid går förstainstansrätten vidare med att förklara att även om kommissionen har gjort en bristfällig utredning av huruvida en fusion får till följd en dominerande ställning med konkurrensbegränsande effekter, så skall förstainstansrätten ändå inte annullera beslutet ifall andra omständigheter tyder på att en sådan dominerande ställning har skapats.

3.2.4

Franska marknaden

Därmed går förstainstansrätten vidare med en utvärdering av den franska marknaden där Schneider/Legrand-koncernen har en mycket stark ställning. Förstainstansrätten anser att kommissionens slutsats att fusionen kommer att skapa eller förstärka en dominerande ställning i enlighet med artikel 2(3) på den gemensamma marknaden eller en betydande del av den, i och för sig är riktig.

Rätten kan dock konstatera att Schneider i det omtvistade beslutet inte har givits tillräcklig möjlighet att försvara sig effektivt. Schneider har inte givits tillräckligt tillfälle att förmedla sin version angående att en dominerande ställning skulle skapas på den franska marknaden för distribution och färdiga panelbrädeskomponenter, eller svara på de anmärkningar som kommissionen tillsänt Schneider under det administrativa förfarandet. Därmed hindrades Schneider att vidta förmildrande åtgärder i syfte att minska den konkurrensbegränsande effekten av koncentrationen.

På grund av denna processuella felaktighet finner därmed förstainstansrätten att det inte finns någon grund för att förklara koncentrationen oförenlig med den gemensamma marknaden och ogiltigförklarar därmed kommissionens förbudsbeslut.

3.2.5

Författarens avslutande reflektioner avseende

Schneider-fallet

Det som är av störst intresse när det gäller ogiltigförklarandet är den första delen (3.2.2 och 3.2.3) eftersom den andra delen (3.2.4) behandlar ett processuellt fel. Ett

resonemang angående det senare är inte av så stort intresse för uppsatsens problemställning och lämnas därhän.

Intrycket av rättsfallet är att förstainstansrätten har gjort bedömningen att kommissionen har gjort en bristfällig analys av marknaden. Det framstår som att kommissionen skaffat sig en uppfattning av koncentrationen vid första anblicken och ansåg att fusionen resulterade i att konstellationen på det stora hela taget skulle bli för stark. Detta intryck har kommissionen sedan hållit fast vid efter det att den inlett handläggningen och sedan "kört på" och således kommit till en slutsats som den så att säga har bestämt sig för i förhand. Enligt förstainstansrätten har kommissionen inte lyckats bevisa att någon skadlig dominerande ställning skapats på, de i definitionen av den relevanta marknaden, avskilda marknaderna. Kommissionens överblicksbedömning av hela företagets styrka på hela den gemensamma marknaden är därmed inte hållbar.

Related documents