• No results found

SCOR-kartläggningen innebär att åskådliggöra försörjningskedjor med hjälp av de SCOR- processelement som beskrivs i Figur 13. Enligt avgränsningarna i rapporten kommer inte de block som representerar returtransporter, Source Return och Deliver Return, att användas. 4.4.1 SCOR-kartläggning av prefabricerade element

Med hjälp av intervjuerna som utförts med de olika aktörerna i försörjningskedjan har information samlats in och lagt grund till SCOR-modellen som ses i Bilaga 1.

• Ballast, grus i två olika dimensioner, köps in från Swerock och tillverkas alltid mot lager.

• Cementa tillverkar ett fåtal varianter av cement och alla tillverkas mot lager. • För NEA:s produkter är flödet delat. Udda produkter köps in och mellanlagras i

Skandinaviska Byggelements konsignationslager medan övriga beställs och lagras på traditionellt sätt. Eftersom NEA är en grossist finns ingen förädling av produkterna, och därmed finns inget make för detta företag.

• Neofac har egen tillverkning men de produkter som levereras till Skandinaviska Byggelement köps in mot lager från andra tillverkande företag. Därmed har företaget samma grossistfunktion som NEA på de produkter som är aktuella för Skandinaviska Byggelement.

• Armeringen som köps in på rulle från Fundia är inte kundspecifik utan tillverkas mot lager. Skarvnäten som också tillverkas av Fundia, produceras dock mot kundorder, vilket gör att dessa produkter får olika egenskaper i SCOR-modellen och visas i olika flöden.

• Den tyska leverantören av armeringsstegar producerar vanligtvis mot kundorder men ibland ökas tillverkningsvolymen på grund av produktivitetsskäl. I och med

tillverkningen mot kundorder visas produktionen och transporten som M2 respektive D2-block vilket innebär att produktion och leverans sker mot order.

• De armeringsstegar som köps genom den norska grossisten tillverkas kundspecifikt mot order och transporteras sedan direkt till Katrineholm utan omlastning eller inblandning av grossisten.

• Produktionen på Skandinaviska Byggelement sker som konstruktion mot order, därav har ETO valts som produktionsstrategi.

Kartläggandet av försörjningskedjan har begränsats med anledningen att strukturen blir väldigt omfattande och komplex om ytterligare steg i kedjan analyseras.

4.4.2 SCOR-kartläggning av platsgjutna väggar

För platsgjutna väggar förändras SCOR-modellen i flera avseenden. Främst är att de olika underleverantörerna binds samman på byggplatsen istället för i Skandinaviska Byggelements fabrik som i Bilaga 1. I Bilaga 2 visas SCOR-modellen av försörjningskedjan för

byggnationen i Hammarby Sjöstad.

• Bröderna Edstrand levererar armeringsnäten till Peabs byggplats i Hammarby Sjöstad. Företaget har olika inköpsförfaranden för olika produkter. Vid standardprodukter, som är det vanligaste för produkterna i Peabs väggar, köps näten in mot lager från stålverk inom koncernen i Tyskland och Frankrike. I SCOR har därför företagets

grossistfunktion med produktion mot lager valts att visas eftersom de aktuella produkterna produceras och levereras i ett sådant flöde.

• Swerock köper in materialet som används vid tillverkning mot lager. Betongen tillverkas sedan mot kundorder, vilket ger att produktionsstrategin visas som M2. Vid distributionen används både Stockholms Åkeri och Swerocks egna fordon, varav båda nämns som transportörer.

• PoB:s Elektriska är ansvarigt för att rätt elprodukter finns på plats då de behövs. Produkterna anskaffas vid behov men tillverkningen av eldetaljerna sker mot lager. • Produktionen av hus sker som konstruktion mot order, varför M3-block används.

4.4.3 SCOR-kartläggning i nivå 3 av väggelementsdistribution

De olika aktiviteterna samt dess in- och utdata som ingår i distributionskedjan för

prefabricerade byggelement kartläggs i nivå 3 i SCOR (se Bilaga 3). De aktiviteter som ingår beskrivs nedan. Punkterna 3.3-3.5 sker som ett moment, vilket även 3.8-3.10 gör.

• D3.1 Mottagning och returnering av produktönskemål – Kunden ger en preliminär order till Skandinaviska Byggelement två till tolv månader innan önskad leverans. Utifrån dessa indata ges ett kostnadsförslag på ordern.

• D.3.2 Förhandling och kontraktsskrivning – Två till tre månader innan planerad leverans skrivs kontrakt mellan Skandinaviska Byggelement och kunden.

• D3.3 Ordermottagning, resursallokering samt produktionsstart – Senast åtta veckor innan önskad leverans fås kompletta bygghandlingar från kunden.

Konstruktionsavdelningen hos Skandinaviska Byggelement har då sex veckor på sig för konstruktionsstadiet eftersom beläggning och planering av resurser i produktionen måste göras två veckor innan leverans. Information kring produktionsstart av order, behov av råmaterial samt annan orderinformation ges som utdata.

Produktionsplaneraren behöver inte kontrollera lagernivåer av råmaterial eftersom det är inköpsansvariges uppgift att se till att tillräckligt med råmaterial alltid finns hemma. • D3.4 Schemalägg montering av slutprodukt – Kunden, exempelvis Peab, får exakt

leveransdatum och kan därefter schemalägga monteringen.

• D3.5 Skapa transportbeläggning – Vid skapandet av order anpassas produktionen efter kapaciteten på lastbäraren. Följden blir att produktionen ger hög beläggning på transportfordonen samtidigt som väggarna produceras i rätt sekvens. Information om beläggning går till Sörmlast.

• D3.6 Ruttplanering – Sörmlast planerar rutten efter de förutsättningar som ges från Skandinaviska Byggelement. Planeringen innefattar avgångstider, val av chaufför etc. • D3.7 Val av fordon och prioritering av transport – Utifrån informationen kring

beläggningen av transporten väljs lämpligt fordon. Planerade leveranser blir utdata och dessa data går till D3.9.

• D3.8 Mottagning av produkt från Source/Make – När sista förädlingssteget i produktionen skett anländer skalväggen vid utlastningen.

• D3.9 Orderplockning – Skalväggen placeras på lastbärare. Indata i form av planerade leveranser från punkt 3.7 används för att försäkras sig om att rätt skalvägg placeras på rätt lastbärare.

• D3.10 Packning av order – Skalväggen placeras tillsammans med andra skalväggar på lastflaket enligt planerad ordning.

• D3.11 Lastning och skapandet av transportdokument – Lastflaket transporteras med hjälp av truck ut på gårdsplanen i väntan på avgående transport. Antingen lastas skalväggarna direkt på lastbilen eller mellanlagras på gårdsplanen. Vid lastningen

säkras lastflaket. Transportdokumenten, som består av kombinerade frakt- och följesedel, överlämnas från truckföraren till lastbilschauffören. Transportdokumenten skapas ungefär en vecka före transportens avgång, efter punkt D3.3, men

informationen används inte i produktionen.

• D3.12 Transport av produkt – Skalväggarna transporteras till mottagare enligt förbestämd tid och plats.

• D3.13 Mottagning och verifiering av order – Chauffören kontaktar vanligtvis inte byggplatsen för ankomstavisering. Kontakt mellan chauffören och byggplatsen upprättas bara om problem uppstått under transporten. På byggplatsen sker en snabb ankomstkontroll av väggarna för att försäkra sig om att det är rätt produkt och att den innehar rätt kvalitet.

• D3.14 Montering av produkt – Skalväggen lastas av lastbilen med hjälp av kran och lyfts direkt på plats. I undantagsfall mellanlagras väggarna på byggplatsen om det inte går att lyfta väggarna på plats direkt vid ankomsten. Meddelandet om godkänd order till Skandinaviska Byggelement existerar inte. Istället får företaget endast information om leveransen innehåller några fel.

• D3.15 Fakturering – Fakturering sker när transporten lämnar Skandinaviska Byggelement och sker aktiviteten i och med punkt 3.12. Kunden har sedan 30 dagar för betalning av fakturan.

5 Analys

I analyskapitlet utreds data från kartläggningen med stöd av den teoretiska referensramen. Analysen är uppbyggd kring tre huvudområden; integration, standardisering och

modularisering samt transporter. Utöver dessa områden genomförs även beräkningar på hur transportsträckor och miljön påverkas av produktionsförändringen, analys av SCOR-

kartläggningen samt diskussioner kring två framtidsscenarier.