• No results found

Att se allt rasa var

In document Kris och kreativitet (Page 46-50)

smärt-samt.

att så många föredrar att stanna och utvecklas framför att söka sig till nya restauranger, hajpade hotell, andra konferensanläggningar – eller byta yrke. Den goda stämningen hos personalen smit-tar av sig och många företag återkommer år efter år. Men nu uteblev gästerna, för första gången någonsin.

Under den första krisperioden hade Vår Gårds ledning en daglig dialog med styrelsens ordföran-de Thomas Svensson, som Kadi Upmark beskriver som ett stort stöd. Tillsammans bestämde de sig för att fortsätta på den inslagna vägen och nyttja det dåliga bokningsläget till att renovera. Först ett nytt diskrum och renovering av loungen, där både ett bageri och en vinbar skulle skapas från grun-den. Dessutom förverkligades något som de pratat om i flera år: Vår Gård öppnade huset för grannar-na. De boende i närheten bjöds in att distansarbeta i lokalerna, äta söndagsmiddag i restaurangen och ha affärsluncher i lobbybaren.

– På rekordkort tid skapade vi en plats där lokal-befolkningen kan känna ett socialt sammanhang – fast med fysisk distansering. Det här hör ihop med det jag alltid strävat efter, en lyhördhet gentemot gästerna. Man ser till behovet och anpassar sitt utbud därefter, säger Kadi Upmark.

Snart började ryktet om Vår Gård sprida sig i Nacka och allt ifrån gymnasieelever med distansundervisning till mammagrupper och små startup-bolag fyllde de tomma ytorna. Men de stora konferenserna lyste med sin frånvaro.

– Intäkterna är inte desamma, däremot har vi byggt något långsiktigt – ett förtroende hos lokal-borna, säger Kadi Upmark.

hösten

I SEPTEMBER ÅTERVÄNDER framtidstron till Vår Gård, resultatet av satsningarna börjar synas.

I receptionen poppar alla nya erbjudanden upp på en stor skärm: familjemiddag, lunchyoga, lyx- loppis, bakskola för barn, historisk spökvandring, våffelbrunch, hybridmöten och dagkontor för hemmajobbare.

Ett stenkast från receptionen står bageri- ansvariga Josefine Baumann och konditorn Amanda Andersson i det nyöppnade bageriet och ringlar ihop bullar i rasande tempo.

– Allt går fort nu. I fredags skurade vi väggarna, dagen efter öppnade vi, säger Josefine Baumann.

Hon ser fram emot att utveckla bageriet och dess verksamhet.

– Jag gillar att göra tårtor, så jag vill utveckla tårtsortimentet så att boende i närheten kan beställa.

Josefines kollega Amanda Andersson har arbe-tat på Vår Gård i mer än fem år. Även om hon tyck-er att ovissheten och oron undtyck-er våren var tuff så är hon glad för alla förändringar som genomförs.

47 KF årsredovisning 2020

– Det är en stor skillnad mot hur det var för fem år sedan. Det är som om jag har bytt jobb. Nu har vi bageriet, den nya loungen med kaféfeeling och massa kunder från Saltsjöbaden. Det är jättekul att få visa grannarna att vi finns och vad vi kan.

BAGERIET OCH LOUNGEN med den nya vinbaren invigdes den 12 september, men först två dagar senare hinner personalen fira sina bedrifter – medan febril verksamhet fortfarande pågår i huset. En grupp dukar upp bubbel samtidigt som barens provisoriska bänk-skiva byts ut mot en i marmor. Utanför fönstret back-ar en kranbil in på gården och män i blåställ baxback-ar in tunga skivor. De kryssar förbi gruppen som samlats med champagneglas. ”Var är köket?” ropar någon.

Kadi Upmark höjer sitt glas.

– Hjärtligt tack för er insats under det senaste halv-året – och för er enorma insats den senaste veckan, säger hon och ögonen fylls med tårar.

– Och jag som inte skulle börja gråta. Vi har skapat allt det här tillsammans, vi bygger vår egen framtid. Jag vet att vi fixar det här. Skål!

Personalen minglar i ett par minuter innan de rusar vidare. Bröd ska bakas, lunch förberedas och bord dukas.

Caroline Weineson är betydligt mer nöjd nu.

– Just nu har Vår Gård ett bra flöde på mindre konfe-renser, även om det är långt ifrån en normal höst. Flera i närområdet har också delvis flyttat sina kontor hit, så överlag har vi klarat oss bättre än våra konkurrenter, just för att vi ställde om över en natt. Många har stängt helt – eller vissa veckodagar – och varslat. Vi har tvärt-om gasat och nyanställt, säger hon.

VID SIDAN AV JOSEFINE BAUMANN i bageriet ingår även food & beverage-managern Liam Ginnane i nysatsningen. Enkelt uttryckt är han ansvarig för utvecklingen av kök, servis, bar, bageri och konferens- fika. Han kommer från en chefsposition på en av Sveriges mest välrenommerade restaurangkedjor och bor i närområdet.

– Jag tycker att det är starkt och modigt att passa på att göra alla förändringar just nu, säger han. Samtidigt är det begripligt att förändringarna inte har gjorts tidi-gare. Vår Gård har alltid varit bra på konferenser och det har varit fullbokat.

Extra glad är Liam Ginnane för den nyöppnade vin-baren, där devisen – liksom i köket – är ”No waste, just taste”.

– Vår Gård har en stor och extremt bra vinkällare, så vi behöver inte ens köpa in något för att ha en vinbar, utan kan jobba med de fantastiska resurser vi har.

Att vara nyanställd och dessutom leda en stor om- organisation under en pandemi kan få den mest hård-hudade att tappa modet. Men Liam Ginnane tror att han tvärtom kommer att tänka tillbaka på den här tiden med glädje.

– Jag har absolut förståelse för att världen befinner sig i en stor kris. Men tack vare krisen fick jag det här jobbet. Jag har fått en chans att styra Vår Gård in i framtiden, vinbaren och bageriet är bara början. Om några år tror jag att Vår Gård kommer att vara något Josefine Baumann och

Amanda Andersson i det nyöppnade bageriet trivs med alla nysatsningar.

Dags för invigning av nya loungen! Många har arbetat extra för att få till öppningen.

1

49 KF årsredovisning 2020

1. Alla har inte påverkats lika mycket av pandemin. Naturen är sig lik, och trädgårdsarbetet likaså, menar Anders Grönqvist. 2. Numera kan de boende i närområdet svänga förbi och köpa Vår Gårds fantastiska bullar. 3. Liam Ginnane har skapat en vinbar med hjälp av allt som redan finns i vinkällaren. 4. Mattias Hyllengren och Josefine Frej förbereder lunch till dagens gäster på Vår Gård.

2

3

4

igenom detta. Visst har det varit svårt i år, flera har gått in i väggen. Då är det viktigt att vara lösnings-orienterad, så man skapar lugn i stället för kaos.

MEDAN FÖRSÄLJNINGSAVDELNINGENS tillvaro har ställts på ända så har trädgårdsmästare Anders Grönqvist knappt märkt av förändringar-na alls. Naturen är sig lik, årstiderförändringar-na likaså. Blom-mor ska odlas, löv krattas, gräs klippas och grön-saker skördas. Han har mycket att göra, men är nästan aldrig stressad. Dagen innan har han gått 27 000 steg under arbetstid, personligt rekord.

Anders Grönqvist har vandrat runt på Vår Gårds marker i över 25 år.

– I våras bröt den ena efter den andra ihop där-inne och det kändes nästan konstigt att jag kunde jobba på helt oberörd. Mina arbetsuppgifter påverkas inte av antalet gäster. Oavsett om det är fullbokat eller folktomt på grund av corona måste trädgården skötas. Men jag hoppas ju verkligen att vi slipper en andra våg.

vintern

I SEPTEMBER UPPREPAR samtliga vi träffar på Vår Gård samma budskap: ”Allt är på väg att bli bättre – bara det inte kommer en andra våg.”

Du som läser det här vet vad som hände. I okto-ber var pandemins andra våg ett faktum. Den 24 annat än vad det är i dag.

Omställningen är dock långt ifrån okomplicerad för alla. Vår Gård har alltid varit en konferens- anläggning, en traditionell kursgård. Personalen är van vid scheman som går från måndag till fredag.

– På ett sätt är det enkelt att jobba med konferenser när rutinerna väl sitter, säger Kadi Upmark. Lite förenklat gör man punktinsatser vid fika, lunch och middag och har det ganska lugnt däremellan.

Med den rekordsnabba förändringen har Vår Gård numera öppet även helger. Det ska gå att beställa fika, dryck och mat från sju på morgonen till elva på kvällen. Gästerna som sitter och jobbar i lobbyn, äter familjemiddag på helgen eller bokar en weekend på hotellet efterfrågar en annan servi-ce och personalen behöver vara på tårna hela tiden.

Detta har krävt flera interna diskussioner om vilka som är med på tåget – och vad det innebär.

– Jag förstår att det är motigt när man har arbe-tat här i 20 år och plötsligt måste jobba helgkväll.

Men alla måste inse att vi har jättetur med våra ägare som tror på oss och vill investera, när resten av branschen stänger ner, säger Kadi Upmark och tillägger att hon tror att hennes pragmatiska per-sonlighet är en tillgång i kristider. Grundfiloso-fin är att lugnt och konstruktivt försöka prioritera rätt saker i rätt tid.

– Ibland har min envisa utvecklingsvilja dri-vit folk till vansinne, men i längden har det mest varit en styrka. Kalla mig naiv, men jag tror på Vår Gårds framtidsvision och att vi kommer att ta oss

Jag har

In document Kris och kreativitet (Page 46-50)

Related documents