• No results found

Seans läsning och skrivning

7.2 Sex elever i svenska skolan

7.2.2 Enskild analys av observationseleverna

7.2.2.2 Seans läsning och skrivning

7.2.2.2.1 Miniintervjun

Även Sean läser Ottos Dagbok och han menar att boken är rolig att läsa, intressant och lagom svår. Sean beskriver att den bearbetar vardagshändelser (bokstavsträning och att skriva önskelistor) som han kan relatera till, vilket gör det mer intressant att läsa. Texterna är lagom långa och bilderna är fina. Sean anser att lektionerna där eleverna skriver i sina ”Berättelseböcker” är roliga. Han tycker det är kul att rita och skriva egna berättelser och sedan visa de för sina kompisar.

7.2.2.2.2 Observation

När Sean läser en text som han inte är bekant med läser han ett par ord och sen ljudar han antingen på egen hand eller tillsammans med mig. Sean får alltid försöka ljuda ihop ordet själv innan jag hjälper till. Det finns en markant skillnad på när Sean läser läsläxan första gången och när han blir förhörd på läsläxan. Det är mer flyt i läsningen under förhöret och Seans utstrålning och säkerhet kommer till uttryck.

Sean tycker om att arbeta med Nya vad var det jag läste? Han vill ha vägledning i början av en uppgift men därefter klarar han för det mesta av uppgifterna på egen hand. Han frågar om han inte förstår och visar engagemang att vilja lära sig. Att följa instruktioner, para ihop bild och text och svara ja eller nej på påståenden klarar Sean av. Det han behöver stöttning i är läsningen och därför behöver läraren sitta med när han ska läsa texterna i boken, men att svara på frågorna klarar han av på egen hand. Kan han inte en fråga ber han om hjälp, då Seans läskunskaper inte är tillräckliga för att han ska kunna orientera sig i texten. Sean klarar av korsorden om de ord som ska placeras i korsordet finns nedskrivna på sidan. Skulle orden inte finnas med måste han få dem antecknade på ett papper så han kan läsa orden och kolla hur de stavas.

Ibland ger Sean intryck av att det kan vara jobbigt när han inte kommer någonstans i texten, det vill säga när han är tvungen att ljuda flera ord i rad och inte får något sammanhang i texten. Men Sean visar positivitet och engagemang att vilja lära sig läsa och detta gör att han klarar av motgångar i sin läsutveckling.

Eftersom Sean inte kan skriva många ord på egen hand, måste han stöttas mycket. Sean får ord/text nedskrivet på papper eller på tavlan. Den första veckan tyckte Sean det var ganska tråkigt och jobbigt att skriva. Detta kan bero på att Sean skriver sakta och nästan alltid är klar med skrivuppgifter sist. På grund av Seans hårda arbete med skrivningen har han nu koll på bokstäver och skiljetecken och han ger, även i detta fall, uttryck för att vilja lära sig skriva.

7.2.2.2.3 Diagnostisering

SPRÅKET LYFTER!

Resultatet från ”Kommunikation – uttrycka sig själv – lyssna på andra” visar att Sean är språkligt aktiv i lek och samtal med kamrater och i liten som stor grupp. Han har inga

svårigheter med att uttrycka sina åsikter och ställer mycket frågor. Han kan både förklara och argumentera för hur och varför han tycker som han gör. Han berättar både med vuxenstöd, på uppmaning och spontant, inför stor respektive liten grupp, det han vill lyfta fram. Det Sean behöver träna lite på är att ta instruktioner som ges muntligt till klassen/en grupp/individuellt. Sean är en hjälpsam elev och har inga problem med att samarbeta i lek eller i organiserade aktiviteter. Hans kamrater lyssnar till honom, det vill säga hans röst blir hörd, och samtalen Sean medverkar i är ”lyssna – svara” dialoger. Han har en god förmåga att uttrycka sig verbalt (ordförråd, formulering, röst etc.) i olika situationer. Han har förmågan att förmedla erfarenheter och upplevelser via samtal. Sean kan berätta vad han har lärt sig och hur han har lärt sig. När han ska återberätta en text går det relativt bra. Han vet vad han läst/hört och berättar kort med riktigt och ibland kan han relatera händelserna till sina erfarenheter.

”Att utveckla förmågan att läsa och skriva: förskoleklass – skolår 2” är nästan del i diagnosmaterialet och här visar resultatet att Sean har ett generellt intresse för läsning och skrivning, då han tycker både tycker om att läsa på egen hand eller lyssna till högläsning. Han finner lek med ord, rim och ramsor roligt och han spelar gärna rimspel eller gör sorteringsövningar. Han tycker om att skriva i sin ”Berättelsebok” och skriver flera meningar. Sean känner till alla bokstäverna och deras ljud och kan koppla samma bokstav och ljud. Sean kan skriva några ord på egen hand men när han skriver måste han ha stöttning. Han skriver tillsammans med läraren, där hon skriver ordet eller ljudar det tillsammans med Sean. Sean läser några ord och sen ljudar han, tillsammans med läraren eller på egen hand. Han förstår innehållet i texterna, som han läst/hört, och kan berätta kort vad texten handlar om.

Under ”Att utveckla förmågan att läsa och skriva: skolår 2 – skolår 5” visar att Sean gärna läser och att han läser för olika syften (för nöje, att lära sig, för översikt, att finna fakta etc.) Sean skriver gärna och tycker det är roligt. Han skriver i ”Berättelseboken”, för nöje och för att uttrycka sig och han kan tillsammans med läraren bearbetar sin text (läsa upp, lägga till, korrigera etc.). Sean har mellanrum mellan orden och använder skiljetecken som punkt och frågetecken (med hjälp av läraren).

LUS - LÄSUTVECKLINGSSCHEMA

Sean har klarat punkt ett till fem och befinner sig på punkt sex, vilken innebär att läsningen går bra, då han känner igen texten och ljudar då svårigheter uppstår och ibland rättar sig själv då han inser att han läst fel.

GOD LÄSUTVECKLING – KARTLÄGGNING OCH ÖVNINGAR

De tio steg som finns under fonologisk medvetenhet klarar Sean av samt de tretton steg som finns under ordavkodning. Ibland rättar Sean sig själv vid felläsning. Detta gör att han klarat av de fyra första stegen under flyt i läsning och befinner sig nu på steg fem och sex, som innebär att han kan läsa barnserier och läsa enkla texter med bilder på egen hand. Steg åtta, under läsförståelse, går ut på att barnet kan ”läsa mellan raderna”. Sean klarar av detta med stöd från en vuxen. Seans läsintresse är normalt, vilket medför att han ligger på steg två (läsning gör dig glad).

SUS - SKRIVUTVECKLINGSSCHEMA

Sean måste stöttas hela tiden då han ska skriva en egen text, men tillsammans med läraren klarar Sean av punkterna 1-4 under stavning. Enkla ord som han är bekant med kan han skriva på egen hand (t.ex. jag, du, vi, och) och Seans motivation och intresse gör att jag bedömer att han snart kommer att skriva på egen hand. Sean är i den tredje fasen, under övriga

konventioner, som betyder att eleven arbetar med dialogmarkering, skiljetecken och stor

bokstav (fem b; tillämpar skiljetecken). Sean är i första fasen under språkbehandling, där han arbetar med att kunna skriva på egen hand. När Sean skriver tillsammans med en lärare kan han skriva hela meningar men detta på grund av handledning han får.

Related documents