• No results found

Session 4 Participant 2 57

9.2 Interviews 37

9.2.14 Session 4 Participant 2 57

Interviewer: Då tänkte jag vi skulle börja med att titta på vilka du valt. Det var lite svårt? Att välja ut 10 ord av de 20? Men du har valt autenticitet, historia, närvaro…. Du har valt både autenticitet och reproduktion? Tror du att det kan finnas autenticitet i en reproduktion? Participant 2: *Tystnad* Ehm man kan väl kanske tänka sig att man har eh att man är autentiskt i alltså… *tystnad* Baserat på vad man observerar så kan man ju göra en autentisk konstruktion eller en falsk medvetet då. Sen är det ju klart att eh det kan vara svårt att eh veta exakt hur det var. Var det jag ville försöka förmedla.

Interviewer: Absolut. Det är helt sant. Det är ju omöjligt eftersom man inte var där. Det är ju 1000 år gammalt så! Eh vad är din initiala tanke efter att ha sett videon?

Participant 2: *tystnad* Ehm… *tystnad* Under videon så tänkte jag väldigt mycket på såhär eh… vad är poängen? Med att se videon? Så… ska jag komma ihåg att det var två byggnader. Ett som stod där innan, ska jag komma ihåg hur de såg ut? Ska jag komma ihåg hur många stenar som låg utanför? Det var typ så. Det var dem tankarna jag hade där. Och eh… direkt efteråt så alltså i samband med det och efteråt så reflekterade jag väl mest över vikingatiden och den tron dem hade. Och eh att det då byttes ut åt en nyare tro då.

Interviewer: Ser du en koppling mellan videon och de här ruinerna som finns här inne? Participant 2: *tystnad* Ruinerna tänker jag är kvarlevor från alltså både den först och den andra byggnaden. Till viss mån. Sen kanske man tänker sig att det finns fler spår ifrån den andra byggnaden då. Eh man kanske lätt tänker astt när man kommer hit att eh det bara har stått en byggnad här. Men eh poängen med videon är ju att visa då att det finns förankrat längre bak i början liksom.

Interviewer: Tror du att en digital representaiotn kan ge samma känsla som att vara här vid det originala verket?

Participant 2: *tystnad* Mmm… det här kanske inte är riktigt det du är ute efter men känns ändå relevant liksom, vi pratar om känslor. Jag upplever att eh när jag stod på glaset där, så eh så kändes det lite jobbigt faktsikt. Vilket jag inte hade förväntat mig. Sen kan man ju argumentera för att eh vr (virtual reality) kan ge den känslan. För all del. Eh

Interviewer: Men det är, det är en speciell känsla att vara här.

Participant 2: Ja precis, vi kan fokusera på det du är intresserad av istället. Interviewer: Nej det är…

Participant 2: För vertigo känslan där. Interviewer: Jaha! Den läskiga känslan ja. Participant 2: Ja det var den jag syftade på ja. Interviewer: Jag förstår.

Participant 2: Alltså jag tror att det, nu har ju inte jag reflekterat över det här så länge liksom eh. En spontan tanke är ju att jag föredrar att se saker i verkligheten så att säga. Eh visst man

Men det känns som att det är lättare kanske? Att manipulera den faktan. Digitalt. Än att det är att vara här..

Interviewer: Tror du det är möjligt att få någon som helst känsla av en digital representation? Participant 2: Att få någon känsla… alltså… ja…

Interviewer: Mm, något intryck någon känsla av… autenticitet som vi pratade om innan. Participant 2: Det tror jag. Sen är det kansek en dyrare investering än att eh åka hit liksom. Eller ja… Vänta…

Interviewer: Några tankar om upplevelsen i allmänhet? *tystnad* Det behöver man inte ha, men om man har det så…

Participant 2: Mm, jag tänker att… det jag kommer på nu har jag delat med mig av. Sen kommer jag säkert på mer så fort vi är klara här. Så brukar det ju också vara…

Interviewer: Så brukar det vara.

9.3 Lecture

Det ni nu kommer att få se är en digital representation av de faktiska ruinerna i Varnhem som först upphittades i 20-talet, men inte grävdes ut ordentligt förrän i mitten av 2005. Vad som fanns då var tydliga väggar av en stenkyrka, med tillhörande krypta, något som var oerhört ovanligt. Kyrkan daterades redan till början på 1000-talet, men det finns även tydliga tecken på att det troligen stod en träkyrka på platsen redan så tidigt som på 900-talet. Detta är revolutionerande eftersom att detta är Vikingatiden i Sverige, och svenskar troddes inte ha blivit kristna ännu.

Konsten att bygga i sten var också oerhört ny i Sverige på den här tiden och visar på goda relationer med England då det är troligt att de som byggde kyrkan anlitade hantverkare därifrån för att bygga denna byggnad.

Och just de som byggde kyrkan är en annan unik pusselbit i den här historian. Det är nämligen så att vi fann tusentals skelett på platsen. Detta var ju trots allt en kyrka och hade därför en tillhörande kyrkogård. Oerhört välbevarade skelett från Vikingatiden vilket egentligen är ganska ovanligt. Vi undersökte drygt 300 av skeletten men det var ett av dem som stod ut tydligt från de andra. Detta skelettet hade nämligen en oerhört väldekorerad gravsten. Och på gravstenen kunde man läsa i runskrift, ”Kättil gjorde denna sten till sin fru Kata.” Detta betyder alltså att skelettet i graven faktiskt var Kata. Dokumentering som tillhörde gården och dess ägare visar att Kata ägde gården runt den här tiden och det är väldigt troligt att det var hon och hennes man Kättil som lät bygga just den här stenkyrkan som vi ser i ruinerna.

Videon som ni strax ska få se är en digital representation av de faktiska ruinerna. Byggnaderna är gjorda efter exakta mått tagna på platsen och konstruerade efter beskrivning och ritningar från arkeologen som hade hand om utgrävningen. Ni kommer att se de två olika stadierna som byggnaden går igenom. Först den mindre träkyrkan och sedan stenkyrkan som fortfarande delvis finns kvar!

Related documents