• No results found

SEVAB STRÄNGNÄS ENERGI Vatten och avlopp

Inkomna synpunkter Datum Synpunkt Synpunkt tillgodosedd

SEVAB STRÄNGNÄS ENERGI Vatten och avlopp

(1) Plankartan uppfyller krav ur ett VA-perspektiv.

Kompletterande text bör dock tillföras genomförandebeskrivningen.

”Området ligger inom verksamhetsområdet för kommunens vatten- och avloppssystem (VA) och ska därför anslutas till det befintliga kommunala systemet.

Vatten och spillvattenledningar finns i Åkervägen inom exploateringsområdet. Idag finns huvudledningar för vatten och spillvatten som korsar Dammvägen och den nya cirkulationsplatsen i nord-sydlig riktning. Driften av dessa ledningar ska säkerställas i samråd med SEVAB under utförandefasen av denna exploatering…”.

Planbeskrivningen kompletteras med ett stycke om att ”Idag finns

huvudledningar för vatten och

spillvatten som korsar Dammvägen och den nya cirkulationsplatsen i nord-sydlig riktning. Driften av dessa ledningar ska säkerställas i samråd med SEVAB Strängnäs Energi AB under utförandefasen av denna

exploatering.” under rubrikerna Teknisk försörjning samt Vatten- och avlopp på sidan 48f.

(2) Höjdsättning av ny lokalgata saknas och

redovisas inte på ett tydligt sätt. Det är viktigt att se detta för att kunna avgöra vilken riktning som självfallssystemet faller.

Enligt överenskommelsen mellan SEVAB Strängnäs Energi AB och Samhällsbyggnadskontoret samt Teknik- och servicekontoret kommer den nya lokalgatan att höjdsättas när gatan projekteras och sedermera byggs.

Ett exploateringsavtal kommer att skrivas mellan kommunen och fastighetsägaren där det bland annat framgår att kommunen ska projektera och bygga gatan medan fastighetsägaren ska bekosta den.

Dagvatten

Planens syfte har fångats mycket bra i beskrivningen och bestämmelser. Det finns endast några oklarheter, se nedan.

1. Den totala ytan inom kvarteret Måsen som avsetts för växtbäddar är 466 m2 i den norra delen och 287 m2 i den södra. Växtbäddar är utformade så att de både fördröjer och renar dagvattnet samtidigt som det tillför estetik till området.

Kommentarer:

Stämmer dessa ytor om man tar hänsyn till båda de dagvattenutredningar som utförts?

Den totala ytan för växtbäddar är en sammanräkning av den totalt ytan för växtbäddar som redovisas i de båda dagvattenutredningarna.

Den totala ytan för växtbäddar inom området söder om Åkervägen har

reviderats från 287 till 300 kvadratmeter efter noga genomräkningar.

Planbeskrivningen revideras och meningen om ”Den totala ytan inom kvarteret Måsen som avsetts för

växtbäddar är 466 m2 i den norra delen och 287 m2 i den södra” ändras till ”Den totala ytan inom kvarteret Måsen som avsetts för växtbäddar är 466 m2 i den norra delen och 300 m2 i den södra”

under rubriken Dagvattenhantering på sidan 51ff.

Kommentarer: Går det att istället skriva bestämmelsen i yta än i antalet växtbäddar?

Planbeskrivningen revideras och beskrivningarna om antalet växtbäddar med rotningsbar jordvolym under rubriken Dagvattenhantering på sidorna 51ff ändras så att de stämmer överens med planbestämmelserna.

Plankartan revideras gällande

skrivelserna om antalet växtbäddar inom de olika kvarteren.

Plankartan revideras och bestämmelserna

n3 – Minst sexton (16) växtbäddar med rotningsbar jordvolym ska finnas. Minst elva (11) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

n4 – Minst sju (7) växtbäddar med rotningsbar jordvolym ska finnas. Minst två (2) träd med stamomfång >20 cm

ska planteras.

n5 – Minst sex (6) växtbäddar med rotningsbar jordvolym ska finnas. Minst två (2) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

n7 – Minst två (2) växtbäddar med rotningsbar jordvolym ska finnas. Minst femton (15) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

n8 – Minst åtta (8) växtbäddar med rotningsbar jordvolym ska finnas. Minst tio (10) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

Ändras till

n3 –Yta för växtbäddar med rotningsbar jordvolym om minst 180 kvadratmeter ska finnas. Minst elva (11) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

n4 - Yta för växtbäddar med rotningsbar jordvolym om minst 133 kvadratmeter ska finnas. Minst två (2) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

n5 - Yta för växtbäddar med rotningsbar jordvolym om minst 60 kvadratmeter ska finnas. Minst två (2) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

n7 - Yta för växtbäddar med rotningsbar jordvolym om minst 135 kvadratmeter ska finnas. Minst femton (15) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

n8 - Yta för växtbäddar med rotningsbar jordvolym om minst 198 kvadratmeter ska finnas. Minst tio (10) träd med stamomfång >20 cm ska planteras.

Översvämning

Skyfallshanteringen är bra beskriven inom området men det saknas information om hur omkringliggande områden påverkas, se bild nedan.

Förtydligande från SEVAB Strängnäs Energi AB angående yttrandet i granskningen (2020-08-20)

Den generella bestämmelsen (För bostadshus gäller att lägsta färdiga golvhöjd (bottenvåning) ska vara minst 0,75 meter över gata) är bra för att skydda byggnaderna från fastigheterna (byggnaderna) från översvämning. När man via systemskissen höjdsätter gatan så säkerställer vi även att vattnet kan avledas via gatorna vid ett skyfall så det är bra. Jag har inga fler synpunkter.

Ansvarig planarkitekt har varit i kontakt med ansvarig handläggare på SEVAB Strängnäs Energi AB. Kommunen har ingen möjlighet att i detaljplanen reglera att skyfallshanteringen inom

planområdet inte påverkar

omkringliggande områden. Kommunen får inte planlägga något som ligger utanför planområdesgränsen. När den nya lokalgatan har byggts enligt framtagen VA-systemhandling och reglerad höjdsättning av gata kommer det säkerställas att vattnet kan avledas via gator vid ett skyfall. Bestämmelserna i plankartan bedöms vara tillräckliga.

SEVAB Strängnäs Energi AB vill även belysa vikten av inringat svackdike i bilden nedan. Det är av stor betydelse att svackdiket planeras och genomförs på korrekt sätt, konsekvens är annars översvämningsrisk vid skyfall men diket har även en mycket viktig funktion för

dagvattenhanteringen.

Noteras.

Related documents