• No results found

SWOT analýza subregionu Liberec s ohledem na OZP

Silné stránky Slabé stránky

Tradice péče o handicapované Absence dat ohledně počtu OZP za ORP Liberec, okres Liberec, Liberecký kraj Ucelený systém vzdělávání od MŠ až po VŠ

včetně speciálních škol

Absence ekonomických dat za menší územní celky, než je okres nebo kraj

Katalog sociálních služeb poskytovaných v Libereckém kraji

Vyšší nezaměstnanost v subregionu Liberec, než je průměr v celé ČR

Široká nabídka poskytovaných služeb NNO Nedostatečná nabídka poskytovaných sociálních služeb SNO

Bezbariérová doprava a vstupy do klíčových

budov v centru subregionu Nízká zaměstnanost OZP Rostoucí výdaje na APZ v okrese Liberec

Příležitosti Hrozby

Využívání dotací z EU Ekonomická a politická nestabilita

Využívání Národního rozvojového programu

mobility Expanze migrační krize

Vzdělávání OZP a tím zvýšení jejich uplatnění

na trhu práce Nedostatek pracovních příležitostí pro OZP Zvyšování povědomí soukromého sektoru

ohledně dotací a podpory ze strany státu za účelem zaměstnávání OZP

OZP do společnosti Nedostatečné finanční zdroje pro sociální oblast Zpracování vlastní

80

7 Analýza vybraných NNO v subregionu Liberec

Účelem následující kapitoly je provést analýzu vybraných NNO v subregionu Liberec a zhodnotit jejich roli při integraci OZP ve společnosti. Analýza obsahuje představení vybraných organizací, jejich strukturu, hlavní a podpůrné činnosti, prezentace jejich činností, spolupráci se státním a neziskovým sektorem, hospodaření, posouzení a hodnocení silných a slabých stránek jejich činnosti, jaké příležitosti a hrozby plynou ze stávajícího stavu a návrh na cesty možného zlepšení.

Pro analýzu byly vybrány ryze české NNO, jejichž hlavní úlohou je napomáhat integraci OZP do společnosti, ať již prostřednictvím pracovní nebo sociální integrace, které provozují svoji činnost již více než 10 let. Výhodou NNO oproti SNO je autonomie v rozhodování o činnostech a správy organizace bez zasahování státního sektoru. Pro zkoumání byly použity jak oficiální dokumenty státní správy, tak pro doplnění informací výroční zprávy vybraných NNO a získané údaje vyplývající z dotazníkového šetření se zastupiteli jednotlivých organizací.

 Zkoumány v rámci šetření byly následující NNO:

 Sdružení TULIPAN, z. s.

 Občanské sdružení D.R.A.K. z. s.

 MCU KOLOSEUM, o. p. s.

7.1 Sdružení TULIPAN, z. s.

Sdružení TULIPAN vzniklo v srpnu 2004. Hlavním posláním spolku od začátku je podpora samostatnosti, sebeobslužných dovedností a pracovní rehabilitace pro OZP.

Současně se sdružení zaměřilo na poradenskou službu a zabezpečování aktivního využití volnočasových aktivit handicapovaných. Pro podporu pracovní integrace OZP založil spolek od počátku svého působení chráněnou dílnu. Spolek v průběhu let rozšířil svoji činnost o akce kulturní, volnočasové a vzdělávací za účelem integrace zdravé a handicapované populace. Realizuje aktivity vedoucí k podporovanému a chráněnému bydlení OZP. (Ministerstvo spravedlnosti, 2016a)

81

 Cílovou skupinou spolku jsou:

lidé se zdravotním postižením a osoby znevýhodněné na trhu práce,

osoby s nízkou úrovní kvalifikace,

osoby nad 50 let a osoby mladší 25 let věku,

osoby pečující o malé děti či o jiné závislé osoby.

Název TULIPAN je akronymem, který se skládá ze zkratky TUL, jenž značí propojení s Technickou univerzitou v Liberci a z počátečních písmen, které charakterizují poslání společnosti. Jedná se o písmeno I, které představuje integraci, inspiraci a iniciativu, písmeno P vyjadřující partnerství a podporu, písmeno A zachycující aktivitu a alternativu, a nakonec písmeno N vystihující nápady a nezávislost. (osobní komunikace se zástupcem organizace)

 Organizační struktura Sdružení TULIPAN, z. s.

Organizační struktura a s ní jasně vymezené role ve sdružení, slouží k zajištění efektivní interní komunikace mezi klíčovými aktéry. Hlavními pilíři zkoumané NNO jsou členská schůze, správní rada a dozorčí rada. Nejvyšším orgánem spolku je členská schůze, která zasedá nejméně jednou ročně a mezi její kompetence patří např. akceptování změn stanov, volení předsedy a členů správní a dozorčí rady, schvalování zpráv o činnosti a hospodaření spolku za zkoumané období, odsouhlasení sestaveného rozpočtu na následující období a důležitou pravomoc má členská schůze také při rozhodování o zániku spolku.

Statutárním orgánem spolku je správní rada, která řídí chod organizace mezi členskými schůzemi a rozhoduje o hospodaření spolku a vyloučení jednotlivých členů. Dozorčí rada zastává v organizaci kontrolní funkci, týkající se především hospodaření. (SDRUŽENÍ TULIPAN, 2016a)

Kromě OZP pracují ve společnosti také zdraví jedinci, kteří zastávají především manažerské, asistenční a vedoucí pozice, nutné pro zabezpečení řádného chodu organizace.

Jednotlivé pozice, jsou zachyceny na následujícím organizačním schématu společnosti (obrázek č. 18).

82

Obrázek 18: Organizační struktura Sdružení TULIPAN, z. s.

Zpracování vlastní

Zdroj:http://www.sdruzenitulipan.cz/IS/pu_data/send_files/File/sdruzenitulipan_cz/organizace_TU LIPAN_1.pdf

Na základě vlastního šetření bylo zjištěno, že z důvodu nedostatku finančních zdrojů a podmínek daných zákonem (§ 78 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, musí být počet OZP vyšší než 50 %, aby bylo možno čerpat dotace na chráněná pracovní místa), není v organizaci zabezpečen dostatek kompetentních zaměstnanců zastávající odborné pozice, kteří by byli způsobilí k poskytování informací. (osobní komunikace se zástupcem organizace)

 Zaměstnanci Sdružení TULIPAN, z. s.

Sdružení TULIPAN zaměstnává především osoby s duševním onemocněním, kteří tvoří 57 % všech OZP. Další početnější skupinou jsou osoby s mentálním postižením tj. 21 % a osoby s kombinovaným postižním tj. 19 %. Nejméně jsou v organizaci zastoupeny osoby pouze s tělesným nebo sluchovým postižením. Spolek nezaměstnával v období 2011–2015 žádného zaměstnance se zrakovým postižením. (osobní komunikace se zástupcem organizace) Struktura zaměstnanců dle druhu postižení je zachycena na obrázku č. 19.

83

Obrázek 19: Počet OZP dle druhu postižení Sdružení TULIPAN, z. s.

Zpracování vlastní Zdroj:dotazníkové šetření

Společnost zapojila k 31. 12. 2015 (tabulka č. 11) do pracovního procesu prostřednictvím své organizace 62 OZP. Z celkového počtu 72 zaměstnanců ve spolku tvoří OZP 86 %.

(osobní komunikace se zástupcem organizace)