• No results found

Situationer då Dejan är språkligt deltagande

In document "En gång till!" (Page 33-36)

5. Analys och resultat

5.3. Analys fallstudie: Dejan

5.3.1. Situationer då Dejan är språkligt deltagande

I denna del kommer ett exempel tas upp som tydligt illustrerar Dejans deltagande med en annan mer central deltagare i förskolans praktikgemenskap.

5.3.1.1. Med andra barn

Vi ska i situationen se Dejan och Ravi som leker i en klätterställning och hur Dejan använder formelartade lekuttryck. Men även hur lekuttrycket används på ett kreativt sätt.

Ravi (4.0 år, bengali som L1, har länge gått i förskolan) och Dejan leker intensivt i en klätterställning ("borgliknande"):

Bild 2: Klätterställning

Deras lek koncentreras till delen mellan stegen och rutschkanan och i sandlådan nedanför. Leken har nyligen tagit fart när jag börjar inspelningen.

34

Exempel 5: Dejan leker med Ravi

Deltagare: Dejan och Ravi leker i ena delen av borgen. Flera andra barn leker på den andra

sidan av klätterställningen i hängbron och några klättrar i bildäcken.

Fysiska aspekter: Klätterställningen är fokus i leken. Gungor finns en bit bort, samt några

räcken av "gymnasttyp". Stegen på klätterställningen är helt vertikal och har ganska långt mellan stegen, vilket innebär ett hinder för flera av barnen. Ovanför stegen uppe i "borgen" finns en metallram som barnen kan använda sig av för att häva sig upp i klätterställningen.

Ton: Vänskaplig och upprymd. Det är påtagligt att barnen är "inne" i sin lek.

Interaktionsregler: Interaktionen är på ett vänskapligt plan. Dock är Ravi mer drivande i

leken och ligger ständigt "steget före".

1 Ravi Åker ned för rutschkanan.

2 Dejan Åker ned efter Ravi.

3 Ravi "Ok, en gång till" Springer mot stegen.

4 Ravi "Kom!" Riktar sig tydligt mot Dejan.

5 Dejan Följer efter.

6 Ravi Klättrar upp för stegen.

7 Dejan Står nu nedanför stegen.

8 Ravi "Dejan!... Kom! Hej hej" Ner mot Dejan uppifrån borgen.

9 Dejan Har börjat klättra upp för stegen, men har

problem att ta sig upp.

10 Ravi "Dejan. Dejan" Pockar efter Dejans uppmärksamhet.

11 Dejan "Aa"

12 Ravi "Kom.. Hålla den" Pekar på metallramen.

13 Dejan Pressar sig uppåt och tar tag i ramen.

14 Ravi "Bra. Sen...Du re uppe"

15 Dejan Häver sig upp i borgen.

16 Dejan "Alå hej hej" Ner mot sandlådan (ev. riktat mot mig). 17 Dejan

och Ravi

Leker en kort stund uppe i klätterborgen.

18 Ravi "Kom!" Springer bort mot rutschkanan och åker ner.

19 Dejan Följer efter.

20 Ravi Har sprungit runt till stegen igen för att

återupprepa leken.

21 Dejan Är tätt bakom Ravi.

22 Dejan Försöker få kontakt med Ravi

23 Dejan "Titta. Titta... Kan inte e du jö" Pekar bort mot gymnasträckena en liten bit bort.

24 Ravi Fortsätter klättra upp för stegen.

Ravi och Dejan har upprättat en lek. De klättrar upp i borgen och åker nedför rutschkanan (rad 1-2). Ravi är pådrivande i leken och uttrycket "en gång till" syftar till att repetera lekens cykel en gång till.

Ravi klättrar skyndsamt upp för stegen och signalerar att Dejan ska följa efter (rad 8). Ravi använder också uttrycket "hej hej", ett uttryck som används av barnen när de har bemästrat en klättringsuppgift (och visar då från höjden ungefär att "här uppe är jag!").

Dejan har vissa problem att klättra upp (rad 9). Ravi märker av Dejans svårigheter och har receptet till framgång. För detta behövs Dejans uppmärksamhet, vilken Ravi lyckas få (rad

35 10-11). Dejan blir instruerad av Ravi hur han ska greppa och ta hjälp av metallramen uppe i klätterborgen, en strategi som visar sig vara lyckad (12-15).

Påtagligt glad efter den lyckade ansträngningen, använder Dejan uttrycket "hej hej" liksom Ravi tidigare gjorde (rad 16). Uttrycket får även tillägg av ett hallå (alå). Eventuellt är det riktat mot mig, som står strax bakom stegen och antecknar/spelar in ljud.

Leken fortsätter och Ravi ser ut att vilja återupprepa lekcykeln ännu en gång (rad 18-20). Dejan verkar dock vara på andra tankar och söker Ravis uppmärksamhet genom att använda orden "titta titta" (rad 22-23). Dejan försöker uppmärksamma Ravi på gymnasträckena en bit bort och föreslår en riktningsändring för leken med orden "kan inte e du jö" (rad 23). Antingen fångar inte Dejan Ravis uppmärksamhet, eller så förstår inte Ravi vad Dejan säger. Någon av dessa möjliga tolkningar leder till att Ravi fortsätter leken på samma sätt som den hittills passerat (rad 24).

Tolkning:

Ravi har gått på förskolan länge och på avdelningen i över ett år. Parken där klätterställningen är lokaliserad är någorlunda välbesökt och Ravi har därför haft många chanser att klättra i den och öva på alla hinder den bjuder på.

Vi ser i situationen hur Ravi tar kommandot och att Dejan följer hans spår i leken. När Ravi har klättrat upp skyndar han på Dejan och använder uttrycket "hej hej", vilket jag ser som ett slags formelartat uttryck eller "lekuttryck" (rad 8). Dejan har vissa problem att ta sig upp, men inom ramarna för delad uppmärksamhet kan Ravi visa Dejan hur han bäst tar sig upp i borgen. Jag menar att detta är exempel på hur barn hjälps åt för att främja deltagande. Dejan som legitimt perifer deltagare är alltså med och deltar, men när det behövs hjälper Ravi till, likt en lärlingsmodell där Ravi är "mästare" i sammanhanget. Dejan är på väg mot alltmer fullskaligt deltagande och får viss vägledning då det behövs.

Väl uppe använder Dejan det lekuttrycket "hej hej", men vi ser även att det modifieras på ett kreativt sätt genom att lägga till ett "alå". Det är möjligt att Dejan lägger till hallå för att uppmärksamma mig på att han kommit upp (om uttrycket har något adressat är jag den naturliga mottagaren där jag står). Exemplet visar hur olika färdiga uttryck, används som motorer för lek. Dessutom visar exemplet hur uttrycken kan modifieras och användas på olika sätt. De formelartade uttrycken är ibland lekbundna och viktiga för en nykomling att närma sig medlemskapet i praktikgemenskapen och så småningom fullskaligt deltagande.

36 Formelartade uttryck kan också användas på nya och kreativa sätt. Detta sätter fingret på frågor om struktur och agens i en praktikgemenskap, samt frågor om kontinuitet och förskjutning. Exempel likt detta föreslår att barnen delvis reproducerar strukturer, men även omstrukturerar eller omformar dessa över tid. När Dejan är "old-timer" på avdelningen kan lekuttrycken i praktikgemenskapen till viss del ha förändrats.

Senare försöker Dejan binda Ravis uppmärksamhet kring gymnasträckena en bit bort, med all sannolikhet för att styra leken bort mot dem. Det är oklart om Dejan fångar Ravis uppmärksamhet, men om han gör det finns det inget i meningen "kan inte du jö" som symboliskt låser fast vad Dejan vill på det intersubjektiva planet. Det kan aldrig bli till den typ av semantiska förhandling som krävs för många lekar och i fallet att kunna definiera förslag till ny lek med Ravi.

Dejan är på så sätt i exemplet "fast" i praktikgemenskapens etablerade lekar. Han har visserligen börjat att delta mer självständigt, men ännu kan han inte agera som en fullt deltagande aktör.

In document "En gång till!" (Page 33-36)

Related documents