• No results found

Sjukvårdskostnad

In document Riktlinjer Ekonomiskt bistånd (Page 35-39)

Vid en planerad sjukhusvistelse kan ekonomiskt bistånd reduceras med posten för livsmedel, under förutsättning att de extra kostnader som sjukhusvistelsen innebär medräknas i det ekonomiska biståndet och bidrag till sjukhusräkning beviljas. Vid sjukhusvistelse en månad eller längre tid räknas förbehållsbeloppet som grundnorm+hyra+övriga faktiska skäliga kostnader+sjukvårdsräkningen. Om inkomsterna ligger under norm beviljas utfyllnad.

Kostnader för transporter till och från sjukvård eller besök inom sjukvården beviljas endast med belopp upp till högkostnadsskyddet.

Skulder

Bistånd till skulder som böter, avbetalning på studielån eller banklån,

underhållsstöd, kontokortskulder, skatteskuld, privata skulder med mera beviljas inte.

Undantag kan efter särskild prövning i vissa fall göras om privat lån tagits för att undanröja en akut situation och då den sökande annars skulle ha beviljats bistånd.

Undantag kan efter särskild prövning i vissa fall göras avseende studieskuld, som inte överstiger cirka 10 000 kronor, eller skuld till arbetslöshetskassa, om

avsikten är att den sökande därmed uppnår egen försörjning genom fortsatt tillgång till ersättning via CSN eller arbetslöshetskassa.

Vid skuld för bostadsbidrag ska den sökande hänvisas till försäkringskassan för att få anstånd med betalningen eller få skulden avskriven.

Vid utmätning hos kronofogden kan justering av inkomstberäkningen behöva göras så att införselbeloppet är korrekt. I vissa fall kan ekonomiskt bistånd beviljas trots utmätning, eftersom kronofogden till exempel inte kan räkna med kostnader för umgängesbarn eller sådant underhållsstöd som betalas via försäkringskassan.

Om den sökande på grund av skulder har dålig kontroll över sin ekonomi ska han eller hon erbjudas hjälp av budget- och skuldrådgivare.

Hyresskuld

Skuld för obetald hyra eller avgift till bostadsrättsförening kan efter särskild prövning i vissa fall beviljas under förutsättning att sökande får bo kvar om skulden regleras.

Följande fall kan komma ifråga

• Skuld som uppstått under tid då sökande inte haft inkomster som räckt till boendekostnaden och att sökande skulle ha varit berättigad till bistånd om han/hon hade gjort en sådan ansökan

• Då de sociala konsekvenserna för barnen i en familj skulle bli för stora vid en eventuell avhysning. (Bedömning görs efter samråd med berörd

socialsekreterare)

• För gamla, sjuka och/eller funktionshindrade personer där alternativt boende inte går att ordna eller där bostaden särskilt anpassats till någon i hushållet

• Om eventuell avhysning riskerar medföra social utslagning och/eller sämre möjlighet till egen försörjning. (Bedömning efter samråd med berörd

handläggare/socialsekreterare)

Bistånd till hyresskuld kan avslås om alternativa boendelösningar bedöms möjliga.

Vid upprepade hyresskulder ska restriktivare bedömning göras. Bistånd till ny hyresskuld kan avslås om tidigare hyresskuld beviljats med erbjudande om andra insatser som inte accepterats, eller ställda krav som inte uppfyllts. För att undvika upprepning, ska hushåll som beviljats bistånd till hyresskuld, så långt det är möjligt följas upp.

I samband med reglering av en hyresskuld i en barnfamilj ska en arbetsplan upprättas tillsammans med den sökande, där det framgår hur uppföljningen ska genomföras. Det ska särskilt uppmärksammas om hyresskulden kan vara ett uttryck för bristande omsorg från förälderns sida och om det därmed finns anledning till oro för barnens hälsa och utveckling.

Elskuld

Bistånd kan också beviljas till skuld för hushållsel efter särskild prövning i likhet med vad som ovan sägs, beträffande hyresskulder och där avstängning av eltillförseln kan medföra stora sociala konsekvenser.

Om depositionsavgift krävs för hushåll som beviljas kostnad för elskuld, eller som har behov av nytt elabonnemang, ska även denna beviljas. Depositionsavgiften betalas direkt till elleverantören och på beställningen av abonnemanget ska anges att återbetalning ska ske till kommunen.

Telefonskuld

Bistånd till telefonskuld kan beviljas undantagsvis om det finns starka medicinska eller sociala skäl till att telefonabonnemang bedöms nödvändigt och det inte går att finna andra alternativ till en fast telefon.

Om sökande behöver få personlarm installerat, går detta att lösa med tvillingkort till mobiltelefon, tvillingkortet sätts i larmdosan.

Om depositionsavgift krävs för hushåll som beviljas kostnad för

telefonabonnemang ska även denna beviljas. Depositionsavgiften betalas direkt till telefonbolaget och på beställningen av abonnemanget ska anges att

återbetalning ska ske till kommunen.

Spädbarnsutrustning

Den som en längre tid, minst sex månader, haft ekonomiskt bistånd eller inkomst i nivå med ekonomiskt bistånd kan beviljas bistånd till del av eller full

grundutrustning för spädbarn. Biståndet prövas utifrån det faktiska behovet och sökandes möjligheter att tillgodose barnets behov till exempel genom arv från större syskon eller lån av utrustning från anhörig.

Bistånd till spädbarnsutrustning beviljas med max 10 % av basbeloppet.

Enligt Socialstyrelsens bör bistånd beviljas till skäliga kostnader för nödvändig spädbarnsutrustning som är säng med sängkläder och andra tillbehör, skötbord med tillbehör, bärsele, utrustning för bad och barnvagn med tillbehör och bilbarnstol.

Bistånd till begagnad sittvagn kan beviljas om behovet inte kan tillgodoses genom försäljning av befintlig liggvagn.

Stämpelavgifter

Huvudregeln är att bistånd till stämpelavgifter(kostnader hos olika myndigheter för att få ansökningen registrerad ”stämplad”) inte beviljas. Undantag kan göras för kostnader för identitetskort och i enskilda fall om det är viktigt att en

äktenskapsskillnad eller bodelning genomförs.

Kostnader i samband med ansökan om svenskt medborgarskap beviljas inte.

Tandvård

Ekonomiskt bistånd till tandvård utgår i första hand till akut tandvård. För annan omfattande tandvård skall kostnadsförslag från tandläkare hämtas. Finns tveksamhet om att föreslagen tandvård inte kan anses utgöra nödvändig tandvård ska behandlande tandläkare kontaktas för konsultation.

Bistånd beviljas inte till kostnader för tandvårdsförsäkring eller uteblivna besök.

Värnpliktiga, häktade och de som vårdas enligt smittskyddslagen är befriade från avgifter.

Akut tandvård

Med akut tandvård avses behov av omgående behandling vid värk, inflammationer och traumaskador. Exempel på behandling kan vara

tandutdragning, akut rotbehandling, temporära fyllningar, enstaka fyllningar för att ta bort värk. Detta är behandling som oftast måste utföras omedelbart. Den får utföras utan kostnadsförslag i de fall ett sådant inte kan inväntas. Det ska av tandvårdsräkning eller genom kontakt med behandlande tandläkare framgå att behovet av behandling var akut.

Det bör uppmärksammas att det faktum att det står ”akut besök” på räkningen inte i sig innebär att behovet av behandling var akut.

Nödvändig tandvård

Vid längre tids beroende av ekonomiskt bistånd kan även annan tandvård än akut beviljas om det är nödvändigt för att uppnå godtagbar tuggförmåga, förhindra väsentligt försämrad tandstatus och är en förutsättning för att fungera socialt och kunna arbeta.

Kostnaden för tandläkarens undersökning i samband med kostnadsförslaget ska inkluderas i biståndet, men inte kostnad för uteblivet besök.

Följande ska beaktas vid ansökan om bistånd till tandvård

• Omfattningen på tandvården och kostnaden ska jämföras med vad en låginkomsttagare har råd att kosta på sig

• Folktandvårdens prislista för de åtgärder som debiteras ska vara vägledande

• Kostnadsförslag ska lämnas och innefatta kopia på eventuellt beslut på förhandsprövning av Försäkringskassan

Avgift för narkos eller annan motsvarande smärtlindring kan ingå i

tandvårdskostnaden för personer med extrem tandvårdsrädsla. Denna ska vara styrkt med att klienten fått remiss till specialisttandvård.

Sökande som har egen inkomst över ekonomiskt biståndsnivå men ändå söker bistånd till tandvårdskostnad kan beviljas bistånd till nödvändig tandvård i vissa fall. Om kostnad och omfattning är skäligt beviljas bistånd till den del av

kostnaden som överstiger vad han eller hon själv kan betala med sitt

normöverskott under 6 månader. I första hand ska den sökande dock hänvisas till avbetalning hos tandläkaren.

Ett beslut om bistånd till tandvård sträcker sig ofta över flera månader men ska alltid tidsbegränsas.

Rätten till ekonomiskt bistånd ska prövas månad för månad och när beslut fattas som löper flera månader ska en omprövningsklausul alltid skrivas in i beslutet.

Bistånd beviljas inte till tandvård som utförts före ansökan utan betraktas som en skuld.

In document Riktlinjer Ekonomiskt bistånd (Page 35-39)

Related documents