• No results found

Skador i närheten av pläteringen i reaktortryckkärl

5. Krav

7.11 Skador i närheten av pläteringen i reaktortryckkärl

Den rostfria pläteringen (påsvetsad cladding) i reaktortryckkärl påverkar den strukturella integriteten på flera sätt. Dels har pläteringen annorlunda materialegenskaper jämfört med grundmaterialet vad gäller både fysikaliska och mekaniska egenskaper samt brottegenskaper, dels kommer vid lägre temperaturer ett skikt av relativt stora egenspänningar av dragkaraktär byggas upp i pläteringsskiktet. Dessa omständigheter gör att pläteringen måste tas hänsyn till när man gör analyser av sprickor i närheten av pläteringen i reaktortryckkärl. En sammanställning av den forskning som gjorts inom detta område finns redovisad i [126]. Där skiljer man på tre fall:

60 1. Ytsprickor som är belägna helt i pläteringen.

2. Ytsprickor som går igenom pläteringen och in i grundmaterialet. 3. Inneslutna sprickor belägna helt i grundmaterialet (subclad cracks).

I [126] finns en detaljerad arbetsgång för hur man bör göra för att analysera sprickor i närheten av pläteringen i reaktortryckkärl och som utredningen ansluter sig till. Det innefattar spänningsanalyser och vilka restspänningar (baserade på förenklade modeller) som bör ansättas i plätering och grundmaterial. Vidare innehåller [126] rekommenderade materialdata för pläteringen inklusive brottseghetsdata. Det ska noteras att sedan [126] publicerades har materialmodellering och tillgången på materialdata förbättrats, vilket kan tas hänsyn till. Utredningen anser även att stabil spricktillväxt får utnyttjas upp till 2 mm för den rostfria pläteringens JR-kurva i

obestrålat tillstånd utanför härdregionen. Det gäller dock inte vid bestrålningsförsprödad plätering, se avsnitt 7.12.4. Brottmekaniska analyser kan göras med hjälp av numeriska FEM-analyser eller med R6-metoden. Notera att man i allmänhet får olika restspännings-fördelning beroende på om en utjämnande värmebehandling har gjorts eller inte efter att pläteringen har påsvetsats. Om en värmebehandling gjorts efter påsvetsningen av pläteringsskiktet erhålls endast en signifikant restspänning i pläteringen (vid lägre temperaturer) och inte i grundmaterialet. Annars kan man få en signifikant restspänning även en bit ned i grundmaterialet. Speciella förhållanden råder runt pläterade stutsar. Där kan man lokalt få höga restspänningar även en bit ned i grundmaterialet på grund av geometriska effekter oavsett om strukturen är avspänningsglödgad eller inte, se [126].

Vid drifttemperaturen 288 °C är vanligen restspänningen försumbar i pläteringen. Vid kalla lastfall då temperaturen är låg kommer en hög restspänning att byggas upp i pläteringsskiktet vilket påverkar den strukturella integriteten. Vid kalla lastfall kan grundmaterialet i reaktortryckkärl ha låg brottseghet, speciellt i härdområdet som utsätts för en neutronstrålning. Däremot är den rostfria pläteringen fortfarande seg och har goda brottegenskaper även vid låga temperaturer. Inom OKG:s projekt Fenix genomfördes brottmekaniska analyser av sprickor genom pläteringen i härdområdet till reaktortryckkärlet i Oskarshamn 1, Brickstad et al. [107]. Analyserna visade att enbart restspänningarna (trycklöst reaktortryckkärl vid rumstemperatur) kan vara tillräckliga att få ett lokalt överskridande av brottsegheten hos grundmaterialet i närheten av pläteringen vid en hög omslagstemperatur. Den sprickdrivande kraften vid trycklöst reaktortryck-kärl är dock liten och man riskerar knappast ett totalbrott av reaktortryckkärlet vid ett sådant lastfall. Ett värre fall är om reaktortryckkärlet skulle kunna trycksättas vid en låg temperatur (kall övertryckning). I ett sådant fall kan en spricka som går igenom pläteringen och når det kalla grundmaterialet, vid en hög omslags-temperatur på grund av neutronstrålning, orsaka en instabil spricktillväxt genom tankväggen som diskuteras i [107]. Dock är bedömningen att sannolikheten för att få en kall övertryckning av reaktortryckkärlet är synnerligen liten. Analyserna i [107] påvisade dock att det är viktigt att försäkra sig om att pläteringen är sprickfri, speciellt i härdområdet.

Restspänningar i pläteringen skiljer i amplitud och profil för olika positioner tvärs svetsriktningen. Exempelvis förväntas spänningsprofilen i mitten av ett påsvetsat pläteringsband avvika från den i en strängövergång. På samma sätt förväntas spänningsprofilen påverkas av antalet påsvetsade lager och strängstorlek för använd svetsmetod. Eftersom förenklade modellerna för att ansätta restspänningar inte tar hänsyn till dessa skillnader och restspänningar ofta utgör ett betydande lastbidrag har SSM under senare år initierat forskningsuppdrag innehållande detaljerade numeriska predikteringar av restspänningen. Den numeriska studien [141] har undersökt ett exempelfall för påsvetsad bandplätering där svetspara-metrar och

61

efterföljande värmebehandling motsvarar de i en svensk reaktortank. Några slutsatser från studierna är:

 Före värmebehandlingen predikteras mycket höga svetsegenspänningar i tankstålet strax under pläteringen.

 Tankstålet genomgår en omfattande reducering av svetsegenspänningar under värmebehandlingen.

 Värmebehandlingen kan bidra till ökad dragspänning i pläteringen.

Studien [141] konstaterar att fastransformationer i tankstålet har en lokal effekt på svetsegenspänningarna. Inverkan av fastransformationer i tankstålet har undersökts vidare i [142]. I studien har fastransformationer modellerats genom att införa en modifierad temperaturutvidgningskoefficient för materialet. Det konstateras att volymetrisk expansion vid transformation mellan austenitisk och ferritisk fas tenderar att sänka svetsegenspänningar och dragspänningar i HAZ samt att storleken av effekten är material- och värmeberoende. Följaktligen kan beaktande av fastransformationer under påsvetsning i någon mån bidra med extra marginaler vid utvärdering där svetsegenspänningar strax under pläteringen är av stor betydelse. I [143] har restspänningar uppmätts för en mock-up tillverkad enligt svetsparametrar och efterföljande värmebehandling motsvarade de i en svensk reaktortank. Restspänningar har uppmätts med så kallad ”deep hole drilling” (iDHD, DHD) och syftet med studien är att ytterligare validera de numeriska modeller för prediktering av restspänningen som utvecklats i [141]. Arbetet har inte slutförts vid fastställandet av föreliggande utredning.

Man vet att det finns så kallade undercladsprickor, det vill säga helt inneslutna sprickor som är belägna just under pläteringen, i reaktortryckkärlet Ringhals 2. De bildades som återvärmningssprickor vid påsvetsningen av pläteringen vid överlappande påsvetsskikt. Vid fortlöpande bedömningar av hur dessa undercladsprickor påverkar integriteten hos reaktortryckkärlet bör man dels ta hänsyn till restspänningarna i pläteringen, dels beakta neutronstrålningseffekter på brottsegheten hos både grundmaterialet och pläteringen.

Related documents