• No results found

Skapa ett nytt PublishView™-dokument

1. I arbetsytan Dokument klickar du påArkiv > Nytt PublishView™-dokument.

—eller—

Klicka på och sedan påNytt PublishView™-dokument.

• Ett tomt dokument i brevformat öppnas i dokumentets arbetsyta.

Orienteringen är stående och kan inte ändras.

Arbeta med PublishView™-dokument 167

168 Arbeta med PublishView™-dokument

• Standard marginalinställningar för den övre och undre marginalen är en tum (ca 2,5 cm). Det finns inga inställningar för sidomarginaler.

• Som standard läggs ett problem till dokumentet.

• Som standard innehåller dokumentet sidnumret i # av # format längst ned på sidan.

• Rullningslisterna på höger sida av skärmen och längst ner på skärmen är aktiva.

2. Lägg till TI-Nspire™-applikationer och PublishView™-objekt efter behov för att göra klart dokumentet.

Om PublishView™-dokument

När du arbetar med PublishView™-dokument är det viktigt att tänka på följande:

• PublishView™-dokument sparas som .tnsp-filer, vilket skiljer dem från TI-Nspire™-dokument (.tns-filer).

• När du infogar PublishView™-objekt i ett dokument, ryms texten, bilden,

hyperlänken eller den inbäddade videon i rutor som kan flyttas och storleksändras.

• När du infogar TI-Nspire™-applikationer fungerar de på samma sätt som sidor ett TI-Nspire™-dokument.

• I ett PublishView™-dokument kan objekt överlappa varandra och du kan kontrollera vilket objekt som är överst eller underst.

• Objekt kan placeras fritt i ett PublishView™-dokument.

• Du kan konvertera ett befintligt TI-Nspire™-dokument till ett PublishView™-dokument (.tnsp-fil).

• När du konverterar ett PublishView™-dokument till ett TI-Nspire™-dokument (.tns fil) konverteras TI-Nspire™-applikationerna. PublishView™-objekt innehållande text, hyperlänkar, video och bilder konverteras inte.

• Du kan inte skapa eller öppna ett PublishView™-dokument på en handenhet. Du måste konvertera ett PublishView™-dokument till ett TI-Nspire™-dokument innan du sänder det till handenheten.

Utforska ett PublishView™-dokument

Följande exempel visar hur du kan använda TI-Nspire™-applikationer och

PublishView™-objekt för att skapa ett PublishView™-dokument. I detta exempel visas kanterna för att visa gränserna runt objekten. När kanterna visas kan du enkelt arbeta med objekt medan du skapar ett dokument. När du är redo att skriva ut eller publicera dokumentet på webben kan du välja att dölja kanterna.

À

Sidhuvud. I detta exempel innehåller sidhuvudet dokumentets titel. När sidhuvudet

Arbeta med PublishView™-dokument 169

170 Arbeta med PublishView™-dokument

är aktivt kan du skriva in och formatera text efter önskemål.

Á

Problembrytning och namn. Använd problembrytningar I PublishView™-dokument för att kontrollera sidlayouten. Du kan välja att dölja eller att visa problembrytningar. När ett problem raderas tas problemets innehåll bort och likaså tas utrymmet mellan problemen bort när det finns flera problem. Problembrytningar gör det möjligt att använda variabler i PublishView™-dokument. Variabler som har samma namn är oberoende av varandra om de används i olika problem.

Â

Textrutor. I detta exempel ryms introduktionstexten och texten i ruta 1, 2, 3 och 4 i textrutorna. Du kan infoga text och hyperlänkar i ett PublishView™-dokument med hjälp av en textruta. Textrutans storlek kan ändras och rutan placeras efter önskemål.

PublishView™ textrutor bibehålls inte när du konverterar ett PublishView™-dokument till ett TI-Nspire™-PublishView™-dokument.

Ã

TI-Nspire-applikationer. I detta exempel använder författaren applikationen Grafer och geometri för visa de matematiska funktionerna. När en TI-Nspire™-applikation är aktiv i ett PublishView™-dokument öppnas lämplig applikationsmeny i

dokumentverktygslådan. Du kan arbeta i en TI-Nspire™-applikation precis på samma sätt som i ett TI-Nspire™-dokument. När du konverterar ett PublishView™-dokument till ett TI-Nspire-dokument bibehålls applikationerna.

Ä

Applikationen Anteckningar. Du kan också använda TI-Nspire™-applikationen Anteckningar för att lägga till text till ett PublishView™-dokument. Eftersom Anteckningar är en TI-Nspire™-applikation bibehålls de när du konverterar

PublishView™-dokumentet till ett TI-Nspire™-dokument. Applikationen Anteckningar gör det möjligt att använda en ekvationseditor och kan innehålla TI-Nspires™

matematikmallar och symboler.

Å

Video. Detta är ett exempel på en video som är inbäddad i en ram i ett PublishView™-dokument. Användare kan starta och stoppa videon med hjälp av reglagen. Ramar innehållande video och bilder kan justeras i storlek och placeras i dokumentet efter önskemål.

Æ

Sidfot. Som standard innehåller sidfoten sidnumret, vilket inte kan redigeras. Du kan lägga till annan text ovanför sidnumret vid behov. Precis som med sidhuvudet kan du formatera texten efter önskemål.

Använda statusraden i ett PublishView™-dokument

När ett PublishView™-dokument är öppet är alternativen på statusraden annorlunda mot när man arbetar i ett TI-Nspire™-dokument.

À

Dokumentnamnen visas i flikar. Om flera dokument är öppna listas dokumentnamnen.

Du kan ha TI-Nspire™- och PublishView™-dokument öppna samtidigt. I detta exempel är dokument 1 ett inaktivt TI-Nspire™-dokument ( ). Dokument 2 är det aktiva PublishView™-dokumentet ( ). Klicka på X för att stänga ett dokument.

Á

Sidstorlek. Visar dokumentets sidstorlek som handenhet eller dator. Du kan använda menyn Arkiv i TI-Nspire™ för att konvertera dokument från den ena sidstorleken till den andra.

Â

Klicka på Inställningar för att ändra dokumentinställningar. Du kan specificera vilka inställningar som är specifika för ett aktivt dokument eller ställa in

standardinställningarna för alla PublishView™-dokument. När du konverterar ett TI-Nspire™-dokument till ett PublishView™-dokument konverteras inställningarna i TI-Nspire™-dokumentet till inställningarna som definierats för PublishView™-dokumenten.

Ã

Använd Zoomskalan för att zooma in eller ut dokumentet från 10 till 500 %. För att ställa in zoomningen skriver du in ett specifikt värde, använder plus- och

minustangenterna för att öka eller minska i steg om 10 % eller använder listrutan för att välja ett förinställt procentvärde.

Ä

I TI-Nspire™- applikationer kan du använda skalan för Fetstil för att öka eller minska graden fetstil i texten och linjetjockleken i applikationerna. För att ställa in fetstilen skriver du in ett specifikt värde, använder plus- och minustangenterna för att öka eller minska i steg om 10 % eller använder listrutan för att välja ett förinställt procentvärde.

För PublishView™-objekt används fetstil för att matcha text i TI-Nspire™-applikationer med annan text i PublishView™-bladet. Fetstil kan också användas för att öka TI-Nspire™-applikationernas tydlighet när ett dokument presenteras för en klass.

Å

När det finns för många öppna dokumentnamn för att de ska kunna visas på statusraden, klicka på fram- och bakåtpilen ( ) för att flytta mellan dokumenten.

Æ

Klicka på för att se en lista över alla öppna dokument.

Arbeta med PublishView™-dokument 171

172 Arbeta med PublishView™-dokument

Related documents