• No results found

Den andra frågeställningen som uppsatsen avser att besvara är hur synen på möjligheterna till elevinflytande skiljer sig mellan de båda grupperna elever och rektorer. Inledningsvis redovisar vi hur rektorerna har svarat på enkäten.

5.3.1 Rektorernas syn på elevinflytande

Det vi kan se när vi tittar på rektorernas svar på de allmänna frågeställningarna ”Generellt sett, hur mycket inflytande anser du att eleverna på din skola har över sin utbildning? och ”Generellt sett, hur nöjda tror du att eleverna på din skola är med det inflytande som de har?” är att även svaren från rektorerna ligger inom mittenalternativen. Ingen av rektorerna anser att eleverna har totalt inflytande, samtidigt är det heller ingen som svarar att eleverna inte har något inflytande alls. Det högsta angivna svaret på de båda frågorna är en nia på frågan hur mycket inflytande eleverna har, och en åtta på frågan hur nöjda eleverna är. Det lägsta angivna svarsalternativet är för den första frågan en trea, för den andra frågan om hur nöjda eleverna är blev det lägsta angivna svaret en fyra.

Vid detaljfrågorna verkar rektorerna anse att eleverna har mest inflytande över arbetssätt tätt följt av bedömningen av kurser och arbetsmiljö (se tabell 5.6). På frågan om hur mycket inflytande eleverna hade över arbetssätt svarade sex av rektorerna en sexa, medan svarsalternativen 7 och 8 fick ett svar vardera. Samtliga svar hamnade alltså på den positiva delen av skalan. En liknande fördelning fick vi vid frågan bedömning av kurser, där fyra rektorer kryssade för alternativ sex. Alternativen fem och åtta fick vardera ett svar. Alternativ fyra fick två svar. Detta verkar tyda på att det finns en någotsånär samlad bild bland rektorerna om att dessa tre områden är något som eleverna har relativt stort inflytande över.

Den mest negativa bilden av elevinflytande finner vi när vi ser på rektorernas syn på inflytande över schemaläggning och kursinnehållet. Vid frågan schemaläggningen finns det ingen entydigt negativ bild men det är ett av de områden där några av rektorerna har svarat alternativ två, alltså relativt litet elevinflytande. Även på frågan om planering av kurserna har flera av rektorerna svarat att de inte tror att eleverna är nöjda med deras möjligheter till inflytande.

Tabell 5.6 Fördelning procentandel rektorer som svarat alternativ

6-10 på detaljfrågorna. Tabellen avser samtliga rektorer oavsett skola, n=8

Frågeområde Procentandel som svarat alternativ 6-10

Arbetssätt 100 Bedömning av kurser 63 Arbetsmiljö 63 Schemabrytande aktiviteter 38 Planering av kursinnehåll 25 Schemaläggning 25

Tre av åtta rektorer tror inte att det finns något område som de tror att eleverna skulle vilja ha mer inflytande över, övriga rektorer svarar att de tror att eleverna skulle vilja ha mer att säga till om när det gäller kursupplägg, trivselaktiviteter och bedömning av elevernas resultat. Det som är intressant här är att nära hälften av rektorerna inte tror att eleverna vill ha mer inflytande.

På frågan om det finns något område där rektorerna anser att eleverna bör ha mer inflytande fick vi i första hand svar som ökat inflytande över planering och genomförande av undervisning och kurser.

I rektorsenkäten ställde vi även den öppna frågan om de upplevde att det fanns några hinder för elevinflytande. Här svarar ett flertal av rektorerna att ansvaret till viss del kan ligga på eleverna som saknar brist på engagemang och intresse för saker som inte rör dem själva. Även styrdokumenten nämns som ett hinder för utvidgat elevinflytande, detta trots att dessa är mycket vagt formulerade och inte ger några klara direktiv om i vilken grad eller på vilket sätt som elevinflytande ska ske.

5.3.2 Skillnader mellan grupperna elever och rektorer

Det område som visar de största skillnaderna när vi jämför mellan eleverna och rektorerna är frågan om huruvida eleverna vet vem eller vilka som de ska vända sig till när de vill påverka något. Resultatet från elevenkäterna visar att 56 procent av eleverna vet var de ska vända sig. Detta innebär samtidigt att 44 procent av eleverna inte är säkra på vem de ska kontakta för att utöva inflytande. Bland rektorerna finns däremot en enad övertygelse om att eleverna har kunskap om vart de ska vända sig för att förändra. Samtliga rektorer i undersökningen har kryssat ja på denna fråga. Här framträder alltså en skillnad där rektorerna har en uppfattning om att eleverna har en kännedom om något som eleverna själva är osäkra på.

På frågan om eleverna vet vart de ska vända sig har de även fått ange vem de i så fall ska vända sig till för att påverka. Här har de elever som svarat ja gett varierande svar. En majoritet av eleverna har dock inte angett elev- eller klassråd som organ som de skulle kontakta i syfte att påverka. Istället förefaller rektorer eller programansvariga vara det naturliga valet för att få sin röst hörd. Detta verkar även ha uppmärksammats av

rektorerna. En av rektorerna på B-skolan skriver under punkten övriga synpunkter att eleverna på hans skola i första hand går direkt till rektorn med sina åsikter. I många fall uppger rektorn att han upplever att traditionella påverkansinstanser som elevrådet och den lokala styrelsen hoppas över.

Sett till de två generella frågorna kring elevinflytande (se fråga 6 och 19 i bilaga 2) finns en viss överensstämmelse i svaren från eleverna respektive rektorerna. Såväl eleverna som rektorerna har i första hand valt bland mittenalternativen när de har beskrivit hur mycket elevinflytande som finns och hur pass nöjda eleverna är med detta. Eleverna är något mer kritiska genom att elevgruppen till skillnad från rektorerna har några som kryssat för alternativ 1, alltså inget inflytande eller mycket missnöjd. Att eleverna är mer kritiska i sin inställning är kanske inte så konstigt vid den här formen av frågor.

Även vid detaljfrågorna visar de båda grupperna stora likheter. Bland eleverna är arbetssätt det område där de anser sig ha mest inflytande. Det är också det område som kommer överst sett till vilket ämne som rektorerna tror att eleverna har mest inflytande över. Det område som eleverna är mest negativa till sett till inflytande är schemabrytande aktiviteter. Här svarar rektorerna visserligen schemaläggning som det område där eleverna har minst möjlighet till inflytande. Schemabrytande aktiviteter kommer dock på tredje plats över detaljområden där rektorerna tror att eleverna har lite inflytande.

Som vi nämnt tidigare i resultatredovisningen svarar rektorerna att de områden som de tror att eleverna vill ha mer inflytande över är bedömningen av kurser samt planeringen och genomförandet av enskilda kurser. Även bland eleverna svarar den största andelen (18 procent eller 20 stycken) att de vill ha mer inflytande över upplägg av kurser. Här ingår svar som inflytande över prov, redovisningsformer och övriga frågor kring upplägg och genomförande. Det andra området som eleverna önskar mer inflytande över är schemaläggningen (10 procent, eller 11 stycken). Detta är även ett område som en stor del av eleverna anser sig ha relativt litet inflytande över.

Samtidigt väljer majoriteten av eleverna, 52 procent (57 stycken) att inte ange något svar alls. 10 elever svarar att de inte kan nämna något område där de vill ha mer inflytande. Det stora bortfallet på frågan kan tolkas som att majoriteten av eleverna inte kan uppge något område där de egentligen saknar inflytande och att de därmed är ganska nöjda med sin situation. En annan tolkning är att det är besvärligt att fylla i en enkät och att frågor som innebär ett självständigt formulerat svar har hoppats över.

En flicka på ett studieförberedande program skrev dock en kommentar som kan ge en viss förklaring till varför så många elever avstod från att ange något område där de vill se mer inflytande. ”Eftersom det inte är något man förväntar sig att ha så saknar man det inte, men det kan absolut bli bättre.” Det kan med andra ord alltså finnas en större vilja att påverka än vad enkätundersökningen ger sken av.

Om man jämför vilka ämnen eleverna anser sig ha mest inflytande över finns det även där vissa överensstämmande punkter. Rektorerna tror att eleverna har mest inflytande över ämnena samhällskunskap, idrott och svenska. Minst inflytande tror de att eleverna har i matematik, naturkunskap och språk.

Enligt eleverna själva har de mest inflytande över yrkesämnen som elteknik, hantverksteknik och liknande ämnen som är specifika för de praktiska programmen. På

andra plats över ämnen där eleverna upplever sig ha stort inflytande kommer samhällskunskap. Även svenska verkar vara ett ämne där eleverna kan påverka mycket. Svaren stämmer till stor del överens med vad rektorerna har angett, förutom att eleverna listar yrkesämnena högst. Vid frågan vilket ämne eleverna upplever sig ha minst inflytande över svarade eleverna i första hand svenska och matematik.

5.4 Skillnader i synen på elevinflytande jämfört med

Related documents