• No results found

Nej, som sagt det här med att det har varit tungt, det är ju så. [Men] vi behöver få uppskattning för vad vi gör och inte bara skäll eller att me- dia tar fram det här negativa hela tiden. Det kvarstår ju och man önskar ju mer uppskattning från samhället och en dräglig arbetsmiljö. (Inter- vju 16, lärare, grundskola)

Att skolan har en väldigt viktig funktion […] det har ju verkligen ställts på sin spets […] att vad händer om barnen inte kan gå till sko- lan? (Intervju 2, rektor, grundskola)

Lärare betyder mycket, mycket mer än vad man tror har jag förstått på den här tiden. (Intervju 23, gymnasielärare).

Alla elever saknar skolan, de saknar lärarna, de saknar kamraterna […] det är så påtagligt hur viktigt det här mötet är. Det tycker jag är kärnan i detta. (Intervju 14, specialpedagog, gymnasiet).

De är väldigt isolerade, många elever, och känner sig ganska en- samma. Och nu de här veckorna så märker man att de saknar skolan, även de här eleverna som har kommit sent varje dag eller de som spyr på skolan. Även de uttrycker ju; jag vill tillbaka, nu förstår jag vad en bra skola innebär […] Jag blir nästan gråtmild av att tänka på hur lä- rare gör och får ställa om och ställa upp och fixar för elever. Och hur man liksom från samhällets sida tar så mycket för givet liksom […] Men man får hoppas att det under den här våren har gått upp för män- niskor hur viktig [skolan] är. Och vilken viktig social mötesplats den är för elever. Och hur lärare sliter. (Intervjusvar 7, lärare, gymnasie- skola)

Våren 2020 synliggjorde att vi ofta tar skolan – och många andra väl- färdsinstitutioner för den delen – för givna, åtminstone i den meningen att vi i allmänhet inte reflekterar över dess olika betydelser. Under våren gjordes emellertid den reflektionen på bredare front och av reflektionen följde för många ett reflexmässigt värdesättande. Allra tydligast illustre- rades värdesättandet kanske av hur slitande vårdpersonal applåderades från balkonger av en tacksam allmänhet och hur bakverk och lunchpaket kunde levereras i större mängder än vad sjukhusavdelningar kunde fört- ära. I en sektor som inte alltid annars känner sig prioriterad och uppskat- tad kunde dessa välmenande tilltag mötas med både uppskattning och ir- ritation. Det senare hade förmodligen sin grund i en känsla av att det skulle till en pandemisituation för att tuffa arbetsvillkor skulle uppmärk- sammas.

Med en plötslig och ofrivillig digitalisering av gymnasieskolan och med en eventuell nedstängning av förskolan och grundskolan om hörnet har även skolans betydelse understrukits med en frekvens som vi inte har vant oss vid. På nyhetssändningar och i andra medier har lärares arbetsin- satser och arbetsmiljö uppmärksammats. Myndigheter har vid upprepade tillfällen förmedlat hur viktig skolan är för barn och unga i både ett kun- skaps- och hälsoperspektiv. Den omfattande frånvaron i grundskolan har på långt fler ställen än i den här texten diskuterats i termer av kunskaps- tapp och likvärdighet. I ett textmaterial som skildrar hur elever på en gym- nasieskola förhåller sig till distansundervisningen – och som delats av en lärare som medverkar i studien – framträder saknaden av skolan tydligare än något annat. Vi har också påmints om hur förskolans och grundskolans pedagogiska verksamheter inte bara syftar till att vara en trygg plats för inlärning och utveckling – utan också möjliggör att barnens föräldrar kan utföra sitt arbete, som sjuksköterskor, läkare och som personal i vår lokala matvarubutik.

Allt det här är i en mening självklarheter. Men det är sannolikt inte skolans fundamentala betydelse som samhällsinstitution som vi tänker på när vi lämnar våra barn på förskolan, när vi möter våra barns lärare i ut- vecklingssamtal eller när vi passerar förbi en gymnasieskola som i van- liga fall sjuder av liv. Detta gjorde vi förmodligen i mycket högre grad än vad vi vanligtvis gör under vårterminen 2020. Låt oss hålla fast vid den tanken.

63

REFERENSER

Bergdahl, Nina & Nouri, Jalal. (2020a). Covid-19 och omställning till distansunder-

visning i svensk skola. Återföringsrapport 2020-03-26. Stockholms universitet.

Bergdahl, Nina & Nouri, Jalal. (2020b). Covid-19 and crisis-prompted distance edu-

cation in Sweden. Technology, Knowledge and Learning.

https://doi.org/10.1007/s10758-020-09470-6

Bol, Thijs. (2020). Inequality in home schooling during the Corona crisis in the Neth-

erlands. First results from the LISS panel. Working paper, April 30, 2020, Univer-

sity of Amsterdam.

Danielsson, Erna; Liljeros, Fredrik; Mulinari, Shai & Soneryd, Linda. (2020). Socio- logiska perspektiv på coronakrisen. Fyra sociologer om samhällets reaktion på co- vid-19. Sociologisk Forskning 57(1): 67–76.

Ferdig, Richard E.; Baumgartner, Emily; Hartshorne, Richard; Kaplan-Rakowski, Re- gina & Mouza, Chrystalla (Red). (2020). Teaching, Technology, and Teacher Ed-

ucation During the COVID-19 Pandemic: Stories from the Field. Association for

the Advancement of Computing in Education (AACE). Retrieved June 15, 2020 (https://www.learntechlib.org/p/216903/).

Giovannella, Carlo; Passarelli Marcello & Donatella Persico. (2020). The Effects of

the Covid-19 Pandemic on Italian Learning Ecosystems: the School Teachers’ Per- spective at the steady state. Article, Research Gate, October 2020.

Grönlund, Åke. (2020). Skolans fjärrundervisning under Coronapandemin 2020 – ut-

maningar, resultat och framtidsutsikter. Handelshögskolan, Örebro universitet.

Hartshorne, Richard; Baumgartner, Emily; Kaplan-Rakowski, Regina; Mouza, Chrystalla. och Ferdig, Richard E. (2020). Special Issue Editorial: Preservice and Inservice Professional Development During the COVID-19 Pandemic. Journal of

Technology and Teacher Education 28(2): 137-147.

Henning Loeb I & Windsor, S 2020. Online-and-alone (och ofta i sängen). Elevers berättelser om gymnasietidens sista månader vårterminen 2020. Paidea 2020 (20): 39–51.

Hoff, Eva. (2020). Gymnasister mår sämre av distansundervisningen. Pressrelase in-

för kommande publicering, Lunds universitet (https://www.lu.se/artikel/manga- gymnasister-mar-samre-till-foljd-av-distansundervisningen).

Kapetanovic, Sabina; Gurdal, Sevtap; Ander, Birgitta & Sorbring, Emma. (2020). Re-

ported Change in Adolescent Psychosocial functioning during the Covid-19 Out- break. Preprint. Research Square.

Lärarförbundet (2020a). Skolledare under pandemin. En rapport om hur skolledare

upplevt våren 2020. Stockholm: Lärarförbundet.

Lärarförbundet (2020b): ”Läget är katastrofalt, pressat och ohållbart”.

Lärarnas syn på hur det fungerar att arbeta under covid-19. Stockholm: Lärarförbun-

det.

Lärarförbundet (2020c): ”Inte ens en meter mellan eleverna”. Lärares

syn på hur det egentligen fungerar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendat- ioner och riktlinjer. Stockholm: Lärarförbundet.

Lärarnas Riksförbund (2020): Så påverkar coronapandemin i skolan. Samlade PM

om kunskapstapp, undervisning, arbetsgivare, regering, teknik och vägledning.

Stockholm: Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbund (2021): Smittskyddsåtgärder på skolorna. Så tycker lärarna

och de fackliga ombuden. Stockholm: Lärarnas Riksförbund

Ritchie, J., Lewis, J. & Elam, G. (2003). Designing and Selecting Samples. I Ritchie, J. & Lewis, J (red.), Qualitative Research Practice. A Guide for Social Science

Students and Researchers. Thousand Oaks, CA: SAGE.

Silverman, D. (2005). Doing Qualitative Research. Thousand Oaks, CA: SAGE. Skolverket (2020a): Sammanställd information om situationen hos huvudmän inom

riktade insatser med anledning av Corona-krisen. Stockholm: Skolverket.

Skolverket (2020b): Undersökning av frånvaro bland personal och elever. Uppfölj-

ning för april 2020. Rapport. Dnr: 5.1.3-2020:761.

Skolverket (2020c): Undersökning av frånvaro bland personal och elever. Uppfölj- ning för maj 2020. Rapport. Dnr: 5.1.3-2020:981.

Skolinspektionen (2020): Gymnasieskolors distansundervisning under covid-19 pan-

demin: En första delredovisning utifrån intervjuer med 45 rektorer. PM från Skol-

inspektionen 2020-05-15.

Sveriges Elevkårer (2020): Uppföljande studie om gymnasieelevers upplevelse av di-

stansundervisning VT 2020. Sveriges Elevkårer 2020-10-13.

Trost, J. (2010). Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur.

Trust, Torrey; Carpenter, Jeffrey P.; Krutka, Daniel G. & Kimmons, Royce. (2020). # Remote Teaching & # Remote Learning: Educator Tweeting During the COVID- 19 Pandemic. Journal of Technology and Teacher Education 28(2): 151–159. Zimmerman, Jonathan (2020). Coronavirus and the Great Online-Learning Experi-

ment. The Chronicle of Higher Education March 10. https://www.chroni- cle.com/article/Coronavirusthe-Great/248216.