• No results found

Skyltställ och uppsättning

In document Att skylta skyddad natur (Page 60-65)

Mindre skyltar, upp till A3-format, kan sättas med skruv och brickor direkt på en trästolpe utan baksida. Detta är lämpligt när skyltarna är små och billig uppsättning och billigt underhåll är viktigare än det utseendemässiga. Det finns också metallister som stagar upp överkanten om skylten utsätts för påkänningar.

I de flesta fall väljer man dock att tillverka ett skyltställ, oftast i trä. Här finns mängder av variationsmöjligheter, alltefter tillverkarens egen fantasi och färdigheter. Rätt utförda blir ett skyltställ i trä en bra bakgrund till skylten. Den underordnar sig informationen och smälter väl in i den omgivande miljön. Skyltstället är en del av det första intrycket besökaren får av naturområdet. Därför är det viktigt att det ges en estetiskt tilltalande utformning. Välj gärna ett träslag som har anknytning till trakten som till exempel ek i syd- och mellansvenska lövskogsmiljöer och gran eller furu i norra Sverige. Genom att på alla skyltar i ett område använda en särskild form kan skyltställen t.o.m. bidra till att ge ett område en egen identitet. Detta kan vara särskilt värt att tänka på vid nationalparker och större naturreservat.

Skyltställen monteras så att informationen hamnar i en höjd som är läsbar av så många som möjligt. Skyltens mittpunkt på en höjd runt 130-140 kan användas som riktmärke. För mindre skyltar t.ex. längs en naturstig eller vid målpunkter kan det vara lämpligt att sätta upp skyltarna lägre och lutande. Här finns flera varianter med ställ i trä eller metall, ett eller två ben etc.

En mindre skylt tillverkad genom screentryck på plåt och monterad i ett enkelt skyltställ.

Skyltställ kan utformas på många olika sätt, från enkla ställ utan tak och ställ med olika typer av taklösningar, till mindre utomhus- utställningar där taken helt täcker besökaren. Om skyltstället kombi- neras med en bänk kan skylten även läsas av barn.

Optimera livslängden

Att ge skylten ett bra tak är en form av konstruktivt träskydd som ökar livslängden. Gör dock inte taket större än att det står i proportion till skyltstorleken. Takytorna lutas för att påskynda vattenavrinningen. Skyltställ med en enkel överliggare i stället för tak, konstrueras så att denna utsatta detalj lätt kan bytas när den åldrats. Ytbehandling av virket med träolja eller slamfärg innebär att underhållet blir smidigt medan lack och lackfärger kräver mer arbete. Det senare kan dock vara befogat i områden med risk för skadegörelse eftersom lackprodukterna är lättare att klottersanera. Målade skyltställ bör ges en färgsättning som harmonierar med miljön på platsen. Träskyddsbehandling bör ur miljösynpunkt bara ske med miljövänliga impregneringsmedel. Under senare år har också obehandlat inhemskt kärnvirke av ek och lärk använts på många håll, för sin högre motståndskraft mot röta. Trästolparna på stora skyltar bör inte ha kontakt med marken utan fästas med järnbeslag i betong. Betongplintar kan också minska risken för olyckor med tunga skyltar som faller.

L-list på större skyltar

De flesta skyltar är tillverkade i olika typer av ”döda” plastmaterial, som förblir opåverkade av temperatur och luftfuktighet i utom- husmiljön. Trämaterialet i skyltstället rör sig däremot ständigt, allt eftersom vädret ändras. Därför kan monteringen av skylten på skyltstället med fördel göras med en L-formad trälist. Listen dimensioneras så att det finns utrymme för skylten när träet i skyltstället rör sig. Man slipper då borra och skruva i skylten, som istället ligger lös i det utrymme som finns i listen. På detta sätt undviker man att skylten bågnar. L-listen gör sig allra bäst på de lite större skyltarna som monteras på ställ med bra tak. I utsatta lägen samlar trälisten fukt. Om skylten skruvas direkt i underlaget måste av samma anledning skruvhålen vara tillräckligt stora så att underlaget kan röra sig utan att det påverkar skylten.

Tillfällig information

I välbesökta områden behövs ofta ytterligare information av kortvarig natur. Det kan gälla uppgifter om guidningar, tillfälliga skötselarbeten, telefonnummer till djurägaren sommartid m.m. Då kan det vara motiverat att avsätta en mindre yta på skyltstäl- let för detta. För att skyltstället fortfarande ska se städat ut, och inte fungera som allmän anslagstavla, kan man med trälister och en plexiglasskiva tillverka ett litet platt skåp i A4-format just för

Med trälister och en plexiglasskiva kan man tillverka ett litet platt skåp för tillfällig information på skylt- stället.

detta. Genom att göra den övre listen rörlig kan man lätt byta ut informationen när så behövs.

Gemensamt formspråk

Om tid och resurser medger finns det klara fördelar med att ha ett gemensamt profilprogram för såväl skyltställ som andra snickerier i de skyddade områdena. Vägvisare, det låga staketet vid parke- ringen, portalen/grinden in i reservatet, rastmöbeln m.m kan ges en enhetlig och genomtänkt form. Genom ett likartat val av virke, ytbehandling, teckensnitt på text m.m. ges de skyddade områdena en identitet och besökaren en möjlighet att känna igen sig i de olika reservaten.

Genom att använda L-list slipper man skruva direkt i skylten. Den förblir då opåverkad även när trämaterialet i skyltstället rör sig. För att den blå ramen skall vara synlig krävs att skylten görs med breda vita ytterkanter.

Välj plats med omsorg

När man väljer plats för skylt och skyltställ finns det några faktorer man bör ta hänsyn till:

• Skylten ska vara väl synlig när man närmar sig den.

• Skylten får dock inte dominera blickfånget eller skymma viktiga delar av landskapet. Placera hellre skylten så att den ”tar stöd” mot något i den omgivande terrängen, till exempel en buske, ett skogsbryn, en berghäll eller liknande.

• Undvik placering direkt under ett träd eftersom krondropp och förnanedfall ger ökad nedsmutsning och algpåväxt.

• Vänd om möjligt skylten från solen. Detta förlänger hållbarheten avsevärt.

• Det är en fördel om det finns eller går att bereda en liten öppen plats framför skylten. Ytan ska vara slitagetålig och väl dränerad och medge utrymme för en mindre grupp besökare.

Det är viktigt att välja den plats man sätter upp skylten på med omsorg. Skylten ska vara väl synlig utan att dominera i landskapet. Låt den ”ta stöd” mot något i omgivningen, t. ex. en stenmur ett buskage eller ett stenblock.

In document Att skylta skyddad natur (Page 60-65)