• No results found

Uppsatsens syfte var att finna vad det var i Nebahat Akkocs liv som skänkte henne så pass mycket styrka och ork att stå emot motarbetning från ett helt samhälle. Trots alla hinder och alla tveksamheter lyckades hon få den turkiska staten fälld för brott mot mänskliga rättigheter. Det är här hennes offentliga resa mot bekämpningen av våld börjar. Vårt syfte, om att fördjupa förståelsen för hur stark en enda människas vilja och mod kan vara och kunna analysera detta med hjälp av socialpsykologiska begrepp, har uppnåtts.

Vår resa genom denna studie har varit den mest lärorika studie under vår tid som sociologistudenter. Att få möjligheten att träffa en kvinna som betyder mycket för andra kvinnor, i ett samhälle som fortfarande har lång väg att gå tills de uppnår den utveckling Sverige befinner sig i, är en ära för oss.

Vår största lärdom med denna resa är att vi fick se Nebahats vardag på plats. Vi fick chansen att sätta henens liv i ett annat perspektiv än att enbart relatera det till teorier om den handlande individen. Vi skapade också en förståelse för hennes arbete, genom att se kvinnors livssituation i den kurdiska delen av Turkiet.

Att vi fick chansen att åka till ett annat land för att samla in information till en C- uppsats är ett privilegium för oss. Nebahats livsberättelse är en intressant och spännande resa genom det kurdiska och turkiska samhället. Hennes liv är raka motsatsen till de livsberättelser som vi tidigare har kommit i kontakt med. Hennes mod och styrka inspirerar och fascinerar oss, det är många gånger under studiens gång som vi har önskat att det fanns fler eldsjälar som Nebahat. Vi önskar att det fanns fler som ville förändra den värld vi lever i till en bättre plats. Det arbete hon utför är inte lämpad för alla människor. Det kan endast starka individer med båda fötterna på jorden och en förmåga att brinna för en samhällelig förändring som många sätter ens liv på spel. Detta är inte många beredda på att offra. Nebahat har fallit många gånger i sitt liv, men gång på gång ställer hon sig starkare upp och inser att det är dessa händelser som ger henne mer kraft att bekämpa våldet i samhället.

Hon ger inte upp trots hot från män, stat och hennes omgivning, hon ställer sig istället starkare emot och visar att det inte finns något som kommer att få henne att ändra åsikt. Att läsa hennes livsberättelse känns som fiktion. Till vår fördel har vi vår bakgrund som gör att vi kan orientera oss i hennes värld.

Det som fascinerade oss mest i vår träff med Nebahat Akkoc, var att trots den risk hon tar varje gång hon offentligt klargör sin avsky mot den styrande regimen och dess våld mot medborgarna. Vi har själva diskuterat om hur det hade varit att vara Nebahat och kommit fram till att vi må vara stora i orden men är relativt små på jorden, då vi inte besitter det mod som Nebahat innehar. Vi kom också fram till att hon genom sitt arbete inte endast offrar sig själv och sin tid, utan även riskerar sina barns och sin familjs liv. Det är otroligt att dessa människor i hennes omgivning har en förståelse och accepterar att även de automatiskt blir inblandade i hennes arbete. Det är inte många människor som hade velat dras in i något som de inte själva valt, därför skulle det vara intressant att se hur det är att vara en av de i Nebahats omgivning som ofrivilligt blivit indragen i hennes arbete? Vilka risker de får utstå genom att tillhöra hennes familj?

Det är intressant att läsa hennes berättelse om hennes roll som en ”individ” i det kurdiska samhället, då vi av egna erfarenheter inte trodde att det var möjligt att som kvinna vara självständig och räkna sig som en individ i ett kollektivt samhälle.

Nebahats självständighet och förmåga att göra sig hörd och påverka är ytterst ovanlig för en kvinna i mellanöstern, kanske till och med ovanligt i ett västerländskt land. Innan vi påbörjade vår resa till Turkiet hade vi höga förväntningar Nebahat som person och vi måste nu i efterhand bekänna att hon var precis så som vi hade trott. Det enda som chockade oss var den makt hon besatt i enbart sin fysik. Genom att endast vistas i Nebahats omgivning kände vi oss uppfyllda av en karisma som strålade självständighet. Trots detta kände vi en sorg när vi såg in i hennes ögon. Det var tydligt att hon var en kvinna som bar på tragiska händelser inom sig. Uppsatsens relation till de begrepp vi har valt har vi i analysen kunnat återknyta bra och vi anser att begreppen var relevanta och tillräckliga för att ge en inblick i Nebahats liv.

Vi har även skapat en större förståelse för socialisationens påverkan på våra egna liv. Nu vet vi varför vi brinner så mycket för integrations och kvinnofrågor då vi själva många gånger uppfattar oss själva som avvikare. Vi vet nu att det går att göra en förändring och Nebahat ger oss hopp om en bättre värld.

Den metod vi valde hade ingen av oss tidigare jobbat med, det var nytt och spännande. Vi känner nu i efterhand att det är den mest effektiva metoden att få fram vårt syfte på. Den narrativa metoden var en mycket passande metod för oss då vi tycker att den är en metod som fångar läsaren på ett helt annat sätt . Nebahats svar var på turkiska och vår förförståelse var att det inte skulle skapa problem med översättningen till svenska, men till vår förvåning upptäckte vi att det var mycket svårare än vad vi väntat oss. Många ord som uttryckte henens känslor fanns inte på svenska och därför blir inte resultatet lika levande som det var på turkiska.

Då vi valde att inte göra en face to face intervju fick vi annorlunda svar på våra frågor, tror vi. Eftersom vi inte kunde ställa ledande frågor anser vi att vi fick en helt ärlig och omfattande berättelse av Nebahats liv. Då hon inte blev påverkad eller nervös av vår närvaro, tror vi att det bidrog till en mer genomtänkt och tydlig livsberättelse om en kvinna som ger röst åt de tysta.

Källförteckning

Litteratur

Angelöw Bosse, Thom Jonsson (2000, andra upplagan) Introduktion till socialpsykologi, Lund; Studentlitteratur

Becker, Howard. (1998). Tricks of the trade. The University of Chicago press Brante, Thomas (1998). Sociologiskt lexikon. Förlag: Natur och Kultur

Bryman, Alan., (2004). Samhällsvetenskapliga metoder. Andra upplagan. Malmö: Liber Ekonomi.

Eriksson, Ann, (2001). Kurdistan. Stockholm; Almlöfs förlag

Giddens, Anthony, (1991). Modernitet och självidentitet – Självet och samhället i den

senmoderna epoken. Uddevalla; Daidalos

Giddens, Anthony (1993, andra upplagan). Sociologi. Lund; Studentlitteratur

Goffman, Erwin, (1998, fjärde upplagan). Jaget och maskerna, Stockholm; Bokförlaget prisma,

Halvorsen, Knut. 1992, Samhällsvetenskaplig metod, Lund:Studentlitteratur,

Holme, Idar Magne., Solvang, Bengt Krohn., (1997). Forskningsmetodik – Om kvalitativa och

kvantitativa metoder. Andra Upplagan. Lund: Studentlitteratur.

Johansson, Anna, (2005). Narrativ teori och metod. Lund; Studentlitteratur. Johansson, Thomas, (2004). Socialpsykologi. Lund; Studentlitteratur.

Kvale, Steinar., (1997). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur. Mead, George Herbert. (1995). Medvetandet Jaget och Samhället. Förlag: Argos

Månsson, Per, (2000). Båten i parken - Introduktion till samhällsstudier. Stockholm; Prisma Månsson Per (2003). Moderna samhällsteorier. Stockholm: prisma,

Nilsson, Björn, (1996). Socialpsykologi. Lund: Studentlitteratur.

Onlinekällor

[tillgänglig via Internet] http://www.svd.se, besökt 060328, Eldsjäl bekämpar våldet mot

Related documents