• No results found

Slutgiltigt koncept, placering och interaktion

4.3 Detaljutveckling

4.3.5 Slutgiltigt koncept, placering och interaktion

Kapitlet visar placeringen av det utvecklade konceptet och hur interaktionen med produkten ¨ar t¨ankt att fungera. Placeringen av n¨aringstillf¨orseln i f¨orh˚allande till resterande akvaponiska system visas i figur 23.

Figur 23: Helhetsbild p˚a placeringen av n¨aringsdoseringen i f¨orh˚allande till resterande delar i det akvaponiska systemet. Ett helsk˚ap som ¨ar uppdelat i tre huvudsektioner, en f¨or v¨axtodling (nederst), en f¨or akvarium (mitten) och en f¨or teknik d¨ar produkten kan vara placerad var som helst s˚a l¨ange den ¨ar i kontakt med akvariet.

I figur 24 visas hur produkten demonteras vid reng¨oring. Vid f¨orsta steget lyfts hela enheten ut fr˚an sin placering i sk˚apet och ner p˚a en k¨oksb¨ank eller liknande yta. D˚a systemet lyfts fr˚an sin plats bryts str¨omf¨ors¨orjningen till motorn. Fodertanken och foderledaren plockas av. N¨ar detta ¨ar gjort kan hela matarskruvshuset med matar- skruv dras ut ur sin sko. Matarskruven f¨ors l¨att ut ur matarskruvhuset och allt g˚ar att reng¨ora var f¨or sig, i valfri ordning. I figur 25 visas en genomsk¨arningsvy p˚a det slutliga konceptet.

Figur 24: Demontering av produkten f¨or reng¨oring. Del 1, ta ut n¨aringsdoseringsl˚adan (placera p˚a l¨amplig yta). Del 2, lyft av fodertanken. Del 3, ta av foderledaren och f¨or ut matarskruvhuset. Del 4, placera i diskmaskin.

Figur 25: Renderad genomsk¨arningsvy som visar de inre komponenterna och produkten i sin halvhet.

5

Diskussion

Akvaponik ¨ar ett h˚allbart s¨att att odla mat s˚a som fisk och v¨axter, d¨ar fiskarnas avf¨oring anv¨ands som g¨odning vid odlingen av gr¨odor. HOME vill lansera en vitva- ruprodukt som anv¨ander sig av detta system f¨or att odla v¨axter i hemmet. I arbetet har ett n¨aringsdoserings system f¨or fiskmatningen utvecklats. Matdoseringen drivs av en digitalt styrd stegmotor som med en matarskruv doserar best¨amd m¨angd foder till fisktanken. N¨aringstillf¨orselssystemet ¨ar utformat f¨or att vara anv¨andarv¨anligt. Det g˚ar enkelt att lyfta ut fr˚an sin plats i systemet d˚a anv¨andaren beh¨over fylla p˚a fiskfodertanken. Anv¨andaren kan enkelt demontera produkten f¨or att reng¨ora alla komponenter som kommer i kontakt med fiskfoder.

Behoven p˚a dimensioneringen av n¨aringstillf¨orselsmodulen enligt tabell 5, (behovs nummer 1, 2 och 3), som f¨orklarar att det ska vara en viss dimensionering p˚a pro- dukten. Dessa m˚att relativt givmilda, p˚a 60 x 60 cm i bredd och djup och de h¨arstammar fr˚an en tidig vision av produkten, d˚a produkten var t¨ankt att vara helt integrerad i ett k¨okspaket och vara en del av ett ¨oversk˚ap och placeras in under befintlig k¨oksb¨ank. Men nu ¨ar t¨ankt att vara ett frist˚aende sk˚ap som kan placeras utan att integreras helt med b¨ankskiva och ¨oversk˚ap. Att n¨aringstillf¨orselmodulen skulle vara som en vanlig utdragbar k¨oksl˚ada under k¨oksb¨anken och ovanf¨or akva- riet. Men med utvecklingen av projektet ¨over tid ¨andrades tankar om produkten och dess utformning. Produkten har utvecklats till ett h¨ogt frist˚aende sk˚ap och n¨aringsillf¨orselmodulen till en komponent i dess teknikavdelningen, se figur 2. D¨arav ¨

ar t.ex. behoven av att det ska vara mindre ¨an 60 cm bred och djup l¨att att l¨osa, men ocks˚a ett n¨astintill ett utdaterat krav.

Konceptvalet som har gjorts ¨ar viktat och detta ger en bra ¨overblick i de resulte- rande prioriteringarna f¨or koncepten. Viktningen ¨ar framtagen av de grundl¨aggande kundbehoven och m˚alspecifikationerna men betygen kommer fr˚an ˚asikter utifr˚an den kunskap som arbetades fram och fanns om de olika koncepten. Med mer tid hade en djupare kunskap av alla olika koncept kunnat uppn˚as. Med det hade kanske koncept- valet i slut¨andan sett annorlunda ut. Men utifr˚an de resurser som arbetet hade var det koncept A, matarskruven, som s˚ag mest lovande ut och hade b¨ast f¨oruts¨attningar. Fodertankens exakta volym och d¨armed hur m˚anga dagar den r¨acker ¨ar beroende av tv˚a antaganden, fodrets densitet [12] och HOMEs data om hur m˚anga gram foder som fiskarna ska matas dagligen baserat p˚a v¨axternas n¨aringsbehov, detta klarg¨ors i m˚alspecifikationer 4.1. D˚a fodrets densitet ¨ar best¨amt g˚ar det att fastst¨alla en mer optimerad fodertanksvolym. Det som har skapats i arbetet ¨ar ett f¨orh˚allande mellan ing˚aende variabler och det ¨ar m¨ojligt att ber¨akna en mer exakt volym d˚a slutgiltig data ¨ar tillg¨anglig.

h˚allbarhet och om matarskruven och motorn klarar av matningen i alla l¨agen. Som exempelvis om en foderbit/pelletskula kilar sig fast mellan r¨oret och matarskruven. F¨or att motverka en fastkilning av en pelletskula hade en matarskruv gjord av silikon kanske varit f¨ordelaktig ist¨allet f¨or h˚ardplast f¨or att ha m¨ojligheten till att ge vika vid f¨or h¨oga sp¨anningskoncentrationer. Detta hade ocks˚a eventuellt ¨okat friktionen mellan maten och matarskruven och hade p˚averkat den slutliga dimensioneringen. Om fukt i fodertanken skulle visas vara ett st¨orre problem ¨an antaget i arbetet s˚a ¨ar ett f¨orslag f¨or att motverka detta genom att f¨orse fodertanken med ett genomg˚aende luftfl¨ode. Eftersom tekniksektionen d¨ar fodersystemet ¨ar placerat i troligen kommer beh¨ova kylas kan detta f¨orslagsvis g¨oras med luftkylning med fl¨ode genom fodertan- ken. Matarskruvens utformning ¨ar inte sj¨alvt¨atande mot fukt och kr¨aver en lucka f¨or att f˚a en fuktsp¨arr. Om denna fuktsp¨arr inte ¨ar tillr¨ackligt effektiv och om pro- blemet inte g˚ar att l¨osa med luftfl¨ode genom tanken s˚a kan n˚agot annat koncept med sj¨alvt¨atande utformning vidareutvecklas.

F¨or att f˚a en ¨overblick av den aktuella foderm¨angd i fodertanken kan anv¨andaren tit- ta genom m¨atarglaset p˚a systemets framsida, se figur 20. F¨ordelen med m¨atarglaset ¨

ar dess enkla konstruktion som b¨or vara en billig l¨osning. Nackdelen ¨ar att detta s¨atter mer ansvar p˚a att anv¨andaren. Att hen skall vara medveten n¨ar fodertanken b¨or fyllas p˚a, samt att systemet inte f˚ar n˚agon direkt indata p˚a hur mycket mat som doseras. F¨orslagsvis kan hela foderdoseringssystemet st˚a p˚a en v˚ag som ger exakt indata p˚a aktuell foderm¨angden i fodertanken. En v˚ag kan h¨oja precisionen p˚a fisk- foderdoseringen och m¨ojligg¨ora en funktion d¨ar systemet kallar p˚a anv¨andaren d˚a det beh¨over fyllas p˚a med foder. En l¨osning med v˚ag ger dock en mer komplicerad och dyrare l¨osning d¨ar l¨onsamheten b¨or utv¨arderas.

I materialvalet identifieras polycarbonate (PC) som ett l¨ampligt material f¨or de transparenta komponenterna. Detta materialval kan kritiseras eftersom polycarbo- nate plast inneh˚aller Bisfenol A (BPA) som ¨ar ett hormonst¨orande ¨amne som sedan 2011 varit f¨orbjudet i nappflaskor. BPA frig¨ors d˚a plasten upphettas. Detta b¨or inte vara ett problem vid normal anv¨andning av produkten eftersom de ber¨orda kom- ponenterna inte upphettas i kontakt med livsmedel. Ett m¨ojligt passande BPA-fritt alternativ ¨ar plastsorten Styrene acrylonitrile (SAN).

Monteringstid och utformning av konstruktionen kan f¨or¨andras utifr˚an tabell 4 och dess monteringstidsv¨arden. Skruvar ¨ar gynnsamma d˚a de m¨ojligg¨or f¨or en komplett demontering vid behov, medan sn¨appassning kan ge en mer permanent passning. Bottenplattan och h¨oljet hade kunnat vara samma del som bockas tillr¨atta vil- ket hade minskat antalet skruvar i konstruktionen. Arbetet fokusera p˚a att mins- ka de r¨orliga kostnaderna och inte de fasta kostnaderna f¨or otillr¨acklig data och p˚averkan av slutlig produktionsvolym. Med att ber¨akna materialkostnaderna kan det utv¨arderas om material ¨ar v¨art dess pris eller om ett billigare material ska ses ¨

produkten samt dess kostnader. Det man kan avl¨asa ¨ar att ca 81% av materialkost- naden kommer fr˚an rostfritt st˚al. Detta g¨aller ¨aven f¨or vikten, d¨ar 78% av vikten ¨ar fr˚an rostfritt st˚al. Men detta beror p˚a att de st¨orsta komponenterna ¨ar gjorda av det materialet. Men det ¨ar ocks˚a det materialet som har h¨ogst densitet. Om tyng- den ¨ar ett problem hade ett annat material med liknande stadga men l¨agre densitet. Samma g¨aller f¨or priset, d˚a man kan leta efter ett material som har l¨agre pris per kilo. N˚agot som arbetet inte har tagit i beaktande ¨ar skillnad i pris f¨or olika tillverknings- metoder. Skulle tillverkningen vara f¨or dyr kan det leda till att produkten inte blir l¨onsam. N¨astan alla ing˚aende delar ¨ar specialkomponenter vilket g¨or att en start- kostnad f¨or tillverkning av verktyg kan bli dyr. Ett f¨orslag p˚a ett billigare alternativ till att formspruta plastkomponenter ¨ar att anv¨anda sig av additiv tillverkning (3D printing). I tabell 9 visas de olika materialvalen till produktens komponenter och den visar ¨aven plasten ABS. ABS ¨ar ett vanligt material f¨or additiv tillverkning. I detta fall skulle HDPE kunnat ers¨attas med ABS vilket hade gjort tillverkningen billigare. Anv¨andarv¨anligheten tas upp i kundspecifikationen, kapitel 4.1, i punkterna ”Fo- derdoseringsfacket b¨or vara anv¨andarv¨anligt utformat s˚a att det ¨ar enkelt att fylla p˚a” och ”Produkten ska vara l¨att att reng¨ora eftersom den ska vara i en k¨oksmilj¨o”. Dessa krav uppfylls delvis eftersom de formuleras om till bed¨omningskategorier som p˚averkar valet av foderplacering, tabell 7, och valet av foderdoseringsmekanism, ta- bell 8. I CAD-modellering som tillh¨or detaljutveckling tas dock omotiverade beslut som direkt p˚averkar anv¨andarv¨anligheten, till exempel placering av handtag och m¨atarglas p˚a h¨oljet. Av¨andarinteraktionen som kan antydas fr˚an CAD-modellen, figur 20 och 21, f¨ortydligas i kapitel 4.3.5, Anv¨andarinteraktion. Ett s¨att att testa och motivera dessa val ¨ar genom att till exempel bygga en verklig prototyp d¨ar olika placeringar av handtag och m¨atarglas kan testas och dess anv¨andarv¨anlighet och ergonomi kan utv¨arderas.

6

Slutsats

Syftet med arbetet ¨ar att utveckla en n¨aringsf¨ordelare till HOME f¨or att de ska vara ett steg n¨armare att utveckla sin akvaponsika vitvara f¨or hemmabruk. M˚alet ¨ar att med motiverade konceptval presentera ett l¨osningsf¨orslag som tillgodoser HOMEs behov, via ber¨akningar, CAD modeller ritningsunderlag och analyser av Design for manufacturing och materialval. Resultatet blev ett system som ¨ar placerat ovanf¨or akvarietanken och som doserar fiskfoder med en matarskruv. F¨oljande punkter nedan uppfyller m˚alet:

• Alla delar som har kontakt med foder ¨ar gjorda av livsmedelsklassade material som polycarbonate, High-density polyethylene och silikon.

• Genom dess tydliga handtag och hur komponenterna ¨ar placerade ¨ar den l¨att att anv¨anda och f¨orst˚a sig p˚a.

• Produkten g˚ar att plocka is¨ar f¨or att enkelt reng¨oras i diskmaskin eller hand- diska.

• Produkten kan styrs digitalt via en stegmotor och ¨ar d¨armed programmerings- kompatibel.

• Matarskruven g¨or det m¨ojligt att exakt styra m¨angden foder som doseras. • Produkten har en foder-f¨orvaringsvolym p˚a 6,2 liter och kan d˚a l¨amnas utan

uppsyn i cirka en m˚anads tid.

• Produkten g˚ar att demontera och p˚a s˚a vis kan delar ˚atervinnas i ˚atervinnings- stationer.

Mer exakt dimensionering och viss utvekling kan beh¨ova kompletteras med f¨or en slutlig produkt. Detta arbete rekommenderas som ett underlag till framtida vidare- utveckling av n¨aringstillf¨orselssystem f¨or fiskfoder i pelletsform .

Referenser

[1] ”M˚al 12: H˚allbar konsumtion och produktion - Globala m˚alen”, Globala m˚alen, 2020. [Online]. Available: https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal- 12-hallbar-konsumtion-och-produktion/. [Accessed: 10- May- 2020].

[2] ”Livsmedelsverket”, Livsmedelsverket.se, 2020. [Online]. Available: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo. [Accessed: 05- Mar- 2020].

[3] ”What We Do”, HOME Habitat On Mother Earth, 2020. [Online]. Availab- le: https://www.habitatonmother.earth/what-we-do.html. [Accessed: 04- Mar- 2020].

[4] S. Goddek and O. K¨orner,”A fully integrated simulation model of multi-loop aquaponics: A case study for system sizing in different environments”, Agricul- tural Systems, vol. 171, pp. 143-154, 2019. Available: 10.1016/j.agsy.2019.01.010 [Accessed 3 April 2020].

[5] S. Goddek, B. Delaide, U. Mankasingh, K. Ragnarsdottir, H. Jijakli and R. Tho- rarinsdottir, ”Challenges of Sustainable and Commercial Aquaponics”, Sustaina- bility, vol. 7, no. 4, pp. 4199-4224, 2015. Available: 10.3390/su7044199 [Accessed 13 February 2020].

[6] Rakocy, R. Shultz, D. Bailey and E. Thoman, ”AQUAPONIC PRODUCTION OF TILAPIA AND BASIL: COMPARING A BATCH AND STAGGERED CROPPING SYSTEM”, Acta Horticulturae, no. 648, pp. 63-69, 2004. Available: 10.17660/actahortic.2004.648.8.

[7] ”Chapter 19 Mechanized Feeding in Aquaculture”, Fao.org, 1984. [Online]. Avai- lable: http://www.fao.org/3/x5744e/x5744e0k.htm#4.%20feed%20distributors. [Accessed 10- Jun- 2020].

[8] ”AeroSpreaderTM S80 Feed Broadcaster - IAS Products”, IAS Products,

2020. [Online]. Available: https://iasproducts.com/products/aerospreader-s80- feed-broadcaster/. [Accessed: 21- May- 2020].

[9] K. Ulrich and S. Eppinger, Produktutveckling Konstruktion och design. Lund: Studentlitteratur, 2014.

[10] ”Intelli-FeedTM Aquarium Fish Feeder”, Lifegardaquatics.com, 2020. [Online].

Available: http://www.lifegardaquatics.com/products/intelli-feed-aquarium- fish-feeder/. [Accessed: 19- Mar- 2020].

[11] ”Pondlink Auto Feeder - PondLink”, PondLink.com, 2020. [Online]. Available: https://www.pondlink.com/product/pondlink-auto-feeder/. [Accessed: 19- Mar-

[13] M. M¨agi, K. Melkersson and M. Evertsson, Maskinelement. 2017.

[14] A. Wikberg Nilsson, A. Ericson and P. Torlind, Design. Lund: Studentlitteratur, 2015.

[15] Creo. USA, Boston, Massachusetts: PTC, 2020.

[16] ”GRANTA EduPack - Granta Design”, Granta Design, 2020. [Online]. Avai- lable: https://grantadesign.com/education/ces-edupack/. [Accessed: 09- Mar- 2020].

[17] L.Andersson, ”Design for environment”, Malm¨o Univeristet, 2019.

[18] ”Livsmedelsverket”, Livsmedelsverket.se, 2020. [Online]. Availab- le: https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/lokaler- hantering-och-hygien/material-i-kontakt-med-livsmedel. [Accessed: 09- May- 2020].

[19] ”Powder Dosing - Powder Weighing - Gain in Weight, Loss in

Weight dosing systems”, Powderprocess.net, 2020. [Online]. Available: https://www.powderprocess.net/Dosing.html. [Accessed: 31- Mar- 2020].

[20] F. Technology, Powder Processing and Predicting Fee-

der Performance”, AZoM.com, 2020. [Online]. Available:

https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=13388. [Accessed: 31- Mar- 2020].

[21] ”M¨uslidispenser – 10,5 liter”, expondo.se, 2020. [Online]. Available: https://www.expondo.se/royal-catering-mueslidispenser-10-5-liter-rostfritt- staal-10011387. [Accessed: 31- Mar- 2020].

[22] ”S2654465A - Feeder bowl - Google Patents”, Patents.google.com, 2020. [On- line]. Available: https://patents.google.com/patent/US2654465A/en. [Accessed: 02- Apr- 2020].

Bilaga A

Skisser brainstorming

Figur 26: Uppskruvningsbart foder- band placerad ovanp˚a akvariet.

Figur 27: Roterande hjul ovanp˚a akva- rie som g¨or att mat trillar ner n¨ar hjulet roterar.

Figur 28: Foder placering vid sidan av akvariet f¨or pressas upp och trillar ¨

overkanten p˚a akvariet.

Figur 29: Avtagningsbar modul som l¨att g˚ar att fylla p˚a med fiskfoder.

Figur 30: Cylinder fylld av fiskmat, n¨ar fiskarna st¨oter till den trillar lite mat ut av rotationen eller st¨oten.

Figur 31: Ett magasin av mat som g˚ar att koppla loss ur en urgr¨opning p˚a fram- sidan av produkten.

Figur 32: Font¨an som skjuter ut maten underifr˚an fisktanken.

Figur 33: En helt undervattens mat- ning som bildar en ny vattenyta under vattnet som f¨ors upp via en matarskruv.

Bilaga B

Grund till betygs¨attning av konceptval

Fodertankens placering p˚a systemet

I betygs¨attningen av volymeffektivietet f˚ar placeringen av fodret ”i fisktankendet h¨ogsta betyget, det skulle vara en flytande puck av foder eller n˚agon form av an- ordning som g¨or att maten alltid finns i akvariet. Andra plats ¨ar det placeringen ”fodertanken ovanf¨or akvarietp˚a grund av ”vitvarans- utformning. Placeringen ”Si- dan av akvariettar upp yta som begr¨ansad i och med att vitvanan har en maxbred vilket g¨or att den fick n¨ast l¨agst betyg. placeringen av fodertanken under akvariet f¨orlitar sig p˚a en ytterligare mekanism f¨or fodret m˚aste fraktas f¨orbi akvariet till en doseringsmekanism. Detta g¨or att den f˚ar s¨amst betyg.

I kategori tillverkningsanppasning f˚ar placeringen av fodertanken ”i akvariet” l¨agst betyg. F¨or att utvecklingen av detta koncept kan bli on¨odigt komplicerat och att det kan bli sv˚arare att ha kontroll eller f˚a data p˚a m¨angden foder som g˚ar ˚at. Resterande koncept samma potential.

L¨att att reng¨ora f˚ar p˚a fisktanken och under fisktanken samma h¨oga betyg d˚a att f¨ora ut mekanismen blir lika en lika enkel process vid dessa placeringar. Sidan av tanken kr¨aver en tr¨angre konstruktion p˚a grund av platsbristen och blir d¨armed sv˚arare att reng¨ora.

Tillg¨anglighet ¨ar relativt subjektivt d˚a det beror p˚a hur l˚ang anv¨andaren och huruvi- da de f¨oredrar att b¨oja sig ner eller str¨acka p˚a sig. Men att ¨oppna upp akvariet varje g˚ang du ska reng¨ora eller fylla p˚a mat i beh˚allaren ¨ar besv¨arligt d¨ar av f˚ar place- ringen ”i fiskntanken-s¨amst betyg.

P˚a fisktanken f˚ar h¨ogst betyg i p˚alitlighet f¨or att den ¨ar direkt kopplad med dose- ringen och f¨orlitar inte sig p˚a ytterligare mekanismer som kan utg¨ora riskfaktorer f¨or st¨orningar eller problem. Under fisktanken inneb¨ar krav p˚a en transport av foder som g¨or att den f˚ar l˚agt betyg och ”i fisktankenfinns det ocks˚a m˚anga problem med.

Mekanisk l¨osning f¨or foderdosering

I kategorin volymeffektiv f˚ar koncept A, B och koncept E h¨ogst betyg p˚a grund av att de kan konstrueras p˚a ett mer kompakt s¨att ¨an de andra koncepten, s¨amst be- tyg har Transportbandet koncept F som beh¨over flera roterande axlar f¨or att dosera. Tillverkningsanppasningskategorin ger flera av koncepten h¨oga betyg f¨orutom Kon- cept F, transportband som har s¨amst betyg. Detta f¨or att vid tillverkning skulle passformen och avst˚andet mellan tv˚a eller flera axlar kr¨ava l¨angre tid vid montering och arbete i j¨amf¨orelse med resterande koncept.

Vid reng¨oring och kategorin L¨att att reng¨ora har alla ganska bra f¨oruts¨attningar g¨or att kunna plocka ut delar som g˚ar att reng¨ora, men l¨attast ¨ar koncept E. Vid foderdoseringen vibrerar hela fodertanken med foderledare till. Foderlederaren ¨ar liten i j¨amf¨orelse med resterande koncept och det ¨ar den som tas i ˚atanke med det h¨oga betyget.

H¨ogst betyg fick koncept A - C i kategorin Teknisk m¨ojlighet. Koncept ¨ar utforskade och har enklare mekanismer. Elektromagnetiskt styrd dosering och vibrationsdo- sering ¨ar mer kr¨avande i utf¨orandet, f¨or att de ¨ar beronde p˚a mindre utforskade doseringsalternativ relativt de andra.

P˚alitlighet har koncept E, vibrationsdosering l¨agst betyg , d˚a det ¨ar ok¨ant hur stora vibrationer som kr¨avs eller hur fodret reagerar av vibrationsf¨orflyttningen.

Fuktf¨orslutande, man vill inte att fukt ska leta sig in i fodertanken och g¨ora ma- ten d˚alig ¨over tid. B¨asta konceptet f¨or fuktf¨orslutning ¨ar koncept B - D, d˚a deras beh˚allare inte m¨ojligg¨or vandring av vatten in till fodret d˚a doseringen p˚ag˚ar. L¨agst betyg f˚ar vibrationsdoseringen som ¨ar sv˚ar att t¨ata.

F¨or att dosera r¨att och ha kontroll p˚a hur mycket mat systemet doserar ¨ar dose- ringsprecisionen viktig och ¨aven hur den g˚ar att annpassa. H¨ogst betyg har koncept A och E d˚a deras funktion m¨ojligg¨or enkel doseringsprecision. D˚a A doserar beroen- de p˚a en rotationstid kan m¨angden foder varieras till ¨onskad m¨angd. Samma g¨aller koncept E d˚a det handlar om en vibrationstid. Koncept B,C och D har en best¨amd m¨angd p˚a grund av doseringsfackens volym.

Bilaga C

Materialegenskaper

Figur 36: Y-axeln anger maximal temperatur i ◦C materialet b¨or uts¨attas f¨or och X- axeln anger materialets pris per kilogram. De gr˚af¨argade materialen g˚ar inte att f˚a som transparenta.

Figur 37: Y-axeln anger CO2 avtryck vid framtagning av materialet och X-axeln anger materialets pris per kilogram. De gr˚af¨argade materialen g˚ar inte att f˚a som transparenta.

Figur 38: Y-axeln anger maximal temperatur i◦C materialet b¨or uts¨attas f¨or och X-axeln anger materialets pris per kilogram. De gr˚amarkerade elastomerarna t˚al inte exponering av vatten.

Figur 39: Y-axeln anger CO2 avtryck vid framtagning av materialet och X-axeln anger materialets pris per kilogram. De gr˚amarkerade elastomerarna t˚al inte exponering av vat- ten.

Figur 40: Y-axeln anger CO2 avtryck vid framtagning av materialet och X-axeln anger materialets pris per kilogram. De gr˚amarkerade metallerna t˚al inte exponering av vatten.

Related documents