• No results found

Projektet genomgick förändringar från början till slut. Designen har ständigt diskuterats tillsammans med handledare från Företag A för att förmedla samtliga synpunkter från deras part. Under projektet har funktion och design varit det viktigaste ämnet. Vid skapandet av koncept analyserades hur funktionerna och samtliga kravspecifikationer kunde behållas oförändrade. Med hjälp av handledaren från Företag A underlättades lösningen av problem samt skapandet av koncept för produkten. Den slutliga designen anses vara en succé då Företag A har godkänt designen och anser produktens design att vara estetisk. Alla frågeställningar lyckades vara besvarade, inga avgränsningar har överskridits av de involverade i projektet, samt så har de möjliga kravspecifikationer behållits oförändrade hos den slutliga designen.

Detta projekt var mycket lärorik för studenterna involverade. Många problem har uppstått som en bieffekt av lösning av andra problem. Under projektet behövdes mycket information om hur muskler och människokroppen fungerar för att kunna bidra till en design som förenklar användningen hos idrottaren. Den tekniska delen som innefattar moderkort, display, mjukvara och batteriet hade Företag

36

A löst innan projektets start. Resterande delar av produkten har lösts av de involverade (studenterna och handledaren från Företag A). Samspelet mellan grupperna gick smidigt genom användningen av Microsoft Teams, då COVID har påverkat arbetet så att det har behövts utföras hemifrån.

8.1 Frågeställningar

Detta examensarbete är viktigt för samtliga parter, och därför är det detaljerat och viktigt med rätt data. Projektets storlek krävde viktiga frågeställningar som kopplar sig till produkten samt dess kravspecifikationer för att underlätta arbetsuppgifterna. Med hjälp av frågeställningar blev arbetet klarare för studenterna, samt underlättade fördelningen och planeringen av arbetet. Frågeställningarna gör det lättare att besluta ifall examensarbetet anses vara en succé eller inte. Målet var att försöka uppnå alla kravspecifikationer med frågeställningarna i baktanken. Nedan besvaras frågeställningarna: Q1: Är den slutliga designen estetisk tilltalande för Företag A?

Den slutliga designen av produkten var en sammanfogning av många koncept och vidareutveckling av tidigare faser [18]. Under projektets gång var Företag A ständigt uppdaterade om eventuella

designförändringar och problemlösningar hos produkten för bekräftelse samt synpunkter. Den slutliga konceptdesignen godkändes av samtliga parter. Då Projektet är mycket konfidentiellt, var det inte optimalt med en enkät för att besluta vilken konceptdesign som anses vara mera estetisk tilltalande, utgicks det utifrån perspektivet av Företag A för vad som anses vara estetiskt.

Q2: Hur kan krav för funktioner och estetik kombineras på det mest effektiva sätt?

För att kombinera funktion och design så behövs ingenjörskap och förståelse för hur produkten i handling skall fungera. För detta arbete utfördes en stegvis metod för att kombinera design och funktion. Denna produkt inriktar sig inom träning och hälsa för både atleter och vanliga idrottare, är kravspecifikationerna extra viktiga att uppfylla. Under projektet var det viktigare att uppfylla

kravspecifikationerna, innan skapandet av en estetisk design. Projektet genom gick ett par steg, i form av faser [18] för att dela upp arbetet från de tekniska till de kreativa. De viktiga funktionerna löstes först och sedan skapades en design utifrån skapandet av tillverkning, kostnad och material som samtidigt var estetisk tilltalande för Företag A.

Q3: Hur ska kravspecifikationerna tillämpas för koncepten och delsystemen?

Först analyseras vad den färdiga produkten skall kunna göra, samt vilka funktioner som produkten skall erbjuda användaren. Därefter undersöks vilka funktioner som är möjliga för den slutliga produkten. Då produkten förväntas vara portabel och enkel för sin kaliber, minskar antal funktioner som produkten kan erbjuda. När alla variabler är beräknade och genomtänkta sätts kravspecifikationer utifrån den samlade informationen. I detta fall skall produkten erbjuda ett flertal funktionella träningar och lägen för användaren för att maximera sina träningspass. Därefter tilldelades de komponenter som ansågs vara mest lämpliga för respektive kravspecifikationer, samt de komponenter som skapar en unik funktion med dessa specifikationer. Ett exempel är stången, då traditionella maskiner som referensprodukten roterar horisontellt kring fästet, roterar maskinen med stången.

Q4: Hur kan koncepten kombineras för det teoretiskt mest effektiva sätt?

Under en sammanfogning av koncept undersöks varje koncepts för och nackdelar. Detta är för att se vad för variabler som kan sammanfogas inom koncepten, och vad som inte är möjligt utifrån de satta kravspecifikationerna. Ifall ett koncept går att kombineras, kommer det att undersökas hur de kan kombineras för mest effektivt sätt i from av kostnad, material samt tillverkningsmetod. Detta görs genom att kombinera funktioner med designgenerering för att inte hindra eller skapa nya problem som behöver att lösas. För att effektivt kombinera koncept, var det bäst att designa för att möjliggöra tillverkningen att ske i bulk för att minska kostnader, tid, tillverkning samt material. Koncepten

37

sammanställde samtliga funktioner och specifikationer, och därefter kombinerades med avseende på vilka koncept som lyckades bäst under utförda konceptsållningar.

8.2 Vidareutveckling

Examensarbetet innefattar endast designskapandet för produkten. Därefter kommer produkten att eventuellt tillverkas och testas innan försäljning. Då produkten kan komma att bli färdig senare i år eller början av nästa år, är det viktigt att enligt avgränsningar, täcka eventuella design och data som Företag A anser vara avslöjande framöver. Produkten som är designad är planerad att tillverkas enligt metoder beskrivna under projektet. Efter tillverkning behöver produkten testas för att säkerhetsställa att de satta kravspecifikationerna hållits. Därefter behövs det eventuella bearbetningar som säkerhet, certifikat och färgning. Samtliga komponenter behöver tillverkas för testning och benchmarking. Då koncepten endast är teoretiska skall produkten testas för modifieringar innan den lanseras för att uppfylla ISO krav samt funktionella krav.

Då kretskort och resterande komponenter som batterier och motorer redan existerar måste dessa komponenter undersökas genom sammansättning och vidareutveckling av komponenter för montering. Då dessa komponenter redan tagits hänsyn till vid konceptutvecklingen ligger dess kompetens och specifikationer utanför gruppens kompetenser. Därav ska dessa komponenter vidareutvecklas och testas av behöriga parter.

Tillverkningskostnad kräver vidare analys då leverantörer, svetsade komponenter och materialkostnad inte identifierats utifrån Företag A:s samarbeten med dessa parter. Komponenter har endast fått en tidig estimering av vad respektive komponent kan komma kosta om den valda tillverkningsmetoden inte komponeras med svetsning eller liknande sammansättning. Därav har den hypotetiskt maximala kostnaden för tillverkningsmetoder och material beräknas utifrån detta examensarbete. Montering för samtliga komponenter och delsystem har även tagits hänsyn till under projektets gång med DFA och DFM, men då dessa endast är hypotetiska under konceptutvecklingen krävs vidareutveckling och tester för att säkerställa ett specificerat monteringsschema. Schemat kan inte utföras utan kunskaper om montering av kretskort och motorer.

Då även funktioner för hållfasthet för statiskt tillstånd samt implementeringen av fjäderfunktioner är hypotetiska och inte fysiskt testat krävs beräkningar och vidareutveckling för dessa komponenter. Då avsaknaden av komponenter för examensarbetet på grund av konfidentialiteten exkluderat viktiga beståndsdelar för beräkningar av dessa funktioner, kräver dessa funktioner beräkningar samt undersökas för nya idéer om dess kompetens inte möter krav.

Framtida studier kan även fokusera på användandet av maskinen när den väl lanserats. Då denna maskin skapas för att lösa ett problem krävs data samt undersökningar på hur maskinen uppfyllt problemen för professionella atleter samt nykomlingar. Maskinen förväntas befinna sig på allmänna platser runtom i världen då målmarknaden inte begränsar denna maskin till nation eller plats. Dessa framtida studier kan innebära en förändring för dagens träning, och förhindra skador och andra orsaker som skapar svårigheter under och efter träning. Den hälsosamma välfärden är vital för uppbyggandet av samhället för framtida skäl, vilket innebär att produkter som denna bidrar till välmående i välfärden både fysiskt och psykiskt, då maskinen underlättar för dagens svårigheter.

Inga miljöaspekter eller någon miljöpåverkan har analyserats under examensarbetet. Detta är något som får vidareundersöks om detta skulle vara aktuellt för lanseringen. Detta kan även

vidareundersökas för framtida studier genom en LCA cykel eller liknande, då miljön är en viktig beståndspunkt i diskussioner om framtiden för både industrin och planeten.

38

Related documents