• No results found

Arbetsmarknaden är inne i en fas av förändring som påverkar såväl arbetsgivare som arbetstagare och många hävdar att det kommer att bli allt svårare att attrahera och behålla nyckelkompetens. Rörligheten ökar och den forna anställningstryggheten som resulterade i långsiktiga anställningsrelationer har ersatts av trygghet genom anställningsbarhet, där det handlar om att skapa sig en portfölj av erfarenheter och färdigheter. Trots att individen idag har ansvaret för sin egen karriär, menar vi att företagen måste tillhandahålla verktygen, visa på möjligheterna och stödja individens utveckling på ett aktivt sätt för att kunna behålla de bästa och mest kompetenta medarbetarna. En individ som själv genom kontinuerligt lärande måste trygga sin karriär och framtida möjligheter till utmanande arbete, kommer med stor sannolikhet att söka sig till de företag som erbjuder de bästa utsikterna till kompetensutveckling och personlig utveckling.

För att kunna bemöta efterfrågan på goda utvecklingsmöjligheter, anpassa organisationen efter nya karriärmönster och minska risken att duktiga medarbetare lämnar densamma, anser vi att företagen bör uppmuntra intern rörlighet. En förutsättning för detta är att individer som är intresserade av nya utmaningar på ett enkelt och tydligt sätt kan ta del av de möjligheter som finns inom organisationen. Nya arbetsuppgifter behöver dock inte alltid betyda byte av tjänst, utan vi ser någon form av intern projektpool som ett intressant komplement, där det finns möjlighet att medverka i ett projekt parallellt med ordinarie tjänst. I vissa fall tror vi att individen inte bara söker efter nya arbetsuppgifter, utan även har en önskan att prova på hur det är att arbeta i andra företag. Ett förslag skulle därför kunna vara att komplettera den interna projektpoolen med en motsvarande lösning inom ett gränsöverskridande nätverk med flera olika företag. Som ett resultat av detta tror vi att möjligheterna för att behålla duktiga medarbetare ökar genom att de tillsammans med deltagare från andra företag får en chans att medverka i utmanande projekt över företagsgränserna.

”Den självklara slutsatsen är självklar först när man dragit sin slutsats.” (Hernes 1979: i Holme & Solvang 1991 s 15)

Projektarbete, utvidgade arbetsuppgifter och arbete i andra delar av organisationen är också exempel på metoder för erfarenhetsbaserad utbildning, vilket vi förespråkar som utgångspunkt för medarbetarnas kompetensutveckling. Problemet är att många anställda och även företag, först och främst förknippar kompetensutveckling med traditionell utbildning, trots att det huvudsakliga lärandet sker i det dagliga arbetet. Det är dock viktigt att tänka på att erfarenhet i sig inte är någon garanti för lärande, utan för detta krävs att individen reflekterar över sina handlingar. Vi menar därför att företagen borde skapa mer utrymme för systematisk reflektion utöver ordinarie utvecklingssamtal. Diskussionspartnern bör i detta fall inte vara den närmaste chefen, utan hellre en mentor, karriärcoach eller någon annan som inte finns i individens omedelbara närhet.

Systematisk reflektion och en väl fungerande kommunikation mellan anställda och representanter för företaget tror vi även kan minska de höga förväntningar som anställda med identifierad nyckelkompetens ofta har. För högt ställda förväntningar är en av de vanligaste källorna till missnöje bland anställda och en medarbetare med framtida nyckelkompetens som lämnar företaget tar inte bara med sig en stor mängd kunskap, utan för också med sig stora kostnader. I tider med ökad rörlighet och minskad lojalitet är det således viktigt att uppmärksamma den enskilde individens förväntningar. Det handlar om att redan från början sträva efter att få dessa på mer realistiska nivåer genom att förmedla en sanningsenlig bild av företaget, tjänsten och utvecklingsmöjligheterna. Vidare menar vi att det är av central betydelse att dialogen mellan den anställde och dennes chef förs kontinuerligt, då det psykologiska kontraktet kännetecknas av att vara dynamiskt till sin natur där nya förväntningar tillkommer med tiden.

Det gäller även att vara medveten om att det viktiga idag inte är vad företaget de facto gör, utan vilka förväntningar individen har på vad företaget har lovat och dennes upplevelse av huruvida dessa har infriats. Ibland kan förväntningar vara svåra att infria och det kommer alltid att dyka upp situationer där personer av missnöje eller bara rastlöshet och nyfikenhet väljer att gå till andra företag. Oavsett orsak anser vi att det är viktigt att företagen inte ser på individerna som förlorade anställda, utan snarare som potentiella återrekryteringskandidater. För att underlätta en eventuell återrekrytering är det dock viktigt med ett gott sista intryck och någon form av formaliserad relation som kan bidraga till att skapa en känsla av tillhörighet med sin tidigare arbetsgivare. I en tid av stundande kompetensbrist anser vi att företagen i större utsträckning bör arbeta systematiskt med dessa frågor och i framtiden kommer det troligtvis att bli allt vanligare med uttalade återrekryteringsstrategier.

För att minska risken för missnöje och öka sannolikheten att anställda söker sig tillbaka till företaget krävs att cheferna tar ett större ansvar för HR-frågor i allmänhet. Företagen möter idag en differentierad arbetsstyrka med en rad olika behov och preferenser och cheferna måste därför ha en förståelse för den nya anställningsrelationen och vikten av kompetensfrågor. Nya karriärmönster ställer också krav på förändring av förmåns- och belöningssystem, vilka vi anser bör knytas till meriter och prestation. Inom många företag är exempelvis vissa specifika förmåner knutna till en viss position, vilket försvårar en utveckling mot en flexibel organisation där anställda växlar mellan olika roller. Vi menar att det blir allt viktigare med lösningar där individen kan påverka lönestruktur och förmåner utifrån sin egen livssituation. Som en följd härav kommer det troligtvis att bli allt vanligare med lösningar som kompetensförsäkring och system där den anställde får en högre bruttolön och sedan kan välja fritt utifrån ett smörgåsbord av förmåner. Om företagen skall kunna behålla medarbetare med framtida nyckelkompetens är det viktigt att de anpassar sig till den nya anställningsrelationen, arbetar mer flexibelt och utgår från individuella preferenser. Kriget om kompetensen vinner den som lär sig spelets nya regler och spelar enligt dessa.

Källförteckning

Publicerat material

Almström, K. & Andersson, U. (2000) Hur påverkar kompetensutveckling

individens engagemang och motivation?, Magisteruppsats, Ekonomiska

institutionen, Linköpings universitet

Alsrup, L. (2001) Anne-Christine Silfverstolpe Nordin länkar samman då & nu,

Personal och Ledarskap, 010125

Andersen, H. (1994), Vetenskapsteori och metodlära – en introduktion, Studentlitteratur, Lund

Anttila, M. (1997) Kompetensförsörjning – företagets viktigaste process, Ekerlids Förlag, Stockholm

Arai, A., (2000) Karriärens genvägar, Framtidsföretagen 2000, Annonsbilaga till Svenska Dagbladet, 001025

Arbnor, I & Bjerke, B. (1994) Företagsekonomisk metodlära, Studentlitteratur, Lund

Arthur, M., Inkson, K. & Pringle, J. (1999) The New Careers, Sage Publications Ltd., London

Arthur, M. & Rousseau, D. (1996) A career lexicon for the 21st century,

Academy of Management Executive, Vol. 10, No. 4, pp. 28-39

Axelrod, E., Handfield-Jones, H. & Welsh, T. (2001) An update of McKinsey’s 1997 survey on the war for talent, The McKinsey Quarterly, No. 2

Axelsson, B. (1996) Kompetens för konkurrenskraft, SNS Förlag, Stockholm

Bengtsson, F. & Daniels, A. (2001) Traineeprogram – ett gammalt verktyg på

en ny arbetsmarknad?, Kandidatuppsats, Ekonomiska institutionen, Linköpings

universitet

Billermark, A., Ejdne, M. & Ödman, U. (1995) Traineeprogram – en metod för

chefsförsörjning, Magisteruppsats, Ekonomiska institutionen, Linköpings

universitet

Brannick, J. (2001) HR Strategies – Seven strategies for retaining top talent,

Journal of Business Strategy, Vol. 22, No. 4, pp. 28-

Brockner, J. & Wiesenfeld, B. (1996) An interactive framework for explaining reactions to decisions: Interactive effects of outcomes and procedures,

Psychological Bulletin, Vol. 120, pp. 189-208

Byrne, R. (2001) Employees: capital or commodity?, Career Development

International, No. 6/6, pp. 324-330

Cappelli, P. (1999) The new deal at work – Managing the market-driven

workforce, Harvard Business School Press, Boston

Cappelli, P. (2000) A market-driven approach to retaining talent, Harvard

Business Review, Vol. 78, No. 1, pp. 103-111

Castells, M. (2000) Materials for an explanatory theory of the network society,

British Journal of Sociology, no 51, pp 5-24

Chambers, E., Foulon, M., Handfield-Jones, H., Hankin, S. & Michaels, E. (1998) The war for talent, The McKinsey Quarterly, No. 3, pp. 44-57

Crainer, S. (1998) Key management ideas, third edition, Pearson Education Limited, Harlow

Cox, A. (1986) Bättre chefer – bättre ledning, Liber, Malmö

Davidson, L. (1998) Cut away noncore HR, Workforce, Vol. 77, No. 1, pp. 41-

Dopson, S. & Neumann, J. (1998) Uncertainty, contrariness, and the double bind: Middle manager’s reactions to changing contracts, British Journal of

Management, No. 9, pp. 53-70

Edling, L. (2000) UTBILDNING: Chefer lär sig nya logiken, Veckans Affärer, 000502

Ekholm, M. & Fransson, A. (1984) Praktisk intervjuteknik, Almqvist & Wiksell Förlag AB, Stockholm

Eklund, P. (1999) På jakt efter dig, Shortcut, Nr. 4

Ellström, P-E. (1992) Kompetens, utbildning och lärande i arbetslivet, Publica, Stockholm

Ellström, P-E. (1996) Arbete och lärande, Arbetslivsinstitutet, Solna

Ericsson, Å. & Jansson, M. (1996) Mentorskap – från Odysséen till dagens

ledarskapsutbildningar, Magisteruppsats, Ekonomiska institutionen, Linköpings

universitet

Flood, P., Turner, T., Ramamoorthy, N. & Pearson, J. (2001) Causes and consequences of psychological contracts among knowledge workers in the high technology and financial services industries, International Journal of Human

Resource Management, Vol. 12, No. 7, 1152-1165

Granberg, O. (1995) PA/OU – Personaladministration och organisations-

utveckling, Centraltryckeriet AB, Borås

Granberg, O. (1996) Lärande i organisationer – Professionella yrkesutövares

strategier vid organisatorisk förändring, Doktorsavhandling, Pedagogiska

institutionen, Stockholms universitet

Guinn, S. (2000) Succession planning without job titles, Career Development

International, No.5/7, pp. 390-393

Hall, D. (1996) Protean careers of the 21st century, Academy of Management

Executive, Vol. 10, No. 4, pp. 8-16

Hall, D. & Moss, J. (1998) The new protean career contract: Helping organizations and employees adapt, Organizational Dynamics, Vol. 26, No. 3, pp. 22-36

Hansson, J. (1997) Skapande personalarbete – Lärande och kompetens som

strategi, Rabén Prisma, Stockholm

Hansson, R. (1999) Personalförsörjningsmodellen – ett projekt i tiden, AB CO Ekblad & Co Tryckeri, Västervik

Hansson, J., Kahn, A., Nicou, M. & Wästfelt, L. (1999) De nya kunskaparna –

Harris, D. (2000) Recruiting and retaining IT talent: the benefits of exit interviews, Information Systems Management, Vol. 17, No. 3, pp. 17-

Herriot, P. (1999) The role of the HRM function in building a new proposition for staff, in Sparrow, P. & Marchington, M. (1999) Human Resource

Management: The new agenda, Prentice Hall, New Jersey

Herriot, P., Manning, W. & Kidd, J. (1997) The content of the psychological contract, British Journal of Management, Vol. 8, pp. 151-162

Hiltrop, J-M. (1995) The changing psychological contract: the human resource challenge of the 1990s, European Management Journal, Vol. 13, No. 3, pp. 286- 294

Hirschhorn, L. & Gilmore, T. (1992) The New Boundaries of the ”Boundaryless” Company, Harvard Business Review, May-June

Hjort, B., Karlsson, T. & Olsson, M. (1999) Mentorskap i morgondagens

organisationer, Futura, Karlskrona

Holme, I. & Solvang, B. (1991) Forskningsmetodik – om kvalitativa och

kvantitativa metoder, Studentlitteratur, Lund

Hulth, D. (2000) Nya karriärvägar, mer mångfald, Framtidsföretagen 2000, Annonsbilaga till Svenska Dagbladet, 001025

Inkson, K. & Arthur, M. (2001) How to be a successful career capitalist,

Organizational Dynamics, Vol. 30, No. 1, pp. 48-61

Kaye, B. & Jordan-Evans, S. (2000) Slå vakt om företagets kompetens – konsten

att behålla medarbetare, Svenska Förlaget, Stockholm

Kaye, B. & Jordan-Evans, S. (2001) Retaining key employees, Public

Management, Vol. 83, No. 1, pp. 6-11

Kempe, L. (2001) Motiverad personal blir produktiv, Computer Sweden, 011203

Kroon, U. (1999) Ta för dig – företagen bjuder över varandra, Shortcut, Nr. 1

Kvale, S. (1997) Den kvalitativa forskningsintervjun, Studentlitteratur, Lund

Kylén, J-A. (1994) Fråga rätt vid enkäter, intervjuer, observationer och läsning, Kylén Förlag AB, Stockholm

Langan, S. (2000) Finding the needle in the haystack: The challenge of recruiting and retaining sharp employees, Public Personnel Management, Vol. 29, No. 4, pp. 461-463

Larsson, P. & Holt Larsen, H. (1992) Ledare lär i jobbet – om

erfarenhetsbaserad ledarutveckling, Almqvist & Wiksell Ekonomiförlagen,

Malmö

Lindgren, M. (1996) Möjligheter till kompetensutveckling – ett individperspektiv

på relationen människa – organisation, Doktorsavhandling, Institutionen för

företagsekonomi, Umeå universitet

Lundahl, U. & Skärvad, P-H. (1982) Utredningsmetodik för samhällsvetare och

ekonomer, Studentlitteratur, Lund

Lundmark, A. (1998) Utbildning i arbetslivet: utgångspunkter och principer för

planering och genomförande av personalutbildning, Studentlitteratur, Lund

Lyttkens, L (1994) Kompetens och individualisering, rapport nr 8, Ds 1994:18, Utbildningsdepartementet

Mallon, M. (1999) Going ”portfolio”: making sense of changing careers, Career

Development International, No. 4, pp.358-369

Merriam, S. B. (1994) Fallstudien som forskningsmetod, Studentlitteratur, Lund

Meyer, W. & Starke, E. (1982) Own ability in relation to self-concept of ability: A field study of information seeking, Personality and Social Psychology

Bulletin, No. 8, pp. 501-507

Miles, R. & Snow, C. (1986) Network organizations: New concepts for new forms, California Management Review, Vol. 28, No. 3, pp. 62-73

Molander, B. (1988) Vetenskapsfilosofi, Bokförlaget Thales, Stockholm

Morrison, E. & Robinson, S. (1997) When employees feel betrayed: a model of how psychological contract violation develops, Academy of Management

Review, Vol. 22, No. 1, 226-257

Murray, M. & Owen, M. (1992) Modernt mentorskap – hur man i praktiken

Moxnes, P. (1984) Att lära och utvecklas i arbetsmiljön, Natur och Kultur, Stockholm

Ohlson, S. (1992) Kompetensutveckling för utveckling av kompetent

affärsverksamhet, Lindholm Utveckling, Göteborg

Olijnyk, Z. (2001) Win the loyalty game, Canadian Business, Vol. 74, No. 23, pp. 64-66

O’Reilly, B. & Wyatt, J. (1994) What companies and employees owe one another, Fortune, Vol. 129, No. 12, pp. 44-49

Paulsson, U. (1999) Uppsatser och rapporter – med eller utan uppdragsgivare, Studentlitteratur, Lund

Pekala, N. (2001) Holding on to top talent – overcoming retention deficit disorder, Journal of Property Management, Vol. 66, No. 5, pp. 22-

Perry, P., Tao, J. & Wolff, M. (2001) Holding your top talent, Research

Technology Management, Vol. 44, No. 3, pp. 26-

Petersson, A. (2000) Kompetenskartläggning i teori och praktik – att kartlägga

individuella kompetensnivåer, Magisteruppsats, Institutionen för pedagogik och

psykologi, Linköpings universitet

Pettersson, L. & Öberg, M. (1998) Kompetensanalys – innebörder,

tillvägagångssätt och metoder ur olika teoretiska perspektiv, Kandidatuppsats,

Institutionen för pedagogik och psykologi, Linköpings universitet

Robinson, S., Kraatz, M. & Rousseau, D. (1994) Changing obligations and the psychological contract: A longitudinal study, Academy of Management Journal, Vol. 37, No. 1, pp. 137-152

Robinson, S. (1996) Trust and breach of the psychological contract,

Administrative Science Quarterly, Vol. 41, No. 4, pp. 574-600

Robinson, S. & Morrison, E. (2000) The development of psychological contract breach and violation: a longitudinal study, Journal of Organizational Behaviour, No. 21, 525-546

Robinson, S. & Rousseau, D. (1994) Violating the psychological contract: Not the exception but the norm, Journal of Organizational Behaviour, No. 15, pp. 245-259

Rohlin, R., Skärvad, P.H. & Nilsson, S.Å. (1995) Strategiskt ledarskap i

lärsamhället, Studentlitteratur, Lund

Romaniuk, K. & Snart, F. (2000) Enhancing employability: the role of prior learning assessment and portfolios, Career Development International, No. 5/6, pp. 318-322

Rousseau, D. (1989) Psychological and implied contracts in organizations,

Employee Rights and Responsibilities Journal, No. 2, pp. 121-139

Rousseau, D. (1990) New hire perceptions of their own and their employer’s obligations: a study of psychological contracts, Journal of Organizational

Behaviour, No. 11, pp. 389-400

Rousseau, D. (1995) Psychological contracts in organizations – understanding

written and unwritten agreements, Sage Publications Ltd., London

Rousseau, D. (1996) Changing the deal while keeping the people, Academy of

Management Executive, Vol. 10, No. 1, 50-59

Rousseau, D. (1999) The boundaryless human resource function: building agency and community in the new economic era, Organizational Dynamics, Vol. 27, No. 4, pp. 7-18

Rousseau, D. & Greller, M. (1994) Human resource practices: Administrative contract makers, Human Resource Management, No. 33, pp. 385-401

Ryan, C. (2000) Employee retention – What can the benefits professionals do?,

Employee Benefits Journal, Vol. 25, No. 4, pp. 18-22

Shore, L. & Tetrick L. (1994) The psychological contract as an explanatory framework in the employment relationship, Trends in Organizational

Behaviour, No. 1, pp. 91-109

Sparrow, P. (1999) New organizational forms, processes, jobs and psychological contracts: resolving the HRM issues, in Sparrow, P. & Marchington, M. (1999)

Human Resource Management: The new agenda, Prentice Hall, New Jersey

Sparrow, P. & Marchington, M. (1999) Human Resource Management: The new

agenda, Prentice Hall, New Jersey

Targama, A. (1992) Kan man utbildas till företagsledare?, Göteborgs Managementinstitut, Göteborg

Templer, A. & Cawsey, T. (1999) Rethinking career development in an era of portfolio careers, Career Development International, No. 4, pp. 70-76

Tengblad, S. (1997) Chefsförsörjning – mötet mellan motstridiga ideal, Scandinavian Management Studies, BAS, Göteborg

Thite, M. (2001) Help us but help yourself: the paradox of contemporary career management, Career Development International, No. 6/6, pp. 312-317

Thompson, R. (2000) Secrets to keeping good employees, Business Credit, Vol. 102, No. 1, pp. 68-69

Turnley, W. & Feldman, D. (1999) A discrepancy model of psychological contract violations, Human Resource Management Review, Vol. 9, No. 3, pp. 367-386

Wanous, J., Poland, T., Premack, S. & Davies, K. (1992) The effects met expectations on newcomer attitudes and behaviours: a review and meta analysis,

Journal of Applied Psychology, Vol. 77, pp. 288-297

Wibeck, V. (2000) Fokusgrupper – om fokuserade gruppintervjuer som

undersökningsmetod, Studentlitteratur, Lund

Zall, M. (2000) Retention tools for turbulent times, SDM: Security Distributing

& Marketing, Vol. 30, No. 9, pp. 116-117

Opublicerat material

Företagsbarometern 2001, Universum

NOVA 100 Barometern 2001, Universum

Medverkande företag

Amica Pharmacia SAAB SAS Scania

SEB Merchant Banking

Statoil

Öhrlings PriceWaterhouseCoopers

Intervjuguide

Begrepp

• Många företag arbetar idag med vad de kallar för ”high potentials”. Vad använder ni för begrepp för motsvarande grupp och vad lägger ni för betydelse i det?

• Vad ser ni för skillnad på ”high potentials”, ”young professionals” och framtida nyckelpersoner?

• Har ni kommit i kontakt med några andra begrepp som används av företagen?

Arbetsmarknaden

• Vilka anser ni vara de största förändringarna på arbetsmarknaden?

• Det diskuteras mycket kring ökad rörlighet, är detta något som ni har märkt av?

• Skall rörligheten ses som ett problem eller kommer den att bli ett problem? Går det att se den som en möjlighet? I så fall hur?

• Hur kommer rörligheten att påverka långsiktiga utvecklingssatsningar för ”high potentials”?

• Hur ser ni på karriärbegreppet och är detta något som har förändrats under de senaste åren? Skiljer sig synen på karriär mellan ledningen och de anställda?

Identifiering och utveckling

• Hur arbetar ni med att identifiera ”high potentials”? Finns det enligt er något arbetssätt som är bättre än andra?

• Har ni alltid arbetat på samma sätt med dessa frågor? Om inte, varför valde ni att byta tillvägagångssätt?

• En källa till missnöje hos ”high potentials” kan vara för högt ställda förväntningar.

• Hur arbetar ni i rekryterings- och identifieringsprocessen för att undvika detta?

• Sker det någon återkoppling till individen i samband med identifieringsprocessen?

• Hos vem ligger ansvaret för de anställdas utveckling och lärande?

• Behöver man arbeta med ”high potentials” på ett annat sätt än med övriga anställda? Varför/varför inte?

Skapa lojalitet

• Anser ni er ha en god kännedom om hur ”high potentials” tänker och resonerar? Hur har ni fått denna eller hur kan man uppnå den?

• Hur försöker ni få de anställda att känna engagemang för och lojalitet gentemot företaget? Vad menar ni motiverar en ”high potential” att stanna kvar i ett visst företag?

• Vad erbjuder ni ”high potentials” idag för att stanna kvar?

• Vilken är den mest kritiska faktorn när det gäller att behålla ”high potentials”?

• Tror ni att det är lämpligt med någon form av program för ”high potentials”?

• Diskuterar ni dessa frågor med andra företag eller arbetar man internt?

• Är det många motsvarande ”high potentials” som har slutat?

• Bibehåller ni kontakt med de som slutat genom exempelvis någon form av nätverk?

• Hur vanligt är det med återrekrytering? Är detta något som kommer att öka i betydelse i framtiden?

• Intervjuar ni anställda när de slutar för att få fram orsakerna till beslutet? Vem är i så fall ansvarig för dessa intervjuer?

HR-avdelningens roll och arbete

• Hur har HR-avdelningens roll förändrats under de senaste åren?

• Går det idag att arbeta långsiktigt med kompetensfrågor?

• Arbetar ni med någon form av ersättarplanering och hur fungerar den?

• Hur hanterar ni en situation med dåliga chefer?

• Hur upplever ni att den interna arbetsmarknaden fungerar?

• Uppmuntrar ni intern rörlighet?

• Arbetar ni med någon form av kompetensdatabas där det t.ex. går att matcha befintlig kompetens mot projekt och lediga tjänster?

• Företagens värderingar blir allt viktigare för medarbetarna. Hur försöker ni tydliggöra företagets värderingar?

Related documents