• No results found

Slutsats fördelar och nackdelar med takttid

7.5 Informationsinsamlingen

7.5.3 Slutsats fördelar och nackdelar med takttid

Strävan efter ett taktat flöde med en takttid är en av Lean-principerna till att nå en effektivare produktion och reducera slöseri. Största fördelen med takttiden är att tydliggöra olika former av slöseri och eliminera dessa. Takttiden har också ett utjämnade effekt på det sättet att istället för att producera mindre på förmiddagen och sedan stressa sig på eftermiddagen för att klara dagens behov kan arbetarna i ett taktat flöde arbeta i ett jämnt tempo under hela arbetsda-gen. Företaget kan arbeta mer flexibelt genom att balansera om sina arbetsstationer efter olika takttid. För varje liten förändring som takttiden leder till ges det möjlighet till att upptäcka nya avvikelser. Genom att tillämpa takttidskonceptet på andra delar av verksamheten ges det upphov till en synkroniserande effekt där varje del av produktion anpassar sig efter varandra. Genom att takttiden visualiseras kan ledningen och medarbetarna få direkt information om hur verksamheten ligger till mot det som är planerad. Detta ger värdefulla underlag för att ledningen ska fatta rätt beslut och för medarbetar kan det skapa en gemensam drivkraft till att utföra sitt arbete korrekt. Ett Andon system som är integrerad i ett taktat system hjälper till att få problemet snabbt upplyst i verksamheten som sparar tid och ökar effektivitet på arbetet. I ett taktat system blir processerna mer förutsägbar då det förväntas att produkten ska levereras till nästa processteg i rätt tid. Ett väldefinierat standardiserat arbetssätt i ett taktat system mins-kar variationer i processtiden som gör det lättare att upptäcka avvikelser. När förbättringsarbete

elimineras med en effektivitetshöjning som ger en ökning av produktivitet.

De nackdelarna med takttiden är diskuterbar. I en situation där det produceras varierande produkter med olika cykeltider bör man i första hand enligt Lean försöka utjämna flödet för att se möjligheten till takttid. Om det är stora produktvariation kan ett tips vara att frångå enstycksproduktion till att ha en reglerbar batchstorlek för produkterna. Istället för att takta för en produkt kan systemet taktas på batchnivå för att hantera variationen i arbetsinnehåll av olika produkter. Nackdel med överarbete i ett taktat flöde på grund av stopp eller fel ska inte ses en dålig sak utan snarare som en förutsättning till förbättringar. Företaget ska vara glada att avvikelserna dyker upp eftersom det är själva syftet med takning. Även om ett otaktat system kan ibland producera snabbare för att köra ikapp ett produktionssläpp kommer det någon gång att nå en gräns där det inte längre går att producera fortare än vad kapaciteten tillåter. Men i ett taktat flöde som kontinuerligt eliminerar små, enkla slöseri till att maximera värdeskapan-de aktiviteter och minimera icke-värvärdeskapan-devärvärdeskapan-deskapanvärdeskapan-de aktiviteter kan monteringstivärdeskapan-den hela tivärdeskapan-den minskas. Med rätt förbättringsarbete kan det i längden komma till och förbi det otaktade syste-mets förmåga. I den långsiktiga satsningen är det taktade flödet oslagbart vilket är också vad Lean förespråkar. Att korta takttider skapar mer stress är något som kan variera från individ till individ. Det är en fråga som berör ergonomi och individens behov därför bör det tas upp med ledningen eller fackförbund.

De potentiella vinster som ett taktat flöde kan generera är:

• Utjämning av produktion

• Bättre informationsflöde

• Kontinuerlig uppdatering av information

• Synliggöra avvikelser till ytan för att minska slöseri

• Problemet åtgärdas på engång

• Ger förutsättningar till förbättringsarbete

• En förbättrad omfördelning av arbetsinnehåll och resurser

• Genom att anpassa produktionen efter olika takttid kan företaget bli mer flexibelt i fram-tiden till att frigöra en del av resurserna till att arbeta med andra projekt.

• Med hjälp av visualisering av takttiden och takten hållas ledningen och medarbetarna uppdaterad om verksamhetens nuläge gentemot målet. Detta är viktigt för att senare i den dagliga styrningen fatta rätt beslut till det försatta arbetet.

• Synkroniserar mot kundbehovet för att minimera olika former av slöseri. Ge också en synkroniserande effekt för hela verksamheten när olika avdelningar är taktat efter varandra.

8 Diskussion

I detta kapitel presenteras tankar kring projektets alla delmoment utifrån vad som ansågs vara diskuterbart. Rekommendationer för vidare arbete kommer också tas upp här.

Genom tidtagningar på monteringsstationerna har det visat sig att det är teoretisk möjligt att ha en takttid på tre minuter. Simuleringsmodellen i ExtendSim har baserat sig på denna tid för att visa hur ett taktat flöde kan se ut. Anledning till att ett simuleringsverktyg har valt som ett hjälpmedel i examensarbetet var för att det är en lösningsmetod som effektivt kan visa upp skillnaden mellan ett taktat flöde och ett som inte är det på ett visuellt sätt. Framför allt en lättare förståelse av hur produkter flödar genom systemet. På grund av bristande kunskap på programmet och arbetets begränsning i tid har simuleringsmodellen varit grovt förenklad av verkligheten. Risken är således att modellen är bara en teoretisk representation av ett taktat flöde vid perfekta tillstånd. Det bör därför inte fungera som ett underlag för hur ett verkligt tak-tat system ska se då det är flera parametrar och faktorer som ska tas i beräkningen i praktiken. Ett tydligt exempel är att modellen utgick från 7,5 timmars effektiva arbetstid per skift där en mer realistisk modell behöver ta hänsyn till den faktiska arbetstiden som är till att producera produkter. Faktorer som möte, planerad stopp, toabesök och raster är några exempel.

Tidtagningar på cykeltider av respektive monteringsstation har klockats för hand tillsammans med produktionstekniker för att säkerställa tagningarna sker på rätt moment. Eftersom tiderna har klockats för hand är risken stor att det kan skilja sig några små marginaler från verkligheten. Men efter diskussion med LEAX Falun var resultatet av tiderna rimliga i den utsträckning att det överensstämde bra med tidigare genomförda tidsstudier. Läsaren bör ha i åtanke att den mänskliga faktorn har en påverkan på resultatet.

Information från benchmark har varit värdefulla för att få insikt om hur andra företag med ett taktat flöde i produktionen arbetar. Resultatet visar att i ett taktat flöde är takttiden ett centralt begrepp. Eftersom alla stationer måste producera mot takttid leder det till en bättre ba-lansering och resursfördelning av arbetsinnehåll. Takttiden ger förutsättningar till att synliggöra avvikelserna till ytan för att utveckla Leanarbetet i företaget. I längden kan ett taktat system gå över ett taktat systemets förmåga just för att små avvikelserna elimineras kontinuerligt och produktivitet ökar. Enligt Saab Aerostructures har ett taktat flöde i deras produktion lett till att de idag har kunnat åstadkomma samma resultat som innan med en halverad resursförbrukning. Men för att ett taktat system ska fungera ska alla som är involverad ha förståelse för takttiden och all förändringsarbetet som det leder till. Operatörerna ska känna sig involverad och engagerad. Ledningen och cheferna ska vara på plats och ge stöd och driver tillsammans förbättringsarbete med medarbetarna. En felkälla vid benchmarking kan vara missförstånd i kommunikationen i telefon. Intervjuaren kan ha tolkat informationen fel på grund av dåligt kvalitet på ljudet. Men mötet i helhet har varit bra då frågorna som ställdes har varit tydliga. Att få kontakt med flera företag hade kunnat ge arbetet mera underlag och insikt om hur andra arbetar med ett taktat flöde viket hade gett mer tyngd till resultatet.

Intervju av montörerna som arbetade på monteringsbanan visade olika åsikter kring ett tak-tat flöde. Majoriteten hade en positiv inställning till en implementering av ett sådant system där det går att se en tydlig koppling till svaret från benchmark att i ett taktat flöde blir avvikelserna mer synliga framför allt när takttiden överskrids. Detta skapar förutsättningar till att göra för-bättringsarbete och är ett sätt få ledningens uppmärksamt till att förbättra verksamheten. För de montörerna som trodde sig uppleva sämre av ett taktat system eller var likgiltiga till en im-plementering av ett taktat system bör svaret granskas mer källkritiskt då risken finns att de inte

förstår innebörden av ett taktat system. Då intervjun ägde rum under arbetstid var montörerna hela tiden i rörelse. Detta kan ha lett till att svaren kan ha färgats av andra personers åsikter vilket är en felkälla. Svaret från intervju har således inte varit avgörande för resultatet.

Resultatet från informationsinsamling har legat till stor grund för framtagning av potentiella vinster av ett taktat flöde. Informationer har samlat in från litteraturer och andra elektroniska källor. Efter utvärdering av informationer kan de potentiella vinsterna läsas på avsnitt 7.5.3. Nackdelarna med ett taktat flöde är diskuterbart då det krävs mer undersökningar för att mot-bevisas. Minskad stress i samband med ett taktat flöde är en fråga som varierar hos individen men enligt examensarbetes analys ska ett taktat flöde ge upphov till ett jämnt arbetstempo och på så sätt en minskning av stress genom dagen.

De parametrarna som styr ett taktat flöde eller med andra ord det som har påverkan på taktti-den har tagit fram utefter förmågan och informationer som har samlat in. Läsaren ska inte tolka detta som de enda faktorerna som har påverkan på takttiden.

Resultatet från examensarbetet har visat potentiella lönsamheter med att arbeta i ett taktat flöde. Hur mycket det påverkar det ekologiska hållbarhet är svårt att säga men utifrån resultat och analys har den goda möjligheter för en hållbar utveckling då vinsterna är i enighet med LEAX’s affärsidé för hållbarhet.

8.1 Rekommendationer för fortsatt arbete

Examensarbetet som genomfördes under tio veckors tid hos LEAX Falun har visat att det finns tillräcklig många potentiella vinster i ett taktat flöde att en implementering av ett sådant system är rekommenderad i framtiden. Om ett taktat flöde kan leda till framgångar för monteringsbanan A i praktiken kan det också implementeras på andra banor i verksamheten.

För att ett taktat system ska fungera till att få fram de potentiella vinsterna som det kan genere-ra krävs det alla medarbetarna arbetar med Lean i verksamheten och förstår konceptet med ett taktat flöde. Detta ställer stora krav på ledningens sida till att få medarbetarna engagerad och motiverad. En rekommendation är att ha en engagerad ledare som är alltid närvarande för att ge en god förebild för dem andra att de känner sig delaktiga i förändringen och förbättringsarbetet. PDCA och 5S är exempelvis två metoder som kan ge medarbetarna mer kontroll över det egna arbetet och kan faktiskt upptäcka avvikelser på egen hand för att sedan driva förbättringsarbetet.

Det behövs ett väldefinierat standardiserat arbetssätt på varje arbetsstation i framtiden då av ob-servationerna på banan syns det tydligt att montörerna utför samma arbetsmoment på olika sätt. Det är viktigt att alla ska arbeta efter samma standard för att lättare kunna upptäcka avvikelser.

En implementering av ett taktat system bör ses en långsiktig investering varför det rekom-menderas att göra en kostnadskalkyl av investering av ett sådant system.

9 Slutsats

Målet med examensarbete var att leverera en utvärderingsmatris som visar parametrarna som styr ett taktat flöde, en simuleringsmodell på hur ett taktat flöde kan se ut samt de potentiella vinster som projektet kan leda till.

Genom lösningsmetoderna i avsnitt 1.5 har samtliga mål för examensarbete uppfyllts.

Då bakgrund till examensarbetet bygger på att LEAX Falun var intresserad av ett taktat flöde har benchmark, intervjuer med montörer samt informationsinsamling legat till grund för förstå-else av hur ett taktat flöde fungerar. Dessa är också underlag till det slutliga resultatet.

Resultatet visar att ett taktat system kan skapa förbättringar men det förutsätter ledarskap lär ut och visar förståelse för medarbetare samt att cykeltider+ställtider+osäkerhet går att för-korta så att en takttid motsvarar kundernas efterfrågan hela tiden och det kan balanseras fram kontinuerligt.

Slutsatsen är att implementering av ett taktat system på monteringsbanan i framtiden är ett lönsamt beslut då resultatet har visat att det medför fördelar på så väl processnivå som organisa-tionsnivå. Nackdelarna bör studeras mer och är inte tillräcklig för att utesluta en implementering. Att arbeta i ett taktat flöde är en av principerna inom Lean och det finns en anledning till att varför det uppskattas runt om i världen.

Referenser

[1] L. Group, “Historik.” http://www.leax.com/, 2017.

[2] L. Falun, “Leax falun’s interna dokument,” 2017.

[3] P. Petersson, B. Olsson, T. Lundström, O. Johansson, and M. Broman, Lean: gör avvikelser till framgång! Part Media, 2 ed., 2015.

[4] J. Bicheno, M. Holweg, P. Anhede, and J. Hillberg, Ny verktygslåda för Lean Bicheno. Revere, 4 ed., 2011.

[5] J. Bicheno and M. Holweg, The Lean Toolbox - The Essential Guide to Lean Transformation. PICSIE Books, 4 ed., 2009.

[6] J. K. Liker, The Toyota Way - Lean för världsklass. Liber, 1 ed., 2009.

[7] M. Rosenthal, “Takt time - cycle time.” http://theleanthinker.com/2010/04/28/ takt-time-cycle-time/, 2010.

[8] O. Olofsson, “Takt - beräkna produktions optimala puls.” http:// world-class-manufacturing.com/svenska/takt/takt.html, 2017.

[9] AXXOS, “Produktionsuppföljning en del av daglig styrning.” http://axxos.se/ produktionsuppfoljning-en-del-av-daglig-styrning/, 2014.

[10] S. Associates, “Lean ledarskap.” http://www.sandholm.se/kampanjer/lean/ lean-ledarskap/, 2017.

[11] I. T. Inc, ExtendSim User Guide. Imagine That, Incorporated, 8 ed., 2007.

[12] S. S. Material, “Line balancing.” http://www.six-sigma-material.com/Line-Balancing. html, 2017.

[13] strategosinc, “Takt time - definition, benefits, uses and limitations.” http://www. strategosinc.com/takt_time.htm, 2017.

[14] Tony, “Why you should use takt time production and how to do it.” http://www. kaizen-news.com/why-you-should-use-takt-time-production-how-to-do-it/, 2014.

[15] A. C. Laraia, P. E. Moody, and R. W. Hall, The Kaizen Blitz - Accelerating Breakthroughs in Productivity and Performance. John Wiley & Sons Inc, reissue ed., 1999.

Bilagor

A Benchmarking

Intervjufrågor

Organisation: Saab Aerostructures

Respondent: Telefonintervju, Mats Karlström Befattning: Lean director

Datum: 2017-06-14 Tid: 14:15-15:15

När infördes takttid? År 2005

Hur fungerar den?

Systemet är implementerat på monteringslinan. Takttid är den tid som bestämmer hastigheten i flödet. Alla stationer ska hålla samma takttid. Det betyder att varje station ska lämna ifrån sig en produkt vid samma tidpunkt. Takttiden kan variera beroende på efterfrågan och vad företaget själv har som mål. Idag visualiseras takttiden på en digitalskärm uppsatta på väggen. Det är den tid som montörerna ska hålla sig till. Det sker ingen nedräkningen av takttiden utan montörerna får försöka hålla sig till den tid som står på skärmen. Ett nedräkningssystem kan implemente-ras i framtiden men i nuläget finns det inga behov av det. Om ett fel uppstår på linan trycker montören en knapp för att tillkalla hjälp. Andonpersonalen kommer till stationen för att åtgärda problemet. Tiden från att montören varnar till att felet bli åtgärdad kallas för störningstid. Om problemet inte blir löst när takttiden har gått ut räknas det som stopptid. Vid långa stopptider så att andra stationer inte längre kan fortsätta med sina arbeten måste hela linan stanna upp. Alla avvikelser dokumenteras och registreras antingen manuellt eller i en databas.

Varför infördes takttid? Vilka är fördelarna?

Att lyfta avvikelser till ytan. Med takttid blir felet mer synliga för ledningen när takttiden inte kan hållas. Om det inte kommer ut en produkt när takttiden är slut är det ett tecken på ett slöseri någonstans i processen. Problemet ska åtgärdas på engång inte efterhand, annars finns det alltid risk att uppföljningen inte görs eller blir bortglömd. Att hålla en takttid kräver att man har ett standardiserat arbetssätt vilket är ett av de viktigast begrepp inom Lean. Med en bra standard är det lättare att upptäcka avvikelser och en ökning av förutsägbarhet. När det är olika takttider kan det behövas en ombalansering av arbetsinnehåll på arbetsstationer. På så sätt kan materialtillförsel och resursutnyttjande optimeras efter takttiden. Sammanfattningsvis kan man säga att med hjälp av takttiden blir verksamheten mer konkurrenskraftig genom att slöseri drivs ut och att kostnaderna kan minskas i produktionen.

Extra tillägg: Ett taktat system ska vara oförlåtande dvs alla avvikelser ska åtgärdas. Perso-nalen blir mer styrda snarare än att de själv bestämmer hur de vill arbeta. Detta ska ses som ett förbättringsarbete, en standard som implementeras i verksamheten. Stressnivåer blir mer utjäm-nad hos medarbetarna i ett taktat flöde eftersom arbetstempot är jämnt under hela arbetsdagen.

Vad är kravet för att införa takttid?

Det finns inga exakta krav som måste uppfyllas för att införa en takttid. De parametrarna som styr takttiden är inte mer än marknadsbehov och den tillgänglig arbetstid man har tillfogande. Ställtider och maskinkapacitet är också två parametrar som kan påverka takttiden. Men om fö-retaget har bestämt sig för en takttid ska man vara bereda på alla förändringar som krävs för att upprätthålla denna tid.

Vilka är nackdelarna med takttid?

Det är svårt att påpeka vad som skulle vara negativt med taktning. En del saker behöver offras för det nya systemet. Montörerna kanske tappar lite av den frihet som de har innan och blir istället styrda av takttiden. Det har hänt att vissa inte klarar av det nya arbetssättet och söker sig till andra platser.

Förändringar i produktion efter införandet av takttid?

Största förändring är att vi har kunnat frigöra resurser i verksamheten. Att succesivt driva ut slöseri har frigjort massor av tid till att arbeta med värdeskapande aktiviteter. Genom att hela tiden balansera flödet mot takttiden och ta fram förbättrade standarder har man frigjort resurser i form av personal till att arbeta med andra projekt. Istället för att säga upp folk eller anställa nya personaler har man kunnat uppnå olika resultat med samma resurs. Allt frigjorda resurser ses som vinster och kan räknas ut i kronor.

Extra tankar eller tillägg som du vill ta upp?

Det kommer vara mycket problem under uppstartsfasen av taktningen. Avvikelser som tidigare inte har upptäckt dyker så småningom till ytan. Stora arbete kommer läggas ner till att balansera om stationerna. Det är extra viktigt att alla är mentalt förbered. Operatörerna måste involveras i allt beslut som berör deras arbete och förstå konceptet med takttiden. Ledningen och chefer ska vara på plats. Takttid är bara en del av Lean konceptet. Man kan inte förvänta sig att lösa alla problem med takttid utan att ta del av resten av Lean. Att exempelvis enbart försöka driva ut allt slöseri utan att ta hänsyn till den enskilde individens behov är inte hållbart. En bra produktionsplanering kan skapa en bra förutsättning för ett utjämnat flöde genom att redan vid planeringsfasen bestämma exempelvis hur batcherna ser ut och i vilken sekvens de kommer in i systemet.

B Intervju

Frågeformulär

Organisation: LEAX Falun Respondent: Montörer

Datum: 2017-05-22 - 2017-05-26

• Känner du att du hinner med arbetet varje dag?

• Har ni koll på hur många axlar ni får ut varje dag?

• Var tycker du är bra respektive dåligt i en otaktad bana som ni har?

• När bli du stressad?

• Vad känner du rent spontant för en eventuell implementering av takttiden på monterings-banan?

Related documents