• No results found

I det här avsnittet sammanfattar jag de enligt min egen åsikt mest framträdande dragen i bokprojektet och försöker besvara frågeställningarna i syftet:

· Att beskriva arbetssättet så som pedagogerna beskriver det. · Hur kan man konkretisera ord och ords betydelse?

· Har föräldrar sett någon utveckling isina barns ordförråd? I så fall vilken? · Vilka för- och nackdelar har arbetssättet och hur kan det utvecklas?

10.1 Slutsats

Pedagogernas tanke om att barnen utvecklar en förståelse för bokens handling och begrepp stegvis, ledde till att de valde en svår bok. Ställt mot forskningen om ordinlärning stämmer pedagogernas uppfattning bara delvis. Det finns en övre gräns för svårighetsgrad på vad som kan förstås utifrån sammanhang och den gränsen är individuell för varje barn. I materialet ger pedagogerna uttryck för att det finns barn som inte hänger med från början och Mimmi beskriver hur hon inte når vissa barn. I intervjuerna med föräldrarna gynnades barnet med störst kunskaper i svenskan vid projektets början. Resultatet tyder på att projektet gett olika mycket till olika barn och framför allt, mest till de barn som redan har kommit långt i sin utveckling av svenskan. Arbetssättet blir minst effektivt som

ordinlärningsmetod för barn med små kunskaper i svenska språket.

Att konkretisera ord med upplevelser är framför allt lustfyllt och passar för att lära barn adjektiv som annars är svårt. Det framstår inte som någon mirakelmetod för ordinlärning då det kräver mycket tid för att lära in få ord. Sara beskriver hur hon använt observationerna för att ringa in vilka ord barnen inte förstod och sedan ge barnen erfarenheter av dessa. Ett sådant arbetssätt verkar ha gynnat förståelsen av själva boken. Det är inte säkert att barnen som ingått i Mimmis och Marias grupper riktigt kunnat knyta fördjupningarna till boken lika effektivt. Två av fyra föräldrar beskriver att deras barn använt dessa adjektiv hemma.

En styrka med bokprojekt på det här viset är alla olika strategier som pedagogerna använder för att stimulera ordförrådsutvecklingen hos barnen. Det är svårt att isolera någon metod som extra effektiv utan det är mera troligt att se till den sammantagna effekten av alla olika stödmetoder pedagogerna använder som det som gett resultat. Kultti (2012) citerar Säljö (2000): ”Villkoren för utveckling kan inte på ett tydligt sätt hänföras vare sig till enskilda individer, kulturella redskap eller sociala sammanhang, utan till samverkan mellan alla dessa nivåer” (Kultti 2012 sid 22). Eftersom det inte finns någon annan forskning på hur effektivt det är att lära ord med alla sinnen/ konkreta erfarenheter knutna till böcker så hade min studie behövt vara mycket grundligare för att besvara frågor om hur effektiv just den biten varit. För att faktiskt veta om barnen lärt sig ord eller i vilken utsträckning de är aktiva i alla aktiviteter hade det behövts observationer och mätningar av deras ordförråd före projektets början och efter en viss tid.

Utifrån forskningen som finns framstår de aktiviteter som syftat både till att ge förståelse och att skapa gemenskap ha störst effekt. Lekmaterial i relation till boken och många inslag där barnen är aktiva är tydliga styrkor med projektet ur ett mera generellt språkinlärningsperspektiv.

Tanken att barnen ska lära sig nya ord och successivt förstå sammanhanget är väldigt tydligt i materialet. Det är troligt att om pedagogerna använt ett liknande arbetssätt, med konkret material, fördjupningar, drama och gestaltning genom lek, men med skillnad att alla barn förstått sammanhanget, så hade det varit mera effektivt för ordinlärningen för en större grupp barn. Flera lättare böcker istället för en lång svår bok skulle ha varit mera effektivt för ordinlärningen. Men också bristen på modersmålsstöd i relation till projektet påverkar barnens möjlighet att lära sig nya ord negativt. Det är troligt att dessa två faktorer samverkat och gjort inlärningen av nya ord svår för vissa barn i gruppen.

Att observera barnen och utifrån det anpassa arbetssätt och innehåll så som att välja ut vilka ord som ska fördjupas kring, ter sig i mitt material effektivare än att utgå från en förutbestämd planering. Planerade aktiviteter där barnen görs aktiva och ges möjlighet att använda flera uttrycksformer i språkandet, framstår utifrån forskningen ha stor språkutvecklande potential.

10.2 Förslag till förändringar

· Planera för strukturer för samarbete med modersmålsstödet.

· Planera så att de böcker som läses i barngruppen finns översatta till flera språk så att modersmålslärarna lätt kan läsa samma böcker som läses i barngruppen på modersmålet. · Förskolan köper in böcker så att det finns ett eller flera låneexemplar av projektböckerna så att

barn kan låna hem en bok och läsa den hemma med sina föräldrar. · Utveckla strukturer för samarbetet med och information till föräldrarna.

· Välja ett övergripande tema eller en bok som utgångspunkt. Planera för att välja ett antal böcker, såväl faktaböcker som skönlitteratur att arbeta med. Böckerna bör ha olika svårighetsgrad och man ska börja med den enklare boken.

· Leken som bearbetning framstår i mitt material som särskilt effektiv. Pedagogerna behöver planera så att alla barn får förutsättningar att få språklig stöttning i leken.

· Observera barnen för att ta reda på vilka ord de inte förstår och konkretisera dessa. Det behövs en tydligare koppling mellan och de konkreta upplevelserna av orden.

· Planera så att material och metoder väljs som ger barnen möjlighet att delta utifrån olika språkbehärskningsnivåer.

· Dramatiseringar bör göras av kortare och enklare böcker så att inte den del av barngruppen som behöver mest stöd i sin utveckling av svenska språket exkluderas från stimulansen. · Fler metoder för ordinlärning så som Kims lek och TPR-metoder knutna till projektet, TPR-

metoden särskilt med tanke på prepositionerna och att många barn inte deltar genom att tala svenska.

· Utveckla planeringsunderlag där målen från Lpfö 98/10 blir utgångspunkten i projektarbetet. · Utveckla planeringsunderlag där pedagogen planerar så att barnen ska börja använda språket

och vilka scaffoldingstrategier som pedagogen ska använda. Det bör strävas mot att barnen inte bara ges möjligheter att uttrycka sig på många sätt utan också att varje barn får förutsättningar att uttrycka sig på olika sätt.

Dessa förändringar skulle inte lösa alla problem och kanske inte hjälpa alla barn. Men det skulle underlätta språkinlärningen av svenska för några fler av barnen. Det i sig skulle medföra att fler barn i gruppen hade ett större aktivt ordförråd på svenska, vilket skulle bidra till att barnen i större

Related documents