• No results found

Slutsats

In document Framtidens arbetsplats - (Page 51-56)

I detta avsnitt presenteras de viktigaste slutsatserna av detta examensarbete samt en diskussion kring huruvida syftet och frågeställningen har besvarats. Utöver slutsatserna presenteras och motiveras även ett antal förslag på framtida forskning inom området för aktivitetsbaserade arbetsplatser.

Syftet med uppsatsen var att undersöka vilka de stora utmaningarna är vid övergången från ett traditionellt kontor till ett aktivitetsbaserat kontor. Uppsatsen har med hjälp av

litteraturstudien och den empiriska studien kunnat presentera en rad områden och punkter som kan anses vara kritiska för ett lyckat införande av ABW. Även om analysen är baserad på ett fåtal företag och deras införande av ABW torde mycket av analysen vara generisk och intressant för företag som är på väg att implementera ABW oavsett bransch och storlek på företaget.

Samtliga slutsatser i uppsatsen återfinns i analysen. Nedan sammanfattas några av de viktigaste slutsatserna.

En sund inställning: För att en implementering av ABW skall få en positiv effekt tror vi att

implementeringen skall ha genomförts med rätt motiv. Med det menar vi att huvudsyftet med implementeringen skall vara att effektivisera företagets humankapital, det vill säga de

anställda, snarare än att sänka företagets lokalkostnader. Vi anser att man åstadkommer en lokalkostnadsbesparing även om fokus ligger på humankapitalet vid implementeringen av ABW. Men ett fokus på lokalbesparing behöver inte alltid ge en effektivisering av

humankapitalet. Att se ABW som ett möbelprojekt som kan minska företagets lokalkostnader är dömt att misslyckas och kan få kostsamma konsekvenser.

Aktivitetsbaserat: Utformningen av ett aktivitetsbaserat kontor skall precis som namnet

indikerar vara utformat efter de aktiviteter som skall utföras av de anställda på kontoret. Därför måste utformningen baseras på de som faktiskt utför aktiviteterna, det vill säga

företagets anställda. Ett aktivitetsbaserat kontor är ingen ”one-size-fits-all”, det går med andra ord inte att kopiera ett annat företags utformning av ABW och tro att det skall fungera på samma sätt.

Absolutism: Konceptet ABW är för oss inte absolutism. Med det menar vi att det skall vara

behovet som styr utformningen. Finns det behov för fasta platser för vissa grupper så bör det nya kontoret tillåta dessa grupper att även i en aktivitetsbaserad miljö få fasta platser. ABW handlar inte om att förbjuda vissa typer av arbetsplatser snarare erbjuda olika typer av arbetsplatser. Det måste dock vara verksamhetens behov som styr och inte viljan hos den enskilde eller hierarkin som styr utformningen eller valet av arbetsplatser.

Förändring: Företag bör vara medvetna om och inte underskatta det faktum att införandet av

ABW är en mycket stor förändring på en arbetsplats. Förändring är något som alltid möter motstånd, och förändringar på jobbet skapar generellt sett alltid oro och turbulens.

Kunskap: En lyckad implementering av ABW kräver kunskap och erfarenhet. Ett större

företag har förmånen att dra lärdom av implementeringen av ABW på ett kontor när man inför det på nästa och kan på så sätt skapa erfarenhet och kunskap in house.

Kommunikation: Ledningen måste själva vara övertygade om incitamenten av att införa

ABW. För att sedan få med sig personalen måste dessa incitament kommuniceras ut till personalen. Vi tror inte att man ska sticka under stolen med att en övergång till ABW delvis kommer generera en ekonomisk vinning. Det gäller dock att övertyga personalen om att den främsta anledningen är för att effektivisera humankapitalet. Återigen är det viktigt att det finns faktiska incitament som ligger till grund för införandet.

Kontinuitet: Ett införande av ABW är inte en engångsimplementering. Tanken är att ett

aktivitetsbaserat kontor skall tillgodose, på ett så effektivt sätt som möjligt, de aktiviteter som utförs på kontoret. Skulle dessa aktiviteter förändras är det viktigt att även utformningen på kontoret förändras så de nya behoven tillgodoses. Ett aktivitetsbaserat kontor är till sin natur flexibelt och skall vara utformat på så sätt att man lätt skall kunna anpassa kontoret efter nya behov. Det kan handla om att byta möbler, flytta väggar, förminska arbetsplatszoner som inte används eller förstora arbetsplatszoner som används mycket. Det är även viktigt att informera nyanställda om konceptet ABW och att de förstår vad det innebär att jobba i en

aktivitetsbaserad miljö.

Synergi: En viktigt utmaning i utformningen av det aktivitetsbaserade kontoret ligger i att den

ökade interaktionen och det ökade informationsutbytet tvärgående inte får ske på bekostnad av en sämre samhörighet med de medarbetare man jobbar närmast. Möjligheten att jobba i ett nära samarbete med sina närmaste medarbetare i samma team måste finnas även i det

aktivitetsbaserade kontoret.

Avslutningsvis så tror vi att det finns en framtid för det aktivitetsbaserade kontoret och att konceptet kommer att växa. Efterfrågan på yteffektiva kontor tror vi kommer att öka och vi anser att det aktivitetsbaserade kontoret skapar en arbetsmiljö som på ett bättre sätt tillgodoser medarbetarnas behov jämfört med ett öppet landskap med fasta arbetsplatser. Framtidens utveckling inom området för teknik och IT är lätt att implementera i en aktivitetsbaserad miljö och kommer att utveckla konceptet ytterligare. Detta i kombination med att en yngre

generation som är uppväxta i informationssamhället äntrar arbetsmarknaden tror vi skapar goda förutsättningar för konceptet ABW i framtiden.

6.1. Förslag till framtida forskning

Behovet av framtida forskning inom området är fortsatt stort och för att förbättra kunskapen kring konceptet ABW presenteras nedan två förslag.

1. Ur ett fastighetsägarperspektiv undersöka om införandet av ABW kan innebära en värdestegring i fastigheten eller fastighetsportföljen, där mindre yta per hyresgäst kan potentiellt innebära fler hyresgäster och ett högre kvm pris. Samt att framtida hyresgäster i större utsträckning efterfrågar lokaler som är lämpliga för ABW.

2. Att undersöka möjligheten att skapa mätbarhet inom området ABW, att skapa nyckeltal för att mäta effekten av ett införande av ABW. Framförallt mätbarhet av mjuka nyckelvärden efterfrågas av fastighetsbranschen. Det är väldigt komplext att mäta effekten av huruvida ABW har skapat en ökad produktivitet hos företaget.

Litteraturförteckning

Tryckta källor

Appel-Meulenbroek, R., Groenen, P., & Janssen, I. (2011). An End-User's Perspective on Activity-Based Office Concepts. Journal of Corporate Real Estate , 13 (2), 122-135.

Bhattacherjee, A. (2012). Social Science Research: Principles, Methods, and Practices. USF Tampa Bay Open Access Textbooks Collection , Book 3.

Brown, M. G. (2008). Proximity and collaboration: measuring workplace configuration. Journal of Corporate Real Estate , 5-26.

Danielsson, C. B. (2010). THE OFFICE—An Explorative Study, Architectural Design’s Impact on Health, Job Satisfaction and Well-being. Stockholm: KTH School of Architecture and Built Environment. Dr. Puybaraud, M., & Russel, S. (2009). Generation Y & the Workplace. Palo Alto: Johnson Controls, Haworth and IDEA.

Haynes, B. P. (2007). Office productivity: a shift from cost reduction to human contributions. Facilities , 452-462.

Heerwagen, J. H., Kampschroer, K., Powell, K. M., & Loftness, V. (2004). Collaborative knowledge work environment. BUILDING RESEARCH & INFORMATION , 510-528.

Kaczmarczyk, S., & Murtough, J. (2002). Measuring the performance of innovative workplaces. Journal of Facilities Management , 163-176.

Kuan, J., & Black, P. (2011). Activity Based Workplaces. Melbourne: Colliers International. Laihonen, H., Jääskeläinen, A., Lönnqvist, A., & Ruostela, J. (2012). Measuring the productivity impacts of new ways of working. Journal of Facilities Management , 102-113.

Lindholm, A.-L., & Gibler, K. M. (2006). Measuring the Added Value of Corporate Real Estate Management. Auckland: Pacific Rim Real Estate Society Meeting.

Mosselman, N., Gosselink, A., & Beijer, M. (2009). Long-Term Effects of Activity-Based Working. Delft: The Center for People and Buildings.

Oseland, N. (2009). The Impact of Psychological needs on office design. Journal of Corporate Real Estate , 244-254.

Pardo del Val, M., & Martinez Fuentes, C. (2011). Resistance to change: A literature review and empirical study. Universitat de Valencia, Spain.

Peponis, J., Bafna, S., Bajaj, R., Bromberg, J., Christine, C., Rashid, M., et al. (2007). Designing Space to Support Knowledge Work. Environment and Behavior , 815-840.

Seddigh, A., Berntsson, E., Bodin Nilsson, C., & Westerlund, H. (2014). Concentration requirements modify the effect of office type on indicators of health and performance. Journal of Environmental Psychology .

van Heck, E. (2010). New ways of working - Microsoft's 'mobility' office. Rotterdam: Rotterdam School of Management Erasmus University.

Vasakronan AB. (2013). Vägen till den smarta arbetsplatsen. Stockholm: Peter Östman.

Wyllie, T., Greene, M., Nagrath, R., & Town, A. (2012). Activity Based Working. Sydney: Jones Lang LaSalle.

Elektroniska källor

AstraZeneca. (2014). AstraZeneca - Kort fakta. Hämtat från AstraZeneca Sverige: http://www.astrazeneca.se/om-oss/korta-fakta den 23 April 2014

Försäkringskassan. (2014). Om försäkringskassan. Hämtat från Försäkringskassan:

http://www.forsakringskassan.se/omfk/!ut/p/b1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOItjAx8nZwMH

Q0sgg0sDDwtPSxd3SyN3F18jYAKIoEKDHAARwM0_Y5mhgaehh4hhoF-TkEu3qZQ_XgUELA_XD8KrASPC_w88nNT9QtyQyMMdB0VAUULQ9U!/dl4/d5/L2dJQSEvUUt3QS80Sm tFL1o2XzgyME1CQjFBMDhTMDgwSTlIOUVGO den 7 Mars 2014

iStone AB. (2014). iStone. Hämtat från Om iStone: http://www.istone.se/Om-iStone/ den 2 april 2014 JLL. (2014). Om oss. Hämtat från JLL:

http://www.joneslanglasalle.se/Sweden/SV-SE/Pages/AboutUs.aspx den 7 Mars 2014

MER. (2014). Projekt - Försäkringskassan. Hämtat från MER: http://mer.se/projekt/forsakringskassan/ den 7 Mars 2014

Poolia. (2014). Om oss. Hämtat från Poolia: https://www.poolia.se/om/ den 23 april 2014 Wikinomics. (den 22 04 2014). http://www.wikinomics.com. Hämtat från

http://www.wikinomics.com/blog/index.php/2010/06/29/design-charrettes-for-platform-projects/ Virgin Entrepreneur. (2014). In focus: the rise of flexible working. Retrieved 2014 йил 4-Mars from Virgin Entrepreneur: http://www.virgin.com/entrepreneur/in-focus-the-rise-of-flexible-working

Intervjuer

Bay Etteborn, J. (den 12 mars 2013). Analyst, JLL. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare) Borg, N. (den 27 mars 2014). Director Global Real Estate EMEA, AstraZeneca. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

Brattlund, L.-Å. (den 4 april 2014). HR-direktör, Försäkringskassan. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

Bruno, K. (den 21 mars 2014). Ansvarig Projektledare ABW, Försäkringskassan. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

Cronström, M. (den 14 Mars 2014). Head of Corporate Solutions & Marketing, JLL. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

Fryxell, P. (mars 2014). Rekryteringskonsult, Poolia. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

Goodwin, B. (2010). Case Study - Microsoft Dutch HQ glimpses the future. London: Computer Weekly. Gorosch, D. (den 27 mars 2014). Managing Director & Head of Capital Markets, JLL. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

Jenny, B. E. (2013 йил 12-mars). Analyst, JLL. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Interviewers)

Lenneryd, K. H. (den 14 mars 2014). Office Leasing Agent, JLL. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare) Lettström, G. (den 12 mars 2014). Research Analyst, JLL. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare) Sundgren Nilheim, K. (den 3 april 2014). Facility Manager, Poolia. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

Tholin, E. (den 21 mars 2014). Försäkringsutredare, Försäkringskassan. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

Thudén, N. (den 24 mars 2014). Senior Executive, iStone AB. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare) Tollin Gahm, C. (den 21 mars 2014). Försäkringsutredare, Försäkringskassan. (C. Bouvier, & J. Eriksson, Intervjuare)

In document Framtidens arbetsplats - (Page 51-56)

Related documents