• No results found

Slutsats

In document Kupera och sortera med Syncup (Page 63-69)

3.4 Resultat och Diskussion

3.4.3 Slutsats

Att kombinera två metoder så som Scrum och användbarhetsdesign går bra. Scrum bjuder in användbarhetsdesignen på ett bra sätt genom att planeringen är tydlig och att användartester kan införas. Att kombinera metoderna kan göras på olika sätt och det gäller att företagen hittar ett eget sätt som passar dem bra.

Alla som arbetar med användbarhet och Scrum bör sätta upp en tydlig målgrupp i början av ett projekt. Hela scrum-teamet bör även diskutera igenom vad det innebär för dem att se till att utveckla för användaren. Att i slutet av varje sprint gå igenom den färdiga demos som skapas och göra användartester är relevant. Även att under utvecklingens gång göra användartester är mycket bra.

Utvecklingsmiljön på företaget Nostratic som det här examensarbetet utfördes på saknar helt användbarhetstänk. Det finns brister i kommunikationen på företaget vilket kan leda till att användarens behov i slutändan inte tillfredställs. De flesta medarbetarna har ingen erfarenhet av användbarhet. De har heller inte någon gemensam uppfattning att den blivande produkten som de skapar ska bli användbar. Detta bör förbättras om företaget vill profilera sig som ett företag som ser till användarens behov.

Ett företag som Nostratic som bygger webcommunities bör vara bättre på att se till användarens behov eftersom branschen är tuff och det är användaren som bestämmer vilket webcommunity som fungerar.

61

4 Källor

4.1 Tryckta källor

Cooper, Alan m.fl (2007) About Faces 3, The Essentials of Interaction Design Wiley Publishing, Inc. ISBN: 978-0-470-08411-3

Gulliksen, Jan, Görsansson, Bengt (2002) Användarcentrerad systemdesign Studentlitteratur ISBN: 91-44-02029-5

Nielsen, Jakob (1993) Usability engineering Academic Press ISBN: 0-12-518406-9

Sharp, Helen m.fl (2007) Interaction design – beyond human-computer interaction John Wiley & Sons Ltd

ISBN: 978-0-470-01866-8

Schneiderman, Ben, Plaisant, Catherine (2005) Designing the User Interface Pearson Education, Inc. ISBN: 0-321-26978-0

4.2 Internet

Mountain Goat Software (1998) The Scrum Development Process URL: http://www.mountaingoatsoftware.com/scrum (2007-09-18) Nationalencyklopedin (2007), Användare

URL: http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=O105933 (2007-09-12)

Projekt Santai & Santto Tajakka (2004), ISO 9241-11, standarden för användbarhet, URL: http://www.santai.nu/artiklar/iso.html (2007-09-24)

Recursive Function (2007) Formspring - The easy way to build, host and process online forms URL: http://www.formspring.com/ (2007-10-08)

Scrum Alliance, Inc. (2003) Scrum Alliance – Your Trusted Source of Scrum Knowledge URL: http://www.scrumalliance.org/ (2007-09-21)

Ward Cunningham (2001) Principles behind the Agile Manifesto URL: http://www.agilemanifesto.org/principles.html (2007-09-18) Wikipedia (2007) Agile software development

URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Agile_software_development (2007-09-18) Wikipedia (2007) Interaction design

URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Interaction_design (2007-09-19) Wikipedia (2007) Människa-datorinteraktion

URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/MDI (2007-09-19)

4.3 Föreläsningsanteckningar

62

4.4 Föreläsningar

Idebro Eric, Ljótsson Illugi (2007-11-08) World Usability Day, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm

63

Appendix

Appendix I – Användarprofiler

Avgränsad målgrupp

Kent Jakobzen, 34 år

Kent är en karriärlysten man som arbetar som avdelningschef på ett IT- företag i Stockholm. Han har jobbat där i sju år och trivs bra men känner att han är redo att gå upp några steg på karriärstegen. Han drivande och tror han skulle vara till nytta som en chef med högre position i det företaget han arbetar på. Han tror att han skulle kunna klättra i karriären med hjälp av olika kontakter han har och vill snabbt ha en överskådlig blick över sina arbets- och affärsbekanta.

Han bor i Kista med sin sambo Klara, 28 år. Båda har karriären som första prioritet i livet just nu och vill flytta närmare statskärnan där den rätta pulsen och kontakterna finns.

På fritiden går Kent gärna ett par hål på golfbanan med kompisarna eller spelar de senaste

datorspelen. Datorspelsintresset har funnits sen tonåren och är fortfarande något som ligger varmt om hjärtat. Golfintresset kom först då Kent hade kommit in i arbetslivet. Han insåg att det var en bra hobby att träffa och knyta kontakt med nya människor som kan vara bra att ha i sitt kontaktnät i framtiden.

Lovisa Stierna, 29 år

Lovisa arbetar på Ericsson i Katrineholm som ekonomiansvarig. Hon trivs mycket bra och är lite nervös över att hon inom ett par månader ska få sitt första barn. Efter sin mammaledighet hoppas hon att hon på ett bra och snabbt sätt ska kunna hitta tillbaka till jobbet. Eftersom hon har kontakt med många andra företag i sitt jobb är hon rädd för att förlora de kontakter hon har om hon är mammaledig en längre tid. Å andra sidan vill hon ge sitt barn den bästa möjliga uppväxten så att vara ledig minst ett år är det enda tänkbara.

Hon bor tillsammans med sin man i en villa strax utanför Katrineholm. Hennes man är också lite nervös över sin pappaledighet som inom snar framtid kommer att bli verklighet men han ska göra allt han kan för att stötta Lovisa i både karriär och föräldraskap.

Mycket av fritiden går nu åt att planera förbereda för den lilles ankomst men annars brukar de äta middag med vännerna och besöka stans biograf regelbundet.

64

Karl Svensson, 22 år

Karl studerar Medieteknik på KTH i Stockholm. Han kommer

ursprungligen från Gävle och flyttade till Stockholm för 2 år sedan. Han trivs bra i skolan och med utbildningen och har fått vänner både i skolan och utanför. Han tycker att det är lite stökigt i köket i hans nya korridor men är nöjd över läget och den snabba hastigheten på

Internetuppkopplingen.

Han kommer från en arbetarfamilj och har två småsystrar som båda går på gymnasiet. Hans föräldrar är mycket stolta över sonen som flyttat till huvudstaden börjat på KTH men hans mor tycker att det är lite för långt hemifrån.

Han är singel men går gärna på dejter så han stöter på en flicka som han fattar intresse för. På fritiden tycker han om att spela datorspel med gänget hemifrån och släpps det en ny film är Karl en av de första som ser den. Att se på film själv är en sysselsättning som är okej men det är ju alltid trevligare med lite sällskap.

Tora Andersson, 23 år

Tora arbetar som kassörska på Coop i Jönköping. Hon har stora planer om att skaffa sig en bra utbildning men vill även ut och se världen och är kluven om vad som ska prioriteras. Medan hon funderar över vilken väg hon ska välja tycker hon att arbetet på Coop är tillräckligt stimulerande. Det finns många på jobbet att prata om sina drömmar med och ibland även en och annan kund.

På fritiden gillar hon att träffa tjejkompisarna över en fika eller sitta hemma och utforska folk på facebook. Hon skulle aldrig lämna sin etta utan sin mobiltelefon, det skulle vara som att förlora kontakten med omvärlden.

Användare utanför den avgränsade målgruppen

Lars Vikström, 65 år

Lars pensionerade sig nyligen efter att ha jobbat inom det militära i 40 år. Han har trivts mycket bra med sin karriär men känner inte riktigt att han har fått ge allt han har att ge. Giftermålet med Berit har varit en av höjdpunkterna i hans liv och hans två döttrar är hans

ögonstenar. Båda har bra utbildningar och är nu lyckligt gifta med familj.

Efter att barnen flyttade hemifrån tyckte Lars att det blev lite tomt i villan i Östersund. Han tyckte om när det var liv och rörelse

runtomkring, då är det aldrig tråkigt.

På fritiden blir han lätt rastlös och letar gärna efter nya utmaningar. Hans källa till händelser och evenemang är oftast Internet. Han har bytt ut pappersversionen av DN till den digitala, det är billigare.

65

Ida Fjord, 16 år

Ida går i nian på en skola i Lund. Hon har det lätt för sig i skolan men tycker inte att det är så kul att plugga, hon hänger hellre på stan och spanar på killar.

Hon bor ensam med sin mamma i ett radhus strax utanför stan. Hennes mamma jobbar som läkare och har inte hittat någon ny livspartner efter att hon skilde sig med Idas far för 7 år sedan.

Ida tycker om att chatta med kompisarna och surfa på nätet. Hon tycker det är ett sätt att hålla sig uppdaterad, både för vad som händer i världen och vad kompisarna har för sig. I framtiden vill Ida resa, hon vill ute i världen och vara med om äventyr och lära sig nya saker.

66

In document Kupera och sortera med Syncup (Page 63-69)

Related documents