• No results found

5. Samlad bedömning

5.2. Slutsats

Granskningen har syftat till att översiktligt bedöma om kommunstyrelsen vidtagit ändamålsenliga åtgärder för att säkerställa kommunens säkerhet- och krisberedskap. Utifrån genomförd granskning anser vi att kommunstyrelsen i huvudsak tillsett åtgärder för att säkerställa detta. Krisberedskapsarbetet bedöms fungera väl i praktiken och styrelsen har i huvudsak säkerställt att lagstadgade styrdokument finns. Samtidigt ser vi att roll- och ansvarsfördelningen samt styrdokument kan förtydligas. Vi har identifierat ett antal utvecklingsområden och våra rekommendationer framgår nedan.

Vi rekommenderar kommunstyrelsen att:

Tydliggöra roll- och ansvarsfördelningen avseende säkerhets- och krisberedskapsarbetet.

Utveckla samverkansformerna för krisberedskapsarbetet i enlighet med det geografiska områdesansvaret.

Säkerställa en korrekt beredning av styrdokumenten för verksamheten, exempelvis genom att tillse att risk- och sårbarhetsanalysen föregår handlingsprogrammet och krisledningsplanen i enlighet med lagkrav.

Sträva efter att i samverkan med Räddningstjänsten Storgöteborg säkerställa att handlingsprogrammet innehåller en beskrivning av förmåga och resurser i enlighet med kraven i lagen om skydd mot olyckor.

Stärka sitt arbete med risk- och sårbarhetsanalys, exempelvis genom att tillse att analysen beslutas inom utsatt tid och att samtliga identifierade risker beskrivs och kompletteras med åtgärder.

Säkerställa att kommunens övningsplan behandlas och fastställs politiskt.

Säkerställa att krisledningsnämnden under mandatperioden får delta i en praktisk övning i enlighet med målen i överenskommelsen.

Göteborg den 6 mars 2017

Elin Cronholm Rebecka Rask

Verksamhetsrevisor Verksamhetsrevisor Ernst & Young AB Ernst & Young AB

Hans Gavin

Kvalitetssäkrare och certifierad kommunal yrkesrevisor Ernst & Young AB

Bilaga 1 – Bakgrund till granskningen

Enligt Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap ska samtliga kommuner ha en krisledningsnämnd. I Härryda kommun fungerar kommunstyrelsen som krisledningsnämnd. Därtill framkommer av kommunstyrelsens reglemente att styrelsen ansvarar för kommunens krisledning.

Kommunerna har en central roll i det svenska samhällets krishantering. Det är viktigt att det finns rutiner och arbetssätt för att hantera alla typer av kriser, även sådana som inte har identifierats i förväg. Kommunerna måste kunna hantera situationer som präglas av stor osäkerhet. De måste därför aktivt arbeta för att minska sårbarheten i sin verksamhet.

I takt med att nya hotbilder vuxit fram mot det svenska samhället och att den tekniska utvecklingen ökat sårbarheten trädde ny lagstiftning i kraft 2006 som reglerar kommunernas ansvar inom ramen för svensk krishantering. Lagstiftningen ställer en rad krav på att åtgärder vidtas för att säkerställa kommunens krishanteringsförmåga. Kraven handlar dels om hur en kris ska hanteras när den väl inträffat, dels om hur kommunen ska arbeta för att säkerställa rutiner för att kunna fullgöra sina åtaganden vid händelse av en kris.

I lagen framgår att kommunerna bland annat ska:

Genomföra risk- och sårbarhetsanalyser

Inom sina geografiska områden verka för att nödvändig samverkan kan åstadkommas

Regelbundet utbilda och öva politiker och tjänstemän så att de kan lösa sina arbets-uppgifter även i en krissituation

Kommunrevisionen har mot bakgrund av ovanstående bedömt att det är väsentligt att granska om kommunstyrelsen vidtagit ändamålsenliga åtgärder för att säkerställa kommunens säkerhet- och krisberedskap. I God revisionssed i kommunal verksamhet framgår de grunder som revisorerna använder när de bedömer ansvarstagande i styrelse och nämnder.

Ansvarsgrunder som är relevanta i denna granskning är bland annat risken för bristande styrning, ledning, uppföljning och kontroll.

Bilaga 2 - Källförteckning

I granskningen har vi genomfört intervjuer med:

Kommunstyrelsens presidium

Tillförordnad kommunchef tillika säkerhetschef

Säkerhetssamordnare

Vi har tagit del av följande dokumentation:

Avtal mellan Härryda kommun, Härryda civilförsvarsförening och FRG-medlem (2008-01-01) Beslut efter uppföljning (Länsstyrelsen Västra Götalands län 2015-08-25, dnr 456-18838-2015)

Checklista TiB (2014-06-02)

FOI:s modell för risk- och sårbarhetsanalys (FORSA). Totalförsvarets forskningsinstitut, 2011.

Handlingsprogram 2016-2019 (Förbundsfullmäktige RSG 2015-11-24) Kommunens verksamhetsplan 2016-2018 (KF 2015-11-16)

Kommunstyrelsens delegationsordning (KS 2016-08-29) Kommunstyrelsens protokoll januari – december 2016

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse 2015-2018 (KF 2015-09-21) Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommunernas risk- och sårbarhetsanalyser (MSBFS 2015:5)

Register krisledningspärm (2014-06-02, reviderad 2016-08-24) Reglemente för kommunstyrelsen (KF 2015-09-21)

Reglemente för krisledningsnämnden (KF 2015-09-21) Risk- och sårbarhetsanalys 2015-2018 (KS 2016-02-02)

Rutiner vid hastigt uppkomna händelser (Sektorn för administrativt stöd 2015-03-27) Övningsplan 2016-2017 (Sektorn för teknik och förvaltningsstöd 2016-10-17)

Bilaga 3 – Revisionskriterier

Kommunallagen (1991:900) 6 kap. 7 §

Enligt kommunallagen ska nämnderna se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt och de föreskrifter som gäller för verksamheten.

Nämnderna ska också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt.

Lag om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (2006:544)

LEH föreskriver att kommunerna är skyldiga att analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa i kommunen och hur dessa händelser kan komma att påverka den egna verksamheten. Resultatet ska sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys. Enligt LEH ska kommunen också se till att förtroendevalda och tjänstemän får den utbildning som de behöver för att kunna klara sitt säkerhetsåtagande.

Lag om skydd mot olyckor (2003:778)

Enligt LSO ska kommunen se till att åtgärder vidtas för att förebygga bränder, skador till följd av bränder samt verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor. Kommunen ska genom rådgivning och information underlätta för enskilda att fullgöra sina skyldigheter enligt lagen.

LSO anger också att kommunen ska svara för räddningstjänst.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser (MSBFS 2015:5)

Författningen innehåller närmare föreskrifter om kommunernas risk- och sårbarhetsanalyser enligt LEH. Föreskrifterna anger att kommunen senast den 31 oktober under det första kalenderåret efter ordinarie val till kommunfullmäktige ställa samman och rapportera resultatet av sitt arbete med risk- och sårbarhetsanalys enligt följande uppställning:

1. Beskrivning av kommunen och dess geografiska område.

2. Beskrivning av arbetsprocess och metod.

3. Identifierad samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område.

4. Identifierade kritiska beroenden för kommunens samhällsviktiga verksamhet.

5. Identifierade och analyserade risker för kommunen och kommunens geografiska område.

6. Beskrivning av identifierade sårbarheter och brister i krisberedskap inom kommunen och dess geografiska område.

7. Behov av åtgärder med anledning av risk- och sårbarhetsanalysens resultat.

Överenskommelse om kommunernas krisberedskap (MSB 2012-5541)

Överenskommelsen preciserar statens förväntningar på hur uppgifterna enligt LEH ska genomföras i form av målbeskrivningar och riktlinjer för hur verksamhet och ersättning ska följas upp.

Bilaga 4 – Funktioner inom kommunens arbete med säkerhet och krisberedskap

Upplysningscentralen upprättas vid behov för information via telefon till allmänheten.

Upplysningscentralen består av utvald och övad personal som ska kunna svara i telefon när ordinarie växelpersonal inte räcker till.

Kommunikationsenhetens arbetsuppgifter omfattar omvärldsbevakning samt att ge stöd i samband med mediabevakning.

POSOM-gruppen är en grupp för psykiskt och socialt omhändertagande av människor vid exempelvis stora olyckor och katastrofer. Gruppen består av representanter från kommunen och kyrkan. Kommunens socialtjänst är ansvarig för verksamheten.

Frivilliga resursgruppen (FRG) bistår kommunen med kompetens och resurser när kommunens egna resurser inte räcker till. Härryda Civilförsvarsförening ansvarar för att utbilda och rekrytera medlemmar till gruppen enligt avtal med kommunen.

Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) är ett kommunalförbund med sex medlemskommuner, varav Härryda är en. RSG svarar för räddningstjänst och förebyggande brandskydd i medlemskommunerna. Uppdraget innebär att förhindra och begränsa olyckor, förbereda och genomföra räddningsinsatser, vidta åtgärder efter olyckor och medverka i krishantering.

Related documents