• No results found

I detta avslutande kapitel presenteras slutsatsen av den analys som genomförts mellan studiens teoretiska referensram och empiriska material. Det förs en diskussion gällande de utvärderingar som har skett i analysen och vi redogör för våra slutsatser. Kapitlet avslutas med förslag till vidare forskning baserat på vad denna studie har behandlat.

Studiens problemformulering är:

Hur ser sambanden mellan organisationens strategiska positionering och den strategiska ekonomistyrningens uppsättning av interorganisatoriska ekonomistyrningsmetoder ut?

I teorin framställs ett samband mellan den strategiska positioneringen och den strate-giska ekonomistyrningens uppsättning av interorganisatoriska ekonomistyrningsme-toder. I och med att de strategiska positioneringarna bygger på olika kärnvärden för att skapa konkurrensfördelar krävs ekonomistyrningsmetoder med skilda syften för upp-följning och utvärdering av verksamheten och dess aktiviteter. Genom att integrera ett interorganisatoriskt perspektiv på ekonomistyrningen bidrar de till att den blir mer stra-tegisk, alltså långsiktig och extern. SMA blir således ett vidare perspektiv på ekonomi-styrning vid sidan av det traditionella, då den med metoder för ekonomiekonomi-styrning utanför organisationsgränserna breddar beslutsunderlaget för företagsledningen. I denna studie utvärderades Norden Machinery AB, som har ett externt fokus. Företagets fokus på ex-tern orientering stämmer överens med hur teorin framställer dess betydelse för imple-mentering och användning av SMA. Teorin beskriver även hur kostnadshanteringen skiljer sig åt vilket påverkas av den strategiska positioneringen. Att urskilja från teorin har de interorganisatoriska ekonomistyrningsmetoderna tydliga samband med strategisk positionering då gemensamma karaktärsdrag går att urskilja faktorerna emellan. Gäl-lande SMA och interorganisatoriska ekonomistyrningsmetoder lägger teorin stor vikt vid att dessa är externt orienterade och att detta också är det huvudsakliga sambandet. I teorin är ekonomistyrningsmetoderna ett tillvägagångssätt för aktörer att arbeta med SMA, då metoderna bidrar till en extern och utvidgad ekonomistyrning.

Norden Machinery AB arbetar efter en differentieringsstrategi med visionen att bli kun-dens mest värdeskapande partner. Deras unika kunderbjudande är maskiner med hög

kvalitet och anpassningsbarhet med en hög servicenivå. Norden Machinery ABs diffe-rentiering inkluderar även service som erbjuds på eftermarknaden. Denna aktivitet ska bidra till ett långsiktigt värdeskapande partnerförhållande tillsammans med kunderna. Erbjudandets utformning har bidragit till att de inte kan konkurrera med lågt försälj-ningspris, eftersom den valda differentieringen är resurskrävande. Norden Machinery ABs kostnadshantering går även att härleda till teorin för differentieringsstrategi. För Norden Machinery AB handlar det om att reducera snarare än att minimera kostnaderna och då primärt kostnader som inte är relaterade till deras differentiering.

I Norden Machinery ABs verksamhetsstyrning återfinns ett flertal faktorer som utmär-ker SMA. Bland annat är ambitionen att upprätta täta relationer med externa aktörer så som kunder, leverantörer och agenter för att utveckla ett långsiktigt, gemensamt, vär-deskapande. Dessa långsiktiga relationer är viktigare för Norden Machinery AB än kort-siktig lönsamhet, då strategin syftar till att uppnå värdeskapande över en längre tid. Ur relationerna har Norden Machinery AB utvecklat och tagit till vara på kompetens som är svår att generera med kortsiktiga relationer. Relationerna har också bidragit till att extern information som är av både finansiell och icke finansiell karaktär och används för utvärdering och uppföljning av de externa aktörerna. Finansiell information används för att säkerställa att den långsiktiga relationen kan upprätthållas i termer av ekonomisk stabilitet, och den icke finansiella informationen används för att utvärdera kvalitetsa-spekter som leveranssäkerhet och ordererkännande, för att effektivisera värdeskapandet.

Den analytiska utvärderingen tyder på att Norden Machinery AB agerar på ett sätt som uppvisar en teoretisk samstämmighet med två av de interorganisatoriska ekonomistyr-ningsmetoderna som har en teoretisk sammankoppling med differentieringsstrategi. Dessa är VA och VE som kategoriseras av gemensamt värdeskapande, långsiktighet och extern, finansiell och icke finansiell information med syftet att styra mot de kärnvärden som karaktäriserar deras strategiska positionering. Norden Machinery AB har identifie-rat de externa aktörerna som viktiga faktorer för att uppnå ett högt värdeskapande. Ge-nom dessa partnerskap får de möjlighet att tillgodogöra sig kompetens och information som är avgörande för att erbjuda kunderna en differentierad helhetslösning.

Inledningsvis uppmärksammades avsaknaden av en generell definition och en medveten praktisk implementering av SMA i organisationer. Norden Machinery ABs nya vision

har tydliga karaktärsdrag av SMA så som ett långsiktigt fokus och ett värdeskapande tillsammans med externa aktörer. De samband som återfinns mellan de ekonomistyr-ningsmetoder som har urskilts i teorin och de metoder som återfinns i Norden Machinery ABs ekonomistyrning, kan bero på en organisk framväxt av ekonomistyr-ningsmetoder i samband med framtagandet av och arbetet mot den nya visionen.

SMA kräver stor kunskap och förståelse för att en lyckad implementering ska bli möj-lig. Den tar samtidigt mycket tid från andra uppgifter för företagens ekonomiavdelning-ar. Norden Machinery AB har inte uppmärksammat SMA som ett vidgat perspektiv på ekonomistyrning, vilket förklarar avsaknaden av en konkret implementering och an-vändning av interorganisatoriska ekonomistyrningsmetoder likt de som återfinns i teo-rin. Istället kompletterades den tidigare ekonomistyrningen med metoder som stödjer Norden Machinery AB i sin strävan efter att realisera den nya visionen. Detta har bidra-git till en avsaknad av en tydlig plan för vilka ekonomistyrnings som ska användas.

De samband som utvärderats i analysen mellan Norden Machinery ABs strategiska po-sitionering, SMA samt de interorganisatoriska ekonomistyrningsmetoder som används samverkar på ett sätt som efterliknar vad teorierna presenterar och som den konceptuella modellen har grundats på. Det i teorin framställda sambandet mellan den strategiska positioneringen och implementering av SMA går att utläsa, även om sambandet i denna utvärderande enfallsstudie verkar uppstå som en omedveten handling. Norden Machinery ABs differentiering tar uttryck i visionen och återfinns fortlöpande i det stra-tegiska arbetet. Dessutom har deras ekonomistyrning för avsikt att följa upp och utvär-dera faktorer som är specifikt anpassade för differentiering samtidigt som den inklude-rar faktorer som definieinklude-rar SMA. Positioneringen avspeglas även i de praktiskt använda interorganisatoriska ekonomistyrningsmetoderna då de i Norden Machinery ABs fall ämnar utvärdera faktorer som ligger till grund för deras differentieringsstrategi.

Teorin beskriver att sambanden mellan strategisk positionering, strategisk ekonomistyr-ning och uppföljekonomistyr-ningsarbete i form av ekonomistyrekonomistyr-ningsmetoder ska vara kombinerade och anpassade för att gynna implementeringen av strategin. Genomförd studie hos Nor-den Machinery AB uppmärksammade deras nuvarande vision, att vara kunNor-dens mest värdeskapande partner vilket genomsyrar företagets verksamhetsstyrning. Den tar ut-tryck i deras strategiska positionering, ekonomistyrningsmetoder samt deras

förhåll-ningssätt till externa aktörer, där företaget söker ett högt värdeskapande för den enligt Norden Machinery AB viktigaste externa aktören, kunden.

6.1 Förslag till vidare forskning

Denna studie har genomförts på ett område där empiriska undersökningar av teorins praktiska relevans endast finns i begränsad utsträckning och är ett empiriskt bidrag till SMA genom att den utvärderar den befintliga teorins presenterade samband. Studiens utformning har lämnat utrymme för vidare forskning på området för SMA. En vidare aspekt för forskning skulle vara att studera flertalet företag genom en flerfallsstudie. En sådan studie skulle kunna påvisa samband mellan faktorer så som strategisk positioner-ing, företagsstorlek och industri för att uppmärksamma samstämmigheter eller olikheter mellan dessa. För att fortsätta på samma spår som denna studie skulle en studie av ett företag som arbetar efter en differentieringsstrategi bidra med en djupare studie av just den strategiska positioneringen och SMA. Det skulle även kunna resultera i ett vidgat perspektiv gällande funktionen av SMA för ett differentierat företag. En sådan studie skulle dock kräva en annorlunda metod i och med att vår studie har följt en deduktiv ansats. Studieområdet skulle även kunna appliceras på en hel värdekedja där aktörernas relationer påverkas av deras interna strategier och ekonomistyrning. En sådan analys skulle kunna påvisa om ett externt samspel har den effekt som framställs i teorin och om företagen gemensamt gynnas av att implementera SMA i värdekedjan.

Referenser

Andersson, R. & Larsson. R.G. (2006) Boundless Value Creation. Växjö University Press: Växjö.

Agndal, H. & Nilsson, U. (2009) Interorganizational cost management in the exchange

process. Management Accounting Research, Volume 20, Issue 2, pp. 85-101

Athanassakos, G. (2007) Value-based management, EVA and stock price performance

in Canada. Management Decision, Vol. 45 Iss 9 pp. 1397 - 1411

Barney, J.B., (1986) Strategic factor markets: expectations, luck and business strategy. Manage. Sci. 31, pp. 1231–1241.

Bromwich, M., (1988) Managerial accounting definition and scope - from a managerial

view. Management Accounting (UK) 66 (8), pp. 26–27.

Bromwcih, M. (1989) The case for strategic management accounting: the role of

accounting information for strategy in competitive markets. Paper Department of

Accounting and finance, London School of Economics.

Bromwich, M. (1990) The case for strategic management accounting: the role of

accounting information for strategy in competitive markets. Accounting, Organizations

and Society, Vol. 15 Issue 1/2, pp. 27-46.

Bromwich, M., (1991) Accounting for Strategic Excellence. Working Paper. Depart-ment of Accounting and Finance, London School of Economics and Political Science.

Bromwich, M. and Bhimani, A. (1989) Management Accounting: Evolution not

Revo-lution. Chartered Institute of Management Accountants, London: CIMA.

Bromwich, M. & Bhimani, A. (1994) Management Accounting: Pathway to Progress. The Chartered Institute of Management Accountants. London: CIMA.

Buffa, E.S. (1984) Meeting the Competitive Challenge. Homewood, III: Dow Jones-Irwin,

Campbell-Hunt, C. (2000) What have we learned about generic competitive strategy? A

Meta-Analysis. Strategic Management Journal, Vol. 21, No. 2 pp. 127-154

Carlsson-Wall, M., Kraus, K., & Lind, J. (2015) Strategic management accounting in

close inter-organisational relationships. Accounting and Business Research, 45:1, pp.

27-54.

Christopher, M. (1998) Logistics and supply chain management. Strategies for reducing cot and improving service. Prentice Hall, London

Chartered Institute of Management Accountants, CIMA (1996) Management Accounting – Official Terminology. CIMA, London, UK.

Cool, K., & Dierickx, I., (1994) Commentary: investments in strategic assets: industry

and firm-level perspectives. Från: Shrivastava, P., Huff, A., Dutton, J. (Eds.), Advances

in Strategic Management, Vol. 10. JAI Press, Greenwich, CT, pp. 35–44.

Cooper, R. (1996) Costing techniques to support corporate strategy: Evidence from

Japan. Management Accounting Research, Vol. 7, Issue 2, pp. 219-246

Cooper, R., & Chew, B. W. (1996) Control Tomorrow’s Costs Through Todays’

De-sign. Harvard Business Review.

Cooper, R. & Slagmulder, R. (2004) Interorganizational cost management and

relat-ional context, Accounting, Organizations and Society, Volume 29, Issue 1, pp. 1-26.

Cooper, R. & Yoshikawa, T. (1994) Inter-organizational cost management systems:

The case of the Tokyo-Yokohama-Kamakura supplier chain. International Journal of

Crandall, R. & Diener, E. (1978) Ethics in Social and Behavioral Research. Chicago: University of Chicago Press

Dent, J. F. (1990) Strategy, Organisation and Control: Some Possibilities for

Accounting Research. Accounting, Organizations and Society, Vol. 15 Issue 1/2, pp. 3-24.

Gebrekidan, D. A., & Awuah, G. B. (2001) Interorganizational cooperation: a new

view of strategic alliances: The case of Swedish firms in the international market.

In-dustrial Managent Vol. 31, Issue 8, 1, Pages 679-693

Ghemawat, P., (2001) Strategy and the Business Landscape: Core Concepts. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.

Guilding, C. (1999) Competitor-focused accounting: an exploratory note. Accounting, Organizations & Society, 24(7), pp. 583-595

Horngren, C.T., Bhimani, A., Datar, S. & Foster, G., (2002) Cost Accounting: A

Mana-gerial Emphasis. Englewood Cliffs: Prentice Hall, London.

Johnston, H. R., & Vitale, M. A. (1988) Creating Competitive Advantage With

Interor-ganizational Information Systems. MIS Quarterly, 12(2), pp.153-165

Jørgensen, B. & Messner, M. (2010) Accounting and strategising: A case study from

new product development, Accounting, Organizations and Society, Volume 35, Issue 2,

pp. 184-204

Kumar, N., Stern, L. W., & Anderson, J, C. (1993) Conducting Interorganixational

Re-search Using Key Informants. Academy Of Management Journal, 36(6), pp. 1633-1651 Kumala, H. I. (2004) Developing cost management in customer–supplier relationships:

Langfield-Smith, K. (1997) “Management control systems and strategy: a critical

re-view”, Accounting, Organizations and Society, Vol. 22 Issue. 2, pp. 207-32.

Langfield-Smith, K. (2008) Strategic management accounting: how far have we come

in 25 years?, Accounting, Auditing & Accountability Journal, Vol. 21 Issue 2, pp.

204-28.

McLoughlin, D., & Horan, C. (2002) Market-as-networks: notes on a unique

un-derstanding. Journal of Business Research, 55, pp 535–543

Merriam, S. B. (2008) Fallstudien som forskningsmetod. Upplaga 1:16. Malmö: Holm-bergs AB.

Mohamed, A. A. & Jones, T. (2014) Relationship between strategic management

accounting techniques and profitability – a proposed model, Measuring Business

Excel-lence, Vol. 18 Iss 3 pp. 1 - 22

Mouritsen, J., Hansen, A., & Hansen, C, Ø. (2001) Inter-organizational controls and

organizational competencies: episodes around target cost management/functional ana-lysis and open book accounting. Management Accounting Research, Vol. 12, Issue 2,

pp 221-244

Nilsson, U. (2003) Product costing in interorganizational relationships. A supplier’s

perspective. JIBS Dissertation Series No. 019, Jönköping International Business School.

Nixon, B. & Burns, J., (2012) The paradox of strategic management accounting. Mana-gement Accounting Research, 23, pp 229 –244.

Norden Machinery AB (2013) Koncernredovisning. Kalmar: Norden Machinery AB https://www5-infotorg se.proxy.lnu.se/f30/view.htm?id=F165560606690&view=IMAL &viewFrom=VML

Ormanidhi, O., & Stringa, O. (2008) Porter’s Model of Generic Competitive Strategies. Business Economics, 43(3), p 55.

Shank, J.K. & Govindarajan, V. (1993), “Strategic Cost Management: The New Tool

for Competitive Advantage”, New York: The Free Press

Silverman, D. (2006) Interpreting qualitative data: methods for analyzing talk, text and

interaction. London: SAGE.

Patel, R. & Davidson, B. (2011) Forskningsmetodikens grunder: Att planera, genomföra

och rapportera en undersökning. Upplaga 4:1. Lund: Studentlitteratur AB.

Porter, M., (1980) Competitive Strategy: Techniques for Analysing Industries and

Com-petitors. New York: The Free Press.

Porter, M, E. (1985) Competitive Advantage – Creating and Sustaining Superior

Per-formance. The Free Press, New York

Porter, M.J. (1996) What is Strategy?, Harvard Business Review, Nov/Dec, Vol. 74 Issue 6, pp. 61-78.

Roslender, R. (1995) Accounting for Strategic Positioning: Responding to the Crisis in

Management Accounting. British Journal of Management, Vol. 6, pp 45-57.

Roslender, R. (1996) Relevance lost and found. Critical perspectives on the promise of management accounting. Critical Perspective on Accounting. Vol. 7, No. 5, pp 533-561

Roslender, R. & Hart, S.J. (2002) Integrating management accounting and marketing in

the pursuit of competitive advantage: the case for strategic management accounting,

Critical Perspectives on Accounting, Vol. 13, pp. 255-77.

Roslender, R. & Hart, S.J. (2003) In search of strategic management acounting:

the-oretical and feild study perspectives. Management Accounting Research, Vol. 14, No.

Seal, W., Cullen, J., Dunlop, A., Berry, T., & Ahmed, M. (1999) Enacting a european supply chain: a case study on the role of management accounting. Management Accounting Research 10 (3), pp. 303–322

Simmonds, K. (1981), “Strategic management accounting”, Management Accounting, Vol. 59 April, pp. 26-9.

Simons, R. (1987), “Accounting control systems and business strategy: an empirical

analysis”, Accounting, Organizations and Society, Vol. 12, pp. 357-74.

Simons, R. (1990), “The role of management control systems in creating competitive

advantage: new perspectives”, Accounting, Organizations and Society, Vol. 15 Issue

1/2, pp. 127-43.

Soljakova, L. (2012) Strategic Management Accounting Development During Last 30

Years, European Financial and Accounting Journal, Vol.7, no. 2, pp. 24-35

Taylor, S. J. & Bogdan, R. (1984) Introduction to Qualitative Research Methods. 2:a upplagan, Wiley: New York.

Vetenskapsrådet (2002) Forskningsetiska principer inom humanistisk

samhällsveten-skaplig forskning. Stockholm

Wright, P. (1987) A Refinement of Porter’s Strategies. Strategic Management Journal, Vol. 8 No. 1 (Jan. – Feb., 1987), pp. 93-101

Yoshikawa, T., Innes, J. & Mitchell, F. (1990) Cost Tables: A Foundation of Japanese

Cost Management. Journal of Cost Management for the Manufactoring Industry, pp.

30-36.

Yin. R.K. (2007) Fallstudier: Design och genomförande. Upplaga 1:1, Malmö: Liber

Yin. R. K. (1984) Case Study Research: Design and Methods. Beverly Hills, Califor-nia,: Sage

Muntliga källor

Axelsson, Göran; CFO Norden Machinery AB Kalmar (2015) Intervju 27 februari.

Axelsson, Göran; CFO Norden Machinery AB Kalmar (2015) Intervju 27 mars.

Axelsson, Göran; CFO Norden Machinery AB Kalmar (2015) Intervju 21 april.

Ekström, Anders; After Sales Director Norden Machinery AB (2015) Intervju 31 mars.

Hammarstedt, Lars; Sales Director Norden Machinery AB (2015) Intervju 31 mars.

Hammarstedt, Lars; Sales Director Norden Machinery AB (2015) Intervju 21 april.

Johansson, Thomas; CEO Norden Machinery AB (2015) Intervju 27 mars

Kindberg, Marcus; Purchasing Manager Norden Machinery AB (2015) Intervju 27 mars.

Kindberg, Marcus; Purchasing Manager Norden Machinery AB (2015) Intervju 21 april.

Bilagor

Bilaga A Tabell Intervjuguider

Namn Titel Intervjuguide Datum

Thomas Johansson VD 1 2015-03-27

Göran Axelsson CFO 0

1 6

2015-02-27 2015-03-27 2015-04-21

Lars Hammarstedt Sales Director 2

7 2015-03-31 2015-04-21

Anders Ekström After Sales Director 3 2015-03-31

Marcus Kindberg Purchasing Manager 4 5

2015-03-27 2015-04-21

Per Thursfors Kostnadscontroller 3 2015-03-27

Bilaga B Intervjuguide 0 - Förstudie

a. Berätta lite om dig själv.

b. Vad gör du på Norden Machinery AB? c. Vad gör Norden Machinery AB?

d. Vilken marknad agerar Norden Machinery AB på? e. Vad är ert kunderbjudande till marknaden?

f. Hur skulle du, i grova drag, definiera Norden Machinery ABs strategiska arbete? g. Hur skulle du, i grova drag, definiera Norden Machinery ABs

ekonomistyr-ningsmetoder?

h. Vilka medarbetare skulle du rekommendera oss att intervjua? i. Får vi återkomma?

Bilaga C Intervjuguide 1

a. Får vi använda Ditt namn när vi sammanställer intervjun? b. Får vi spela in intervjun?

Allmänt

a. Berätta lite om Dig själv.

Norden Machinery AB – Vision, Mission & Mål

a. Beskriv Norden Machinery ABs övergripande målsättning?

b. Hur skulle Du beskriva att Norden arbetar för att uppfylla sin målsättning? c. Hur nischar Ni er? (Differentierade eller Kostnadseffektiva)

i. Vilket kundsegment riktar ni Er mot?

d. Hur vill Du beskriva företagets utveckling i förhållande till Era konkurrenter? e. Vad har Ni för mål med Er framtid?

Ekonomistyrning

a. Vad fokuserar Ni på när Ni styr organisationen?

b. Ser du någon koppling mellan Norden Machinery ABs styrverktyg och strategi? i. Om ja, kan Du beskriva hur detta uppfylls?

c. Granskar Ni era produkter med syftet att förbättra produkterna eller att minska kostnader?

i. Kan Du beskriva hur det arbetet ser ut?

d. Hur beskriver du användandet av ekonomistyrning samt den information som den bidrar med?

Övriga frågor

a. Har Du något annat att tillägga som Du anser kan bidra till vårt arbete? b. Får vi återkomma till Dig om vi behöver ställa fler frågor?

Bilaga D Intervjuguide 2

a. Får vi använda Ditt namn när vi sammanställer intervjun? b. Får vi spela in intervjun?

Allmänt

a. Berätta lite om Dig själv

Norden Machinery AB – Vision, Mission & Mål

a. Beskriv Norden Machinery ABs övergripande målsättning?

b. Hur skulle Du beskriva att Norden arbetar för att uppfylla sin målsättning? c. Hur nischar Ni er? (Differentierade eller Kostnadseffektiva)

i. Vilket kundsegment riktar ni Er mot?

d. Hur vill Du beskriva företagets utveckling i förhållande till Era konkurrenter? e. Vad har Ni för mål med Er framtid?

Externa aktörer

Kunder

a. Hur ser arbetet med kundrelationer ut?

b. Hur arbetar Ni för att säkerställa kundvärdet för era produkter? c. Hur behandlar ni kundspecifika önskemål?

Leverantörer

a. Hur ser arbetet med Era leverantörer ut?

b. Kan Ni påverka Era leverantörers aktiviteter? – Hur?

c. Sker det något uppföljningsarbete gällande Era leverantörer? Konkurrenter

a. Hur ser konkurrenssituationen ut på Er marknad?

b. Sker det någon kartläggning av Norden Machinery ABs konkurrenters aktivite-ter?

a. Vägs det in i Er verksamhetsstyrning?

Övriga frågor

a. Har Du något annat att tillägga som Du anser kan bidra till vårt arbete? b. Får vi återkomma till Dig om vi behöver ställa fler frågor?

Bilaga E Intervjuguide 3

a. Får vi använda Ditt namn när vi sammanställer intervjun? b. Får vi spela in intervjun?

Allmänt

b. Berätta lite om Dig själv.

Norden Machinery AB – Vision, Mission & Mål

a. Beskriv Norden Machinery ABs övergripande målsättning?

b. Hur skulle Du beskriva att Norden arbetar för att uppfylla sin målsättning? c. Hur nischar Ni er? (Differentierade eller Kostnadseffektiva)

i. Vilket kundsegment riktar ni Er mot?

d. Hur vill Du beskriva företagets utveckling i förhållande till Era konkurrenter? e. Vad har Ni för mål med Er framtid?

Externa aktörer

Kunder

a. Hur ser arbetet med kundrelationer ut?

b. Hur arbetar Ni för att säkerställa kundvärdet för era produkter? c. Hur behandlar ni kundspecifika önskemål?

d. Sker det något uppföljningsarbete gällande era kunder? Leverantörer

a. Hur ser arbetet med Era leverantörer ut?

b. Sker det något uppföljningsarbete gällande Era leverantörer? Konkurrenter

a. Hur ser konkurrenssituationen ut på Er marknad?

b. Sker det någon kartläggning av Norden Machinery ABs konkurrenters aktivite-ter?

c. Vägs det in i Er verksamhetsstyrning?

Övriga frågor

a. Har Du något annat att tillägga som Du anser kan bidra till vårt arbete? b. Får vi återkomma till Dig om vi behöver ställa fler frågor?

Bilaga F Intervjuguide 4

a. Får vi använda Ditt namn när vi sammanställer intervjun? b. Får vi spela in intervjun?

Allmänt

a. Berätta lite om Dig själv.

Norden Machinery AB – Vision, Mission & Mål

a. Beskriv Norden Machinery ABs övergripande målsättning?

Related documents