• No results found

Att skapa en grafisk profil med tillika informationsmaterial åt ett företag är en lång och omfattande process. För att få fram rätt information och kunna förbättra befintlig information krävs det att man gör analyser och undersökningar. Det är viktigt att veta att de grafiska profilernas omfattning skiljer sig mycket företag emellan eftersom profilen bygger på företagens specifika, mål, behov,

förutsättningar och önskemål. Att klargöra dem är nyckeln till en användbar grafisk profil.

Hur skapar man en grafisk profil åt ett företag? Först och främst är det som sagt viktigt att utföra en grundlig analys av företaget. Analysera företagets förutsättningar och behov för att få reda på hur omfattande profilen bör vara, hur den är tänkt att användas och av vilka. Ta också reda på målet med den grafiska profilen, vad vill företaget egentligen uppnå med profilen? Tänk dessutom på att logotypen är väsentlig i arbetet då det är företagets mest använda icke-verbala

igenkänningssymbol.

Nedan redogör vi för en modell som skulle kunna passa för att ta fram en grafisk profil åt vilket företag som helst. Modellen har vi själva tagit fram och med viss modifiering arbetat efter. Vi anser att användandet av den har försett oss med lämpligt underlag för vårt arbete.

Grafisk profil efter företagets behov

Följande frågor bör ställas för att få en bra grund att stå på vid skapandet av en grafisk profil. Ta reda på så mycket du kan om bakgrunden till företagets mål med profilen men glöm heller inte att undersöka hur det befintliga materialet uppfattas av de anställda (de kan ha en helt annan syn på saken än ledningen).

- Vad är målet med förändringen?

- Hur kommunicerar företaget externt idag?

- Var ligger problemen i den nuvarande kommunikationen? o Enligt företagets ledning/uppdragsgivare/anställda? - Finns det något befintligt material företaget använder sig av idag?

o Hur ser det ut?

o Fyller materialet sitt syfte? o Vad kan göras bättre? o Behövs något helt nytt?

o Hur uppfattas materialet av företaget? - Hur ser logotypen ut?

o Fungerar den? o Kan den förbättras?

o Hur uppfattas den av företaget? o Vilket intryck ger den?

43

Analysera målgruppens behov

Därefter är det lämpligt att göra en målgruppsanalys (att lokalisera målgruppen och ta reda på deras gemensamma egenskaper) samt att göra en undersökning angående hur de uppfattar det befintliga materialet. Välj därför ut en representativ del av målgruppen (ta hjälp av företagets kännedom om sin målgrupp för att hitta rätt representanter) och matcha det med hela målgruppens behov. Eftersom målgruppen är de som ska ta del av kommunikationsmaterialet är de därför nyckeln till att hitta bristerna i den befintliga kommunikationen. Information som inte kan avkodas rätt av sin målgrupp är värdelös. Ställ frågor som följande:

- Vad behöver kunderna veta om företaget? - Vad vill kunderna ha för information?

- Hur uppfattas det befintliga materialet av målgruppen? o Tryck

 Vilken information bör ingå i till exempel en broschyr? o Webb

 Vilken information förväntar målgruppen att hitta på webbplatsen?

o Logotyp

 Känns logotypen igen?

- Anser de att det finns några brister i den nuvarande kommunikationen?

Omvärldsanalys

Att också titta på företagets omvärld är viktigt för att se hur bland annat

konkurrenterna kommunicerar, hur de presenterar sig själva, vilka färger etc. är mest förekommande och vad bör företaget göra för att kunna sticka ut mot dem? I en omvärldsanalys kan man också leta efter inspiration samt konstatera var bristerna ligger och vända det till företagets fördel.

- Hur ser företagets marknad ut?

- Vilken position har de gentemot sina konkurrenter? o Vill de förändra sin position? Varför/Varför inte? - Hur uppfattas företaget idag?

o Hur vill företaget uppfattas?

- Har företaget någon spjutspetskompetens i jämförelse till sina konkurrenter? o Hur kan det lyftas fram på bästa sätt?

Grafisk form

För att skapa ett enhetligt material måste samtliga beståndsdelar fungera i alla kommunikationskanaler, det vill säga både i tryck och på webb. Något vi har kommit på i efterhand är att man först bör sammanställa den grafiska profilen så långt det går och sedan göra ändringar allt eftersom man arbetar praktiskt. Detta kan dock vara svårt då man ofta måste prova sig fram i det praktiska arbetet för att se vilken bild eller vilken teckenstorlek som passar bäst och som fungerar både i tryck och på webb.

45

- Går den grafiska profilen att applicera på både tryck och webb? o Bilder?

o Grafiska element? o Färger?

o Teckensnitt? o Layout?

Undersökning av det nya materialet

För att fastställa att det nyframtagna materialet är en förbättring bör undersökningar göras. Testa materialet både på målgruppen och utomstående för att få bästa möjliga respons. Målgruppen upptäcker förhoppningsvis fördelar/brister gällande det

innehållsmässiga medan ett par objektiva ögon kan se helheten på ett annat sätt. - Tilltalar det nya materialet målgruppen?

o Vad kan förbättras ytterligare?

- Testa även materialet på utomstående som inte vet vilka företaget är. o Signalerar logotypen rätt bransch?

o Ser de en enhet i det framtagna materialet?

 Verkar det komma från ett och samma företag? o Hur uppfattas företaget?

 Seriöst/Oseriöst?

Bearbeta därefter den grafiska profilen och informationsmaterialet utefter de resultat som frambringades under undersökningen.

Med andra ord krävs en ordentlig analys av både företag och målgrupp för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Vi har i det här arbetet framställt en grafisk profil åt industriföretaget PEPAB Produktionspartner AB. Profilen är anpassad till deras kommunikativa behov och förutsättningar.

Då logotypen är ett företags mest förekommande igenkänningssymbol har vi till stor del utgått från den i vår formgivning av det resterande materialet. Företag idag är i behov av enhetlig extern kommunikation då vi bokstavligen bombarderas av information på en daglig basis. Ett enhetligt uttryck kan vara skillnaden mellan att kunna sticka ut eller slås ut på marknaden.

46

Related documents