• No results found

Slutsats

In document Volkswagen – Ett globalt fusk (Page 55-64)

Utsläppsskandalen hos Volkswagen har ännu idag (1:a december 2015) inte haft någon glo-bal inverkan på dess bilförsäljning runt om i världen, med reservation för vissa länder. Fak-tum är att vår analys visar att Volkswagen har ökat sin försäljning för oktober, sett till okto-ber föregående år. Däremot kan vi se att det har funnits och finns en rädsla att utsläppsskan-dalen inte är isolerad till Volkswagen, utan att även andra bilmärken har använt sig av lik-nande metoder. Detta ledde inledningsvis till att många av de större biltillverkarna fick se sitt bolagsvärde avta. Det tog sig uttryck i form av att aktiekurserna föll kraftigt i bolag som Volkswagen, BMW, Daimler som äger Mercedes och Toyota.

När det kommer till huruvida börstappet motsvaras av de böter och den ryktesförändring som bolaget riskerar, så har analysen visat att de bötesbelopp som omnämns, med råge överträffar förändringen av bolagsvärderingen. Om dessa belopp kommer att fastställas rå-der det ingen tvekan om att Volkswagen kommer att få svårt att överleva. Detta då bötesbe-loppen har ryktats bli ända upp till 78,6 miljarder Euro, samtidigt som bolagsvärdet uppgår till ca 53 miljarder Euro.

Om vi får tro dessa uppgifter, så står inte bötesbeloppet i rimlig paritet med bolagsvärdet.

D.v.s. förutsatt att bötesbeloppet kommer att fastställas till 78,6 miljarder Euro så kommer

Figur 14 – Stapeldiagram över aktievärdet sett över en tremånaders period för olika bilföretag Google finance

dessa orsaker skulle kunna vara att det inte är någon av de inblandade aktörerna som tjänar på en konkurs, då deras fordringar efter att bolaget likviderats, kommer att avsägas. I de flesta fall brukar bolaget nå ett lägre bötesbelopp mot att de tar fram en betalningsplan där de visar på hur de ska kunna betala stora delar av sina fodringar, fast att de då kommer att gälla över en längre period. Det kan få underleverantörer att gå på knäna, minska framtida skatteintäkter och jobbtillfällen. Detta ligger i linje med vår anonyma källas tankegångar (Anonym, 2015).

Likt Boliden så handlade BP:s skandal i större utsträckning om misstag och olyckor än aktiv manipulation och fusk med siffror och motorer, som var fallet för VW och Enron. Dessutom så handlar BP och Bolidens produkter om insatsvaror snarare än en färdig produkt, detta kan medföra att det märks i mindre omfattning av konsumenterna vilket gynnar företaget gente-mot fallet med VW. Däregente-mot har vi kunnat utläsa från Bolidens årsredovisningar att årsvins-terna initialt sjönk åren efter skandalen ägt rum. På senare tid verkar dock lönsamheten ha tilltagit igen, men jämförelsen riskerat att bli en aning haltande då Boliden återigen har blivit ett publikt bolag. Att säga huruvida konsumenterna hade reagerat på ett aktivt fusk som i fallet med Enron är svårt att dra slutsats av då de gick i konkurs. Men av det vi har sett hittills så verkar det som att marknaden är förlåtande, detta då BP och Boliden återgått till normala vinster några år efter skandaldatumen. VW har ännu inte märkt av några större försäljnings-dippar globalt sett tiden skandalen.

Utöver att bötesbeloppet lär hamna i det lägre spannet så kan vi från teori och analys dra slutsatsen att tydlighet över vilka åtgärder som ska sättas in, och att på ett trovärdigt sätt be-skriva hur dessa skall fungera och kontrolleras, är en viktig faktor för att återfå förtroendet för bolaget. Det hänger även ihop med möjligheten att återuppbygga det förlorade kund- och varumärkesvärdet som gått förlorat vid tidpunkten för skandalen. Internt så bör VW även decentralisera och bli av med den maktkultur som verkar råda. Vågar ingen lämna in avvikelser så kommer inte heller bolaget att utvecklas. Vidare kan vi även se att kund- och varumärkesvärdet inte har minskat så som media befarat. Faktum är att statistik visar att försäljningen snarare har ökat något efter att skandalen blivit omskriven.

Granskningsorganen behöver under miljönämndernas uppsyn bli betydligt bättre att upp-täcka detta. Hur kan det ha gått så länge utan att uppupp-täckas? Mer resurser och fler gransk-ningsvarianter bör tillkomma mot såväl utsläpp som tillverkningen. Kanske är Teslas elbil en miljöbov i framtiden på grund av dess miljöfarliga litium i batterierna?

Volkswagen har också ett stort socialt ansvar då staden Wolfsburg närmast kan liknas vid en större bruksort, uppbyggt kring Volkswagen och dess tillverkning. Därmed spelar Volkswa-gens agerande en avgörande roll för hur framtiden för staden och dess invånare kommer att se ut. Sämre konkurrenskraft från företagets sida kommer att påverka arbetstillfällena för staden markant, dessutom är skatteintäkterna för staden helt avgörande beroende på hur det går för Volkswagen. VW finansierar det mesta i staden. Av Wolfsburgs 125 000 invånare jobbar ca 72 000 på Volkswagen (Berggren, 2015).

Det påverkar även hela Tysklands BNP. I analysen såg vi att VW:s export står för enorma summor och hela bilsektorn för nästan 20% av landets BNP.

Vidare så vet vi att Tyskland är EU:s största ekonomi och fungerar som en accelerator för hela Euroområdet. I skrivande stund så finns det dessutom flertalet kriser inom EU t.ex. flyk-tingkatastrofen och Greklands kollaps. Då är det minsta som EU behöver en uppbromsning i Tysklands export via en konkurs i VW. Det skulle innebära minskande BNP både via inhemsk konsumtion och export, som i sin tur betyder lägre köpkraft vid rådande prisnivå, vilket och ger incitament till ett lägre likviditetsbehov som visserligen bäddar för lägre räntenivåer, dock så är de redan på botten i EU. Det skulle det enbart bli en förvärring av den reala eko-nomin. Mängder av människor både inom VW och dess underleverantörer skulle gå arbets-lösa. Staten skulle få lägre intäkter och högre utgifter i en redan rådande svår ekonomi. Med andra ord en konkurs som ingen skulle tjäna på, samma sak var det i fallet med Chrysler och GM där amerikanska staten gick in och räddade bolagen.

Ur analysen så kan vi se att media har en tendens att överdriva skandaler och dess kostna-der, samt spekulera onödigt mycket i förhållande till den kunskap den aktuella journalisten besitter. Detta renderar ofta i att de siffror som cirkulerar i media rörande böter, skadestånd och dylikt är en smula överdrivna. Däremot brukar aktiemarknaden ha en bättre uppfattning om vad kostnaden för bolaget kommer att landa i, när alla utredningar kring skandalen är färdiga. En av dessa orsaker skulle kunna vara att det är många experter och vanliga place-rare som gör bedömningar över rådande situation, vilket då resulterar i att aktien kommer att värderas till någon form av medelvärde av vad de mest kapitalstarka aktörerna anser bo-laget vara värt.

Referenser

Aktiespararna, 2015. Aktiespararna. [Online] -A

Available at: http://www.aktiespararna.se/templates/ContentPage.aspx?id=6052 [Använd 3 12 2015].

Audi, 2015. Audi. [Online]

Available at: http://www.audi.se/se/brand/sv/company/audi_history/companies_and_brands.html [Använd 10 11 2015].

Affärsvärlden, 2015. Affärsvärlden. [Online]

Available at: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3935382.ece [Använd 1 12 2015].

Aktiespararna, 2015. Aktiespararna. [Online] -B Available at: http://www.aktiespararna.se/aktier [Använd 25 11 2015].

Andersson, A., 2015. Automotorsport. [Online]

Available at: http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20151005/vw-skandalen-kan-kosta-731-miljarder

[Använd 20 11 2015].

Anonym, 2015. Svenskt finansiellt bolag [Intervju] (3 12 2015).

Aradi, P., 2015. MOGI. [Online]

Available at: http://www.mogi.bme.hu/TAMOP/jarmurendszerek_iranyitasa_angol/book.html [Använd 13 11 2015].

Berggren , J.-E., 2015. Expressen. [Online]

Available at: http://bloggar.expressen.se/berggren/2015/11/02/ingen-skandaleffekt-pa-siffrorna-for-oktober/

[Använd 27 11 2015].

Berggren, J.-E., 2015. Expressen. [Online]

Available at: http://www.expressen.se/motor/dyster-stamning-i-vws-hemstad-wolfsburg/

[Använd 17 11 2015].

Bolagsverket, 2015. Bolagsverket. [Online]

Available at: http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/starta/aktier/aktieslag-1.3163

[Använd 25 11 2015].

Boliden, 2015. Boliden. [Online]

Available at: http://www.boliden.com/sv/Hallbarhet/I-fokus/Dammbrottet-1998-vid-gruvan-Los-Frailes-i-Spanien/

[Använd 26 11 2015].

Brant, P., 2013. Automotorsport. [Online] -A

Available at: http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20130528/volkswagen-firade-75-arsjubileum-i-tysthet

[Använd 11 November 2015].

Brant, P., 2015. Automotorsport. [Online] -B

Available at: http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20150413/storbrak-i-volkswagens-ledning-winterkorn-mot-piech

Brant, P., 2015. Automotorsport. [Online]

Available at: http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20150512/audi-tar-over-gula-ledartrojan-storre-an-bmw-och-mercedes

[Använd 09 11 2015].

builder, C., 2015. CBA builder. [Online]

Available at: http://www.cbabuilder.co.uk/Discount1.html [Använd 18 11 2015].

Charles Lee, R., 2014. Quora. [Online]

Available at: https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-strict-liability-and-absolute-liability-in-criminal-law

[Använd 25 11 2015].

Damodaran, A., 2007. New York University. [Online]

Available at: http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/pdfiles/ovhds/capstr.pdf [Använd 26 11 2015].

Daruvala, D., 2015. Kau.se - Kurstorget - Mikroekonomi. [Online]

Available at:

http://www.student.kau.se/kurstorg/files/1/C10B9958055fe16EFCgrLT32B15A/11%20Kap%2030-31.pdf

[Använd 18 11 2015].

Degerfeldt, B., 2011. Svenska Dagbladet. [Online]

Available at: http://www.svd.se/tioarsjubileum-for-enronskandalen [Använd 23 11 2015].

Delin, M., 2015. Dagens nyheter. [Online]

Available at: http://www.dn.se/nyheter/sverige/friskolor-tjanar-miljoner-pa-kryphal-i-lagen/

[Använd 21 12 2015].

E-conomic, 2015. E-conomic. [Online]

Available at: https://www.e-conomic.se/bokforingsprogram/ordlista/nuvaerde [Använd 17 11 2015].

Ekonomi och finansnyheterna, 2015. Ekonomi och finansnyheterna. [Online]

Available at: http://www.efn.se/nyhetsrummet/nyhetsrummet-17-nov-2015/

[Använd 23 11 2015].

Elan , J., 2015. Afonbladet. [Online]

Available at: http://www.aftonbladet.se/bil/article21862657.ab [Använd 1 12 2015].

Expowera, 2015. Expowera. [Online]

Available at: http://www.expowera.se/mentor/foretaget/tillvaxt_foretagskop.htm [Använd 18 11 2015].

Affärsvärlden, 2015. Affärsvärlden. [Online] -A

Available at: http://www.affarsvarlden.se/affarsjuridik/article3936133.ece [Använd 16 11 2015].

Affärsvärlden, 2015. Affärsvärlden. [Online] -B

F., 2015. Veckans Affärer. [Online]

Available at: http://www.va.se/nyheter/2015/10/06/bps-nota-for-oljekatastrofen-2010/

[Använd 10 11 2015].

finance, G., 2015. Google finance. [Online] -A Available at:

https://www.google.com/finance?chdnp=0&chdd=0&chds=1&chdv=1&chvs=maximized&chdeh=0&c hfdeh=0&chdet=1447275600000&chddm=555412&chls=IntervalBasedLine&q=NYSE:BP&ntsp=0&ei=

hSNPVvClA83HsAGShaTQCA [Använd 16 11 2015].

finance, G., 2015. Google finance. [Online] -B Available at:

https://www.google.com/finance?chdnp=0&chdd=0&chds=1&chdv=1&chvs=maximized&chdeh=0&c hfdeh=0&chdet=1308340800000&chddm=164548.99999999997&chls=IntervalBasedLine&q=NYSE:B P&ntsp=0&ei=l9dJVum_F8qosgHv15PACw

[Använd 16 11 2015].

Finance, G., 2015. Google finance. [Online] -C Available at:

https://www.google.com/finance?chdnp=0&chdd=0&chds=1&chdv=1&chvs=maximized&chdeh=0&c hfdeh=0&chdet=1447259400000&chddm=20785&chls=IntervalBasedLine&q=ETR:VOW3&ntsp=0&ei

=xhxPVqjRJpPjsgG2pIHgCA [Använd 20 11 2015].

Finwire, 2015. Affärsvärlden. [Online] -C

Available at: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3941254.ece

Gianuzzi, M., 2015. Swedbank. [Online]

Available at: http://www.swedbankff.se/foretag/nyhetsarkiv/81-vaerdering-i-tre-steg [Använd 17 11 2015].

Gustafsson, A., 2015. UA-akademin - Unga Aktiesparares utbildningsserie, Stockholm: Aktiespararna.

Hadas, E., 2015. Reuters. [Online]

Available at: http://blogs.reuters.com/breakingviews/2015/10/14/edward-hadas-vw-like-bp-took-the-wrong-chances/

[Använd 16 11 2015].

Hagerud, G., 2002. Nationalencyklopedin. [Online]

Available at: http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%c3%a5ng/kapitalmarknad [Använd 17 11 2015].

Helgesson Svenske, K., 2015. Sydkusten. [Online]

Available at: http://sydkusten.es/sk/71/a/22230/aznalcollar-i-bolidens-kolvatten [Använd 26 11 2015].

Hellekant, J., 2014. Svenska Dagbladet. [Online]

Available at: http://www.svd.se/oljekatastrof-ger-bp-ny-miljardsmall

Hellier, D., 2015. The Guardian. [Online]

Available at: http://www.theguardian.com/business/2015/sep/26/former-bp-boss-on-vw-scandal-big-crises-overreact

[Använd 12 1 2016].

Investopedia, 2015. Investopedia. [Online] -A

Available at: http://www.investopedia.com/terms/n/npv.asp [Använd 18 11 2015].

Investopedia, 2015. Investopedia. [Online] -B

Available at: http://www.investopedia.se/lexikon/a/aktiemarknad [Använd 25 11 2015].

Investopedia, 2015. Investopedia. [Online] -C

Available at: http://www.investopedia.se/lexikon/a/aktie/

[Använd 25 11 2015].

Investopedia, 2015. Investopedia. [Online] -D

Available at: http://www.investopedia.com/terms/c/corporategovernance.asp [Använd 27 11 2015].

Ivan, L., 2015. Danske Invest. [Online]

Available at:

http://www.danskeinvest.se/web/show_page.news_and_video?p_nId=2333&p_vPage=0000021387 _NEWS_NEWS

[Använd 12 11 2015].

Johansson, S., 2015. Svenska Dagbladet. [Online]

Available at: http://www.svd.se/foretagsskandalerna-som-blivit-film/#sida-7 [Använd 11 11 2015].

Konjunkturinstitutet, 2008. Konjunkturinstitutet. [Online]

Available at:

http://www.konj.se/download/18.70c52033121865b13988000104845/Den+finansiella+krisen+%E2

%80%93+utveckling+under+2008.pdf [Använd 23 11 2015].

Kulander, K.-E., 2005. Dammolycka vid Los Frailes , Los Frailes, Sevilla : Karl-Erik Kullander.

Longley , A. & Robinson , B., 2015. Bloomberg Finance. [Online]

Available at: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-10-06/volkswagen-stock-chart-starting-to-look-like-bp-after-oil-spill

[Använd 24 11 2015].

Investopedia, 2014. Investopedia. [Online] -E

Available at: http://www.investopedia.se/artiklar/finanskrisen-2008--vad-haende-egentligen/

[Använd 11 11 2015].

Morck, R., 2010. Alberta School of Business. [Online]

Available at: https://business.ualberta.ca/-/media/B6DB764C23204EE7BC9117EF953F4C06 [Använd 25 1 2016].

Mothander, J., 2015. Expressen. [Online]

N., 2015. Nationalencyklopedin. [Online]

Available at: http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/stora-talens-lag [Använd 18 12 2015].

Naturvårdsverket, 2015. Naturvårdsverket. [Online]

Available at: http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/

[Använd 23 11 2015].

N. D., 2015. Dagens industri. [Online]

Available at: http://www.di.se/artiklar/2015/12/2/volkswagen-paniklanar-185-miljarder/

[Använd 4 12 2105].

Petersson, J. & Sandström, J., 2013. Varumärkesbyggande och dess påverkan på anställdas attityder:

En tvärsnittsstudie, Jönköping: Högskolan för lärande och kommunikation, HLK, Sektionen för pedagogik och psykologi.

Pröckl , E., 2015. Ny teknik. [Online]

Available at: http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3940305.ece [Använd 12 11 2015].

Rabé, M., 2013. Teknikensvärld. [Online] -A

Available at: http://teknikensvarld.se/europas-mest-salda-bilmarken-och-bilmodeller-2012-119291/

[Använd 09 11 2015].

Rabe, M., 2015. Teknikens värld. [Online] -B

Available at: http://teknikensvarld.se/volkswagens-fusk-kan-vara-lagligt-211690/

[Använd 21 12 2015].

Rauwald, C., 2015. Bloomberg Finance. [Online]

Available at: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-19/vw-said-to-suspend-5-year-investment-plan-to-weather-scandal

[Använd 27 11 2015].

Ring, E., 2010. Svenska Dagbladet. [Online]

Available at: http://www.svd.se/bp-verkar-inte-ha-haft-kontroll-pa-situationen_5280653 [Använd 19 11 2015].

Rosén, H., 2008. Dagens nyheter. [Online]

Available at: http://www.dn.se/ekonomi/sa-funkar-finanskrisen/

[Använd 11 11 2015].

Rydén, D., 2013. Sydsvenskan. [Online]

Available at: http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/bp-och-oljeutslappet-i-mexikanska-golfen/

[Använd 18 12 2015].

S., 2015. Swedbank. [Online]

Available at:

http://swedbank-aktiellt.se/2015/september/volkswagen_inget_problem_for_skf_och_autoliv.csp [Använd 1 12 2015].

Seabury, C., 2015. Investopedia. [Online]

Available at: http://www.investopedia.com/articles/stocks/09/enron-collapse.asp [Använd 25 1 2015].

Sidea, E., 2005. Aktiespararna. [Online]

mot-ljusare-tider/

[Använd 12 11 2015].

Sten , F., 2015. Yle. [Online]

Available at: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/08/dieselgate-kan-gynna-bensinmotorn [Använd 11 11 2015].

Strandberg, L., 2010. Svenska Dagbladet. [Online]

Available at: http://www.svd.se/sa-har-oljejattarna-klarat-sig-sedan-bp-katastrofen [Använd 16 11 2015].

Surowiecki , J., 2005. The Wisdom of Crowds. 1:a red. u.o.:Anchor Books.

Söderholm, E., 2011. Automotorsport. [Online]

Available at: http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20110918/volkswagen-vill-bli-storst-satsar-600-miljarder

[Använd 1 12 2015].

Privata Affärer, 2007. Privata Affärer. [Online]

Available at: http://www.privataaffarer.se/nyheter/fakta-enronskandalen-52098 [Använd 11 11 2015].

Dagens nyheter, 2010. Dagens nyheter. [Online] -A

Available at: http://www.dn.se/nyheter/varlden/oljespillet-vaxande-politisk-skandal/

[Använd 17 12 2015].

Svenska Dagbladet, 2010. Svenska Dagbladet. [Online]

Available at: http://www.svd.se/brister-kanda-langt-fore-oljeolycka [Använd 19 11 2015].

SVT, 2010. Svt. [Online]

Available at: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/brister-kanda-langt-fore-oljeolycka [Använd 19 11 2015].

Dagens nyheter, 2015. Dagens nyheter. [Online] -B

Available at: http://www.dn.se/ekonomi/volkswagen-i-forskningstoppen/

[Använd 1 12 2015].

Thalberg, B., u.d. Nationalencyklopedin. [Online]

Available at: http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/marknadsekonomi [Använd 12 11 2015].

Thomasfolk , M., 2015. Mailkonversation [Intervju] (7 12 2015).

Times, F., 2015. Financial Times. [Online]

Available at: http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=VOW3:GER [Använd 11 11 2015].

Uhrus, H., 2015. mynewsdesk. [Online]

Available at: http://www.mynewsdesk.com/se/uhrvis/pressreleases/vw-skandalen-en-stoerre-katastrof-aen-befarat-saa-ska-den-hanteras-1226136

[Använd 26 11 2015].

Verksamt, 2015. Verksamt. [Online]

Valuta.se, 2015. Valuta. [Online]

Available at: http://www.valuta.se/

[Använd 16 11 2015].

Welch, I., 2013. Corporate Finance - An Introduction, Providence: Library of Congress Cataloging-in-Publication Data.

Åkesson, H., 2015. Svenska Dagbladet. [Online]

Available at: http://www.svd.se/schweiz-forbjuder-forsaljning-av-volkswagen [Använd 24 11 2015].

In document Volkswagen – Ett globalt fusk (Page 55-64)

Related documents