• No results found

Här presenteras studiens slutsatser följt av en avslutande diskussion kring studiens resultat. Avslutningsvis ges förslag på framtida forskning kring ämnen som uppsatsen har väckt nyfikenhet kring.

5.1 Slutsatser

Studiens frågeställningar presenteras återigen med en sammanfattad slutsats för att ge en övergripande bild av arbetet. Dessa frågor hjälper att svara på syftet som var att undersöka om små företag arbetar med CSR och om de i sådana fall marknadsför och planerar sitt arbete strategiskt samt om de upplever att det gynnar dem ekonomiskt.

Arbetar små företag med CSR?

Studien visar att majoriteten av företagen arbetar med CSR oavsett storlek. Varför de arbetar med CSR är av stor variation. Oberoende av vilken omsättningskategori de faller under har majoriteten av alla tillfrågade svarat ja på frågan om de arbetar med CSR vilket tyder på att det inte finns ett samband mellan storlek på företaget och arbete med CSR.

Marknadsför små företag sina CSR-aktiviteter?

Vår studie visar att många företag marknadsför sina CSR-aktiviteter, dock är det fortfarande en lika stor siffra som inte gör det. I den näst minsta omsättningskategorin var det fler företag som uppgav att dem inte marknadsförde CSR-arbetet i jämförelse mot de företag i den högsta omsättningskategorin. Dock kan inget tydligt samband mellan storleken på företagen och marknadsföring urskiljas.

Planerar små företag sina CSR-aktiviteter strategiskt?

Majoriteten av Stockholms småföretag planerar inte sitt CSR-arbete strategiskt. Den strategiska planeringen av CSR-arbetet visade sig variera mellan alla kategorier. Dock ökade den strategiska planeringen av CSR i samband med högre omsättning, därför kan ett tydligt samband urskiljas mellan storleken på företagen och dess strategiska planering.

Gynnar det små företag att använda sig av CSR ur ett ekonomiskt perspektiv?

Majoriteten av de små företagen i studien upplever inte att CSR-arbetet kostar mer än vad det tillför företaget. Därför gynnas småföretag av att arbeta med Corporate Social Responsibility ur ett ekonomiskt perspektiv enligt studien. För den allra minsta omsättningskategorin var det oklart om de gynnades ekonomiskt eller inte då de uppgav att de inte visste. Ett visst samband kan utskiljas då de större företagen uppgav i större mån att CSR gynnar de ekonomiskt.

5.2 Avslutande diskussion

Intressant att diskutera och reflektera över är att det är så pass vanligt att små företag i Stockholm arbetar med corporate social responsibility. Då den tidigare forskningen är bristfällig på små svenska företag visade studien på positiva siffror gällande

ansvarstagandet bland små företag.

Då CSR ofta kräver en initial kostnad och investering var ett antagande att de mindre företagen skulle uppge att de inte arbetade med CSR. Studien visade att det antagande var felaktigt. Anledningarna till att små svenska företag är så pass ansvarsfulla är många. Att värna om natur och miljö ligger sedan länge inbäddat i den svenska kulturen. Sverige ligger långt fram i sitt miljötänkt i jämförelse mot andra europeiska länder och detta anser vi avspegla sig i de svenska småföretagen. Att Sverige har ett starkt socialt skyddsnät tror vi har gjort att den svenska företagskulturen även adopterat det tänket. Att Stockholm är en konkurrensutsatt marknad på grund av kräsna och medvetna konsumenter tror vi även bidrar till att företagen ser CSR som en ytterligare konkurrensfördel att arbeta med. Detta eftersom företagen hoppas på ytterligare uppmärksamhet genom sina goda gärningar. Däremot tror vi inte att företagen är medvetna om den positiva finansiella sidan CSR kan ge företagen

eftersom flera företag inte är medvetna om hur viktig det är att kommunicera arbetet. Då det var en stor andel som uppgav att de inte marknadsförde CSR-arbetet kan det tänka sig att utan kommunikation till marknaden försvinner eventuella ekonomiska fördelarna för företaget och därför är det viktigt med rätt kommunikation till rätt målgrupp. Med andra ord kan inte ett företag som är med och bidrar till ett bättre samhälle dra fördelar av detta om företagets konsumenter inte är medvetna om de goda gärningar företaget gör och här anser vi att flera av företagen kan förbättra sitt arbete.

Vi skulle argumentera för att den största anledningen till brister i marknadsföringen samt den strategiska planeringen är att de små företagen har bristfällig kunskap om hur viktig det är. Det kan även tänkas att företagen inte ser CSR som något av

finansiellt värde utan istället som något företagen gör utöver sin affärsverksamhet för att enbart stödja samhället och därför inte arbetar med det på samma sätt som med andra delar inom företaget. På grund av den lokala och nära förankringen företagen har med marknaden skulle de enkelt kunna kommunicera ut sina CSR-aktiviteter lättare och mer personligt än större företag.

Vidare visade sig den strategiska planeringen vara ovanlig hos de mindre företagen. Desto mer CSR är integrerat i ett företags affärsidé i alla led i företaget desto fler tillfällen finns för konsumenten att uppfatta CSR-arbetet och detta tror vi de små företagen inte vet om. Vi tror det beror på att de inte anser CSR-arbetet som nödvändigt att planera strategiskt. Dels för att det ligger utanför den faktiska

Vi tror att småföretagen skulle tjäna på att planera sitt CSR-arbete för att få ut så mycket som möjligt av det och även för att skapa en integrerad bild av hur ansvarsfulla småföretagen faktiskt är.

Avslutningsvis vill vi lyfta att det var intressant att det var många småföretag som uppgav att de upplevde sitt CSR-arbete som lönsamt. Framförallt då många företag uppgav att de inte planerar arbetet strategiskt och att en överraskande stor del inte marknadsförde sitt CSR-arbete. Framförallt tror vi att detta beror på att företagen inte endast fokuserar på lönsamheten i den bemärkelsen att det resulterar i pengar. Vi tror istället att de väger in den sociala aspekten då de vill bidra till ett bättre samhälle och på detta sätt lyfter de och värderar andra värden högre än endast ekonomisk lönsamhet. Det kan även vara på det sättet att företagen har svårt att koppla lönsamheten direkt till CSR men med ökad marknadsföring samt bättre strategisk planering tror vi företagen tydligare skulle kunna se fördelarna CSR kan bringa!

5.3 Framtida forskning

Då en central utgångspunkt i denna uppsats är att små och stora företag skiljer sig åt när det kommer till förutsättningar för CSR-arbete tror vi att detta leder till att CSR- arbetet ser olika ut. Därför skulle ett förslag på framtida forskning vara att undersöka vilken typ av CSR-arbete små företag gärna arbetar med. Detta för att få en ökad förståelse för hur företagen arbetar samt få en ökad förståelse för vad de själva anser vara ekonomiskt försvarbart att investera i CSR-arbete.

Något vi även reagerade på var att det var så pass många som 49 procent som inte marknadsför sitt CSR-arbete. Vad detta beror på skulle även vara intressant att undersöka i framtida studier.

Eftersom denna uppsats ämnar undersöka den sociala delen av corporate resposnibility är det intressant att i framtiden undersöka endast corporate

responsibility. Det vill säga CR. Detta för att se om arbetet skiljer sig åt och på så sätt jämföra CSR och CR.

Något vi avgränsade oss från i denna uppsats var att gå in på vad respondenterna svarade under frisvarsalternativen i undersökningen. Det som framkom var att de flesta svarade olika under detta alternativ men eftersom tidsramen inte tillät oss att undersöka detta blir det istället ett förslag till framtida forskning.

Related documents