• No results found

5.1 Energipolicy

Citat ur Energimyndighetens rapport ”Energianvändning i idrottsanläggningar” (ER2009:10):

”Ett bra första steg är att ta fram en enkel energipolicy och en långsiktig investeringsplan för större energi effektiviseringsåtgärder.

Energipolicyn ska vara relevant för organisationens aktiviteter, produkter och tjänster. Det är även viktigt att på ett tidigt stadium involvera alla företagets medarbetare i arbetet att formulera policy och mål. Det är viktigt att följa upp de energimål som har tagits fram för att uppnå en ständig förbättring. Investeringsplanen eller handlingsplanen ska beskriva de aktiviteter och projekt som företaget tänker genomföra för att nå sina energimål. Den ska också innehålla uppgifter om ansvarsfördelning för varje projekt och aktivitet. Dessutom ska handlingsplanen ange vilka resurser som krävs och vilken tidplan som gäller.”

5.2 Energihandlingsplan

Det finns en del åtgärder som går att utföra på Boden Arena. För att kunna bedöma i vilken ordning de olika åtgärderna bör utföras kommer lösningarna att graderas från 1-3 där

1 motsvarar någonting som bör åtgärdas/ändras eller tittas noggrannare på omgående,

2 inte lika bråttom men fortfarande försvarbart och 3 som är lägst prioritet/ej rekommenderade förändringar.

5.2.1 Byggnation

Det finns ingen direkt anledning till att ha mörkläggningsgardiner istället för en ljusbrytande solfilm och kostnaden för installation bedöms som ganska låg.

1 - Trapphuset Boden bollklubb [4.1.1.1]

Dörrar som står på glänt när temperaturen utomhus är nere mot 0 0C är inte bra om man vill behålla värmen i byggnaden. Informationsåtgärder till berörda bör utföras snarast så beteendet ändras.

1 - Utrymningsdörrar täta [4.1.1.1]

Att täta utrymningsdörrarna som drar kall i springor är inget stort jobb utan bör utföras snarast för att spara energi.

1/2 - Träningsingång [4.1.2.1.1]

Då träningsingången utnyttjas av så många människor varje dag och temperaturen i trapphuset är väldigt låg under de kallare månaderna bör en luftsluss byggas ut vid träningsingången för att minska värmeförlusterna vid passering. Det är dock ett lite större ingrepp som kan behöva planering och projektering.

2 - Utrymningsdörrar extraisolera [4.1.1.1]

Då utrymningsdörrarna fungerar som en ledare för värmen att försvinna ut bör dessa extraisoleras med t.ex. föreslagen lösning. Den energibesparingen som kan åstadkommas är dock liten i förhållande till vissa andra värmebesparande lösningar. T.ex. Att vänta tills april innan fotbollsplanen används för spel på våren.

3 - Entréingångar [4.1.2.2.2]

Av anledningar i tidigare kapitlet blir modifikationer i byggnaden i dessa områden omständliga och dyra och kan därför undvikas initialt.

3 - Utomhusarenan byggnation [4.1.3]

Ombyggnationer av fotbollsplanen skulle med stor sannolikhet bli väldigt dyrt och det finns även andra åtgärder att utföra utomhus vilket skulle ge större

42 effekt. Av dessa anledningar bör inte ombyggnation av fotbollsplanen/springbanan ske.

5.2.2 Energianvändning

1 - Uppvärmning av fotbollsplan utomhus

Den enorma energin som används för att kunna spela fotboll utomhus i mars är ett enormt slöseri av energiresurser och motsvarar 40% av den totala fjärrvärmen som används under ett helt år! Denna fjärrvärme skulle istället kunna användas för att värma upp t.ex. familjehus.

Med hänseende till ovanstående faktorer och den relativt sett lilla realnytta denna energi åstadkommer bör datumet för 1:a speldagen flyttas fram en månad till 1:a april istället för 1:a mars. Detta skulle även spara nära 200 000 kr/år som istället skulle kunna användas till andra åtgärder.

1 - Aktivt arbete med sänkning av energianvändningen

Med hänsyn till storleken på byggnaden samt de stora mängderna energi arenan kräver bör det ske ett kontinuerligt arbete där brister som lokaliseras åtgärdas istället för att lämnas eller ignoreras. Detta kan i slutändan leda till stora energi- och miljövinster.

1/2 - Installation av undermätare för el & fjärrvärme i restaurangen

För att enklare kunna monitorera energianvändningen för restaurangen bör undermätare installeras. Detta skulle skapa möjlighet för företaget som hyr lokalen att lättare kunna påverka sina energikostnader och förhoppningsvis skapa en större vilja till energibesparingar även i detta företag.

2 - Installation av fjärrstyrda mätare på elementen på våning 2 & 3 i mellanavdelningen

Detta skulle möjliggöra fjärrstyrning av temperaturen med tex nattsänkning och lägre temp på våning 3 vintertid då den inte används i så stor omfattning.

Ett byte av energisystem skulle ge en lägre driftkostnad men då elpriset är rörligare än fjärrvärmepriset skulle detta lätt kunna ändras om elpriset ändras. Det viktiga istället är att fokusera på att minska energianvändningen i det befintliga systemet.

5.2.3 Elanvändning

1 - Närvarobelysning i sporthall inomhus

Installation av närvarobelysning minimerar den tid som lamporna är påslagna utan att ge någon verkan för närvarande. Dessutom förkortar det den totala utnyttjandetiden inom lampornas livslängd då de har en begränsad brinntid.

1 - Byte av belysning i sporthall inomhus

Då det har kommit flera bra nya belysningsalternativ de sista åren är det absolut att rekommendera ett byte till nyare belysning vid nästa lysrörsbyte. Den rekommenderade lösningen är att installera LED-lysrör istället för den befintliga traditionella varianten.

Denna lösning finns även med leasingavtal om investeringskostnaden är för hög, och även om detta alternativ i slutändan skulle kosta nära den nuvarande kostnaden skulle elanvändningen minska med 1000 MWh under LED-lysrörens livslängd.

2 - Byte av belysning i mellanavdelningen

Då LED-belysningen skulle ge samma procentuella el minskning i mellanavdelningen som i sporthallen föreslås ett byte av de mest frekvent använda lamporna på vån 1 & 2 till LED-belysning. Detta kommer minska underhållet, minska elanvändningen samt minska mängden trasiga lampor som behöver återvinnas och är därför en väldigt positiv åtgärd.

2/3- Byte av belysning utomhus

Utomhusbelysningen med LED-teknik utvecklas fortfarande och riktigt starka beprövade strålkastare är fortfarande någorlunda svåra att få tag på. Med stor sannolikhet kommer det inom några år finnas många modeller på marknaden

44 med lägre priser och då bör man byta ut takbelysningen på utomhusarenan för att minska elanvändningen maximal för de investerade pengarna. Masterna bedöms användas i så liten mängd att ett lampbyte ej anses rimligt på dessa så länge det nuvarande lamporna fungerar.

5.2.4 Vatten och Avlopp

1 - Byte till snålspolande duschar

Vid ett byte till snålspolande duschar skulle både fjärrvärmeenergi och vatten sparas. Då den teoretiska återbetalningstiden blev väldigt kort bör det inte finnas någon anledning att inte byta munstycken i duscharna.

1 - Byte till snålspolande munstycken för handfat och toaletter

Vid ett byte till snålspolande munstycken skulle både fjärrvärmeenergi och vatten sparas.

1/2 - Installation av undermätare för vattenförbrukning i restaurangen För att enklare kunna monitorera energianvändningen för restaurangens vattenhantering bör undermätare installeras. Detta skulle skapa möjlighet för företaget som hyr lokalen att lättare kunna påverka sina energikostnader och förhoppningsvis skapa en större vilja till energibesparingar även i detta företag.

2 - Installation av kallvattenuttag för dricksvatten

Då många spolar vatten i onödan bara för att få det kallt, skulle det vara rekommenderat att montera ett eller flera uttag för kallt dricksvatten med tappkran.

Related documents