• No results found

6.  SLUTSATSER    

Studiens   slutsatser   presenteras:   Hur   beräkningarna   av   klimatbelastning   kan   förbättras   samt  

för  och  nackdelarna  med  detta  gentemot  nuvarande  procedurer.  Med  detta  som  bakgrund  så  

rekommenderar  denna  studie  lämpliga  utsläppsfaktorer  som  bör  inkluderas  i  beräkningar  för  

de  organisationer  som  undersöks  i  studien.    

6.1 Allmänna rekommendationer

Underlagen för utsläppsfaktorer, i denna studie begränsad till de elva utsläppskällor och deras relativa svårigheter att beräkna, bör bidra till en mer korrekt bedömning av företagens klimatbelastning och hur de bedriver sina beräk-ningar inom deras verksamheter då informationen som klargjorts visar vilka olika källor som enkelt finns tillgäng-liga för uträkningar och vilka som är svårare. Analysen av nuvarande förhållningssätt och informationsbas jämför-des med andra tillgängliga alternativ slutade med att studien upptäckte att GHG protokollet är den ledande metoden hos de företag som deltog i undersökningen vilket ledde till att de för- och nack- delar för olika bedömningssystem

inte undersöktes till någon större utsträckning. Vad det gällerbevakningen av vilka informationsbaser som

an-vänds (SIFFROR) var svaren anmärkningsvärt lika där samtliga respondenter fick sin information från antingen NTM eller företagen själva och bör undersökas vidare för att se hur pass korrekta de uppgifterna är.

I inledningen av studien skulle författaren ta reda på hur utsläppsberäkningar av CO2 ekvivalenter kan förbättras genom att svara på följande frågor (inkluderat svar);

• Utvärdera metoderna som används och jämför/värdera dem om nödvändigt för att sedan titta på arbetssätt för att hitta nödvändiga parametrar hos företag som beräkna sin klimatpåverkan (kan kopplas till miljöledning) samt finna hur dessa metoder kan utvecklas vidare.

ü Samtliga företag i undersökning använder sig av, eller utgår ifrån GHG protokollet (SCA undantaget).

• Titta på vilka utsläppskällor som inkluderas samt alternativa av informationsbaser gällande utsläpp (t.ex. utsläpp per enhet bränsle).

ü Utsläppskällorna finner vi under data/resultat och studien fann att samtliga respondenter använder sig

av Nätverket för Transport och Miljö som informationsbas.

• Utfärda rekommendationer genom att välja ut de utsläppsfaktorer som är lämpligast med motivering och presen-tera utsläppsfaktorerna på ett transparent och användarvänligt sätt.

ü 6.1.2 Svarar på vilka utsläppsfaktorer som är lämpliga för företagen att beräkna.

• Titta på arbetssätt för att hitta nödvändiga parametrar hos företag som vill beräkna sin klimatpåverkan inom om-rådena (kan kopplas till miljöledning). Då detta är baserat på enkäter och intervjuer från näringslivet så har stu-dien fokuserat intervjuerna på två separata företag med olika verksamheter; Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) som har sin största omsättning via tjänster och SCA som skogsägare och producent produkter med skogsmaterial som råvara.

ü I 6.2.2 samt i figur 5 så finner vi hur företagen skall gå tillväga för att få en mer utförligt och därmed

korrekt beräkning för sin klimatbelastning. Rekommendationer riktade till företagen i studien finner vi dessutom under sektion 6.2.

23  

6.1.2 Lämpliga utsläppsfaktorer

Att välja ut de utsläppsfaktorer som är lämpliga och att motivera varför just dessa faktorer bör inkluderas kan an-ses vara enkelt, man tar helt enkelt de utsläppskällor som till störst del påverkar klimatet. Dessvärre finns det så mycket faktorer som påverkar både miljö och klimat och ett grönt ansvar innebär också att ta ansvar för både lo-kala, regionala och globala effekter så ytterligare utsläppskällor bör inkluderas inte minst då dessa beräkningar är aningen oklara till vilken grad de påverkar planeten. I denna studie fann författaren att scopen/kateogrierna för GHG protokollet bör ses igenom mer noggrant och bör då beskriva prestationerna hos företagen på ett bättre sätt (ifall ett större underlag skulle visa liknande resultat), något som klargjorts under diskussionsdelen och figur 3. Detta skulle förutom att förbättra kommunikation utåt från företagens sida också bidra till en bättre förståelse för vilka arbetssätt man bör använda för att förbättra sin gröna profil istället för att som idag har tre relativt enkla be-räkningar i tre olika ”scope” som därigenom kommunicerar till omvärlden att man inkluderar samtliga utsläppskäl-lor från företagens verksamhet. Författaren rekommenderar näringslivet till att använda den tregradiga skala som visas i figur 3 för att beräkna sina utsläpp, dessutom finns säkerligen ytterligare utsläppskällor som författaren vid denna tidpunkt inte kunnat finna. I figur 5 presenteras elva olika utsläppsfaktorer, nödvändiga parametrar för att beräkna dessa alternativt bästa tillvägagångssätt för användning av dem samt om möjligt, olika verktyg som kan assistera näringslivet med dessa beräkningar.

6.2 Rekommendationer till företagen Kartlägg utsläppskällorna, kvantifiera siffrorna.

Företag som är intresserade av att beräkna sina utsläppsmängder bör till den mån möjligt att kartlägga de elva ut-släppskällorna kartlagda i denna studie, där de relativt enkla källorna är ett effektivt sätt (se figur 3,4) för aktörerna att starta. Att därefter kartlägga sina leverantörer och samarbetspartners kan vara klurigt och att aktualisera deras utsläpp är ett svårt med tanke på de oklara systemgränser som finns och vem ska ta ansvar för vad. Detta kan dock åtgärdas genom att upprätta avtal med sina leverantörer gällande utsläpp. För övrigt rekommenderas figur 5 för kartläggningen av utsläppskällor.

Upprätta avtal med leverantörer

Många av företagen finner det svårt med beräkningarna gällande underleverantörer och samarbetspartners och detta är den klart svåraste uppgiften då marknaden blivit alltmer global och att outsourca sina tjänster kan ge enorma ekonomiska fördelar. Det enklaste sättet att förmedla gröna initiativ är då att upprätta ramavtal med sina leverantö-rer gällande utsläppsfrågor.

Förankra målen hos ledning, medarbetare och affärspartners.

För att företagens arbetssätt skall bli så korrekt som möjligt förutsätter detta att flera aktörer i verksamheten inklud-eras till att involvera underleverantörer och samarbetspartners. Genom att förankra målen med en ”grön profil” hos ledning, medarbetare och affärspartners i verksamheten.

Relevans för företag som inte beräknar sina utsläpp.

Företag som idag inte tillhandahåller särskilda mål för reducerandet av växthusgaser kan ha nytta av att se vilka möjligheter och utmaningar som tidigare aktörer visat upp, inte minst för mindre företag med mindre kapital att investera i reducerade utsläpp, exempelvis genom att se vilka åtgärder som leder till ekonomiska incitament men även för att klara av eventuella framtida regleringar.

6.2.2 Parametrar till företagen

Varje utsläppskälla har sina parametrar som behöver kvantifieras för att kunna beräknas. Dessa parametrar nämns i figur 5 och kan i vissa fall vara en fråga om certifiering, detta gäller då främst aktörer i leverantörskedjan. För vissa av dessa finns verktyg tillgängliga som avlastning för företagen och kan följaktligen vara till stor nytta för närings-livet men huruvida dessa verktyg (och certifikat) är lämpliga lämnar författaren till diskussion.

24  

6.3 Rekommendationer för beräkningsmetoderna (i detta fall GHG protokollet)

Först och främst rekommenderas att utsläppskällorna gällande GHG protokollets scope förändras till något som mer liknar figur 3 om samma tendens skulle visa sig i en större utsträckning.

Förmedla kunskapen av beräkningsmetoden.

En av styrkorna med en gemensam modell är att det blir enklare och jämföra och därmed utföra en rättvisare be-dömning av utsläpp. För att göra det ännu lättare rekommenderar författaren därför en gemensam metod för att försätta göra utsläppsberäkningarna effektivare, inte minst om marknaden för klimatkompensation skall utvecklas. Att förmedla kunskapen av en gemensam (men dock förbättrad gentemot nuvarande modell) så behöver man identi-fiera de utsläppskällor som bör inkluderas och till vilken kategori de bör tillhöra, knyta till sig långsiktiga aktörer med stora informationskällor för att på så sätt förbättra och förenkla uträkningarna genom att skapa en resurspool för metoden. Detta bör i sin tur leda till ökad förankring hos både näringsliv och politiker som skapar förutsättning-ar för det socioekonomiska landskapet företagen befinner sig inom.

Inkludera informationssamlingar.

Genom att skapa en resurspool med både information och support skulle kunna leda till att näringslivet fick tillgång till en lättare introduktion vad gäller utsläppsberäkningar. Tillgång till både information gällande SIFFROR för utsläpp samt vilka system som bör inkludera bör leda till större nyttjande av tjänsten, i detta fall utsläppsberäkning-ar.

25   Presentation av utsläppsfaktorer samt arbetssätt (miljöledning)

v Energianvändning och energileverans: Enkelt att beräkna och med god sannolikhet sä-kerställa.

Lämpligt arbetssätt: Krav på certifiering av underleverantörer

Nödvändiga parametrar: Energianvändning och belastning av typen av energi på miljö. Verktyg: Diverse miljöverktyg.

v Supplychain/leverantörskedja: Medelsvårt att beräkna och framför allt säkerställa, dock viktig.

Lämpligt arbetssätt: Krav på certifiering av underleverantörer Nödvändiga parametrar:

Verktyg: LCA för produkter och tjänster.

v Godstransport:  : Enkelt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa.

Lämpligt arbetssätt: Byte av fossilt bränsle, byte av transportmedel om det är rimligt, kombitransporter (t.ex. järnväg och lastbil). En viktig notering här är utbyggande av alternativa transportvägar som räls och hav.

Nödvändiga parametrar: Mängd och typ av energianvändning. Verktyg:

v Tjänsteresor:  Enkelt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa.

Lämpligt arbetssätt/verktyg: Byte av fossilt bränsle, byte av transportmedel om det är rimligt. En vik-tig notering här är utbyggande av alternativa transportvägar som räls och hav.

Nödvändiga parametrar:  Mängd och typ av energianvändning. Verktyg:

v Vattenbruk:  Enkelt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa. Lämpligt arbetssätt:

Nödvändiga parametrar:  Mängd vatten konsumerat. Verktyg:

v Personaltransport Medelsvårt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa. Lämpligt arbetssätt:

Nödvändiga parametrar: Mängd och typ av energianvändning. Verktyg:

v Råmaterial Medelsvårt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa. Lämpligt arbetssätt:

Nödvändiga parametrar: Total mängd råmaterial inköpt.

Verktyg: LCA för produkter och tjänster, material flow analysis.

v Annat material Svårt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa. Lämpligt arbetssätt:

Nödvändiga parametrar:

Verktyg: : LCA för produkter och tjänster, material flow analysis.

v Avfall Medelsvårt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa. Lämpligt arbetssätt: Rätt källsortering och kontakt med sophantering.

Nödvändiga parametrar: Mängd och typ av avfall Verktyg: LCA för verktyg och tjänster.

v Slutprodukternas avfall Medelsvårt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa (mest p.g.a. enormt urval av produkter).

Lämpligt arbetssätt:

Nödvändiga parametrar: Mängd sålda produkter och dess innehåll kontra hur mycket som återvinns. Verktyg: Olika LCA verktyg

v Ekosystem påverkan Svårt att beräkna och med god sannolikhet säkerställa. Lämpligt arbetssätt:

Nödvändiga parametrar:

Verktyg: Ecosystems Services Review (ESR), WBCSD’s Guide to Corporate Ecosystems Valuation.

26   Nyckelord: Klimatbelastning, GHG protokoll, CO2 beräkningar, utsläppsberäkningar.

Ordlista

IPCC- Intergovernmental Panel on Climate Change (FN:s klimatpanel)

CDM- Clean Development Mechanism (Taget från Kyotoprotokollet - en mekanism som gör det möjligt att kompensera sina utsläpp via en reducering på annan ort med en rad olika varianter).

CO2 ekvivalenter- en måttenhet för att jämföra olika växthusgasers klimatpåverkan och inkluderar vattenånga,

koldioxid metan, dikväveoxid, svavelhexaflourid och flourföreninger (flourkolväten och flourkarboner).

27   Referenser

Economist, September 25th 2010, The long road to sustainability. pp12.

Bebbington, J and Larrinaga-Gonzalez, C. Carbon Trading: Accounting and Reporting Issues European Accounting

Review Vol. 17, No. 4, 697–717, 2008 Online accessed (10-04-22)

http://pdfserve.informaworld.com/230978__905684892.pdf

Energimyndigheten, Systemanalysavdelningen, Enheten för klimatfrågor Hur klimat kompenserar man? 2009

Online accessed (10-04-21)

http://www.energimyndigheten.se/Global/F%C3%B6retag/STEM%20rek%20f%C3%B6r%20klimatkompensation.pdf

Flick, U. An introduction to qualitative research.2009. .ISBN 978-1-84787-323-1.SAGF Publications Ltd.

Godfrey-Smith, P. Theory and reality: an introduction to the philosophy of science.2003. ISBN 0-226-30062-5.The

University of Chicago Press, Ltd, London.

Kolk, A, Levy,D and Pinkse, J. Corporate Responses in an Emerging Climate Regime:The Institutionalization and Commensuration of Carbon Disclosure, European Accounting Review, Vol. 17, No. 4, 719–745, 2008.

Online accessed (10-04-21)

http://web.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&hid=119&sid=6e9d6382-cb14-4fa8-967f-fb1bdae33125%40sessionmgr112

Nadaa Taiyab.. Exploring the market for voluntary carbon offsets. 2006, International Institute for Environment and

Development, London. Online accessed (10-04-22)

http://sanrem.cals.vt.edu/1010/15502IIED.pdf

Morse, Janice. Richards, Lyn. Read me first for a user's guide to qualitative methods.2002.

Sage Publications, Inc. 6 Bonhill Street, London EC2A 4PU.United Kingdom

SCA Sustainability Report 2009

Online accessed (10-04-29)

http://www.sca.com/Documents/en/Env_Reports/SCA_SustainabilityReport_2009_EN.pdf

Trexler, M and Koslof, L. Selling Carbon Neutrality, 2006, Environmental Law Institute®, Washington, D.C.

www.eli.org.Reprinted by permission from The Environmental Forum®, March/April 2006 Online accessed (10-04-22)

http://www.nativeenergy.com/filebin/pdf/Trexler%20Retail_Offsets_EnvForum_Final11.pdf

28   Appendix A: Enkät Matz-­‐Ola  Öhrn   KTH,   Industriell  Ekologi,   Sustainable  Technology.   Master´s  uppsats.   moohrn@kth.se       0733  200  470  

EMAILA  SVAREN  TILL  moohrn@kth.se    senast    13  augusti    

Sammanfattning  av  studien:  Studien  bygger    delvis  på  klimatkompensationens  delar  och  jämför  GHG   protokollets  principer  gentemot  de  sätt  som  företag  beräknar  sina  koldioxid  utsläpp.  Detta  skall  förhopp-­‐ ningsvis  kunna  bidra  till  att  finna  de  svårigheter  som  kan  finnas  vid  beräkningarna.  Studien  kommer  att  in-­‐ rikta  sig  på  SYSTEM,  d.v.s.  vad  man  inkluderar/exkluderar  i  utsläppsberäkningen  samt  SIFFROR  vilket  härrör   de  siffror  som  företag  använder  sig  av  för  sina  beräkningar  (t.ex.  varifrån  de  fått  informationen  som  genere-­‐ rat  X  ton  CO2  för  X  ton  naturgas  ).  

 

Tack  på  förhand  för  att  Ni  valt  att  delta  i  denna  studie  genom  att  besvara  följande  enkät!    

Om  ni  känner  att  ni  vill  utveckla  svaren,  var  goda  och  göra  så.    

Ifall  ni  använder  er  av  en  äldre  Microsoft  Word  version  eller  ett  annat  ordbehandlingsprogram,  var  god   och  besvara  frågan  i  början  av  ”kommentar”  (Kommentar:  JA,  fortsättning  av  svaret...)  

 

Arbetssätt  (ge  gärna  exempel  på  åtgärder,  antingen  via  länk,  bifogad  information  eller  kommen-­‐ tar)  

 

1.Hur  arbetar  ni  med  klimatpåverkan  på  ert  företag?  (miljöledning,  något  miljösystem  som  inte  var   genomförbart  och  varför,  processer  i  produktioner  som  förändrats,  certifiering  etc)  

 

Kommentar:    

Beräkningar  av  utsläpp    

2.Vilka  källor  av  utsläppsfaktorer  finns  med  i  era  beräkningar     (a)  Godstransport                 Ja   Till viss del     Nej   (b)  Tjänsteresor                     Ja   Till viss del     Nej   (c)  Personaltransport                         Ja   Till viss del     Nej     (d)  Råmaterial                       Ja   Till viss del     Nej     (e)  Övrigt  material                 Ja   Till viss del     Nej     (f)    Vattenbruk                         Ja   Till viss del     Nej     (g)    Avfall                             Ja   Till viss del     Nej     (h)  Produkternas  slutavfall     Ja   Till viss del     Nej     (i)  Leveranstörskedjan           Ja   Till viss del     Nej      ”Cradle  to  grave”  

(j)  Energianvändning   prod.       Ja   Till viss del     Nej     (k)  Påverkan  av  ekosystem       Ja   Till viss del     Nej  

29    

 

Kommentar:  Utifall  ni  inte  kan  fylla  i  ovanstående.    

(a)  svar:   (g)  svar:   (b)  svar:   (h)  svar:   (c)  svar:   (i)  svar:   (d)  svar:   (j)  svar:   (e)  svar:   (k)  svar:   (f)  svar:    

     

3.  Vilka  avgränsningar  använder  ni  er  av?    

Direkta utsläpp, exklusive leverantörer etc Direkta+indirekta usläpp (livscykelansvar)   Kommentar:  

 

Vilka  var  de  eventuella  svårigheterna  som  påträffades  under  processen?   Kommentar:  

 

Vilka  av  följande  är  inkluderat  i  era  bräkningar  ifall  livscykelansvar  är  taget?    

(a)    Godstransport                     Ja   Till viss del     Nej   (b) Tjänsteresor                       Ja   Till viss del     Nej   (c)  Personaltransport                 Ja   Till viss del     Nej     (d) Råmaterial                         Ja   Till viss del     Nej     (e) Annat  material                     Ja   Till viss del     Nej     (f)  Vattenbruk                             Ja   Till viss del     Nej     (g)    Avfall                                   Ja   Till viss del     Nej     (h) Produkternas  slutavfall       Ja   Till viss del     Nej     (i) Leverantörskedjan                 Ja   Till viss del     Nej     (j) Energianvändning                   Ja   Till viss del     Nej   (k) Påverkan  av  ekosystem           Ja   Till viss del     Nej    

Kommentar:  Utifall  ni  inte  kan  fylla  i  ovanstående.    

(a)  svar:   (g)  svar:   (b)  svar:   (h)  svar:   (c)  svar:   (i)  svar:   (d)  svar:   (j)  svar:   (e)  svar:   (k)  svar:   (f)  svar:    

   

Ifall  ni  använde  GHG  protokollets  principer,  vilket  scope  har  ni  använt  er  utav?  

Scope 1 Scope 2 Scope 3  

Ifall  det  fanns  svårigheter  med  dessa,  vilka  var  de?   Kommentar:  

30    

4.Varifrån  får  ni  er  information  om  beräkningar  ?   (t.ex.  hur  mycket  utsläpp  per  enhet  av  fossilt  bränsle).    

Kommentar:    

 

5.Vilka  geografiska  tillämpningar  använder  ni?  

(Eventuella  avgränsningar  om  ni  har  inkluderat  andra  regioner)   Nationellt Internationellt  

Kommentar:    

Fann  ni  svårigheter  med  avgränsningarna,  i  så  fall  vilka  var  de?    

Kommentar:    

6.Varierar  beräkningarna  i  andra  geografiska  delar?  

(t.ex.  kan  mängden  utsläpp  per  enhet  energi  variera  från  land  till  land)  

Ja Nej Vet ej  

Kommentar:    

 

7.Vilken/Vilka  metoder  använder  ni  er  av  för  era  beräkningar?   Kommentar:  

     

8.Påverkar  er  organisation  biologisk  mångfald  samt  eventuell  miljöpåverkan  så  som  skog  och  våtmar-­‐ ker  och  inkluderas  detta  då  i  beräkningarna  av  utsläpp?  

Ja   Till viss del   Nej Vet ej  

Kommentar:      

9.Vem  är  det  som  säkerställer    er  information?  

Intern kontroll Extern kontroll Mix av intern/extern     Kommentar:    

 

Kompensation    

10.Klimatkompenserar  ni?    Om  ja,  förklara  hur,  om  nej  förklara  anledningen.  

Ja Till viss del Nej     Kommentar:  

    Övrigt  

Hur  ser  ni  på  framtiden  inom  klimat  och  reglering?   Kommentar:    

 

Andra  svårigheter  och  kommentarer  som  kan  tänkas  vara  viktigt  i  någon  del  av  beräkningarna  av  SY-­‐ STEM  eller  SIFFROR?  

Kommentar:  

TRITA-IM 2011:37 ISSN 1402-7615

Industriell Ekologi,

Related documents