• No results found

8. Slutsatser

Detta kapitel sammanfattar resultatkapitlet och kommer med slutsatser som mynnar ut i en rekommendation över hur frontluckan ska transporteras, förmonteras och monteras på hytten. Rekommendationen binder ihop resultatkapitlet med målen för examensarbetet. Efter att rekommendationerna har presenterats kommer förslag på vad som måste göras alternativet ska kunna genomföras.

8.1 Transport av frontluckan på hyttlinjen.

För att minska transporterna med truck och minimera den fysiska ytan för lager och förmontering så föreslås att frontluckan ska transporteras med hjälp av hyttlinjen. Det kan göras genom att frontlucka flyttas från framsidan av hytten till hyttens baksida. Frontluckan kan hängas mellan hytten och dörrarna som också hängs på baksida.

Transportiderna för truckarna är beroende av sträckan som måste köras för att leverera frontluckorna till förmonteringslagret. Sträckan som truckföraren måste transportera frontluckeracksen är i bästa fall 300 meter och i sämsta fall 460 meter. Detta visas i tabell 8.1.

Tabell 8-1 visar transportsträckan

Transportsträckan

Fall Bästa Sämsta

Avstånd 150 230 Meter

Totalt antal körda meter

per racks 300 460 Meter

Denna beräkning gjordes vid två cykeltider, 140 sekunder och 156 sekunder, och två olika fall. Dessa två fall var bästa och sämsta fall. I det bästa fallet befinner sig truckföraren i närheten av formonteringslagret och i sämsta fall befinner sig truckföraren vid truckarnas utgångsställe.

Tabell 8-2 visar antalet timmer per vecka för att transportera frontluckorna vid 140 sekunder respektive 154 sekunder.  dƌĂŶƐƉŽƌƚƚŝĚĞƌƉĞƌǀĞĐŬĂǀŝĚĐLJŬĞůƚŝĚϭϰϬƐĞŬ dƌĂŶƐƉŽƌƚƚŝĚĞƌƉĞƌǀĞĐŬĂǀŝĚĐLJŬĞůƚŝĚϭϱϰƐĞŬ  ůƚĞƌŶĂƚŝǀ ϭ Ϯ ϭ Ϯ  dŝĚ ϲ ϳ ϰ ϱ dŝŵŵĂƌ WƌŽĐĞŶƚĂǀ ĂƌďĞƚƐǀĞĐŬĂ ϵй ϭϭй ϲй ϴй 

Vid cykeltiden 140 sekunder blir kostnaden för att transportera frontluckeracken ca 10% av kostnaderna för truckföraren. Genom att transportera frontluckorna på hyttlinjen kan dessa kostnaden minimeras alternativt kan kostnaden försvinna helt. Eftersom varje hytt är kundanpassad och färgerna varierar får inte fel frontlucka monteras på fel hytt. Denna risk minimeras också om frontluckan transporteras efter hyttlinjen.

Den fysiska lagerytan för frontluckorna minimeras då frontluckorna transporteras med hytten på hyttlinjen. Det skulle behövas 12 frontluckeracks för att transportera frontluckorna ända från Pi-stationen till förmonteringslagret eftersom det kan vara upp till 129 hytter efter hyttlinjen fram till stationen där luckan ska monteras på hytten. Om man istället väljer att lyfta av frontluckan vid segment 9 kommer det endast att behövas 3 stycken frontluckeracks eftersom det bara kan vara maximalt 29 hytter efter hyttlinjen fram till stationen var luckan ska monteras på hytten. Skillnaden i antalet forntluckeracks som behövs är 9 stycken. Varje frontluckeracks kräver en yta på 2,31 m2. Vid transport av luckorna ända från Pi-stationen blir den fysiska lagerytan 28 m2 jämfört med 7m2 för det andra alternativet. Skillnaden i förvaringsyta mellan de båda alternativen blir minst 21 m2 vilket visas i tabell 8.3.

Tabell 8-3

Fysisk area för lager

Avlastning Pi-station Segment 9 Antal racks vid avhängning 2 2 St

Antal racks för montering 10 1 St

Yta vid avhängning 4,62 4,62 m²

Yta vid för montering 23,1 2,31 m² Total lageryta för

frontluckor 27,72 6,93 m²

Total Skillnad 20,7 m²

Genom att transportera frontluckan med hytten på hyttlinjen kan bufferten av frontluckor vid förmonteringen minimeras. Buffertens yta kan minimeras till ca 7 m2 och den yta som sparas är minst 20 m2. Nancy Holmström (2005) beskriver den alternativa kostnaden som det värdet eller vinsten som företaget måste avstå från genom att välja ett visst alternativ. I Volvo lastvagnars fall skulle det kunna vara att de kan ha en produktiv yta i stället för att använda denna yta till lager för frontluckeracks.

8.2 Förflyttning av monteringen av bakrutan.

För att kunna hänga frontluckan på baksidan av hytten så måste bakrutan monteras innan frontluckan flyttas på baksidan av hytten. En station som kan beläggas med att montera bakrutan på hytten är Pi-stationen. Denna station är belägen före ergonomiska stationen som är belägen före segment tre där bakrutan monteras idag.

Idag är Pi-stationen belagd med arbete till ca 90%. Genom att belägga arbetsstationen med monteringen av bakrutan utan att öka personal styrkan på stationen så kommer bufferttiden mellan Pi-stationen och ergonomiska stationen att minskas varje gång en bakruta ska monteras pga att cykeltiden kommer att överskridas.

8. Slutsatser

Figur 8-1 beskriver två fall, F1 och F2, av beläggning av arbete på segment tre där bakrutan monteras idag.

F1 beskriver de tillfällen då en bakruta inte kommer att monteras. I detta fall kommer en balansförlust att uppkomma. Denna balansförlust är svårare att beläggs eftersom den bara uppkommer i ca 90% av fallen. F2 beskriver de tillfällen som en bakruta kommer att monteras och i detta fall beläggs arbetsstationen till hela cykeltiden.

Genom att förflytta monteringen av bakrutor till Pi-stationen kommer balansförlusten att uppkomma vid 100 % av fallen. Detta gör att denna nya balansförlust är lättare att belägga med arbetet så att den närmar sig cykeltiden som uppkommer vid varje hytt. Detta visas i figur 8.1.

Genom att frontluckan ska transporters på baksidan av hytten så måste frontluckan förflyttas till baksidan. En del av balansförlusten kommer att beläggas med arbetet för att flytta frontluckan till baksidan. Vidare kan arbetsstationerna på segment ett beläggas med arbete att montera grillen på frontluckan. Om man monterar grillen på frontluckan på segmentet kan man minska förmonteringsstationen något.

Figur 8-2 visar beläggningen för station tre på segment ett efter förflyttningen av monteringen av bakrutan och denna station beläggs med annat arbete.

Genom att bufferten mellan Pi-stationen och ergonomiska stationerna tar upp svängningarna i cykeltiden i Pi-stationen behövs inte extrapersonal kallas in då en bakruta ska monteras. Simuleringarna visar att det finns möjlighet att flytta monteringen av bakrutan till Pi- stationen. Den totala bristtiden i bufferten mellan Pi-stationen och ergonomiska stationen kommer vid en cykeltid av 154 sekunder och en beläggningsgrad av 90% att bli -198 sekunder på 66000 enheter. Den totala variationen kan minskas genom att takta Pi-stationen.

F1 C Arbetsstationstid Ledig tid F1 F2 C Arbetsstationstid Ledig tid

Related documents