• No results found

Jag har i uppsatsens kapitel 3 och 4 visat hur man kan beskriva produktion, tillgång och efterfrågan av teckenspråkig litteratur och hur denna överensstämmer med styrdoku-ment och lagar och besvarat mina två första frågeställningars deskriptiva del. Jag har genom en argumentationsanalys av ett offentligt politiskt material funnit vilka argument som används (och inte används) för och emot teckenspråkslitteratur. I mitt avslutande kapitel har jag diskuterat det jag funnit och ställt det i relation till Päivi Fredängs teori om dövas identitet och dövkultur i enlighet med min tredje frågeställning och de två första frågeställningarnas analytiska del.

Jag har funnit att produktion, tillgång och efterfrågan av teckenspråkslitteratur är myck-et liten och att situationen stämmer myckmyck-et dåligt med hur dmyck-et borde vara enligt interna-tionella, nationella och lokala styrdokument. Jag har också funnit att det pågår ett lång-samt perspektivskifte inom majoritetskulturen i Sverige idag. Medvetenheten om det som Fredäng beskriver som dövkultur och att teckenspråket är starkt förknippat med identitet, teckenspråkets roll som modersmål och behovet av teckenspråkslitteratur gör att förutsättningarna för teckenspråkslitteratur sakta förändras. I viss mån går lagstiftare före och ändrar förutsättningarna genom lagstiftning (genom att göra teckenspråket till likvärdigt med minoritetsspråk, genom att kräva jämlikhet i tillgång till medier för funk-tionshindrade i nationella handlingsplanen, kräva delaktighets- och mångfaldsperspektiv av stat och kommun etc.). Samtidigt bromsar staten utvecklingen genom att argumente-ra med ogiltiga argument, som att situationen inte behöver förändargumente-ras eftersom det redan finns lagar om tillgång på teckenspråkslitteratur, vilket ju logiskt inte är samma sak som att det finns tillgång… I andra fall går dövkulturen före genom att hävda sitt

tolknings-företräde till sin egen situation, vilket har bidragit till att förändra lagstiftarnas perspek-tiv och förändra samhällsdiskursen.

Ämnet har varit mycket intressant för mig att sätta mig in i. Det finns mycket i min upp-sats som jag kunnat göra annorlunda, och som jag med facit i hand hade gjort annorlun-da. Tiden har varit begränsad liksom uppsatsens omfång, vilket har gjort att många in-tressanta frågor har fått lämnas till framtida forskning. Bl. a. hade jag gärna komplette-rat min undersökning med intervjuer för att få exempelvis länsbibliotekariers perspek-tiv, det hade varit mycket intressant att höra TPB:s uppfattning i ansvarsfrågan, det hade varit spännande att höra vad Helena Söderlund på Resursbiblioteket har att säga om utvecklingen framåt. Det hade också varit spännande att forska mer i den tekniska ut-vecklingen av nya medier och ett studiebesök hos dem som producerar teckenspråkslit-teratur idag.

Jag tror att det hade varit bra om det hade funnits Äppelhyllor för vuxna på våra biblio-tek. Dels för att avdramatisera anpassade medier och öka medvetenheten hos både bib-liotekspersonal och biblioteksanvändare, efter erfarenheter från barnavdelningarna. Men även för målgruppen som då hade vetat vart de skulle vända sig och genom ett litet ut-bud se vad de har möjlighet att beställa hem från länsbibliotek eller resursbibliotek. Så fungerar ju våra andra hyllor, så varför inte Äppelhyllan. Men för att en Äppelhylla ska vara meningsfull för teckenspråkiga behöver det först och främst finnas medier för dem att ställa där. Och där är vi tyvärr ännu inte, även om vi nog långsamt är på väg.

6 Sammanfattning

”Teckenspråkiga” har jag valt att i min uppsats kalla gruppen döva och andra som an-vänder teckenspråk som första språk. De kan ses ur ett funktionshindersperspektiv, vil-ket majoritetssamhället av tradition gör, där man fokuserar på bristen på hörsel. Man kan också se teckenspråkiga ur ett språkligt och kulturellt minoritetsperspektiv, vilket teckenspråkiga själva gör, där man fokuserar på teckenspråket och dövkulturen. Oavsett vilket perspektiv man anlägger har teckenspråkiga väldigt lite att hämta på biblioteken idag när det gäller litteratur på teckenspråk. Detta tillsammans med att de inte har någon biblioteksvana eller relation till bibliotek gör att inte heller efterfrågan blir stor.

Trots att lagar och styrdokument internationellt, nationellt och lokalt samstämmigt sta-tuerar att alla oavsett språk eller funktionshinder ska ha tillgång till litteratur på sitt språk eller i en anpassad form har detta inte lyckats implementeras i bibliotekens till-gång till litteratur på teckenspråk. Teckenspråkslitteratur är inte kommersiellt lönsamt att producera, vilket som jag ser det innebär att eftersom staten har bestämt att det ska finnas på biblioteken, så bör staten också bära ansvaret för att se till att det blir tillgång till medier för biblioteken. Detta har skett i väldigt liten utsträckning, och ansvaret har inte varit tydligt.

I min uppsats har jag haft som syfte att ”belysa och diskutera bibliotekets tillgång till en form av anpassade medier, teckenspråkslitteratur för vuxna teckenspråkiga.” Det har jag gjort genom att besvara tre frågeställningar, nämligen:

§ Hur kan man beskriva produktion, tillgång och efterfrågan av teckenspråkig lit-teratur?

§ Hur överensstämmer internationella, nationella och lokala styrdokuments mål-sättningar med den verklighet som framkommer ur beståndsstatistik och i offent-liga dokument när det gäller teckenspråkslitteratur?

§ Hur kan dövkulturen och teckenspråkigas identitet kopplas till bibliotekets till-gång till teckenspråkslitteratur?

Mitt syfte är tvådelat, både deskriptivt och analyserande. Först undersökte jag och redo-visade material som besvarar de två första frågeställningarna och har därmed uppnått den deskriptiva delen av mitt syfte. Genom att sedan utgå ifrån den teori jag funnit hos Päivi Fredängs undersökning av dövidentitet och dövkultur och genom att göra en ar-gumentationsanalys av det material jag fann i den politiska processen för ett nationellt resursbibliotek för döva i Örebro besvarade jag de tre frågeställningarna även analytiskt.

I mitt diskussionskapitel funderade jag över resultatet av frågeställningarna, teorin och mitt material i fem underrubriker: de teckenspråkiga, biblioteken, staten, TPB och nya medier. Min ambition var att diskutera relationen mellan tidigare forskning, mina analy-ser och min teori för att uppfylla den andra och analyanaly-serande delen av mitt syfte.

Mina slutsatser blev att produktionen, tillgången och efterfrågan på teckenspråkslittera-tur är mycket dålig, vilket inte stämmer med styrdokumentens intentioner. Men det på-går vad jag kan kalla ett paradigmskifte hos lagstiftare i synen på teckenspråk och teck-enspråkslitteratur, vilket öppnar upp för en förändring i framtiden. Man kan också hop-pas på en öppning i dövkulturen så att de ser nyttan av och accepterar en kommande inbjudan från biblioteket och teckenspråkslitteratur till sin diskurs. Här krävs aktivt ar-bete av exempelvis Resursbiblioteket för döva i Örebro med att göra dövkulturen delak-tig i skapandet av den nya diskursen. Före handling måste insikten komma, och det ver-kar som om insikten är på väg

Källförteckning

Jag har delat upp källorna och placerat motioner och interpellationer som använts i un-dersökningen i kapitel 5 i en egen avdelning efter den egentliga källförteckningen efter-som de är primärmaterial i viss bemärkelse. I den egentliga källförteckningen har jag blandat hemsidor, dokument på hemsidor, uppsatser och litteratur. Till det som finns tillgängligt i fulltext eller sidor som är utlagda har jag skrivit ut adressen.

Ahlgren, Inger och Brita Bergman (2006). Det svenska teckenspråket i Teckenspråk och teckenspråkiga Kunskaps- och forskningsöversikt, SOU 2006:29.

http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/60648 [2008-11-04]

Audioindex (2008). http://www.audioindex.se/ [2008-11-04]

Axelsson, M., Gröning, I.& B. Hagberg-Persson. (2001). Organisation, lärande och elevsamarbete i skolor med språklig och kulturell mångfald Uppsala universitet, Uppsa-la.

Beck, Susan Gilbert (1995). Technology for the deaf : remembering to accomcodate an invisible disability Library Hi tech 1995:13 (1-2): 109-122.

Beckman, Ludvig (2005). Grundbok i idéanalys – det kritiska studiet av politiska texter och idéer Santérus förlag, Stockholm.

Bergström, Göran och Kristina Boréus (2000). Textens mening och makt – metodbok i samhällsvetenskaplig textanalus Studentlitteratur, Lund.

Björnsson, Gunnar m.fl. (1994). Argumentationsanalys Natur och Kultur, Stockholm.

Brunnberg, Ellinor (2003). Vi bytte våra hörande skolkamrater mot döva! – förändring av hörselskadade barns identitet och självförtroende vid byte av språklig skolmiljö Öre-bro studies in social work 3, ÖreÖre-bro.

Dahlgren, Hans (1995). Folkbildningen och deltagare med funktionshinder – Förutsätt-ningar och möjligheter i sex kommuner samt vid 44 folkhögskolor, analys av måldoku-ment Rapport nr 1995:09 Institutionen för pedagogik Göteborgs universitet.

Daisykonsortiet (2008). http://www.daisy.TPB.se/ [2008-10-24]

Eriksson, Per och Helena Söderlund (2000). Döva och bibliotek – en kartläggning.

http://www.orebro.se/4.5fddd66311381a367ca80004147.pdf?properties=70.493fe15211 33f3b4d1d8000561 [2008-10-24]

Finlands Undervisningsministerie (2007). Bibliotek för teckenspråkig litteratur: ett för-slag till verksamhetsmodell. www.minedu.fi [2008-11-06]

Fredäng, Päivi (2003). Teckenspråkiga döva – identitetsförändringar i det svenska döv-samhället doktorsavhandling vid Uppsala Universitet, Gondolin, Stehag.

Fredäng, Päivi (2006). Dövas liv med teckenspråk i SOU 2006:29 Teckenspråk och teckenspråkiga : en kunskapsöversikt.

http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/06/48/402b1c1d.pdf [2008-11-01]

Fredäng, Päivi m.fl (2002). För samverkans skull – en handbok iför samarbete mellan dövföreningar,kommuner och landsting. Sveriges dövas riksförbund, Örebro.

Frii, Kerstin (2006). Äppelhyllor: möten och möjligheter i biblioteken. Region Halland.

http://www.regionhalland.se/dynamaster/file_archive/060516/a20651e5504f53889b348 7235e3ba5ee/Appelhyllor.pdf [2008-10-24]

Funktionshindrad (2008). i Nationalencyklopedin (NE) http://www.ne.se/artikel/176585 [2008-09-20]

Hagby, Sofia (2007). ”Men dom kan ju i alla fall läsa” – litteratur på teckenspråk.

Borås, högskolan i Borås, Bibliotekshögskolan/Biblioteks- och informationsvetenskap.

Magisteruppsats i Biblioteks- och informationsvetenskap 2007:36.

http://hdl.handle.net/2320/2153 [2008-10-24]

Hageström, Maria (2006). Krumelurernas språk : En kvantitativ studie av döva elevers läs- och skrivinlärning ur ett pedagogperspektiv Linköpings universitet, institutionen för samhälls- och välfärdsstudier. Kandidatuppsats inom biblioteks- och informations-vetenskap nr 235. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-7250 [2008-11-04]

Handikappförbundens samarbetsogan (2008:1). Handikapp eller funktionsnedsättning?.

http://www.hso.se/start.asp?sida=299 [2008-10-24]

Handikappförbundens samarbetsogan (2008:2). Handikappförbundens definition av handikapp. http://www.hso.se/start.asp?sida=7935 [2008-10-24]

Handisam (2008). Myndigheten för handikappolitisk samordning.

http://www.handisam.se/Tpl/NormalPage____345.aspx [2008-10-24]

Häggroth, Sören (2002). Kommunalkunskap Stockholm : Hjalmarson & Högberg.

IFLA (2000). Guidelines for library services for deaf people.

http://www.ifla.org/VII/s9/nd1/iflapr-62e.pdf [2008-10-24]

Jeal, Yvette, Vincent de Paul Roper, Elaine Ansell (1996). Deaf people and libraries – should there be special considerations? Part1 : Traditional services New Library World 1996: 97 (1) s 12-21.

Jeal, Yvette, Vincent de Paul Roper, Elaine Ansell (1996). Deaf people and libraries – should there be special considerations? Part 2 : material and technological develop-ments New Library World 1996: 97 (2) s 13-18.

Johansson, Ros-Marie och Sofia Ängsved (2008). Det kan alltid bli bättre. Borås, hög-skolan i Borås, Bibliotekshöghög-skolan/Biblioteks- och informationsvetenskap. Magister-uppsats i Biblioteks- och informationsvetenskap 2008:8.

http://hdl.handle.net/2320/3411 [2008-10-24]

Jonsson, Bosse (2003). Medborgaren och marknaden – pedagogisk diskurs för folkbib-liotek Linköping Universitet, Linköping.

Järv, Harry (2008). Bok i Nationalencyklopedin http://www.ne.se/artikel/132314 [2008-11-01]

Levin, Sandra (2005). Teori och praktik – en empirisk undersökning av äppelbibliote-ket. Uppsala universitet, institutionen för ABM, Biblioteks- och informationsvetenskap.

(Kandidatuppsats i Biblioteks- och informationsvetenskap nr 235.).

Litterärt verk (2008). i Nationalencyklopedin http://www.ne.se/artikel/243078 [2008-11-01]

Lundquist (Westerlund), Karin (2003). Härnösands röda äppelbibliotek Länsbibliotek Västernorrland. http://www.ylb.se/webbartiklar/apple.html [2008-11-01]

MacMillan, Kathleen (2004). Hands-On Collection building School library journal 2004:50 (3) s 46-47.

Magnusson, Lars (2006). Vad är marknaden? SNS förlag, Stockholm.

Marshall, Margaret (1991). Managing library provision for handicapped chlidren Mansell, London.

Minnesanteckningar från konferensen “Läsning och litteratur för döva” (2002). Öre-bro.

http://www.biblioteksforeningen.org/konferens/Konf2002/dova/KonfLittDovaOre2002.

pdf [2008-10-24]

Olika sätt att läsa – om barn med funktionsnedsättningar och deras läsning (2008).

redaktör Jenny Nilsson, BTJ Förlag, Lund.

Olsson, Henry (1996). Upphovsrättslagstiftningen – en kommentar Norsteds juridik.

Palmén, Johanna (2002). Att tala för döva öron - Döva och hörselskadade studenter om bibliotek, information och kultur Borås, Högskolan i Borås Magisteruppsats i Biblio-teks- och informationsvetenskap.

http://dspace.bib.hb.se:8080/dspace/bitstream/2320/891/1/02-44.pdf [2008-10-24]

Regeringen (1980/81). proposition 1980/81:100 Med förslag för statsbudget för budget-året 1980/81. Proposition 1980/81:100 med förslag till statsbudget för budgetbudget-året 1981/82 [2008-10-24]

Regeringen (1999/2000). proposition 1999/2000:79 Från patient till medborgare : en nationell handlingsplan för handikappolitiken.

http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/1478 [2008-11-01]

Regeringen (2002/03). skrivelse 2002/03:25 Uppföljning av den Nationella handlings-planen för handikappolitiken.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GQ0325 [2008-10-31]

Regeringen (2004/05). Upphovsrätten i informationssamhället regeringens proposition 2004/05:110. http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/40699 [2008-11-01]

Regeringen (2005/06). skrivelse 2005/06:110 Uppföljning av den nationella handlings-planen för handikappolitiken.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GT03110 [2008-10-31]

Regeringen (2005/06). proposition 2005/06:2 Bästa språket – en samlad svensk språk-politik. http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/50761 [2008-10-31]

Regeringen (2008). FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsätt-ning, Ds 2008:23. http://www.regeringen.se/sb/d/10055/a/101918 [2008-10-24]

Resursbibliotek för döva (2008-05-06).

http://www.orebro.se/4.51b3e21a119b841254480001495.pdf?properties=70.493fe1521 133f3b4d1d8000561 [2008-10-24]

Roos, Carin (2006). Teckenspråk och lärande i Teckenspråk och teckenspråkiga – en kunskapsöversikt SOU 2006:26. http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/60648 [2008-11-04]

SDRtecken AB (2008). www.sdrtecken.se [2008-09-24]

SFS 1960:729 Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1960:729 [2008-09-24]

SFS 2005:359 Lag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. http://62.95.69.3/SFSdoc/05/050359.PDF [2008-10-01]

SFS 1974:152 Statsskickets grunder.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1974:152 [2008-10-01]

SFS 1996:1596 Bibliotekslagen.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1996:1596 [2008-10-01]

SFS 2004:1261 Komplettering av bibliotekslagen. Se SFS 1996:1596.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1996:1596 [2008-10-01]

SFS 2007: 1290 Förordning med instruktion för Talboks- och punktskriftsbiblioteket.

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20071290.HTM [2008-10-24]

Skolverket (2008). Växelvis på svenskt teckenspråk och svenska - Språk- och kunskaps-utveckling för flerspråkiga barn och ungdomar

http://www.skolverket.se/publikationer?id=1946 [2008-09-20]

SOU 2006:54 (2006). Utredningen Översyn av teckenspråkets ställning: Teckenspråk och teckenspråkiga : översyn av teckenspråkets ställning.

http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/63759 [2008-11-01]

SOU 2006:100 (2006). Utredningen Nationell psykiatrisamordning: Ambition och an-svar - Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder.

http://www.regeringen.se/content/1/c6/07/31/78/f8d9f649.pdf [2008-10-24]

SOU 2008:26 (2008). Utredningen om ny språklag: Värna språken – förslag till språk-lag. http://www.regeringen.se/content/1/c6/10/09/59/4ad5deaa.pdf [2008-10-24]

Specialpedagogiska skolmyndigheten (2008). www.spsm.se [2008-09-20]

Specialpedagogiska skolmyndigheten (2008). Fakta om e-böcker. (20080711) http://www.spsm.se/Laromedel/E-bocker/E-bok-med-text/ [2008-10-24]

Statens Kulturråd (2008). www.kulturradet.se [2008-11-01]

Statens Kulturråd (1998). Funktionshindrades tillgång till kultur : kartläggning och handlingsprogram. Rapport från statens kulturråd 1998:3.

http://www.kulturradet.se/upload/kr/publikationer/1998/funktionshindrades_tillgang.pdf [2008-10-01]

Statens Kulturråd (2006). Slutbetänkande av utredningen Översyn av teckenspråkets ställning KUR 2006/6965.

http://www.kulturradet.se/upload/kr/remissvar/2006/teckensprak_stallning.pdf [2008-09-20]

Statens Kulturråd (2007). Översyn av medel för funktionshindrades tillgång till kultur Kur 2007:5.

http://www.kulturradet.se/upload/kr/publikationer/2007/oversyn_funktionshinder.pdf [2008-10-01]

Stenkula, Staffan (2008). Synskada i Nationalencyklopedin http://www.ne.se/artikel/321962 [2008-11-01]

Sträng, Gunnel (2008). Döv i Nationalencyklopedin http://www.ne.se/artikel/158216 [2008-11-01]

Svenska bibelsällskapet (2008). http://www.bibelsallskapet.se/ [2008-09-20]

Svensk biblioteksförening (2008). http://www.biblioteksforeningen.org/ [2008-09-20]

Sveriges dövas riksförbund (2008). www.sdrf.se [2008-11-01]

Sveriges Television (2008). www.svt.se [2008-09-20]

Synskadades riksförbund. (2008) www.srfriks.org [2008-11-01]

Söderlund, Helena (2008). Resursbibliotek för döva.

http://www.orebro.se/kulturochfritid/bibliotek/teckenhornan/resursbibliotekfordova.4.5 1b3e21a119b841254480001495.html [2008-11-01]

TPB (2008). Daisy text och ljud

http://www.TPB.se/filer/dokument/pdf/faktadaisytextochljud0810.pdf [2008-10-27]

TPB (2008). Den svenska talboksmodellen.

http://www.TPB.se/om_TPB/uppdrag/talboksmodellen/ [2008-09-20]

TPB (2007) Om läshandikapp. (2007-01-03)

http://www.TPB.se/om_TPB/uppdrag/om_lashandikapp/ [2008-10-24]

TPB (2008). Uppdrag och lagar. (2008-08-13) http://www.TPB.se/om_TPB/uppdrag/ [2008-10-24]

TPB (2006). Yttrande över betänkande (SOU 2006:54) Teckenspråk och teckenspråkiga Dnr S2006/4244/ST. http://www.TPB.se/filer/dokument/word/yttr0654.doc [2008-11-01]

Unesco (1994). Folkbiblioteksmanifest.

http://www.unesco-sweden.org/shared/pdf/tv%E500version2.pdf [2008-10-27]

Utbildningsradion (2008). www.ur.se [2008-09-20]

Wetterberg, Gunnar (2004). Den kommunala självstyrelsen Stockholm , SNS förlag.

Örebro stadsbibliotek (2006). Yttrande över betänkandet Teckenspråk och teckensprå-kiga (SOU 2006:54) Christer Klingberg, bibliotekschef (2006-09-27).

Motioner, interpellationer, propositioner:

Detta är mina primärkällor, och jag har skrivit dem här i kronologisk ordning, dvs. i den ordning de kommer i mitt material.

Motion 1997/98:Kr235 Ett ansvarbibliotek för döva och hörselskadade av Inger Lund-berg m.fl. http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GL02Kr235 [2008-11-01]

Betänkande 1997/98:KrU3 Utskottets svar på motionen Ansvarsbibliotek för döva och hörselskadade.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3322&dok_id=GL01KrU3 [2008-11-01]

Statens Kulturråd (1998) Funktionshindrades tillgång till kultur : kartläggning och handlingsprogram. Rapport från statens kulturråd 1998:3.

http://www.kulturradet.se/upload/kr/publikationer/1998/funktionshindrades_tillgang.pdf [2008-10-01]

SOU 2006:54 (2006) Utredningen Översyn av teckenspråkets ställning: Teckenspråk och teckenspråkiga : översyn av teckenspråkets ställning.

http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/63759 [2008-11-01]

Statens Kulturråd (2006) Slutbetänkande av utredningen Översyn av teckenspråkets ställning KUR 2006/6965.

http://www.kulturradet.se/upload/kr/remissvar/2006/teckensprak_stallning.pdf [2008-09-20]

Örebro stadsbibliotek (2006) Yttrande över betänkandet Teckenspråk och teckenspråki-ga (SOU 2006:54) Christer Klingberg, bibliotekschef (2006-09-27).

Motion 2007/08:Kr280 Teckenspråk är ett eget språk av Alice Åström m.fl.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GV02Kr280 [2008-11-01]

Interpellation 2007/08:750 Kultur tillgänglig för teckenspråkiga av Siv Holma m.fl.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dok_id=GV10750 [2008-11-01]

Svar på interpellation 2007/08:750 om kultur tillgänglig för teckenspråkiga av Lena Adelshon Liljeroth i protokoll 2008/08:120.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2007/08:120#{A2C555D5 -B0A3-4BCC-8191-D06ECC01D3A9} [2008-11-01]

Motion 2008/09:So314 Dövas, dövblindas och hörselskadades levnadsvillkor av Eva Olofsson m.fl.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02So314 [2008-11-01]

Motion 2008/09:Kr 331 Teckenspråksböcker av Maria Kornevik Jakobsson och Per Lodenius.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02Kr331 [2008-11-01]

Proposition 2008/09:1 Budgetpropositionen för 2009

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GW031 [2008-11-01]

Related documents