• No results found

Då Kanban till stor del liknar de andra agila metoderna i sitt tillvägagångssätt gör att även den här metoden fungerar som en projektstyrningsmetod. Det är en lätt metod att använda sig av då den genom sin visualitet är väldigt tydlig. Det blir ett flöde i processerna med metoden och den bidrar till att alla uppgifter får ett avslut. Metoden visar också tydligt var flaskhalsarna finns och det bidrar till att det går fort att lösa de problem som uppstår.

Kanban är ett bra stöd för planering och information mycket eftersom det som finns på tavlan är lättillgängligt. Då utvecklarna kan se hur det ser ut på tavlan blir de också mer delaktiga i arbetet. Utvecklarna hjälps åt när det blir problem och de är också med och prioriterar de olika arbetsuppgifter som ska göras. En kombination med delar som finns i andra metoder bör göras för att få en så bra metod att arbeta utefter som möjligt även om Kanban också skulle kunna fungera att ha som en projektstyrningsmetod utan delar från andra metoder.

De morgonmöten som kommer från Scrum är väldigt bra, även om det mest blir prat om vilka problem som finns då det andra syns visuellt, är det ju faktiskt så att det är problemen som måste lösas. Att då gå igenom och lösa de problem som finns varje morgon bidrar också till att flaskhalsarna snabbt får en lösning, vilket i sin tur bidrar till att det blir ett bra flöde i arbetsprocessen. Ett förslag skulle kunna vara att ha ett möte en gång i månaden där utvecklarna får chans att berätta om och diskutera saker som gått bra eller om det är någon som kommit på något nytt.

Att ha Burndown-grafer för att se hur projektet ligger till är bra då det inte finns något annat visuellt sätt att se det på i nuläget. Prioriteringslistorna från Scrum är också bra att ha kvar då det är ett viktigt steg i arbetet eftersom det är utifrån prioriteringarna som utvecklingen ska genomföras. Det kan då vara bra att ha det dokumenterat på samma sätt för alla projekt så att det blir enhetligt och lättillgängligt.

Utvecklarna på PromoSoft ser en nackdel med att de saknar en övergripande planering av projekten som helhet med Kanban. De Burndown-grafer som de har löser problemet till en viss del, men det optimala skulle kanske vara att ha en Kanban-tavla till för projekten i sin helhet. De skulle då se hur den övergripande planeringen är och hur olika projekt ligger till i förhållande till varandra. Det skulle kanske hjälpa att ha kvar de olika kolumnerna som finns för utvecklingsuppgifterna och sedan bara pricka ut vart olika projekt befinner sig med hjälp av post-it lappar i olika färger.

PromoSoft arbetar med par-programmering ibland, vilket verkar vara ett bra sätt att arbeta på.

Två par ögon ser oftast mer än ett par. Att arbeta mer med par-programmering om de blir fler utvecklare på företaget tror jag skulle vara en bra idé då det verkar som att inte bara jag utan även utvecklingschefen på företaget tycker att det är ett effektivt sätt att programmera på utifrån våra olika erfarenheter.

Att inte kunna ge kunden en exakt leveranstid är något som alla brottas med oavsett vilken metod som används. Det är svårt att kunna ge en exakt tid då det är svårt att veta hur lång tid

28 olika arbetsuppgifter eller projekt kommer att ta om de aldrig gjorts förut. Att veta kö-tider och beläggning av personal är också bidragande faktorer till att det blir svårt att säga en exakt tid. Det är därför svårt att kunna ge något konkret råd för att lösa problemet.

Problemet med de uppgifter som har röda punkter, där utvecklarna antingen väntar på svar från kunden eller att en annan uppgift måste bli klar innan uppgiften med den röda punkten kan göras, är att det oftast bildas flaskhalsar då de inte räknas med i nivån, som finns för kolumnen, när de har en röd punkt. Det skulle kunna lösas med att flytta de röda punkterna till en speciell kö. När punkterna sedan kan börja arbetas på igen skulle de prioriteras in i den kolumn de tillhörde innan, men det skulle då inte bli så att det blir för många uppgifter i en kolumn utan när det finns en ledig plats i kolumnen där den röda punkten satt så tas denna in där igen.

Sammanfattningsvis anser jag att Kanban kan användas som en projektstyrningsmetod, även om den blir bättre då företaget kan komplettera med de delar från andra metoder som de anser är användbara. Kanban blir ett stöd vad gäller planering och information då Kanban-tavlan gör att det går snabbt att gå in i detaljer. Tavlan gör också att informationen blir lättillgänglig för alla på företaget.

Det finns vissa problem och brister med Kanban som säkerligen också finns med andra metoder, men jag tror att de flesta problem kan lösas med tiden i och med att de som arbetar med den kommer på nya sätt och lösningar för dem. Det enda riktigt stora problem som finns är att det är svårt att säga en exakt leveranstid, vilket inte bara gäller Kanban utan också vid andra metoder.

Som analysen visar finns det en hel del likheter mellan Kanban, Scrum, DSDM och Extrem programmering. Den modell som mest liknar den som PromoSoft använder sig av är Extrem programmering. Jag skulle vilja påstå att deras metod är en blandning mellan Kanban och Extrem programmering, speciellt om de skulle börja använda sig mer av par-programmering.

Det finns ytterligare en del från Extrem programmering som kanske skulle kunna vara av intresse för PromoSoft att använda sig av. Att göra en kort övergripande berättelse, metafor, av hur hela systemet fungerar tror jag skulle hjälpa både kunden och utvecklarna eftersom de då får samma helhetsbild av systemet redan från början. För övrigt tror jag att PromoSoft redan plockat ut de delar som kan bidra till en bättre metod för just deras företag från de tre metoder som finns i uppsatsen, sedan finns det andra metoder som inte tagits upp här som kanske har andra bra delar att använda sig av.

29

Referenser Litteratur

Andersson, David J. (2010) Kanban – Successful Evolutionary Change for Your Technology Business. Seqium, Washington: Blue hole press.

Becker, Jörg; Kugeler, Martin & Rosemann, Michael (2003) Process Management – A Guide for the Design of Business Processes Heidelberg: Springer-Verlag

Bell, Douglas (2005) Software Engineering for Students – A programming approach.

Dorchester: Addison-Wesley.

Berggren, Christian & Lindkvist, Lars (red.) (2001) Projekt – Organisation för målorientering och lärande Lund: Studentlitteratur

Gross, John M. & McInnis Kenneth R. (2003) Kanban made simple: Demystifying and Applying Toyota’s Legendary Manufacturing Process AMACOM Books

Jansson, Tomas & Ljung, Lennart (2004) Projektledningsmetodik Lund: Studentlitteratur Koch, Alan S. (2005) Agile Software Development – Evaluating the Methods of Your Organization London: Artech House

Patel, Runa & Davidson, Bo (2003) Forskningsmetodikens grunder – att planera, genomföra och rapportera en undersökning Lund: Studentlitteratur

Webbdokument

Crisp (2011a) Kanban. [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.crisp.se/kanban/ [2011-02-27]

Crisp (2011b) Lean Software Development. [Elektronisk]. Tillgänglig:

http://www.crisp.se/leansoftwaredevelopment [2011-05-08]

Kniberg, Henrik & Skarin, Mattias (2010) Kanban and Scrum – making the most of both C4Media Ic. [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.infoq.com/resource/minibooks/kanban-scrum-minibook/en/pdf/KanbanAndScrumInfoQVersionFINAL.pdf [2011-03-31]

Laribee, David (2008) Xclaim Kanban1.0 [Elektronisk] Tillgänglig:

http://www.flickr.com/photos/laribee/2740704314/ [2011-05-15]

Larsson, Peter (2008) Kritiken mot Scrum växer. Computer Sweden [Elektronisk]

Tillgänglig: http://www.idg.se/2.1085/1.187182/kritiken-mot-scrum-vaxer [2011-03-31]

30 Sundkvist, Frida (2010) Metoden som hjälper dig prioritera. Computer Sweden [Elektronisk]

Tillgänglig: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.343470 [2011-03-16]

Systemvaruhuset (2011a) Scrum.[Elektronisk]. Tillgänglig:

http://www.systemvaruhuset.se/media/10727/introduktion%20till%20scrum.pdf [2011-03-10]

Systemvaruhuset (2011b) RUP. [Elektronisk]. Tillgänglig:

http://www.systemvaruhuset.se/media/4456/rup.pdf [2011-03-10]

Systemvaruhuset (2011c) DSDM. [Elektronisk]. Tillgänglig:

http://www.systemvaruhuset.se/media/4731/introduktion%20till%20dsdm.pdf [2011-03-10]

Muntliga källor

PromoSoft, Fredrik Stigmarker, Utvecklingschef, Intervju, 2011-04-08 PromoSoft, Carl-Ove Andersson, Utvecklare, Intervju, 2011-05-06 PromoSoft, Dusan Stanic, Utvecklare, Intervju, 2011-05-06

Bilaga 1

Frågor till Fredrik Stigmarker.

Är det lätt att få en överblick över vad som ska göras med Kanban?

Tycker du att det är ett stöd för planering och information av arbetet?

Vem är det som väljer ut det som är viktigt att göra först och vad som kan vänta (kunden?)?

Hur ser man eventuella problem (flaskhalsarna)?

Tycker du att det blivit en ökning av avslutade projekt vid Kanban?

(Finns det någon risk att man inte gör något färdigt?)

Kan man påbörja en ny uppgift innan den man håller på med är klar eller måste man göra färdigt den man håller på med för tillfället?

Om det finns arbete som överlappar för en person, hur löser man det?

Om en uppgift är beroende av en annan, hur hanteras det?

Är det vanligt att ni hjälper varandra? Blir det egna arbetet lidande? Hur påverkas kvaliteten?

Uppstår det någon gång att någon behöver vänta på att få arbeta? Vad gör man då?

Hur fångar man upp vad som gjorts och hur det gick?

Varför tycker du att fokus på kvalitet är så viktigt?

Är det lika viktigt med kod granskning och kvalitetssäkring på små uppgifter?

Hur fort upptäcker man buggar eller problem?

Hur fort reagerar man och kan rätta?

Hur fungerar kommunikationen om det som ska göras?

Får ni någon feedback från användarna? Hur hanteras den?

Är det något som du tycker saknas med metoden? Finns det några brister?

Anser du att det skulle finnas fördelar med par-programmering?

Det finns andra metoder där kunden är med i utvecklingsteamet, hur skulle det funka för er?

Vilka nackdelar såg du med Scrum?

Vilka fördelar såg du med Scrum?

Bilaga 2

Frågor till Carl-Ove Andersson och Dusan Stanic.

Är det lätt att få en överblick över vad som ska göras med Kanban?

Tycker du att det blivit en ökning av avslutade projekt med Kanban?

Är det något som du tycker saknas med metoden? Finns det några brister?

Tycker du att Kanban är ett stöd för planering och information av arbetet?

Related documents