• No results found

Slutsatser kring mät- och modellresultat och jämförelse med MKN

In document LUFTMÄTNINGAR I JÖNKÖPINGS LÄN (Page 34-39)

PM10 i Jönköping

För PM10 finns mätdata från tre mätstationen i länet, där endast Kungsgatan och Lantmätaregränd har mätdata för alla tre år (dygnsvisa mätningar). Den tredje stationen vid Asa har endast mätdata med månadsupplösning för 2020. Vid stat-ionen på Kungsgatan som är dominerad av utsläppen från vägtrafiken syns ingen tydlig trend i partikelhalten över tid, dock uppmättes högre halter på vå-ren och lägre halter på sommavå-ren och hösten. De högsta dygnshalterna som överskrider 90-percentil dygn återfinns nästan alltid under vårmånaderna. Båda utvärderingströsklarna överskrids regelbundet, fram för allt på våren. Partikel-halterna från stationen vid Lantmätaregränd (urban bakgrund) och från Kungs-gatan (gaturum) har snarlik variation över tiden där Lantmätaregränd har lägre månadsmedelhalter av PM10 under 2019 - 2020 jämfört med Kungsgatan. Må-nadsmedelhalterna vid Asa ligger generellt lägre än de urbana bakgrundshal-terna. Årsmedelvärdet vid Kungsgatan ökar något under de tre åren, medan det sjunker för Lantmätaregränd. 90-percentil dygns värde har minskat vid de båda Jönköpings-stationerna, där den största reduceringen ses vid Lantmätaregränd.

Vid Kungsgatan klaras inte Nedre utvärderingströskeln för dygn under alla tre år, dock klaras Övre utvärderingströskeln. Miljömålet för dygnsmedelhalter kla-ras med liten marginal vid Kungsgatan och med betydligt större marginal på Lantmätaregränd. För denna station syns en neråtgående trend för de tre åren, med avseende på Nedre utvärderingströskeln, Övre utvärderingströskeln och antal dagar över miljömålets halter. En liknande trend kan dock inte ses vid Kungsgatan.

Mätningarna av PM10 har kompletterats av SWECO (2020, 2021) med modelle-ringar i beräkningsprogrammet SIMAIR2-väg, för åren 2018 till 2020. Dessa vi-sar att miljömålet överskrids i fyra kommuner (Värnamo, Nässjö, Tranås och Jönköping) för år 2019, i Jönköpings kommun överstigs även Nedre utvärde-ringströskeln under samma år.

NO₂ i Jönköpings län

Vid mätstationen på Kungsgatan 2a vid Jönköping ligger halterna under MKN för årsmedelvärdet, 98-percentil dygn och timme, med god marginal. När det kom-mer till nedre och övre utvärderingströsklarna så förekom det 36 dagar med överskridanden av Nedre utvärderingströskeln år 2018 och 2019, medan endast 6 dagar år 2020. Med sju tillåtna överskridanden per kalenderår är antalet långt över det tillåtna för 2018 och 2019. Den kraftiga förändringen under 2020 är an-tagligen en konsekvens av ändrade resmönster under pandemiåret 2020. Övre utvärderingströskeln överskrids under 2018 med en dag. Antal dygn som

över-Även antalet överskridanden av MKN ligger långt under det tillåtna antalet tim-mar per kalenderår.

Det finns överlag en svag neråtgående trend i NO₂ halterna över mätperioden, vilket syns i tidsserien över dygnsmedelhalterna. Tydligast syns dock föränd-ringen i antalet överskridanden av NUT för timme och dygn, dessa har kraftig minskat mellan 2019 och 2020. Nedre utvärderingströskeln och Övre utvärde-ringströskeln samt MKN överskrids vid flertal tillfällen, framför allt under vintern och delvis våren 2018 och 2019. På sommaren överskrids endast Nedre utvär-deringströskeln vid några tillfällen.

Modelleringarna med SIMAIR2-väg visar att miljömålet för NO₂ årsmedelvärdet klaras i alla modellerade kommuner, förutom Nässjö som ligger marginellt över miljömålet, samt Jönköping, vars årsmedelvärde ligger strax över Övre utvärde-ringströskeln.

Bensen och ozon

Mätningarna av bensen har gjorts under ett år vid Kungsgatan 2A och visar på låga halter, långt under miljömålet. Resultaten från modellberäkningarna visar att MKN för årsmedelvärdet klaras i samtliga kommuner, men att miljömålet överskrids i sammanlagt sju kommuner.

De tre stationer som mäter ozon i länet under 2019 och 2020 ger endast må-nadsdata, vilket innebär att en utvärdering mot MKN inte är möjligt. Den sam-stämmiga trenden från de tre stationerna, belägna i Draftinge, Isaberg och Vi-singsö är att halterna har minskat sedan våren 2019.

6.1 Förslag på fortsatt övervakning

Enligt luftkvalitetsförordningen (SFS 2010:477) är det kommunerna som ska kontrollera att miljökvalitetsnormerna uppfylls. Omfattningen av övervakningen beror både på haltnivå och antal invånare i kommunen eller samverkansområde och kan göras på flera sätt (mätningar, beräkningar eller annan uppskattning).

Generellt krävs kontinuerliga mätningar i kommuner eller samverkansområden med fler än 250 000 invånare, medan i andra områden krävs mätningar så snart det finns risk att en miljökvalitetsnorm överskrids. Vidare reglerar utvärdering-strösklarna vilken övervakningsmetod som ska tillämpas (se Figur 2). Genom att komplettera med indikativa mätningar och modellberäkningar kan antalet konti-nuerliga mätstationer minskas. Om halter är lägre än Nedre utvärderingströs-keln är objektiv skattning eller modellberäkning tillräckligt.

Jönköpings län har totalt 365 000 invånare, fördelade på 13 kommuner, varav nästan en tredjedel bor i Jönköping. Storleksmässigt hamnar länet och samver-kansområdet därför i kategorin 250 000 till 499 000 invånare. I kombination med haltnivåer mellan Nedre utvärderingströskeln och Övre utvärderingströs-keln innebär det att samverkansområdet behöver fortsätta med att övervaka

luften med två kontinuerliga stationer för partiklar, och en för de andra förore-ningarna som överskrider Nedre utvärderingströskeln (NO₂ och bensen).

Utvärderingen av mätperioden 2018-2020 visar generellt att haltnivåer av NO₂ och PM10 i Jönköping på årsbas i många fall ligger nära miljökvalitetsmålet, men att halter för dygns- och timpercentilerna många gånger ligger mellan Nedre ut-värderingströskeln och Övre utut-värderingströskeln. Det är också fortsatt svårt att klara kraven avseende tillåtet antal överskridanden av Nedre utvärderingströs-keln och även Övre utvärderingströsutvärderingströs-keln för dygn (PM10) och dygn och timme (NO₂). Detta är särskilt tydligt för NO₂-mätningar i Jönköping vid Kungsgatan.

NO₂-halterna vid Kungsgatan visar ingen tydlig trend över de tre åren, dock syns tydligt att de uppmätta halterna 2020 var lägre, antagligen p g a ändrade resmönster under pandemin. Mätningarna visar en kraftig minskning i halterna för 98-percentil dygn och timme, samt färre antal dygn och timmar över Nedre utvärderingströskeln, från 2019 till 2020. Fortsatta mätningar för 2021 kommer att visa om denna utveckling har hållit i sig. Utifrån rådande haltnivåer för både NO₂ och PM10 under mätperiodens första två år samt det faktum att Jönköping är länets största tätort är det att rekommendera att de kontinuerliga mätning-arna vid Kungsgatan och Lantmäterigränd i Jönköping fortsätter.

Länets luftkvalitetsmätningar har kompletterats med beräkningar av luftkvali-teten i ca 10 olika gaturum, fördelade på samverkansområdets olika kommuner.

Beräkningarna, som har gjorts för 2018 och 2019 ger en bra överblick över luft-kvalitetssituationen på platser, där luftkvaliteten kan förväntas vara påverkad av utsläpp från trafiken, men där det i inte finns möjlighet eller där det inte är up-penbart motiverad med mer detaljerad övervakning m h a mätningar. Avseende NO₂ och PM10 visar nästan alla kommuner en liten ökning i årsmedelvärde från år 2018 till 2019. Avseende bensen är bilden lite mer varierad, dock visar majo-riteten av kommunerna på en liten ökning i årsmedelvärdet mellan 2018 och 2019. För att upprätthålla en god kontinuitet i luftkvalitetsövervakningen framö-ver är rekommendationen att fortsätta med beräkningar av luftkvaliteten även i framtiden för gaturum där luftkvaliteten förväntas vara påverkade av utsläpp från trafiken. Det skall påpekas att modellberäkningar ställer höga krav på kvali-teten på indata och att det förutsätter att det finns en uppdaterad emissionsda-tabas tillgänglig, som tar hänsyn till aktuella förändringar i trafikemissionerna, till exempel ändringar i trafikarbete, fordonsflottans sammansättning och emiss-ionsfaktorer. För framtida övervakningar med modellberäkningar bör det över-vägas att inkludera en validering av modellresultat mot mätningar, för att säker-ställa modellresultatens trovärdighet.

7 Referenser

IVL Svenska Miljöinstitutet AB (2020-05-11). Krondroppsnätet. [Elektronisk], Tillgänglig:

[https://krondroppsnatet.ivl.se/2.2f3a7b311a7c8064438000623414.html).

Luftvårdsförbunden i Småland (2021-10-13). Jönköpings läns Luftvårdsförbund.

Tillgänglig: https://www.smalandsluft.se/jonkoping.html

Länsstyrelsen i Jönköpings län, 2015: Hälsans miljömål. Åtgärdsprogram 2016-2020. Meddelande 2015:37

Länsstyrelsen i Jönköpings län (2021-10-13). Uppföljning av åtgärdsprogram-men för miljömålen 2021:11. Tillgänglig: 2021:11 Uppföljning av åtgärdspro-grammen för miljömålen | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)

Naturvårdsverket: Luftguiden, 2019: Handbok om miljökvalitetsnormer för ut-omhusluft. [Elektronisk], Naturvårdsverket Stockholm. Tillgänglig: Luftguiden, version 4 (naturvardsverket.se)

NFS 2019:9 Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (utkom 13 december 2019). Naturvårdsverket, Stockholm, Tillgänglig: NFS 2019:9 Natur-vårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (naturvardsverket.se)

Naturvårdverket. 2021. Nya riktlinjer från WHO stärker hälsoargument för luft- och klimatåtgärder (utkom 22 semptember 2021). Naturvårdsverket, Stock-holm, Tillgänglig: Nya riktlinjer från WHO stärker hälsoargumentet för luft- och klimatåtgärder (naturvardsverket.se)

OpenStreetMap. Översiktskarta för Jönköpings län. (2021-10-25) Tillgänglig: https://osm.org/go/0YlT0l--

WHO global air quality guidelines. Particulate matter (PM2.5 and PM10), ozone, nitrogen dioxide, sulfur dioxide and carbon monoxide. Executive summary. Ge-neva: World Health Organization; 2021. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO

SCB (Statistiska centralbyrån) (2021-10-12). Kommuner i siffror [Elektronisk].

Stockholm: SCB. Tillgänglig: https://kommunsiffror.scb.se/

SCB (Statistiska centralbyrån) (2021-10-12). Statistikdatabasen – Befolkning.

[Elektronisk]. Stockholm: SCB. Tillgänglig: Folkmängd i riket, län och kommuner 31 december 2020 och befolkningsförändringar 1 oktober–31 december 2020.

Totalt (scb.se)

SFS 2010:477 Luftkvalitetsförordningen (utfärdad den 27 maj 2010). [Elektro-nisk], Sveriges Riksdag, Stockholm. Tillgänglig:

https://www.riksda- gen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/luftkvalitets-forordning-2010477_sfs-2010-477

SFS 2019:1260 Luftkvalitetsförordningen (utfärdad den 28 november 2019).

[Elektronisk], Sveriges Riksdag, Stockholm. Tillgänglig: SFS2019-1260.pdf (svenskforfattningssamling.se)

SWECO 2020: Luftkvalitetskontroll Jönköpings län 2020. Uppföljning av Miljö-kvalitetsnormer och luftkvalitetsmål för luftkvalitet i Jönköpings län för kalen-derår 2019.

SWECO 2021: Luftkvalitetskontroll Jönköpings län 2021. Uppföljning av Miljö-kvalitetsnormer och luftkvalitetsmål för luftkvalitet i Jönköpings län för kalen-derår 2020.

8 Bilagor

Bilaga 1

:

Temperaturförhållanden på vintern för Jönköpings

In document LUFTMÄTNINGAR I JÖNKÖPINGS LÄN (Page 34-39)

Related documents