• No results found

SLUTSATSER OCH SVAR PÅ FRÅGESTÄLLNINGARNA

Här kommer slutsatserna på undersökningen samt svaren på forskningsfrågorna att besvaras. Först kommer resultatet avseende brister samt förtjänster inom de tre faktorerna att presenteras. Därefter besvaras frågan om hur balansen är mellan de tre faktorerna.

6.1 De tre faktorerna

6.1.1 Fysiska faktorer

ANA har gjort stora framsteg avseende de fysiska faktorerna under det senaste året. Jag anser att ISAF och USA har agerat på de uppenbara bristerna som fanns för ett par år sedan och i stort sett inget har lämnats utan åtgärd. Den sedan länge eftersatta underhållsfunktionen har förbättrats och ANA kan ta ett allt större ansvar för det egna underhållet. Kvantitativt har ANA lyckats med rekryteringen och dessa mål är uppnådda. Det som går att diskutera är om kvaliteten på rekryterna står i paritet med kvantiteten eller om man är tvungen till kravunderstigande avseende kvaliteten till förmån för kvantiten. Det finns signaler som tyder

196

Ibid, sid 12.

197

Center for Strategic & International Studies. (2010), sid 99.

198

Center for Strategic & International Studies. (2010), sid 211.

199

International Crisis Group. (2010), sid iii.

200

Center for Strategic & International Studies. (2010), sid 90.

201

Ibid, sid 99.

202

Detta erfor jag väldigt tydligt som Chef för Provincial Office i Sheberghan på FS 13 2007. Min erfarenhet är att du med rätt kontakter kan komma undan med nästan vad som helst. Exempelvis sköt livvakten till den dåvarande provinsguvernören Juma Khan Hamdard ihjäl 9 obeväpnade demonstranter. Han omplacerades till en annan provins och såvitt jag vet har ännu ingen blivit dömd.

203

på det. Däremot återstår det mycket att göra avseende förbandens krigsduglighet där endast en kandak idag kan lösa uppgifter självständigt. Även MoD och generalstaben genomgår utbildning och kvalitetshöjande åtgärder syftande till att ta ett allt större eget ansvar.

Materielmässigt fylls ANA upp kontinuerligt med ändamålsenlig materiel. Fältförbanden är nästan helt uppfyllda. Den personliga utrustningen, fordonsparken och en stor del av den beväpningen är förhållandevis modern västerländsk materiel. Däremot är ANA en COIN- armé och det saknas tyngre materiel för reguljär strid, bland annat stridsvagnar. Flygvapnet däremot saknar en stor mängd materiel. Materielen är beställd och finansierad men kommer inte att vara färdiglevererad innan 2016. Flygförbanden kommer framförallt att understödja arméns COIN-operationer med helikoptrar och flygplan för markunderstöd. Detta innebär att det kommer vara brister i luftstridsförmågan.

Det pågående infrastrukturprogrammet kommer att svara upp för de krav ANA kommer ha avseende infrastruktur inom ett till två år. Då bedöms hela ANA inklusive flygvapnet att ha ändamålsenliga lokaler.

Slutsats

ANA har en positiv trend och kommer sannolikt att inom några år att vara relativt kapabel att axla säkerhetsansvaret. Däremot kännetecknas ANA idag av ganska låg krigsduglighet bland fältförbanden. Stödfunktionerna till fältförbanden har tidigare varit eftersatta och har en hel del att ta igen. Dessutom ligger inte flygvapnet i samma utvecklingsfas som den övriga armén utan har fortfarande ett par år kvar innan de kan leverera effekt.

6.1.2 Konceptuella faktorer

Hela utbildningsapparaten har en positiv utveckling och med tanke på att det nästan dröjde ända till 2009 innan det blev riktigt organiserat från NATO och USA är det riktigt bra. Kravet på antalet afghanska instruktörer och utbildare är uppnådda. Däremot har inte ANA idag möjligheten att genomföra all utbildning själv utan är beroende av de internationella styrkorna.

Den sista av de tolv funktionsskolorna är färdigställd och de övriga planerade utbildningsplatserna är också färdigställda eller på gång att bli det.

Officersutbildningen fyller sina kvoter och den senaste fyraårs-kursen hade ett stort urval sökande och var etniskt välbalanserad. Underofficerskurserna är svårare att fylla upp och det kan framförallt ha orsaker som status och karriärmöjligheter.

ANA har ett doktrinträd, reglementen och utbildningsanvisningar. Däremot finns det åtminstone tre traditioner inom officerskåren som måste samsas; den äldre sovjetutbildade, den gamla mujahedin med mer irreguljärt tänkande och den moderna officeren som är mer västerländskt skolad. Denna ”kulturkrock” kan innebära problem.

Slutsats

Som med de fysiska faktorerna har även de konceptuella haft en positiv utveckling under de senaste åren. Däremot finns det fortfarande brister på utbildare. Rekryteringen av underofficerare är fortfarande dålig och det finns olika traditioner inom officerskåren som påverkar utvecklingen negativt.

6.1.3 Moraliska faktorer

Detta anser jag var den absolut svagaste faktorn och där de största problemen kan uppstå. Mycket av problemen hänger samman med de stora etniska skillnaderna som alltid har rått i landet och som har förstärkts genom historien och de senaste årtiondenas stridigheter där de väpnade styrkorna oftast var etniskt grupperade. Det finns en mer eller mindre uttalad hierarki i landet där vissa är överordnade andra. Dessutom blev det en snedrekrytering etniskt sett när ANA organiserades 2002. Då kom den absoluta majoriteten av de höga officerarna från Tajikerna. Detta har på senare tid jämnats ut och ANA är idag ganska etniskt välbalanserad. Andra stora problem är kopplat till korruption, nepotism och nätverk. Det är alltför många som skor sig på andras bekostnad och som chef kan du tillförskansa dig olika förmåner. Vid befordringar eller tillsättande av befattningar kan i många fall lojalitet gå före kompetens. Dessa olika grupperingar och fraktioner leder till kontraproduktivitet och onödiga slitningar. Prestige och status spelar en stor roll. I detta fallet är det negativt för framförallt underofficerskåren som har små karriärsmöjligheter och vars kompetens underutnyttjas. De alltför höga personalavgångarna beror till stor del på för lite ledigheter, för krångliga ledighetsresor, för högt operativt tempo och dåligt ledarskap. Personalvårdande åtgärder vidtas och förhoppningsvis kommer det att bli bättre. I och med en lönerevision för ett par år sedan minskade personalavgångarna något och rekryteringen förbättrades.

Ledarskapet inom ANA kan ifrågasättas. Det finns en tradition avseende bestraffningar och det vi i väst kan anse vara dåligt ledarskap. Även här kan det vara en generationsfråga som kanske är övergående. Kopplat till detta finns det även exempel på dålig disciplin där soldater har stulit eller betett sig odisciplinerat.

Det finns dock ljuspunkter i form av en ökad stolthet att tjänstgöra inom armén och där den egna etniciteten spelar en allt mindre roll. Det omfattande läsprojektet bidrar också till ökat självförtroende och ökat anseende av armén.

Slutsats

Även om man verkar väldigt medveten om denna faktor och har genomfört förbättringsåtgärder är detta den faktor jag upplever som sämst. Här är det framförallt etniska problem som tar sig uttryck i samarbetsproblem och främjar en kultur av att i första hand hjälpa sin egen etnicitet i form av nepotism. Detta kan bidra till splittring inom armén. Dessutom finns det tecken på en tradition av, enligt västerländskt synsätt, dysfunktionellt ledarskap, bristande disciplin och låg moral. .

6.2 Balansen mellan de tre faktorerna

Enligt Fuller skall det vara en balans mellan de tre delarna för att generera krigföringsförmåga eller ”Fighting Power”. Hur ser det då ut inom ANA idag? Utifrån resultatet ovan anser jag att det är en övervikt åt den fysiska faktorn följt av den konceptuella och allra sist den moraliska. Detta speglar i mångt och mycket det internationella samfundets ansträngningar där skapandet av de fysiska faktorerna, och då framförallt utbildningen av manöverförbanden har varit väldigt mycket prioriterat. Detta har då inneburit diskrepans även inom den fysiska faktorn där exempelvis underhållsfunktionen har släpat efter väldigt mycket. Dessutom går det att

diskutera vilken ”typ” av krigföringsförmåga man kommer att få med den tydliga satsningen på COIN.

Det jag uppfattar som mest alarmerande är den moraliska faktorn som måste förbättras radikalt för att inte det skall få stora konsekvenser.

Related documents