• No results found

Slutsatser

Här beskrivs de slutsatser som arbetet har medfört, svar på frågeställningar samt utvärdering av huruvida målen med examensarbetet har uppnåtts. Även förslag till framtida arbete läggs fram.

7.1 Syfte

Detta examensarbetes syfte var att utveckla en prototyp för en beslutsstödslösning för integrering med Ritz. Lösningen skulle kunna hämta, preparera och lagra data från Ritz databaser för att möjliggöra en flexibel tillgång till dessa inom ramen för beslutsstöd.

Detta syfte har uppnåtts då en prototyp utvecklats med Ritz databasmodell och sotarföretagens affärsverksamhet i åtanke. Data hämtas från källsystemet, rensas och lagras i ett data warehouse. Data från detta warehouse presenteras sedan som en multidimensionell lösning i en instans av SSAS. Denna kan ta emot uppkopplingar från flertalet typer av programvaror, varför lösningen kan sägas vara dynamisk.

7.2 Frågeställningar

För att utreda vad som är en lämplig design för en beslutsstödslösning i Nethouses fall skulle följande frågeställningar besvaras:

 Hur ska extraheringen och överföringen av data ur verksamhetssystemet till beslutsstödslösningen utformas för att bibehålla kunskapen om vem som har äganderätt till vilken data?

 På vilket sätt ska lösningen konstrueras för att begränsa användarnas åtkomst till endast de data de har rätt till?

 Hur ska lösningen konstrueras för att stödja förändringar i vem som har rätt till vilken data? Svaret på den första frågeställningen var att det egentligen inte ställdes så höga krav på att bibehålla någon kunskap om vem som äger vilken data. Det viktigaste visade sig vara att den transform och omorganisation av data som sker i ETL-processen sker på ett riktigt sätt och inte falsifierade data. När så var fallet räckte det att känna till det geografiska område inom vilket de var verksamma för att kunna begränsa användarnas åtkomst på ett riktigt sätt. Om inte sotningar, brandskydd och objekt kunnat kopplas till en geografisk plats hade det däremot inte varit möjligt att genomföra på detta sätt. Svaret på den andra frågeställningen var att skapa en tabell med information om användarnamn och vilka distrikt de hade tillgång till för sotning respektive brandskydd och koppla ihop denna med objektdimensionen. På grund av sin koppling till objektdimensionen kunde denna säkerhetstabell kopplas ihop med övriga mått och dimensioner och därigenom koppla vilket distrikt informationen hörde till. Sammantaget möjliggjorde detta att prototypen dynamiskt kunde begränsa data för användarna med endast en specificerad roll i SSAS.

Svaret på den tredje frågeställningen är egentligen samma som för den andra. Eftersom användarnas behörigheter fanns samlade i en tabell, kunde denna lätt uppdateras i det fall användares behörigheter förändrades.

65

7.3 Framtida arbete

Hittills har prototypen, även om den använt produktionsdata, endast körts på utvecklingsdatorerna. Nästa steg bör vara att testa och om nödvändigt vidareutveckla prototypen så att den kan köras i produktionsmiljö i molnet.

En självklar vidareutveckling av prototypen är att lägga till fler funktioner för BI för sotarföretagen. Affärsprocesser som skulle kunna modelleras är till exempel artikelförsäljning samt åtaganden och övriga arbeten. Även inkrementell (förslagsvis nattlig) laddning av ny data till kuben skulle öka prototypens värde och eftersom detta i skrivande stund inte görs finns ingen historik lagrad i kuben. Historik är något som särskiljer ett BI-system och ger det möjlighet till analyser utöver vad verksamhetssystem stödjer och borde därmed prioriteras högt bland alternativen för vidareutveckling. En annan viktig vidareutveckling vore att lägga till moduler i ETL-paketen för att validera data. Användare måste kunna lita på att data i kuben de använder är korrekt eftersom dessa ofta används som underlag till viktiga beslut. I dagsläget är det inte omöjligt att logikfel i ETL-fasen påverkar datas korrekthet i kuben, vilket innebär att utvecklingen av valideringsmoduler borde prioriteras.

I dagsläget används endast SSAS, Excel eller statiska rapporter för att presentera data. En vidareutveckling för att förenkla användningen av systemet vore att införliva presentationen av data i Ritz GUI på internet.

Mer långsiktigt arbete för ett system med information som den i prototypen kan vi bara gissa om. Eventuellt skulle prototypen kunna kopplas ihop med ett geografiskt informationssystem (GIS) för att kunna visa data visuellt på kartor. Kanske skulle systemet i framtiden kunna kopplas ihop med något annat system med historisk information om bränder för att möjliggöra riskanalyser för objekt och områden, och därmed skapa förutsättningar för ett ännu effektivare brandförebyggande arbete. Eftersom data om bostäder är intressant i många sammanhang för många intressenter finns säkert fler givande möjligheter till vidareutveckling.

66

8 Litteraturförteckning

Elmasri, R., & Navathe, S. B. (2011). Fundamentals of database systems (sjätte uppl.). Boston: Addison-Wesley.

Inmon, W. (2005). Building the data warehouse (fjärde uppl.). Indianapolis: John Wiley & Sons. Kimball, R., & Ross, M. (2002). The data warehouse toolkit (andra uppl.). New York: John Wiley and

Sons Inc.

Kimball, R., Ross, M., Thornthwaite, W., Mundy, J., & Becker, B. (2002). The Data Warehouse Lifecycle

Toolkit (andra uppl.). Indianapolis: Wiley Publishing, Inc.

Malinowski, E., & Zimánsky, E. (2009). Advanced data warehouse design (andra uppl.). Berlin: Springer.

Microsoft. (okänt publiceringsdatum). Microsoft developer network. Hämtat från Editions and Components of SQL Server 2012: http://msdn.microsoft.com/en-

us/library/ms144275(v=sql.110).aspx den 24 04 2014

Microsoft. (okänt publiceringsdatum). SQL Server Analysis Services. Hämtat från Microsoft.com: http://www.microsoft.com/en-us/sqlserver/solutions-technologies/business-

intelligence/analysis.aspx den 03 03 2014

Microsoft. (okänt publiceringsdatum). SQL Server Integration Services. Hämtat från Microsoft.com: http://technet.microsoft.com/en-us/library/ms141026.aspx den 03 03 2014

Microsoft. (okänt publiceringsdatum). SQL Server Overview. Hämtat från Microsoft.com:

http://www.microsoft.com/en-us/sqlserver/product-info/overview-capabilities.aspx den 05 03 2014

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. (den 27 11 2009). Brandskyddskontroll. Hämtat från msb.se: https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Brandskydd/Sotning-och-

brandskyddskontroll/Brandskyddskontroll/ den 01 04 2014

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. (den 27 11 2009). Sotning. Hämtat från msb.se: https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Brandskydd/Sotning-och-

brandskyddskontroll/Sotning/ den 01 04 2014

Nilsson, P. (den 30 04 2010). Brandskyddskontroll - När ettor blir tvåor. Hämtat från Sotarbloggen: http://sotarbloggen.se/2010/04/30/brandskyddskontroll-nar-ettor-blir-tvaor/ den 01 04 2014

Oracle. (den 01 12 2003). Oracle OLAP Application Developer’s Guide. Hämtat från Stanford Education:

http://www.stanford.edu/dept/itss/docs/oracle/10g/olap.101/b10333/multimodel.htm den 25 04 2014

Pedersen, T. B., & Jensen, C. S. (2001). Multidimensional Database Technology. Computer, 40-46. Priebe, T., & Pernul, G. (2001). A Pragmatic Approach to Conceptual Modeling of OLAP Security.

67 Ranjan, J. (2008). Business justification with business intelligence. VINE: The journal of information

and knowledge management systems, 461-475.

Samarati, P., & de Capitani di Vimercati, S. (2001). Access Control: Policies, Models, and Mechanisms.

Foundations of Security Analysis and Design, 137-193.

Sen, A., & Sinha, A. P. (2005). A comparison of data warehouse methodologies. Communications of

the ACM, 79-84.

Unkroth, K. (den 16 05 2011). Analysis & PowerPivot Blog. Hämtat från Microsoft Developer Network: http://blogs.msdn.com/b/analysisservices/archive/2011/05/16/analysis-services- vision-amp-roadmap-update.aspx den 05 04 2014

Wu, L., Barash, G., & Bartolini, C. (2007). A Service-oriented Architecture for Business Intelligence.

IEEE International Conference on Service-Oriented Computing and Applications (ss. 279-285).

Newport Beach: IEEE.

Xu, L., Zeng, L., Shi, Z., He, Q., & Wang, M. (2007). Research on Business Intelligence in Enterprise Computing Environment. IEEE International Conference on Systems, Man and Cybernetics (ss. 3270-3275). Montreal: Piscataway.

68

9 Bilagor

Bilaga 1. Språkdefinition av MDSCL

Nedan definieras Priebes och Pernuls Multidimensional Security Constraint Language, MDSCL, i Backus-Naur-form.

<hide cube statement> ::= HIDE CUBE <cube name> FOR ROLE <role name>

<hide measure statement> ::= HIDE MEASURE <measure name> [ WHERE <slicing constraint> ] FOR ROLE <role name>

<hide slice statement> ::= HIDE SLICE WHERE <slicing constraint> { AND <slicing constraint> } FOR ROLE <role name>

<hide level statement> ::= HIDE LEVEL <string> [ WHERE <slicing constraint> ] FOR ROLE <role name> <slicing constraint> ::= <level name> <compare operator> <member name>

<role name> ::= <legal name> <cube name> ::= <legal name>

<measure name> ::= [ <cube name> "." ] <legal name> <level name> ::= <legal name>

<member name> ::= """ <string> """ <compare operator> ::= "=" | "!="

<legal name> ::= <unquoted name> | <quoted name> <unquoted name> ::= <alpha> { <alpha> | <alphanumeric> } <quoted name> ::= "[" <string> "]"

69

Related documents