• No results found

Flygtransportsystemets funktion är beroende av funktionaliteten av sina komponenter.

Detta innebär att för att kunna genomföra flygtransporter av både passagerare och frakt inom alla av Sveriges regioner behövs ett rikstäckande nät av flygplatser med adekvat serviceutbud, flygande resurser som tillförlitlig både trafikerar linjer och utför andra samhällsviktiga uppdrag, och en flygtrafikledning som upprätthåller trafiksäkerheten i luftrummet. En nedskärning av viktiga delfunktioner kan därmed avsevärt reducera de andra delarnas kapabilitet att utföra de luftburna transporterna. Risken finns att en nedläggning av hela eller vissa delar av verksamheten kring en regional flygplats resulterar i att alla eller vissa typer av flygtransporter inom denna region inte längre kan utföras. Samma gäller när flygbolag eller andra flygande resurser lägger ner sin verksamhet, då kan trots en fungerande flygplats inga civila flygtransporter genomföras. En välfungerande flygtrafikledning i sin tur är av särskilt betydelse för en störningsfri flygtrafik kring flygplatser med en komplexare trafiksituation och även vid mindre fördelaktiga väderförhållanden.

Kringliggande funktioner, som tillgodoser kundernas behov som exempelvis en adekvat ansluttrafik, är minst lika viktig för en framgångsrik transportverksamhet av passagerare och frakt som tillgång till kunnig personal, en fungerande försörjning med bränsle, elektricitet, internetuppkoppling och tillhörande IT stöd samt lämplig väder.

För att eftersträva en hållbar utveckling av transportsystemet behöver utmaningarna kring minskningen av emissionerna likväl bemötas som kring ett acceptabelt utbud av transport- och resmöjligheter i alla delar av landet.

Växelverkningar kring trafikvolymen, fraktmängden och passagerarantal mellan flygtrafikledning, flygbolag/flygande resurser och flygplatser bidrar till en ökad osäkerhet i planeringen av framtida flygtransportsystem. Därtill kommer utmaningarna som ett förändrat klimat kan medföra, som till exempel extremväderförhållanden. Detta inkluderar bland annat risker för skogsbränder som behöver bevakas, för skador efter stormar som behöver kartläggas och åtgärdas, och för avstängda områden efter översvämningar som bäst kan nås från luften. Även ett förändrat internationellt omvärldsläge behöver beaktas i lokala beslut om förändringar vilka framgent påverkar transportsystemet som sektor av samhällsviktig verksamhet/kritisk infrastruktur både för lokala, regionala och nationella intressenter.

Mittuniversitetet Regionala flygplatser

53

EKONOMISKA MODELLER

Matilda Hahne Christine Große

VII

Mittuniversitetet Regionala flygplatser

55

7 Samhällsekonomiska estimeringsmodeller

7.1 Inledning

En tjänst, som den sammansatta funktionaliteten av en regional flygplats, är samhällsekonomiskt motiverad om det totala värdet av tjänsten överstiger de totala kostnaderna för tjänsten. I fall med en svåröverskådlig bild med många intressenter och en möjlig diskriminering mellan beställargrupper, är särskilt värdet av den totala tjänsten komplicerad att bestämma. Varje beställare uppger en marginell betalningsvilja, medan leverantören behöver förhålla sig till både fasta och rörliga kostnader. I detta ska leverantören finna en lämplig prissättningsmekanism för tjänsterna.

Sundsvall-Timrå Airport används återkommande av samhällsviktiga aktörer som posten, försvarsmakten, sjukvården och räddningstjänsten. Förutom löpande behov aktualiseras betydelsen av en sådan infrastruktur när samhället utsätts för stora påfrestningar som visade sig under skogsbränderna 2018. Detta kapitel presenterar en kunskapsöversikt kring lämpliga beräkningsmodeller för att hitta ett sätt att värdesätter relevanta attribut. Analysen anlägger en särskild koncentration på krisberedskap och icke marknadsprissatta tjänster som kan förhålla sig till fallet. Kunskapsöversikten synliggör etablerade beräkningsmodeller som används i litteraturen och som kan användas för bedömningen av flygplatsernas värde för en kringliggande region samt för- och nackdelar som är förknippat med dem.

Utöver kunskapsöversikten demonstreras användningen av beräkningsmodeller med korta exempel där det har funnits vara möjligt. En genomgående brist på relevant data i kontexten blev uppenbart och försvårade en mer specifik analys. Här är det värt att uppmärksamma att de tidigare beräkningsmetoderna samt de tidigare resultaten och siffrorna som tas upp nedan har sin egen kontext när det kommer till exempelvis geografisk plats och tidsperiod. Det är även värt att notera att samtliga exempelberäkningar som har utförts grundar sig på någon form av förenkling av verkligheten. I vissa fall baseras beräkningarna på observerade siffror, men när sådana inte har varit tillgängliga så har även uppskattade värden och exempelsiffror använts.

Därtill finns vissa kategorier av nyttor som överlappar varandra och som påverkar varandra. Kortare restid bidrar till tillgänglighet; tillgänglighet som i sin tur kan bidra till att företag etablerar sig i regionen; vilken då driver ekonomisk tillväxt via katalytiska ekonomiska effekter. Detta gör att det finns risk för dubbelräkning av värdeskapandet. Vidare så är flertalet av uppskattningarna flera år gamla och baserat på det årets penningvärde. Det kan därmed vara nödvändigt att ha inflationen i åtanke.

Till sist finns det flera delar i den följande texten där fokus ligger på flyget och inte nödvändigtvis enbart på flygplatser. Flyget och flygplatser bildar dock som beskrivits ovan ett sammanlänkat system som möjliggör flygtransport, men vissa aspekter av flygets fördelar är det teoretiskt möjligt att ha tillgång till även utan en flygplats.

Helikoptrar behöver inte alltid ha tillgång till en flygplats för att landa, exempelvis, vilket dock i sin tur inte heller ifrågasätter flygplatsens principiella existens.

Mittuniversitetet Regionala flygplatser

56