• No results found

Slutsatser och rekommendationer

Detta avslutande kapitel inleder vi med att formulera våra huvudsakliga slutsatser för att till sist avge våra rekommendationer för Swelifes fortsatta utveckling.

11.1 Slutsatser

Swelife syftar till att stärka life science-sektorn i Sverige. Swelifes vision är att ”Life Science i Sverige har en ledarroll i utvecklingen för en hälsa i världsklass och en hållbar tillväxt”. För att uppnå den ska programmet verka för att life science-Sveriges kompetenser och resurser används rationellt i samverkan och samordning så att sektorn är hållbar, växande och internationellt konkurrenskraftig, och att Sveriges invånare har tillgång till innovativa, kostnadseffektiva och individanpassade lösningar för bättre hälsa baserade på internationell best practice.

Programmet har gett ett betydande bidrag till koordinering och samverkan inom life science -sektorn, vilket har resulterat i kunskapsspridning mellan aktörer och sannolikt till effektivare användning av resurser nationellt. Programmets har lyckats knyta till sig relevanta aktörer från hela life science-sektorn i Sverige utan inslag av inlåsning till enskilda aktörers särintressen. Life science-sektorns långa ledtider förutsätter dock att insatser får pågå under lång tid för att potentialen i dem ska kunna realiseras fullt ut. Det är därför rimligt att anta att resultat och effekter kommer att öka över tid.

Insatsformerna är värdefulla och bidrar till mervärde för sektorn. Programmets insatser inom till exempel preventiv hälsa och sjukvårdsintegrerad biobanking, områden med stora utvecklingsbehov och där få andra satsningar görs, utgör sannolikt betydande mervärden. Ännu större insatser skulle kunna göras på forskningsinfrastruktur så som testbäddar, verifieringsmiljöer och biobanker, med särskilt fokus på att säkerställa långsiktigheten i dem.

Programmet har bidragit till förnyelse av området genom framförallt de strategiska projekten.

Förnyelsen uppfattas främst bestå av inkrementella steg som kan bidra till delförändringar som i sin tur och framgent kan bidra till systemiska förändringar. Programmet tenderar också ha lyckats väl med att mobilisera i en bredare mening.

Aktiviteter anpassas efter förändringar i omvärlden. Swelifes inhämtning av behov förefaller fungera väl för innovationsprojekt. Programmet genomför ett gediget arbete för att utlysningar ska motsvara aktörernas behov. Programmet arbetar aktivt för att främja jämställdhet och har en jämn könsfördelning i såväl ledning och administration som bland projektledare.

Sammanfattningsvis är programmets mest framträdande styrkor:

• Koordinering och samverkan inom life science-sektorn. Denna har i någon mån lett till såväl kraftsamling som minskad fragmentering och att life science-Sveriges kompetenser och resurser används nationellt

• God förmåga att identifiera nyckelområden. Programmet har på ett förtjänstfullt sätt identifierat viktiga utvecklingsområden för life science-sektorn och initierat insatser och aktiviteter inom dessa

• Insatsformerna. Såväl de strategiska projekten som innovationsprojekten uppfattas medföra mervärden för life science-sektorn

• Programkontorets flexibilitet, lyhördhet och öppenhet. Det har lett till att programmet snabbt anpassar sig till omvärldsförändringar och initierar nya insatsområden när behov av det finns.

11.2 Rekommendationer

Mot bakgrund av konstaterandena i föregående avsnitt (och i rapporten som helhet) bedömer vi att Swelife är ett överlag fungerande program som på ett föredömligt sätt har åstadkommit koordinering och samverkan mellan aktörer inom life science-sektorn. Programmet har gjort avtryck inom flera områden där insatser inte tidigare har genomförts. Life science-sektorns långa ledtider förutsätter att insatser får pågå under lång tid för att potentialen i dem ska kunna realiseras fullt ut. Programmet bör därför erhålla fortsatt finansiering, på oförändrad nivå, men med ytterligare koordineringsmedel till programkontoret.

Utvärderingen visar emellertid att programmets strategiska inriktning och styrning är otydlig och att det saknas underlag för programmets vägval. För den fortsatta utvecklingen av programmet lämnar utvärderingen därför nedan rekommendationer till programledningen (programstyrelsen och programkontoret). Rekommendationerna är grundade i den empiri som har samlats in och behandlats i denna utvärdering.

Rekommendationerna bör ses som en helhet där flera av rekommendationerna bygger på varandra och vilka sammantaget möjliggör en tydligare strategisk inriktning och styrning av programmet.

Programmets inriktning

Programmets strategiska inriktning framstår som otydlig. Utvärderingen har svårt att se hur de ursprungliga agendorna till fullo stödjer den breda ansats på life science-området som programmet har idag. Vidare har förändringar i det svenska life science-landskapet, inte minst under 2019, föranlett ett behov för programmet att definiera sin roll i innovationssystemet för life science:

• Swelife har varken utvecklat en sammanhållen agenda eller uppdaterat de befintliga agendorna.

Programmet bör därför utveckla en agenda som utgångspunkt för inriktning och prioriteringar, för att tydligare kunna avgränsa sina ambitioner och sin verksamhet

• Swelifes roll i innovationssystemet för life science är inte tydligt definierad. Programmet bör därför, med utgångspunkt i den nya agendan, definiera sin roll i innovationssystemet:

- Swelife bör definiera och tydliggöra sin roll gentemot Vinnova och andra potentiella finansiärer

- Swelife bör definiera sitt förhållningssätt gentemot Life science-kontoret och samverkansgruppen för life science och hälsa

• Swelife bör, baserat på sin tydliggjorda roll i innovationssystemet för lifescience, välja insatser och aktiviteter för att skapa bästa synergier

• Swelife och MT4H har redan idag ett uppskattat samarbete. Swelife bör överväga ett utökat samarbete med MT4H i syfte att realisera ytterligare synergier inom området

• Det framstår som något otydligt för behovsägarna hur Swelife inhämtar behov inom life science -sektorn. Programmet bör därför systematisera processen för inhämtning av behov till strategiska projekt och göra den mer transparent.

Programmets styrning

Treårsutvärderingen rekommenderade programmet att utveckla en utförligare programlogik med uppföljningsbara mål och delmål. Rekommendationen förefaller inte fullt ut ha hörsammats. Många av Swelifes mål är formulerade så att de varken kan följas upp eller meningsfullt utvärderas. En väl genomtänkt programlogik med väl valda mål är ett kraftfullt verktyg såväl för att styra ett program mot dessa mål som för att utvärdera om målen har nåtts eller är på väg att nås:

• Swelife saknar en ändamålsenlig programlogik och bör därför, med utgångspunkt i den nya agendan och sin definierade roll i innovationssystemet för life science, utveckla en sådan enligt

gängse metodik. Programmet bör därför utveckla en programlogik strukturerad i Insatser → Aktiviteter → Resultat → Utfall → Effekter → Samhällseffekter54 och bör inkludera diskussion av väsentliga antaganden och risker. För ett urval av aktiviteter och resultat (och om möjligt utfall och effekter) bör kvantitativa mål definieras.

Programmets genomförande

Programmets insatser förefaller generera goda resultat och skapa mervärden för life science -sektorn. För att bättre förstå i vilken utsträckning och på vilket sätt, behöver programmet emellertid arbeta med uppföljning av såväl pågående som avslutade projekt. Programmet behöver också arbeta för att säkerställa insatsernas långsiktighet så att inte fungerande insatser avslutas på grund av att det inte finns någon aktör som tar över ansvaret för dem efter projektavslut:

• Swelife följer inte upp sina projekt på ett detaljerat och systematiskt vis, vilket försvårar mål- och resultatstyrning samt utvärdering. En väl genomtänkt programlogik och väl valda mål möjliggör uppföljning av vad projektportföljen ”levererar” och kan därmed ge styrelse och programkontor bättre förutsättningar att styra programmet mot dessa mål, samtidigt som den underlättar framtida utvärdering. Programmet bör därför, med hjälp av sin nya programlogik och dess mål, löpande följa upp hur varje enskilt projekt bidrar till programmets mål

• Swelifes insatsformer är relevanta och kompletterar varandra väl, varför programmet bör fortsätta med dessa. Programmet bör dock säkerställa insatsernas långsiktighet

• Swelife verkar inom ett komplext och fragmenterat område. Det finns indikationer på att programkontoret och den övriga programledningen haft betydelse för de hittillsvarande resultaten, vid sidan om finansieringen av projekt. Idag finansieras programkontoret delvis genom strategiska projekt. Programkontoret bör få ytterligare koordineringsmedel för att säkra nödvändiga resurser. Det är däremot inte möjligt att bedöma vad som är nödvändiga resurser.

Programmet bör därför tydliggöra programkontorets finansiering och faktiska omfattning.

54 För SIPar är samhällseffekter liktydiga med SIP-instrumentets effektmål:

Stärkt hållbar tillväxt

Stärkt konkurrenskraft och ökad export för svenskt näringsliv

Att göra Sverige till ett attraktivt land att investera och bedriva verksamhet i

Hållbar samhällsutveckling som tryggar försörjning, välfärd, miljö- och energipolitiska mål

Skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar