• No results found

8. SLUTSATSER/REFLEKTIONER

8.2. Slutsatser

Utifrån de intervjuer vi gjort med olika kvinnor med skilda förutsättningar och olika position i karriären, kan vi fastställa att det råder en samstämmighet gällande synen på beteende hos olika individer. Det är av stor vikt att ändra på de påstådda skillnader som ska finnas gällande kvinnor och män som ledare. I teorin tycks det finnas stora skillnader på de egenskaper som män och kvinnor sägs ha, då de utför sitt ledarskap. Dessa skillnader i egenskaper uppfattas dock inte av våra respondenter. Istället anses de beteenden som skilda ledare innehar, klassificeras till olika individer och deras beteenden. Detta kan sammanfattas som att det förvisso finns kvinnliga och manliga beteenden i ledarskap, dock kan dessa beteende inte hänföras till att kvinnor alltid har ett kvinnligt beteende och att män alltid har ett manligt beteende. Det handlar istället om olika beteende oberoende av kön och möjligtvis de förväntningar som omgivningen har på de olika könsrollerna.

Vi har kunnat konstatera att ledarutbildningar, både under arbetstid och på fritiden, bidrar till ett utökat nätverk och därmed ett breddat kontaktnät. Det uppfattas som viktigt att delta i ledarutbildningar för att få en större kunskap om hur andra individer i liknande situationer förhåller sig till gemensamma problem. Vi kan även utröna att ledarskapsutbildningar uppfattas som positiva inslag under karriärklättrandet, på grund av att de utvecklar individen till mer kompletta ledare, där fokus ligger på individens kunnande och inte kön.

Utifrån den ledarskapsmodell vi tidigare presenterat kan vi fastställa att det inte finns något ledarskap som kan hänföras till ett visst kön, dock finns det ledarskap som kan karaktäriseras som manligt och kvinnligt. Det visar sig att kvinnor i olika branscher och organisationer anpassar sitt ledarskap utifrån problem och situationer.

Vi har i vår studie kunnat fastställa att de sociala nätverken har betydelse under hela det yrkesverksamma livet. Nätverken kan bidra till att erhålla ett första arbete, men även ge information och referenser till nya arbetstillfällen senare i livet. De sociala nätverken har även visat sig underlätta i vardagen både praktiskt och personligt och bidrar till att kvinnor vid vissa tillfällen kan fokusera och lägga sin koncentration på sitt arbete, istället för att lägga störst fokus på det familjära livet.

Vi har även kunnat utröna att de sociala nätverken har inverkan på kvinnliga ledares klättring uppåt i karriären, då nätverken öppnar dörrar för avancemang. En övervägande majoritet anser att de sociala nätverken utan tvekan har en positiv inverkan för att få in en fot till en högre befattning och för att lyckas som kvinnlig ledare. För att lyckas är det av stor vikt att försöka skapa ett nätverk bestående av både kvinnor och män med olika befattningar. Dock är det viktigt att påpeka att det inte enbart är andra individer som ska se till att den enskilde personen lyckas, det är angeläget att individen själv besitter viss kompetens och professionalitet för att kunna uppnå de mål som sätts upp. Vi har i vår studie även konstaterat att det finns en önskan om att få in fler kvinnor underifrån i organisationerna. Detta kan med tiden resultera i avancemang uppåt i organisationen och därmed ge upphov till högre befattningar och ett utökat ansvar. Detta i sin tur främjar öppnande av dörrar gällande karriärklättrande.

Vår studie visar även på att de sociala nätverken bidrar till att få fler kontakter och att utomstående i samma bransch kan få en inblick i den yrkesroll som personen i fråga besitter. Det finns då möjligheter för dessa att se det kunnande och den kunskap som finns hos den specifika personen. De sociala nätverken ger även möjlighet att visa upp individuell kompetens och på så sätt synliggöra individen, vilket har visat sig viktigt vid ett eventuellt uppkommande arbetstillfälle som skulle kunna innebära avancemang i karriären. Det har visat sig att för egenföretagare, är nätverken av oerhört stor betydelse då det gäller marknadsföring av företag för de olika intressenter som företaget har, detta för att överhuvudtaget kunna fortsätta med verksamheten som de driver.

Vår studie visar på att det är bra att ha kvinnliga nätverk för att falla tillbaka på vid svårigheter i det yrkesverksamma livet. Detta stöd och denna uppmuntran har störst betydelse för dem som arbetar inom en mansdominerad bransch, då dessa kvinnor har få kollegor av samma kön på arbetsplatsen att diskutera arbetsrelaterade problem med. Vi har även kunnat konstatera att det är viktigt att utveckla nätverk där både män och kvinnor är medlemmar. Detta för att sudda ut de befintliga gränser som finns gällande synen på det ultimata ledarskapet som enligt normer och värderingar karaktäriseras av att vara en man. Vi konstaterar att de kvinnliga nätverken utgör både positiva och negativa aspekter gällande kvinnor som klättrar i karriären. De anses positiva i den bemärkelse att det är en trygghet för många kvinnor att finna andra i liknande situationer, med vilka de kan delge sin problematik med. Negativa aspekter med kvinnliga nätverk är att dessa kan skapa konkurrens mellan kvinnor och ge upphov till missunnsamhet. De kvinnliga nätverken kan till viss del hindra kvinnor i karriärklättrandet, i och med att medlemmarna i nätverken ibland lägger för stort fokus på vilka nackdelar kvinnor har jämfört med män, vilket resulterar i en viss problematik.

Vi kan även konstatera att det är av stor vikt att ha nätverk som består av både kvinnor och män. Vår studie visar på att kvinnor upplever att män kan bidra till att kvinnor kan avancera genom att aktivt arbeta tillsammans i olika nätverk. Därmed kan vissa delar av glastakets innebörd ifrågasättas, vilket syftar till att män i många situationer hindrar kvinnor att avancera.

Oavsett vilken bransch en individ är verksam i, finns det alltid motsättningar från män gällande nätverkande. Dock kan dessa uppfattningar från männen användas ur en positiv synvinkel, varpå kvinnor kan utnyttja situationer för egen vinning. Motsättningar behöver inte alltid vara negativa. Vi kan konstatera att det som kvinna gäller att våga stå för sin sak och visa framfötterna för att bli accepterad av män inom samma yrkeskategori.

Vi kan även konstatera i vår studie att oorganiserade nätverk är av lika stor, om inte större, betydelse än de organiserade då dessa skapas utifrån ett behov och underhålls genom att prata med likasinnade med liknande problem. De oorganiserade nätverken kan resultera till en större personlig utveckling än de organiserade nätverken, då möten sker vid behov och är mer spontana. De oorganiserade nätverken har visat sig vara ett stort stöd i arbetslivet då de olika kontakterna, i och med dessa oorganiserade nätverk, kan föra en mer öppen dialog och därmed stötta och hjälpa varandra på ett mer vänskapligt sätt. Det har även visat sig vara viktigt att i de organiserade nätverken aktivt jobba med de informella kontakterna för att det ska bli ett så effektivt utbyte som möjligt för medlemmarna, med nya kontakter, aktuell information och erfarenhetsutbyte.

Vi har med hjälp av vår studie kunnat fastställa att det har betydelse vilka motiv kvinnorna har vid nätverkande. Då de yrkesmässiga nätverken valts medvetet, visar det sig vara lönsamt för att ständigt kunnat erhålla information om vilka resurser de sociala nätverken omfattar.

Related documents