• No results found

Vi har tagit de olika intressenternas åsikter och perspektiv i beaktning gällande sms-lånebranschen och därigenom skapat oss en uppfattning som kommer att redovisas nedan. Vi har varit objektiva i vår studie och beaktat både de negativa och positiva synerna på sms-låneformen.

En bild som vi anser är missvisande gentemot sms-lånebolagen är det fokus media riktar mot den effektiva räntan som ett sms-lån har. Det är inte rättvisande då lånen ofta inte löper längre än 30 dagar och därav blir den effektiva räntan icke relevant för den enskilde konsumenten så länge denne betalar tillbaka sitt lån i tid. Det som dock blir relevant för konsumenten är de avgifter och månadsräntor som företagen tar ut. Dessa kan på årsbasis gå upp till väldigt höga belopp men eftersom lånet är ett korttidslån så tror vi konsumenterna kan tycka att de kostnader som tillkommer med lånet är ett pris de är villiga att betala eftersom de på ett enkelt sätt kan få snabba pengar när de är i behov av det.

Vi anser att om det ska ske jämförelser mellan olika låneinstituts räntor så ska det ske på lika villkor, det vill säga att jämföra exempelvis månadsräntan hos båda instituten.

Eftersom media beräknar och visar chockerande höga effektiva räntor samt skriver mycket om hur många personer det är som hamnar i skuldfällan på grund av sms-lån så har de därmed gett samhället en bild av att sms-lånebranschen är en oseriös aktör som utnyttjar redan skuldsatta personer. Vi har fått informationen under bland annat intervjun med sms-lånebolaget att det inte är den typen av människa som tar sms-lån som samhället först ser en bild av. Majoriteten av lånetagarna är inte arbetslösa eller skuldsatta personer, utan det är istället till största del medelinkomsttagare.

I och med de skärpta lånekraven hos sms-låneföretagen så kan inte personer med betalningsanmärkningar beviljas dessa lån. Det ligger i sms-lånebolagens eget intresse att kolla upp om lånetagaren har en återbetalningsförmåga, annars kan sms-lånebolaget själva gå med förlust. Självklart finns det undantag även i denna bransch då vissa bolag på denna marknad ännu inte har infört krav på att lånetagaren skall vara skuldfri. Detta kan resultera i att de personer som redan sitter i en ekonomisk kris och är desperata tar fler sms-lån. Följden av det handlandet kan ge negativa ekonomiska konsekvenser för konsumenten då de inte har någon återbetalningsförmåga och på så sätt skuldsätter sig ännu mer.

Varför vissa sms-lånebolag vänder sig till personer som har betalningsanmärkningar tror vi beror på att dessa personer på sätt och vis hamnar utanför

samhället då de inte kan bli beviljade lån hos vanliga banker. Dessa personer hamnar i ett slags ”gråzon” som inget företag har erbjudit sina tjänster till. Därav blir dessa sms-lånebolag som erbjuder lån även för de med betalningsanmärkningar ensamma på den marknaden.

Vi anser att dessa typer av lån, det vill säga mikrolån och snabblån, i allmänhet uppmuntrar till ett alltmer kortsiktigt ekonomiskt tänkande, vilket kan ge samhällsekonomiska konsekvenser i framtiden. Vi kan redan idag se att det blivit mer accepterat att använda ett kreditkort som betalningsmedel, kanske kommer även sms-lån att sluta anses som ”tabu” och bli ett med vardagen några år framöver.

Det har funnits kritik gentemot sms-lånebolagen angående deras bristfälliga marknadsföring. Efter att vi har undersökt och analyserat många av sms-lånebolagens reklam så ser vi att kritiken stämmer. Den, i våra ögon, brister då den inte säger någonting om de kostnader som tillkommer. De försöker även förmedla att det inte är något märkvärdigt med att ta sms-lån, att det är snabbt och enkelt och att det ”bara” är att betala tillbaka när man får pengar igen. Bland annat Mobillån har blivit dömda i Marknadsdomstolen för bristfällig reklam som poängterar på lättheten att skaffa ett sms-lån. Detta ger oss stöd i vårt argument om att många sms-lånebolags marknadsföring faktiskt är bristfällig. Vi har även sett att aktörerna på finansmarknaden håller med om att deras marknadsföring är bristfällig och inte ger tydlig information till den som ska ansöka om lånet.

9.1 Minskning av obetalda sms-lån 2010

Under första perioden av 2010 var antalet ansökningar rörande obetalda sms-lån 15939st. Detta resulterar i en nedgång på 32 procent, då det förra perioden inkom 23465 ansökningar.

Kronofogden ser för första gången en konstant minskning av antalet ärenden kring sms-lån. Orsaken till den drastiska minskningen av obetalda sms-lån har kronofogden inga klara grunder till vad som föranlett till detta resultat. Dem faktorer som kan ligga till grund för denna förändring är: den nya lagstiftningen, konsumentverkets arbete med att fullfölja varor hos kreditgivarna samt att kronofogdmyndigheten och andra myndigheters satsning på förebyggande information.

Utifrån vår undersökning och de fakta vi har kan man dra slutsatsen att det främst är ungdomar som tar sms-lån. De personer som sedan har svårigheten att betala tillbaka lånet och som är överpresenterade hos kronofogdmyndigheten är personer mellan 18-25 år.

Den grupp som anser att sms-lån är billigt är just ungdomar, detta pga. av att de har mindre kunskap om hur sms-lånets kostnad förhåller sig till andra krediter på marknaden.

Något många missar är den höga effektiva räntan som tillkommer vid lån av sms, vilket medför en högre kostnad än förväntad. Av den information vi har kan man dra slutsatsen att de personer som tar flest lån är de med svag ekonomi. De lån som företagen erbjuder kan människor låna fast de har inte har en tillräcklig kredit vilket i sin tur medför att människor blir skuldsatta.

Vi kan utifrån de teorier vi har nämnt urskilja några konkreta faktorer kring varför människor väljer att ta ett sms-lån. Det svar som uppkom ofta bland respondenterna är att lånen används mest för att betala andra lån och skulder. En annan teori är att lånen används för impulsköp. Som nämnts tidigare belyser vi möjlighet för två typer av sms-lånetagare; de som använder sina pengar åt avgifter d.v.s. räkningar och sedan de som spenderar sina pengar på ogenomtänkt konsumtion.

Den viktigaste faktorn som medför att många tar ett sms-lån är den snabba utbetalningen. Respondenterna menar att om man haft längre betänketid samt om det funnits en ångerrätt hade antalet sms-lån samt antalet obetalda sms-lån minskat. En annan ledande faktor till varför konsumenterna använder sig av sms-lån är att kraven inte är lika stora som hos banker vilket medför att dem som inte skulle få låna kan göra det till följd av denna låneform.

Det som har nämnts tidigare beträffande riskhantering och kreditgivning är just att det inte föreligger lika starka krav som hos bankerna varvid detta lett till att konsumenter med lägre kreditmöjligheter vänder sig till sms-lånebolag. Att låna från en bank har sin trygghet då banken som vi har nämnt ovan, utför noga kontroller så att lånetagaren har den kapacitet att återbetala, gentemot sms-lånebolagen som erbjuder små krediter med höga avgifter och därmed sätter folk i skuldfällor på grund av bristande information. Genom den intervju vi hade med Storbanken kan vi även dra slutsatsen att detta är en faktor som också kan ses som en förklaring till varför banker inte ser dessa sms-bolag som konkurrenter då de i längden har stabilare kunder över längre betalningsperioder.

Vi vill sammanfattningsvis nämna att vi utifrån vår undersökning kan dra slutsatsen att kunskapen om sin egen privatekonomi bör öka i samhället.

Related documents