• No results found

Slutsatser

In document STARKA KVINNLIGA ACTION- HJÄLTAR (Page 74-77)

Syftet med detta projekt var undersöka vilken typ av kvinnlig actionhjälte manliga och kvinnliga spelare skulle föredra att spela. Projektet skulle undersöka om det skiljer sig mellan vad män och kvinnor föredrar hos en kvinnlig actionhjälte. Det skulle också undersöka vilka yttre attribut hos den kvinnliga hjälten som spelarna baserar sina val på. Arbetet resulterade i åtta tvådimensionella konceptbilder av fyra olika kvinnliga hjältar, varje hjälte porträtterades i en helkropps bild och en porträttbild. De fyra karaktärerna baserades på fyra olika delar av en förundersökning. Förundersökningen bestod av en karaktärsgenomgång av kända populära actionspel-hjältar och en kvantitativ enkätstudie där respondenterna fick ”designa” sin ideala hjältinna.

Problemformuleringen löd:

 Vilka designattribut föredrar en kvinnlig respektive manlig spelare hos en kvinnlig hjältekaraktär i ett actionspel?

 Hur skiljer sig åsikterna åt, när det gäller kvinnors och mäns uppfattning om hur en kvinnlig hjälte bör porträtteras visuellt i actionspel?

 Finns det någon gemensam nämnare för vad kvinnor och män tycker karaktäriserar en stark kvinnlig hjälte visuellt?

Utifrån svaren från intervjuerna kunde man konstatera att alla tycker olika. Det fanns karaktärer som var mer populära än andra men eftersom jag endast utförde 10 intervjuer så är inte svaret generaliserbart. Man kunde även konstatera att informanterna tyckte om olika subgenrer av actionspelgenren och därför föredrog olika karaktärer. Dessutom var är det svårt att generalisera svaret då informanterna bara hade fyra karaktärer att välja mellan. Svaret hade kunnat bli ett helt annat om informanterna hade kunnat välja mellan fler karaktärer. Svaret är inte heller generaliserbart då endast 10 informanter deltog i undersökningen men resultatet visar dock fortfarande på intressanta indikationer.

Den första frågan handlade om vilka olika designatribut en kvinnlig och en manlig spelare föredrar. På detta kan jag inte utifrån mina svar lägga upp en exakt mall för hur en kvinnlig karaktär ska se ut. Jag kan inte säga exakt vad hon ska ha på sig, exakt hur hon ska stå eller exakt vilka anletsdrag hon ska ha eftersom alla informanter svarade olika och alla individer hade olika smak. Dock la de olika könen stor vikt vid olika saker. Ja kan ge en indikation på vilka designatribut de olika könen fäster större vikt vid. De manliga informanterna lade stor vikt vid karaktärens ”gameplay” och utrustning. Även om intervjuerna handlade karaktärens utseende så drog de manliga informanterna många slutsatser kring karaktärernas vapen och

71

utrustning. De tyckte bäst om de karaktärer som såg ut att passa deras spelstil mest. De lade även in åsikter kring deras utseende såsom färgval och hårstil men de betydande valen låg kring karaktärernas förmodade ”gameplay”. De kvinnliga la istället vikt vid vilken personlighet och vilken attityd de trodde att karaktärerna hade. För de kvinnliga informanterna var det även viktigt att karaktären skulle kännas stark, både fysiskt och mentalt. Dessutom var det viktigt för kvinnorna att de kunde identifiera sig med karaktären de valt, något männen inte ens nämnde. Kvinnorna lade också vikt vid att karaktärernas utrustning skulle kännas logisk och användbar.

På den andra frågan huruvida männen och kvinnornas åsikter skiljer sig åt kan man konstatera att man kan se indikationer på att kvinnor lägger mer vikt vid karaktärernas utseende och personlighet än vad männen gör. Männen läger i sin tur mer vikt på karaktärernas ”gameplay”. För kvinnorna är det viktigt att karaktären har ett utseende som är relaterbart för dem och att karaktären har en personlighet de uppskattar medan det är viktigt för männen att karaktären har en spelstil som de uppskattar och känner sig bekväm i.

På den tredje frågan kan man konstatera att bägge kön lade vikt på att karaktären skulle kännas logisk och att hennes utrustning skulle vara logisk och praktisk för de förhållanden karaktären kommer att utsättas för. Alla informanter hade olika uppfattning av hur de trodde att spelet skulle vara eftersom spel-synopsisen var så pass kort och så pass informationsfattigt. Därför ansåg de att olika saker var praktiska utifrån deras olika bilder av världen. Men utifrån deras resonemang kring världen valde de och förbättrade den utrustning som var logisk för just den värld och spel de tänkt sig.

Svaren för problemformuleringen lyder

 Vilka designattribut föredrar en kvinnlig respektive manlig spelare hos en kvinnlig hjältekaraktär i ett actionspel?

– De manliga spelare som deltog i undersökningen föredrog en kvinnlig karaktär som passar in till spelets ”gameplay” och karaktären bör se ut som om hon passar in i världen och som om hennes utrustning är praktisk för dess ändamål. Karaktären skall dessutom gärna ha något som sticker ut och gör henne speciell i jämförelse med de andra karaktärerna i spelet eller i jämförelse med generiska kvinnliga karaktärer. De manliga informanterna föredrog generellt karaktärerna som var byggda kring stereotyper.

– De kvinnliga spelare som deltog i undersökningen föredrog en karaktär som ser ut att ha attityd och som ser stark ut både mentalt och fysiskt, hon ska dock inte vara orealistiskt muskulös. För kvinnorna var det viktigt att kunna identifiera sig med karaktären och hon ska gärna inte vara orealistiskt snygg eller ha ett för perfekt utseende så att hon blir mer relaterbar för spelaren. Karaktärens utrustning ska dessutom vara praktisk och logisk för dess ändamål. De kvinnliga informanterna föredrog generellt karaktärerna baserade på enkätundersökningen.

 Hur skiljer sig åsikterna åt, när det gäller kvinnors och mäns uppfattning om hur en kvinnlig hjälte bör porträtteras visuellt i actionspel?

– Kvinnliga spelare lägger större vikt vid hur karaktären ser ut och hur hon ser ut som person. Manliga spelare lägger större vikt vid vilket ”gameplay” karaktären ser ut att ha. De manliga informanterna kommenterade mest kring karaktärernas utrustning medan de kvinnliga informanterna kommenterade kring hur karaktärernas personlighet såg ut att vara.

72

 Finns det någon gemensam nämnare för vad kvinnor och män tycker karaktäriserar en stark kvinnlig hjälte visuellt?

– Det var viktigt för både männen och kvinnorna att karaktären skulle kännas logisk i spelvärlden och att dess utrustning skulle vara användbar för det tänkta ”gameplay” spelet skulle ha. Karaktären ska dessutom kännas unik i form av att hon har någonting som sticker ut utseendemässigt och skiljer henne från allt för generiska karaktärer.

73

6 Avslutande diskussion

In document STARKA KVINNLIGA ACTION- HJÄLTAR (Page 74-77)