• No results found

Slutsatser

In document Vad händer sen då? (Page 71-74)

I följande kapitel presenteras de slutsatser som studien lett framtill. Detta är formulerat utifrån det problem som identifierats och det empiriska materialet och det den genomförda analysen av författarna lett framtill.

7:1 Inledning till slutsatser

Som en påminnelse och repetition för läsaren kring studiens tidigare formulerade problem och syfte så väljer vi att börja detta kapitel med arbetets problemformulering och syfte. Detta för att det ska vara enklare för läsaren att knyta samman problemet med slutsatserna.

Problemformulering

Kommer efterfrågan på revisorernas tjänster ändras i och med avskaffandet av revisionsplikten och kan detta tänkas leda till ett ändrat tjänsteutbud bland revisionsbyråerna?

Syfte

Syftet för studien är att se om revisionsbyråerna förberett sig med ökad efterfrågan på andra tjänster än revision inför avskaffandet av revisionsplikten, och i och med det studera om de tror på ökad efterfrågan på andra tjänster. Syftet är även att studera om företagarna kommer att efterfråga andra tjänster. Genom att jämföra med länder som tidigare avskaffat revisionsplikten ska författarna försöka förutse vilka tjänster som nu kommer att efterfrågas av revisionsbyråerna. Syftet är att försöka ge revisionsbyråerna en bild av vad som kan tänkas komma att efterfrågas av dem i och med avskaffandet, i termer av olika tjänster.

7:2 Slutsatser

7:2:1 Nya tjänster

Vilka nya tjänster som kommer att uppstå i och med ett avskaffande kan vara svårt att förutspå men vi tycker oss ändå kunna dra några slutsatser kring det hela, då vi kan basera våra slutsatser på vad både revisorerna och företagarna har svarat. Det är ju ändå de som i slutändan borde veta bäst i detta fall. Klart är dock att det kommer att uppstå ett behov av nya typer av tjänster, de tjänster som vi har funnit att det finns ett behov eller att det kommer att finnas ett behov/efterfrågan efter kan sammanfattas i några punkter.

• Rådgivningstjänster: tjänster som innebär att revisorn ger mer personliga råd till företaget och kan bli mer en del av verksamheten.

72

• Bokslutsintyg: detta är något som troligast kommer att uppkomma, ett intyg om företagen får att deras redovisning ser okej ut, och detta kommer troligen även att få utfärdas av redovisningskonsulter.

• Delvis revision, vilket innebär att det kommer att kunna erbjudas tjänster där revisorerna erbjuder en viss granskning av företaget, istället för att genomföra en revision av hela företaget.

7:2:2 Potentiellt utfall bland olika typer av företag

Sen kan vi även dra slutsatser kring hur dessa tjänster kommer att utnyttjas av olika grupper av företag, vi anser att det går att dela in företagen i 3 grupper efter en avskaffning, dels tjänster för de företag som faktiskt inte kommer att bli omfattade av avskaffningen, sen har vi tjänster som kommer att behöva erbjudas till de som väljer att inte avskaffa fastän de har möjlighet och slutligen då den sista gruppen av de företag som kommer att avskaffa sin revision.

7:2:2:1 Företag som inte omfattas av avskaffningen

Dessa företag har vi inte hanterat så mycket i vår studie men de här ändå kommit upp i samband med intervjuer med revisorerna. Det som nämns här är att det kommer antagligen att bli mer skärpta regler för dessa företag då de inte hellre då skulle omfattas av jävsregleringsändringarna. Dessa företag kommer att bli de som är mest attraktiva för byråerna att ha, för att de vet att dessa kommer att finnas kvar hos byrån under en längre tid, så länge relationen vårdas. Tjänstemässigt så innebär det kanske ingen egentlig förändring, men även här kan det tänkas att om byråerna tvingas nischa sig för att behålla de som har möjlighet att avskaffa revisionen så kan även dessa tjänster komma att omfatta de stora företagen och på så sätt kunna erbjuda dem en tjänst som kan vara lite mer attraktiv eftersom att de nischar sig och specialiserar sig för att kunna behålla klienterna.

7:2:2:2 Företag som väljer att inte avskaffa revisionen

Tjänsteutbudet för dessa kommer att bero lite på hur jävsreglerna kommer att ändras. Om jävsregleringen uppluckras så kommer detta att öppna upp för en närmare relation mellan revisorn och klienten. Detta kan leda till nya typer av tjänster som rådgivning, som i dagsläget inte har kunnat erbjudas på grund av risken att bryta mot dessa regler. Det är också denna grupp av företag som i första hand kommer att vara intresserade av bokslutsintyg, och tjänster som är mer inriktade på företagets redovisning.

7:2:3 Frivillig revision

Vilka företag som då kommer att välja att fortsätta med revisionen i sin helhet, har vi dragit slutsatsen är de som har större verksamhet, med flera intressenter som är intresserade av att företagets räkenskaper är korrekta i första hand är de som kommer att fortsätta. Andra faktorer som är bidragande är om företaget har lån eller inte, hur revision uppfattas av företagets ägare,

73

om det uppfattas som en status symbol och kvalitetsstärkande så kommer revisionen att vara given.

De företag som då inte har några krav på att fortsätta med revision, i deras fall kan andra saker spela stor roll, vi kan bland annat dra slutsatsen att det är viktigt hur relationen mellan revisorn och klienten ser ut, är den god så är sannolikheten att företaget fortsätter att använda sin revisor mycket större än om den är dålig, då kommer det troligen att vara så att företaget så fort det är lagligt möjligt att avskaffa sin revisor och troligen är det även denna grupp som kommer att vända sig till andra inom yrkesgruppen om de skulle behöva få hjälp med sin redovisning eller bokslutet.

74

In document Vad händer sen då? (Page 71-74)

Related documents