• No results found

Zařízení SmartGate je součástí příplatkové výbavy vozu Fabia spolu s MirrorLink. V důsledku snadné implementace, která nevyžaduje téměř žádné zásahy do interiéru vozu, byla SmartGate uvolněna v Q4/2014 i pro další modely vozů ŠKODA viz článek výše.

Dále se jedná o read-only device, uživatel je tedy schopen data pouze získat a číst, nikoliv svou činností jakkoliv ovlivnit fungování automobilu. Data jsou ze SmartGate do telefonu přenášena pouze v té míře, v jaké je zařízení vyžádá. V konkrétní okamžik tedy aplikace žádá pouze o část dostupných signálů, aby nedocházelo k zbytečnému přetížení SmartGate a telefonu.

1.3.1 EXLAP

EXLAP (Extensible Lightweight Asynchronous Protocol) je komunikační protokol, sloužící jako převodník datových signálů z vozu (z CAN bus sběrnic) na zpracovatelný formát dle moderních standarů XML. EXLAP umožňuje jednoduchý přístup ke všem signálům dostupných z vozu pro vývojáře SmartGate aplikace. V současné době EXLAP poskytuje více než 50 signálů, z nichž

21

každý může být dále použit, zpracován či kombinován (pro programovací jazyky JAVA, C). Mezi základní výčet signálů patří informace o rychlosti vozu, otáčkoměr, aktuální spotřeba, zařazený rychlostní stupeň, přetížení, aktivace brzd apod. EXLAP může být dále použit pro vývoj multiplatformních aplikací, podporuje tedy Android, iOS i Windows Phone. SW tohoto protokolu je součástí SmartGate boxu, který je napojen na 2 datové CAN bus sběrnice vozu.

1.3.2 Limitace

Jednou z hlavních limitací SmartGate je fixní počet slotů (volných míst), které poskytují připojení pro externí zařízení - v tomto případě smartphony a tablety. V současné době SmartGate poskytuje 4 sloty pro připojení a umožňuje chod 4 paralelních aplikací v jeden moment. V reálné situaci tak lze připojit naráz buď maximálně 4 telefony, na každém s jednou běžící aplikací nebo 1 telefon se 4 běžícími aplikacemi v jeden okamžik. Důvodem jsou limitované HW dispozice na straně zařízení SmartGate. interiér a blízké okolí vozu. Přihlášení k Wi-Fi SmartGate je ošetřeno pomocí WPA/SSL protokolu a jako heslo používá uživatel VIN kód svého vozu.

1.3.3 Wi-Fi Direct

V návaznosti na předchozí kapitolu je nutné zmínit i podporu Wi-Fi Direct. Zatímco telefony disponující iOS a Windows Phone jsou schopny automaticky přepínat mezi zdrojem datových služeb - Pokud je telefon připojen k Wi-Fi, která nevysílá žádná data, telefon automaticky přepne na standartní datové připojení poskytované síťovým operátorem, telefony s OS Android takovou funkci nemají.

Wi-Fi direct je standard, který umožňuje snadné propojení dvou nebo více zařízení bez nutnosti bezdrátového přístupového bodu. Zároveň se v současné době stává standardem nejen high-end ale

22

i běžných smartphonů – Aktuálně podporuje 2413 zařízení (údaj dle ofic. stránek Wi-Fi Alliance dostupné z 4/2015), které tuto limitaci částečně eliminuje. Telefon připojený ke SmartGate přes Wi-Fi Direct pak může současně dostávat data ze SmartGate a zároveň přijímat internet pro další účely (počasí, messaging apod)

Taková možnost je řešena alternativním SW, který lze do SmarGate boxu nahrát OTA. Vyvstává ovšem problém s omezeným počtem slotů. Pro Wi-Fi Direct SmartGate jsou to pouze 2 sloty pro všechna zařízení, z důvodu vyšší HW náročnosti a omezení datové kapacity. Pro koncového zákazníka to tak přináší dodatečnou limitaci vykoupenou možností užívání datových služeb během připojení k zařízení. podporuje pouze operační systém iOS. Alternativou pro Android naopak může být systém Android Auto, který přináší stejně jako CarPlay podporu nativních aplikací a aplikací třetích stran optimalizovaných pro používání během jízdy.

Ve snaze poskytnout zákazníkovi maximální integritu a komfort, ŠKODA AUTO představuje s SOP třetí generace modelu Superb systém SmartLink. Ten všechny tyto standardy sdružuje uvnitř jednotky vozu tak, že po připojení telefonu (iOS, Android, Windows Phone) jednotka automaticky rozpozná, které rozhraní spustit pro daný smartphone.

1.5 Portfolio aplikací

MirrorLink i SmartGate jsou technologie, které jsou součástí příplatkové výbavy vozů ŠKODA.

Pokud pomineme technologický boj s konkurenčními automobilkami a snahu přinést zákazníkovi přidanou hodnotu (službu), jedná se i o marketingovou strategii, jejímž cílem je danou technologii úspěšně prodávat. Nezbytné je tedy naplnit i druhou stranu procesu – Nabídnout zákazníkovi takové portfolio aplikací, které mu dovolí si personalizovat svůj vůz a zároveň rozšíří jeho funkčnost.

23

Zatímco SmartGate je technologie, která vzniká čistě ve vývoji TMI/4 a veškeré aplikace jsou zdarma publikovány pod jménem ŠKODA AUTO (ač jsou vyvíjeny externím dodavatelem), na straně MirrorLink je situace komplexnější.

ŠKODA se snaží aktivně spolupracovat s vývojáři „MirrorLink ready“ aplikací a oslovovat nové, potenciální vývojáře třetích stran. Vývoj takových aplikací je plně v jejich režii a ŠKODA nemá žádnou smluvní pravomoc, která by dané závazky jasně vymezovala. Nelze tedy ovlivnit, kdy bude která aplikace dostupná pro zákazníka, nelze zaručit plnou funkčnost a podporu a v neposlední řadě také nelze zaručit, že daná aplikace bude zdarma ke stažení tak, jak je tomu u všech ŠKODA aplikací.

Následující tabulka zahrnuje současné portfolio aplikací pro SmartGate a MirroLink v CW19/15.

Tabulka 2: Přehled dostupných aplikací (Google Play, AppStore) Zdroj: vlastní

SmartGate (Android + iOS)

MirrorLink (Android) MFA Pro – Dynamické widgety, signály z vozu,

personalizace obrazovek

Aupeo! – Internetové rádio Audioteka – Knihy, mluvené slovo Performance – Záznam jízdy, přehled trati na

mapě, social sharing sportovního zvuku motoru přímo ve voze

Sygic navigation – GPS Navigace

24

2. Proces vývoje mobilní aplikace

Druhá kapitola se zaměřuje na mapování obecného vývoje mobilních aplikací ve ŠKODA AUTO od konceptuální fáze, přes testování, až po finální verzi určenou pro koncového zákazníka. Dále mapuje současné distribuční cesty vedené od vývojáře aplikace k testovacímu týmu, proces testování a cestu poskytnutí zpětné vazby dodavateli (vývojáři). Vyhodnocuje současná omezení na straně odběratele i dodavatele a zároveň funguje jako úvod pro praktickou část práce.

2.1 Úvod do vývoje mobilní aplikace

Proces vývoje mobilní aplikace primárně pro technologii SmartGate (případně rozšířenou o MirrorLink ready funkci) se neodehrává plně uvnitř společnosti ŠKODA AUTO. Následující kapitola má za cíl osvětlit tuto problematiku, kdy aplikaci vyvíjí externí dodavatel a ŠKODA jakožto odběratel SW řídí celý vývojový proces. Následuje stručný přehled povinností vznikajících odběrateli a dodavateli SW:

Odběratel (ŠKODA AUTO):

1) Tým TMI/4 vytváří koncept aplikace

2) Management TMI schvaluje projekt vývoje aplikace + rozpočet 3) Finanční oddělení vytváří poptávku, oslovuje externí vývojáře

4) Tým TMI/4 řídí proces vývoje, schvaluje technickou specifikaci SW (dodavatele) a naplňuje požadavky managementu TMI

5) Tým TMI/4 aplikaci testuje a dodavateli poskytuje podrobné výsledky a případné change requesty

6) Tým TMI/4 aplikaci akceptuje, publikuje pod jménem ŠKODA AUTO ve spolupráci s dodavatelem

Dodavatel (externí firma):

1) Akceptuje nabídku a přijímá koncept od odběratele

2) Sestavuje technickou specifikaci aplikace spolu s časovým plánem vývoje

3) Programuje aplikaci a dodává jednotlivá sestavení v termínech korespondujících s časovým plánem

4) Snaží se o docílení bug-free verze se všemi funkcemi danými technickou specifikací

25 5) Interně testuje aplikaci

6) Přijímá zpětnou vazbu testování od odběratele a na jejím základě odstraňuje chyby

2.2 Organizační struktura TMI

Pro správné pochopení kontextu pro následující kapitoly autor uvádí přehled organizační struktury a tok informací uvnitř týmu TMI/4 se zásahem externího dodavatele. Schéma zachycuje pouze ty osoby, které vstupují do procesu vývoje na straně Škoda Auto a dodavatele.

Obrázek 3: Organigram struktury TMI/4 se zásahem dodavatele